Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Krysiu Witaj ;:138 Liliowce przepiękne , ostatnio tak się nakręciłem na nie że chyba a wiosnę znów jakieś zakupię i powiększe rabatkę .

-- So 07 sty 2012 12:54 --

Krysiu Witaj ;:138 Liliowce przepiękne , ostatnio tak się nakręciłem na nie że chyba a wiosnę znów jakieś zakupię i powiększe rabatkę .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tade k Tadziu czy kejka powtarza cechy matki ? Tobie sprawił wielką niespodziankę tym kwiatem na Wielkanoc.
A swoją drogą wcześniej nie zwracałam uwagi na coś takiego - ciekawy rodzaj rozmnażania.
Zastanawiam się od czego zależy ,że taka kejka pojawia sie na matce lub nie ?
Za dużo mam pytań ale chyba już z tego nie wyrosnę ... :;230

Siberia no pewnie,że możesz dostać sadzonkę a tym bardziej,że tak ładnie prosisz.
Dołożę do Języczki pomarańczowej i Pierwiosnka Siebolda tylko poczekamy na wiosenne ;:3
Preparaty z niej stosuje się zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie

Tą roślinę w innych krajach nazywają także "Cuban oregano" i pod tą nazwą na stronach obcojęzycznych znalazłam kilka ciekawych wiadomości. Potwierdziły to co przekazała mi pani, która przywiozła go z jakiejś dalekiej wyprawy.
Ona dodaje świeże lub mrożone liście do herbaty w chwilach umiarkowanego bólu głowy i pomaga.
Pewnie zależy jakiego pochodzenia są te bóle ...
W kuchni stosować go można w podobnych potrawach jak stosujemy szałwię, rozmaryn,oregano i tymianek. Tak też robię ale najczęściej uszczykuje kawałki liścia i dodaje do parzenia herbaty. Lubię rożne smaki i zapachy.
Nie mogę używać cytrusów i dodatek liścia w zupełności mi wystarcza.
Jesienią zrobiłam nalewkę z myślą o problemach ze stawami.
Nie wyciskałam soku tylko zmiażdżyłam liście i zalałam to alkoholem , na 1 część liści 3 części płynu. Musi stać 3 ? 4 tygodnie w ciemnym i ciepłym miejscu.
Potem przecedzić i smarować stawy wcześniej ogrzane. Nie wolno robić okładów jedynie zadbać o ciepło tych miejsc po wmasowaniu nalewki.
Upss .... rozpędziłam się a to wątek działkowy a nie aptekowy...

korzo_m Dorotko jedna z pierwszych dostałaś te sadzonki bo Twoje " chłopaki " ruszają w świat a Ty sama zostajesz na włościach więc zdrowie jak najbardziej potrzebne.
Klonik kiełkuje szybko - nawet po 7 dniach są pierwsze wschody.
Termin może być bo wybierzesz kilka ładnych siewek i posadzisz do osobnych doniczek. Jak zacznie rosnąc to będziesz go uszczykiwać i w maju do ogrodu wystawisz małe ale już rozkrzewione sadzonki a to własnie sprawia,że Kloniki sa piękne.
Bez uszczykiwania rosną pojedyncze wybujałe "dyźdy" - tak mówi moja wnuczka.
Po około 4 miesiącach od siewu pojawią sie pierwsze kwiaty.
Jakie masz kolory ?

takasobie Miłko faktycznie za mało światła i większość parapetowców odczuwa brak słońca.
Ja w domu uprawiam metodą hydroponiczna ale to mój przymusowy wybór.

martinez_82 Marcinie trudno nie ulec ich urokowi.
Poza tym one takie samodzielne bo prawie nie potrzebują opieki z naszej strony.
a do tego cieszą kwiatami od czerwca do września włącznie.

Co do powiększania ich ilości to w czwartek zamówiłam odmiany o mocnych kolorach
- NIGHT EMBERS 2 szt.
- AWESOME BLOSSOM 2 szt.
- ED MURRAY 2 sztuki
- MOONLIGHT MASQUERADE - 3 sztuki
- DOUBLE FIRECRACKER - 1 szt.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Nie wyrastaj Krysiu i pytaj a ja odpowiem. No problem :P Keika jest genetycznie identyczna z matką i powtarza cechy. Nie bardzo wiem od czego , ale zauważyłem więcej na roślinach o dużym wigorze. Zależy to też zapewne od odmiany. Oglądałem dzisiaj liliowce i keiki na działce. Oczywiście w bardzo dobrym stanie. Jakby inaczej przy tak długiej jesieni. ;:224
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Krysiu odwiedziłam Twój ogród. Masz ogromne doświadczenie i wiedzę na temat roślinek. Mnogość odmian, piękne kompozycje sprawiają, że spacer po Twoich włościach to prawdziwa przyjemność. Działka jest pięknie położona. Masz śliczną altanę z ekologicznym daszkiem z trzciny. A wszystko pokazane w pięknych ujęciach. Robisz śliczne artystyczne rękodzieła. Po prostu same ochy i achy :!:
Jestem zauroczona i nie raz jeszcze do Ciebie zajrzę :D
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

Krysiu ja mam jeszcze dwa wsadzone w zeszłym roku ale nie kwitły, więc na razie chyba się wstrzymam oj tylko ie wiem czy będe potrafił ;:14 :heja
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu :wit Cudnie ,cudnie ;:180 ;:180 Przeszłam parę stron i zaniemówiłam , wpadłam w dół - co ja tu robię ?? ;:14
Spędziłam mile czas ,dużo się nauczyłam ;:138
Tyle różnych roślin -zadbanych ,zdrowych ,wypielęgnowanych , super skomponowane w całość ;:63 ;:63 Piękne zdjęcia robisz ;:180 Twoja wiedza na temat roślinek - do pozazdroszczenia ;:108
Jeżeli pozwolisz dalej będę spacerować po Twoim ogrodzie i ściągać pomysły :oops:

