Fiołkowo,cytrusowo,południowo....

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
malgoska141
500p
500p
Od: 5 mar 2011, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołkowo,cytrusowo,południowo....

Post »

Witam
skrętnik cudowny kolorek ale tez jestem zachwycona :shock: jak poprzedniczki fukcjami jaka jest ich nazwa jeśli można pytać
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

pomidorzanka- cieszę sie , że Ci sie podobają, ciocia Kasia też ich już nie ma ;:145 zostało tylko wspomnienie, tak zwlekałam by je zabrać z ogrodu, że wszystkie przemarzły, ale odbuduje uprawę, już mam zamówione :)

oxalis- jak już napisałam po fuksjach zostało tylko wspomnienie, naszczęście już mam zaklepane, ale poczekam do kwietnia, maja by były nakwitnietę:) a geranium nie ma problemu, zapisałam już w kajecie :)

labka1- tak to ta popularna anginka, ja zawsze kojarzyłam ją z PRL, bo babcia moja zawsze miała pełno pelargonii i anginek na parapetach hihih, :;230 też nie przepadam za ich zapachem, dlatego stoją sobie tam gdzie nie spię, bo inaczej bym oka nie zmrużyła, ta wariegata to też silnie pachnie, ale mentolowo, kwitnie ma delikatne różowe kwiatki

elcia1974- i ciebie już zanotowałam w kajecie na sadzonkę, klasyczne też mam, ale zapach jak piszesz nie koniecznie mi pasuje, kupiłam ją z sentymentu a mentolową przy okazji, bo tak efektownie wyglądała, że nie mogłam sie oprzeć :)

kubasia - powiem szczerze traktuje to geranium trochę po macoszemu, stoi w zimnie ma teraz może z 5 stopni, czasami zapomne podlać, a rośnie jak szalone, i tu sie sprawdza powiedzenie, im mniej sie troszczysz o roślinkę tym ona lepiej rośnie :;230 a te o zapachu róży to ciekawostka przyznam sie nigdy nie słyszałam:)

Lady-r- już zapisałam, ale chyba już zamknę listę bo będę musiałam mentolka okolić do zera ;:306 ;:306 ;:306 a jak fiołeczki się mają?

vizi- fajnie, że odwiedziłaś mnie, fuksje polecam bo sa wdzięczne i mają taką game kolorów, że można oszaleć :)
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

niusia- dziękuję za pochwały, nawet nie sądziłam, że tak wszystkim sie będzie podobać moj śmierdzielek ;:306

justus27- dziękuję, Hipki ;:167 to wielka miłość, i wciąż kupuje nowe, dosłownie sie uzależniłam :)

doromichu- wyobraź sobie, że kupiłam ją za nędzne 9 zł z wyprzedaży, była połamana, zasuszona, i tak sie po 1,5 miesiąca odwdzięczyła, kwitła 2 razy, bo jej jagody obrywałam, chodz są tak smaczne, muszę kiedyś jakiś dzem zrobić ;:306 ;:306

małgoska141- pytasz o domianę? powiem szczerze kupiłam je jako NN, i nie miałam jakoś okazji ich oznaczyć :(
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Kasiu, czy ona faktycznie pachnie różą, to się przekonam jak powącham :lol: Mnie też korci dżemik z fuksji :wink: smak mają bardzo ciekawy.... określiłabym, jako słodko-pikantny.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mam nawet w jakieś mądre mojej książce przepis na dżem z fukscji :) ale w smaku ciekawa, warto spróbowac :)
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

To podziel się przepisem :) u mnie w tym roku będzie, z czego zbierać.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

oto przepisz na galaretkę z owoców fuksji (ułanki)

1 kg owoców fuksji
ok. 1 kg cukru
sok z 1 cytryny

Zalewamy owoce taka ilościa wody, aby sie nie przypalały i gotujemy do miękkości,
przecieramy przez sito i ważymy, dodajemy sok z cytryny i tyle cukru ile waga przecieru,
na małym ogniu mieszamy, aż cukier sie nie rozpuści,
gdy galaretka zacznie sie scinać przekładamy do słoików... mniam pychotka ;:137 ;:77

przepis z mojej mądrej książki :)
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek

cytrynka chodź w tym roku bez owoców, to dzielnie znosi zimę :)
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Powzdycham do twojej cytrynki ;:oj Właśnie się rozglądam za malutkim krzaczkiem, kiedyś udało mi się kupić w markecie, ale padła mi niestety. Teraz mam warunki do zimowania, ale nie mam cytryny. Może gdzieś upoluję :D
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Dżem i galaretka z owoców fuksji brzmi kusząco...że fuksje są jadalne wiedziałam, nawet próbowałam- smaczne, lekko kwaskowe,
ale nie sądziłam, że na przetwory się nadają ;:oj
Co jest na zdjęciu nad cytrynką ?
Masz może kawę, właśnie niedawno kupiłam i nie chciałabym jej do zielonego nieba wysłać ;:170 .
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

:wit Piękności same posiadasz w swojej kolekcji ;:215
Jest co podziwiać ;:303
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Cytrynka śliczna ;:138 Dla mnie cytrusy to wyższa szkoła jazdy, bo co sobie coś tam z pestki wyhodowałam
to mi przędziorki zjadły. ;:223 :evil: Może za ciepło było, a może za sucho. ;:222 ;:145
Teraz już dałam sobie spokój i nie wsadzam pestek.
A cytruski podziwiam u innych. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja pamiętam jeszcze czasy jak byłam młodsza wychodowałam sobie cytrynke z pestki i dość długo ją miałam , ale nie pamiętam co się z nią stało chyba została u mamy ?
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

nolinka- musiałam moją cytrynę opryskać, bo wełnowiec wlazł, jakos we wrześniu widziałam cytryny w B.. ale małe, najwięcej w sprzedaży jest w okresie wiosny :)

oxalis- nad cytryną jest cytryna :;230 to cała roślina, tylko ma nieproporcjonalne liście, tak latem wystrzeliła, że gigantyczne liście jej wyrosły :) a tam wyżej to dracenka :) , kawy nie mam bo ją umęczyłam, stała w kuchni, a tam wiesz co sie dzieje... :) ;:306

alunia- ;:180 , dziękuję, wciąż ja buduję.. jeszcze dużo roślin mi brakuje, ale powoli uzupełniać będę, zamierzam wysiewać egzotyki :)

elcia1974- z pestki to cięzko owoców sie doczekać, 30 lat albo i więcej, te rozmnażane wegetatywnie wchodzą w okres owocowania już po 2-3 latach, a cytrusy mają swoje kaprysy, latem słońce, zimą chłód, a jak sucho to i przędziory szaleją, ja teraz wełnowca cytrusowca :evil: sie doczekałam, dobrze, że na małej cytrynie, bo z tą większą to było by gorzej ! :wit

sylvia_sirena- no to zabieraj od mamy swoje trofeum :) ;:333

Mój ukochany NN

Obrazek
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczywiście moje kolorki kwiatuszka, czy to dawniejsze kwitnienie,

czy to z tych doniczek których masz gęsto na parapecie Kasiu???
Pozdrawiam, Agata.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”