Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

JAGÓDKO :wit
Amatorów słodkiego jest więcej,np. ja,Słodka,Marzenka,prawda dziewczyny :?:
Ja,to na razie nawet przesłodzony :cry:
Pozdrowienia,
Sławek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj ta pomidorowa z własnych pomidorów z marchewką i świderkami,ależ wabiąca!I języczki dużej urody,gdyby się rozsiewały nieumiarkowanie to poproszę o jedną...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jagódko ja ostatnimi czasy mniej piekę bo źle znoszę wysokie temperatury a w taki upał jak piekarnik pracuje to dodatkowe kreski na termometrze.
Szukam dobrego przepisu na ciasto francuskie bo takie coś bym zjadła. Ostatnio ograniczam choć ciężko bo kawa bez ciasta czy ciastka mi nie pasuje ... podobnie jak Twojemu mężowi.
Co do zabaw z dzieciństwa to masz rację, bo ja też wyciągałam z pamięci lat dziecięcych co się dało i frajdy po pachy było.
Teraz to wiesz .... komputer itp ... i dotyczy to nie tylko dzieci ale i młodzieży też.
Jak siedze w parku nad jeziorem lub jadę pociągiem to ze zdziwienia oczy szeroko otwieram bo teraz Ci młodzi to ze sobą w czasie podróży mało rozmawiają bo każdy wpatrzony w komórki, laptopy a potem to trudności w nawiązywaniu znajomości, kawalerstwo w wiek wchodzi, samotność dokucza i kłopot z przyrostem naturalnym gotowy... :;230 itd. itp.
Zapomniałam pochwalić Twoje śliczne Koleuski. Zawsze miałam 1 odmianę ale w tym roku dostałam 2 inne.
Takiej jak na tym zdjęciu nie widziałam a jest cudna i może kiedyś przy okazji wymiany poproszę o sadzonkę

Obrazek

Zimujesz je w domu czy każdej wiosny zakupy ?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witajcie moje Kochane/Kochani w to duszne późne popołudnie ...przeleciała pięcio minutowa ulewa , błysnęło trzy razy i ...po ptokach .
Przed chwilą wróciliśmy z imienin mojej Mamy ...jestem niezdrowo obżarta , a przecież zjadłam tylko dwa kawałki ciasta , dwie łyżki sałatki i szpinak z filetem i ...nie mogę się poruszać . Ech , starość , nie radość , śmierć nie wesele ...ale i młodość też nie wieczność ...ale póki co ...jesteśmy młode i ...piękne ...no , może tylko piękne ... :;230

Jadzieńko...no widzisz ...dało się ...trochę chęci i wystarczy ...inna sprawa , że idzie w boczki nie tylko Tobie . A ja nie daję masełka , tylko oleju 100 ml , więc kalorii nie za wiele ;:108 .
Upał , to mało powiedziane ...powiedz jak myśmy wytrzymywały dawniej upały , spiekoty niemożebne i jeszcze tyle obowiązków było , a w sklepach " nagie haki " , ocet , groszek ...a my byłyśmy przeszczęśliwe - czyż nie ? Po doopie się leje , serce wali , a tu tyle roboty nie tylko w ogrodzie , bo i zaprawiać co nieco trzeba na zimowe potrzeby witaminowe .

Sławek ...to chyba zasługa Twojej M , skoro widzę ciagle jakiś deserek , naleweczkę , kawusię etc...
Dziękuję za pozdrowienia i Tobie nawzajem :wit .

Ewuniu...zapraszam na pomidorowa ucztę ... ;:196 Języczki , gdy się odrobinę rozrosną , to masz , jak w banku . A wiesz ,że ja je mam od Ewuni/evluk ?

Krysiu... ja robię prostą kremówkę , bo z gotowego ciasta . Mam przepis na ciasto francuskie , ale jest bardzo pracochłonne .
Nic tak nie daje relaksu , uciechy , jak zabawy proste , a uczące , zmuszające do myślenia .
Komputer , to dobra rzecz , na dzisiejszy czas nie można już bez niego się obejść ...to kopalnia wiedzy , ale też pułapka . Umiejętnie stosowane jest wskazane , niczym dawka leku .

Dziękuję za pochwały odnośnie koleusów ;:196 ...mi szczególnie nie zawróciły w głowie - chociaż nie powiem - są ciekawe w kształtach i kolorach .
Koleuski mam ciekawe trzy odmiany . Ukorzenię Ci i wyślę ...a Ty sobie poradzisz - jak je przechować przez zimę ;:196 .
Ja dostałam małe sadzonki od Dorotki / korzo_m .
Pozdrawiam serdecznie :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No niestety wtedy byłyśmy tak jak napisałaś ,ale teraz też mamy mnóstwo werwy .Pierwszy raz robiłam drożdżowe z suchych drożdży i jestem nimi zachwycona .To drożdże instant dr.Oetkera miesza sie je z mąką bez robienia zaczynu .Świetna sprawa i raz ,dwa było gotowe
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Nie wiem po co Jadzieńko stosujesz drożdże suche ...ja dając świeże nie robię żadnego zaczynu . Mieszam ; 3 jajka , 5 łyżek cukru , 100 ml oleju , 200 ml mleka i 3 dkg drożdży . Tę wymieszaną melasę wlewam do miski Tupperware , w której są 3 szklanki mąki ze szczyptą soli . To wszystko - szybko , bez oczekiwania na rośnięcie jakiegokolwiek zaczynu . Zamykam miskę , wypuszczając z niej powietrze i wkładam do ciepłej wody , gdy urośnie ciasto , to się sama otworzy .