Tak trzymaj ;:196
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marcinie , nie wstrzymuj się , zamów :;230 :;230 :;230
Też miałem nie zamawiać , ale jak dostałem katalog , złapałem dłoniowstrząs i ...... zamówiłem. ;:7 no może nie do końca . Bo zakreśliłem połowę , no i co , skok na bank robić ;:223 ;:223 Będę powoli z bólem serca wykreślał , te zakreślone . ;:98
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu prawdziwy z Ciebie mężczyzna i rozumiesz kobiecą ciekawość.
Wiesz ja to takie "ciekawskie jajko " ciągle pytam ... szukam... czytam ... uczę się i wciąż mi za mało.
Gdyby ktoś podarował mi ze dwa życia to i tak byłoby za mało.
U mnie największe, najdorodniejsze i najobficiej kwitnące są Liliowce od Ismeny. To właśnie na nich zauważyłam kejki. Być może to przypadek ale porównuję wielkość pąków i kwiatów drugi sezon i reguła się potwierdza.
Czyżby jej siewki miały w sobie jakąs tajemnicę ?

hala67 witaj w naszej Arkadii - małej krainie szczęśliwości bo naprawdę dobrze nam tam.
Dziękuję za słowa uznania i zapraszam do kolejnych odwiedzin.

martinez_82 Marcinie dziwne,że liliowce Ci nie zakwitły - nie miałam takiego zdarzenia.
W ostatnim sezonie nawet późnowiosenne nasadzenia zakwitły

TerDob Teresko im więcej wiemy tym mniej błądzimy choć powiadają,że " błądzenie jest rzeczą ludzką "

Kolejne kwiaty w gorących kolorach
Dzis litera M czyli zaczynam od Malw.
W tym roku wyjątkowo chorowały , jedynie różowa nie uległa zarazie i cieszyła kwiatami do końca sezonu.
Te ciemno bordowe kwitły dość krótko - marzy mi się przy płocie szpaler malw więc jesienią posadziłam sporo sadzonek.
Od wiosny będę myśleć jak je ustrzec przed tym paskudnym grzybem . U nas często jest zbyt mokro a zarodniki tylko na to czekają.

Obrazek

Obrazek

M jak Mieczyki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Wciąż czegoś nowego się u Ciebie uczę ;:180 , teraz o Plectranthusie, a RZS to niestety u nas rodzinna choroba.

Piękna malwa i mieczyki. Moje malwy zwykłe, pojedyncze też w tamtym roku wyjątkowo wcześnie i silnie zachorowały na rdzę :(
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p
Od: 15 gru 2008, o 09:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale cudne te mieczyki, to ostatnie zdjęcie ;:167 ;:167 ;:167
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kto pyta nie błądzi , no może mniej błądzi ;:7 ;:7 M , jak malwa malowana. Uwielbiam , czewona pełna to mój bzik. Co z tego, zaraza niszczy je po dwu kwiatach. ;:223 ;:223 Mieczyki też całkiem ładne. Połowa z nich jest też u mnie. Keiki na moich występują na tych samych od kilku lat. Mam siewki z Al. Połowa ma co rok a reszta ani jednego. Być może to cecha odmianowa.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

katja Kasiu bo ja taka " babcia zielarka " . Gdybym nie korzystała z dobrodziejstw zawartych w roślinach już dawno by mnie nie było.
Wyjątkowo reaguje na tabletki itp zamiast leczyć dobijają ... więc sporadycznie sięgam po nie.
Sporo dobrych i złych rzeczy dostajemy w genach po naszych przodkach i nic na to nie poradzi.

damapi Danusiu dziekuje w ich imieniu.
Mieczyk, który podoba Ci sie to odmiana Modeling 465 - M Novak - 06
W tym linku są zdjęcia większości moich mieczyków - z tego roku nowych nie uzupełniłam
https://picasaweb.google.com/1096026646 ... ECZYKI2010#

tade k czyli tez jesteś" mieczykowo zakręcony " ale ich cebulki można wszędzie wcisnąć podobnie jak lilie.

Dalszy ciąg koloru czerwonego i jego odcieni
To Mietelnik- jednoroczna roślinka czasami nazywana Letnim Cyprysikiem.
Jesienią gdy na grządkach coraz mniej kolorów on zaczyna swą metamorfozę już od połowy sierpnia.

Obrazek

Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Lubię duże i w ciekawych kolorach kwiaty mieczyków, tylko maja wadę . Są mało stabilne , kłopot z palikowaniem. U mnie wygwizdów. ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku posadziłam je bardzo głęboko tak jak Staszek w swym Blogu podpowiada.
Do tego po kilkanaście sztuk obok siebie.
Próba zdała egzamin bo jeśli nawet coś trzeba było palikować to załatwiałam jedną robotą całą kępę.
Głębokość ponad 10 cm a dla większych cebul nawet głębiej czyli 20 cm .
Efekt takiej ilosci kwiatów w jednym miejscu niesamowity choć ja bardzo dużo mieczyków ścinam do domu.
Stoją wszędzie w wazonach bo je uwielbiam.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Cudne mieczyki i jakie kolorki ;:138 ;:138
Zablokowany