Storczyki Efci

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Efci

Post »

*Kasia pisze:Śliczny.
To nie jest regułą Storczykowa. Ja mam falka, który w dniu zakupu kwitł na 1 pędzie. A następne kwitnienie jest na dwóch i trzeci pęd właśnie wychodzi.
Ja pisałam o tej odmianie. Jak go kupiłam, miał parę odgałezien, a teraz ma tylko 5 kwiatków, choć jeszcze się wydłuża. Ale u mnie to jest regułą, że przy moim kwitnieniu jest mniej kwiatów niż przy kupnym. Czasami się zdarza, że jest więcej, ale to rzadko, bo zwykle jest podobna ilość lub mniejsza, a sa tez storczyki, które mają 1-2 kwiatki naraz i jak je zrzucą, to pęd się wydłuża i pojawia się parę następnych i tak przez ileś miesięcy. A te łaciate akurat, ta odmiana, niezbyt chętnie mi kwitnie, jeden jeszcze ani razu, a drugi dopiero pierwszy raz po 2 latach od kupienia, ale już wczesniej miał pęd, tylko mu się złamał.
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

co do łaciatych to ja się nie wypowiem, bo mam dopiero pierwszego. ale wszystkie moje pozostałe bardzo chętnie kwitną ponownie, lub przedłużają pędy sklepowe więc mam nadzieję, że z krówką będzie tak samo...

Mogę się pochwalić że moja sadzonka dziś do mnie dotarła :D Niestety ma tylko jednego korzonka, bo drugi jest wysuszony. A te zdrowy to też nie jestem pewna czy "działa" jak należy... ale to się okaże. Moja sadzoneczka to equestris x kingidium deliciosa. Mam nadzieje, że dobrze będzie mi rosło. Wsadziłam ją do plastikowego pojemnika, na spodzie zrobiłam dziurki i nasypałam keramzytu. Na keramzycie stoi sadzoneczka w plastikowej doniczce. Może tak być? Keramzyt będę spryskiwać wodą. Ponadto ten pojemnik stoi na podstawku więc jeszcze w podstawku stoi woda i dodatkowo nawilża keramzyt. Pojemnik plastikowy przykrywam może być? I jak zapewnić ruch powietrza...? wystarczy otwierać od góry pojemnik? Czy zrobić otwory w ściankach? To jest tak malutkie,że nie opłaca mi się kupować chlebaka, tak jak to zrobiła gejzerka... Aha.. i czy do oświetlania może być żarówka energooszczędna taka zwykła? czy to ma być jakaś specjalna?

Przepraszam za tak dużą ilość pytań, ale mam tylko Was i Wasze doświadczenia, umiejętności. Ciężko znaleźć wszystkie info na internecie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
gejzerka

Post »

Ewuniu, prosiłaś o radę, zacznę od sadzonki :D
Sadzonka ma zdrowy korzonek, ogólnie widać, że jest w porządku :D Więcej korzonków przybędzie jak się zaaklimatyzuje.
Pojemnik jest pomysłowy i na jedną sadzoneczkę może być ;:63 Doświetlanie będzie super, gdy dzień będzie się coraz bardziej skracał. Pilnuj tylko jednego, żeby nie była zbyt długo tak wysoka wilgotność, jak widzę na ściankach pojemnika. Można to regulować uchylając wieczko pudełka mniej lub bardziej, żeby ścianki obeschły i nie było skroplonej wody na ściankach, inaczej swoją sadzonkę "utopisz", bo jest za słaba cyrkulacja, powietrze "stoi" w miejscu - wtedy wdaje się pleśń a z pleśni choroby i roślina ginie. Cyrkulację powietrza regulujesz wieczkiem, odkrywając go lub zostawiając uchylone. Podłoże w doniczce ma przesychać tak jak w dorosłych storczykach.
To chyba tyle na początek :D Jak będziesz miała dalsze wątpliwości, pytaj :D Co będę wiedziała, podzielę się :D
Życzę, żeby ta krzyżówka rosła Ci i rosła, żebyś mogła pochwalić się nam jej kwiatuszkami :D
gejzerka