Mogłam dzisiaj trochę " fotkować " , z rana , gdy Oliwka spała ...zapraszam ;:180 dziękując serdecznie wszystkim za odwiedziny mojego wątku ;:196 . Jednocześnie przepraszam , że rzadko bywam w Waszych przepięknych oazach zieleni ...mało piszę , więcej czytam , bo wieczorami bywam padnięta ;:108 .

Kwitną Acidantery - mieczyki abisyńskie , które ślicznie , upojnie pachną & Goździk podobnie .

Obrazek Obrazek

Lilia " biedronkowa " & Hibiskus syryjski " Red Heart " .

Obrazek Obrazek

Hibiskus moscheutos & Słoneczniczek wiechowaty
Obrazek Obrazek

Hortensja limelight & Wielosił błękitny

Obrazek Obrazek

Hortensja You & Me & Hortensja ogrodowa

Obrazek Obrazek

Hortensje ogrodowe

Obrazek Obrazek

Moje róże .... Rosarium & n/n od AniDS

Obrazek Obrazek

Rumba na pniu & Rosarium na pniu

Obrazek Obrazek

Browalia amerykańska & Hortensja Limelight w całej okazałości na rabacie z hostami .

Obrazek Obrazek

Hortensja ogrodowa & Odętka wirginijska

Obrazek Obrazek

Owocostany / nasienniki - Pęcherznica kalinolistna Diabolo & Pęcherznica kalinolistna Luteus

Obrazek Obrazek

Ostatnie kwiaty liliowców ...aż żal , że zobaczymy się dopiero na drugi rok ;:174 .

Obrazek Obrazek

Siadła pszczółka na jeżówce i .... & Eukomis

Obrazek Obrazek

Lobelia z mojego siewu & powtórnie , po przycięciu zakwitnął pełnik europejski .

Obrazek Obrazek

Do następnego :wit ....cdn...( myślę )....niebawem ;:108 .
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Ale kolorowo i pięknie ;:138 Rozmowy o słodkościach a ja potwór ciasteczkowy jestem niestety na diecie bo to nie nadwaga ale już otyłość ;:145
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Kwiat Eukomisa pokazałaś wyjątkowo ładnie i należą się za to ;:138
Powoli i u mnie rozpoczyna sie kwitnienie Hortensji a ja bardzo na nie czekam.
Wyobraź sobie,że źródło Koleusów mamy to samo ... :;230
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

To ja napiszę, że moje kolory koleusów w piątek powiększyły się o dwie odmiany. Jak się uda rozmnożyć to za rok moje drogie możemy mieć ich więcej :;230
Jagódko z miłą chęcią oglądam Twoje piękności ogrodowe. Moja hortensja Limelight, którą mam dzięki Tobie również powoli zaczyna rozkwitać.
Proszę napisz mi czy Twoja kolkwicja rośnie na szerokość. Mojej gałązki pokładają się, chyba muszę dać palik i ją podwiązać, bo inaczej zwierzyniec mi złamie, już tak straciłam jedną gałązkę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie niestety też liliowce kończą swoje kwitnienie .Szkoda ,bo w tym roku wyjątkowo pięknie i długo kwitły a słoneczko im w tym pomagało .Nie to co w ubiegłym roku ,że kwitki były ciężkie od wody .Mam tę miskę ,ale mam od początku nieszczelną tę przykrywkę .Kupiłam jakiś bubel i pomimo wymiany przykrywki dalej jest to samo .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za pomoc ;:196

Gratuluję wygranej w konkursie ;:77
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit No cudne te Hortensje ;:63 i Hipek śliczny , ja miałam 2 i oba przemarzły , reszta też Ci kwitnie super jak przystało na lipiec ups... Sierpień
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Jagódko znowu wątek mi uciekł i nawet na placek ze śliwkami się nie załapałem :( , całe szczęście że M upiekła mi z moich japońskich , pół blachy wciągnąłem na gorąco - duży może więcej (zjeść) :;230
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagodko,znowu cuda pokazałaś i tym samym przypomniałaś mi,że miałam mieczyki abisyńskie,ale co ja z nimi zrobiłam?
Dostałam od Linetki siewki hibiskusa,ty jako doswiadczony ogrodnik doradż mi czy mam je zostawić w ziemi na zimę czy przenieść do chłodnego garażu?
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Igusiu ale piękne fotki Twoich cudownych roślin ...gdzie nie zajrze tam hortensje ;:167 Śliczne są !!
Serdecznie gratuluje zwycięstwa w konkursie ;:180 Należało Ci się jak nikomu ;:108
Ucałuj Oliwcię ;:168
Miłego wieczoru!!
marzenia się spełniają! Dana
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”