tade k Tadziu czy kejka powtarza cechy matki ? Tobie sprawił wielką niespodziankę tym kwiatem na Wielkanoc.
A swoją drogą wcześniej nie zwracałam uwagi na coś takiego - ciekawy rodzaj rozmnażania.
Zastanawiam się od czego zależy ,że taka kejka pojawia sie na matce lub nie ?
Za dużo mam pytań ale chyba już z tego nie wyrosnę ...
Siberia no pewnie,że możesz dostać sadzonkę a tym bardziej,że tak ładnie prosisz.
Dołożę do Języczki pomarańczowej i Pierwiosnka Siebolda tylko poczekamy na wiosenne
Preparaty z niej stosuje się zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie
Tą roślinę w innych krajach nazywają także "Cuban oregano" i pod tą nazwą na stronach obcojęzycznych znalazłam kilka ciekawych wiadomości. Potwierdziły to co przekazała mi pani, która przywiozła go z jakiejś dalekiej wyprawy.
Ona dodaje świeże lub mrożone liście do herbaty w chwilach umiarkowanego bólu głowy i pomaga.
Pewnie zależy jakiego pochodzenia są te bóle ...
W kuchni stosować go można w podobnych potrawach jak stosujemy szałwię, rozmaryn,oregano i tymianek. Tak też robię ale najczęściej uszczykuje kawałki liścia i dodaje do parzenia herbaty. Lubię rożne smaki i zapachy.
Nie mogę używać cytrusów i dodatek liścia w zupełności mi wystarcza.
Jesienią zrobiłam nalewkę z myślą o problemach ze stawami.
Nie wyciskałam soku tylko zmiażdżyłam liście i zalałam to alkoholem , na 1 część liści 3 części płynu. Musi stać 3 ? 4 tygodnie w ciemnym i ciepłym miejscu.
Potem przecedzić i smarować stawy wcześniej ogrzane. Nie wolno robić okładów jedynie zadbać o ciepło tych miejsc po wmasowaniu nalewki.
Upss .... rozpędziłam się a to wątek działkowy a nie aptekowy...
korzo_m Dorotko jedna z pierwszych dostałaś te sadzonki bo Twoje " chłopaki " ruszają w świat a Ty sama zostajesz na włościach więc zdrowie jak najbardziej potrzebne.
Klonik kiełkuje szybko - nawet po 7 dniach są pierwsze wschody.
Termin może być bo wybierzesz kilka ładnych siewek i posadzisz do osobnych doniczek. Jak zacznie rosnąc to będziesz go uszczykiwać i w maju do ogrodu wystawisz małe ale już rozkrzewione sadzonki a to własnie sprawia,że Kloniki sa piękne.
Bez uszczykiwania rosną pojedyncze wybujałe "dyźdy" - tak mówi moja wnuczka.
Po około 4 miesiącach od siewu pojawią sie pierwsze kwiaty.
Jakie masz kolory ?
takasobie Miłko faktycznie za mało światła i większość parapetowców odczuwa brak słońca.
Ja w domu uprawiam metodą hydroponiczna ale to mój przymusowy wybór.
martinez_82 Marcinie trudno nie ulec ich urokowi.
Poza tym one takie samodzielne bo prawie nie potrzebują opieki z naszej strony.
a do tego cieszą kwiatami od czerwca do września włącznie.
Co do powiększania ich ilości to w czwartek zamówiłam odmiany o mocnych kolorach
- NIGHT EMBERS 2 szt.
- AWESOME BLOSSOM 2 szt.
- ED MURRAY 2 sztuki
- MOONLIGHT MASQUERADE - 3 sztuki
- DOUBLE FIRECRACKER - 1 szt.