Post »

Zapomniałam dodać o doświetlaniu. Zwykła żarówka (żarowa) daje zbyt dużo ciepła, energooszczędna świetlówka jest wystarczająca. Nie "bierze" dużo prądu a daje światło, tyle że nie grzeje, jak zwykła. To, kiedy i ile masz wietrzyć, poznasz po ściankach pudełka - nie może być na ściankach skroplonej wilgoci. Po czasie sama będziesz wiedziała ile masz wietrzyć.
efcia111
200p
200p

Post »

kropelki na sciankach są od spryskiwania.. to nie jest skroplona para.

Dziekuje ci bardzo :) rozwiałaś moje wszelkie wątpliwości ;)

katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Witaj :wit Ewuniu zajrzałam sobie do ciebie pooglądać twoje storczyki .Widzę że przeważają u ciebie białe lub biało -różowe :D Ten z keikami niesamowity .Zdjęcie łaciatka bardzo fajnie wyszło ,jakby był z masy perłowej ,super ;:63
efcia111
200p
200p

Post »

Dziękuję Kasiu ;) A co do kolorów... Zbytnio na to uwagi nie zwracam - biorę tego, który mi się podoba i jest zdrowy :D

Kochani byłam dzisiaj na łowach storczykowych i upolowałam 3 zdobycze :tan :tan Zjechałam wszystkie sklepy w których mogą być storczyki na b Bielanach Wrocławskich ;) Zdjęcia wrzucę jutro, bo dzisiaj już słabe światło i zdjęcia brzydkie wychodzą.. Ale ogólnie mogę się pochwalić, że upolowałam swojego upragnionego perolic'a :heja żółto-różowego z dwoma rodzajami płatków :;230. Poza tym ślicznego, bialutkiego maluszka. Jest to zwykły Falek patrząc na liście, ale ma maleńkie, urocze kwiatuszki :) A między liśćmi znalazłam kolejnego pędzika :D Trzecim moim okazem jest przepiękny, duży żółto-pomarańczowy falek z oryginalnymi płatkami. Ślicznie wygląda, ma pączuszki :tan A więc polowanie udane :heja ;:138 Niestety nie znalazłam sphagnum po które się wybrałam, ale skutecznie się pocieszyłam falkami :;230

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Na pewno są cudne, czekam na zdjęcia :).
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

3 falki na jednym polowaniu...niezłe zakupy :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Zajrzę jutro do ciebie podziwiać nowości :D
efcia111
200p
200p

Post »

A więc wstawiam fotki moich zdobyczy :)

Na początek Okruszek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Słoneczko ze ślicznymi płatkami. Nie widziałam jeszcze takich :) Chyba jest woskowcem, bo ma twarde i grube płatki i tak ślicznie się mieni :) Słoneczko w słoneczku: :;230
Obrazek
Obrazek

Oraz Perolciu. Śliczny perolic, chyba też woskowy z dwoma rodzajami kwiatków:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Słoneczko to też peloric ;) Miałam tak zbudowanego storczyka - tzn takiego go kupiłam, a u mnie zakwitł tak jak ten Twój trzeci.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Piękności u Ciebie :) A ten perolic wygląda jakby się łapką zasłaniał przed rażącym go słońcem ;-))) Takie mam skojarzenie na jego widok :)
Magda
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Podziwiam Twoje piekności :) i nie wiem który ładniejszy :)
efcia111
200p
200p

Post »

Aaaa to nie wiedziałam, że słoneczko jest prolic'iem... Sądziłam że taka nazwa przysługuje tylko tym "trójpłatkowym" :) No to mam dwa upragnione perolic'ki :tan Mam nadzieję, że słoneczko będzi mi kwitło tak jak teraz, bo strasznie mi się taki podoba ;:113

Dziękuję dziewczyny za uznanie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”