Ja pisałam o tej odmianie. Jak go kupiłam, miał parę odgałezien, a teraz ma tylko 5 kwiatków, choć jeszcze się wydłuża. Ale u mnie to jest regułą, że przy moim kwitnieniu jest mniej kwiatów niż przy kupnym. Czasami się zdarza, że jest więcej, ale to rzadko, bo zwykle jest podobna ilość lub mniejsza, a sa tez storczyki, które mają 1-2 kwiatki naraz i jak je zrzucą, to pęd się wydłuża i pojawia się parę następnych i tak przez ileś miesięcy. A te łaciate akurat, ta odmiana, niezbyt chętnie mi kwitnie, jeden jeszcze ani razu, a drugi dopiero pierwszy raz po 2 latach od kupienia, ale już wczesniej miał pęd, tylko mu się złamał.*Kasia pisze:Śliczny.
To nie jest regułą Storczykowa. Ja mam falka, który w dniu zakupu kwitł na 1 pędzie. A następne kwitnienie jest na dwóch i trzeci pęd właśnie wychodzi.
Storczyki Efci
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Efci
-
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 15:28
co do łaciatych to ja się nie wypowiem, bo mam dopiero pierwszego. ale wszystkie moje pozostałe bardzo chętnie kwitną ponownie, lub przedłużają pędy sklepowe więc mam nadzieję, że z krówką będzie tak samo...
Mogę się pochwalić że moja sadzonka dziś do mnie dotarła
Niestety ma tylko jednego korzonka, bo drugi jest wysuszony. A te zdrowy to też nie jestem pewna czy "działa" jak należy... ale to się okaże. Moja sadzoneczka to equestris x kingidium deliciosa. Mam nadzieje, że dobrze będzie mi rosło. Wsadziłam ją do plastikowego pojemnika, na spodzie zrobiłam dziurki i nasypałam keramzytu. Na keramzycie stoi sadzoneczka w plastikowej doniczce. Może tak być? Keramzyt będę spryskiwać wodą. Ponadto ten pojemnik stoi na podstawku więc jeszcze w podstawku stoi woda i dodatkowo nawilża keramzyt. Pojemnik plastikowy przykrywam może być? I jak zapewnić ruch powietrza...? wystarczy otwierać od góry pojemnik? Czy zrobić otwory w ściankach? To jest tak malutkie,że nie opłaca mi się kupować chlebaka, tak jak to zrobiła gejzerka... Aha.. i czy do oświetlania może być żarówka energooszczędna taka zwykła? czy to ma być jakaś specjalna?
Przepraszam za tak dużą ilość pytań, ale mam tylko Was i Wasze doświadczenia, umiejętności. Ciężko znaleźć wszystkie info na internecie

Mogę się pochwalić że moja sadzonka dziś do mnie dotarła

Przepraszam za tak dużą ilość pytań, ale mam tylko Was i Wasze doświadczenia, umiejętności. Ciężko znaleźć wszystkie info na internecie

Ewuniu, prosiłaś o radę, zacznę od sadzonki
Sadzonka ma zdrowy korzonek, ogólnie widać, że jest w porządku
Więcej korzonków przybędzie jak się zaaklimatyzuje.
Pojemnik jest pomysłowy i na jedną sadzoneczkę może być
Doświetlanie będzie super, gdy dzień będzie się coraz bardziej skracał. Pilnuj tylko jednego, żeby nie była zbyt długo tak wysoka wilgotność, jak widzę na ściankach pojemnika. Można to regulować uchylając wieczko pudełka mniej lub bardziej, żeby ścianki obeschły i nie było skroplonej wody na ściankach, inaczej swoją sadzonkę "utopisz", bo jest za słaba cyrkulacja, powietrze "stoi" w miejscu - wtedy wdaje się pleśń a z pleśni choroby i roślina ginie. Cyrkulację powietrza regulujesz wieczkiem, odkrywając go lub zostawiając uchylone. Podłoże w doniczce ma przesychać tak jak w dorosłych storczykach.
To chyba tyle na początek
Jak będziesz miała dalsze wątpliwości, pytaj
Co będę wiedziała, podzielę się
Życzę, żeby ta krzyżówka rosła Ci i rosła, żebyś mogła pochwalić się nam jej kwiatuszkami

Sadzonka ma zdrowy korzonek, ogólnie widać, że jest w porządku

Pojemnik jest pomysłowy i na jedną sadzoneczkę może być

To chyba tyle na początek

Życzę, żeby ta krzyżówka rosła Ci i rosła, żebyś mogła pochwalić się nam jej kwiatuszkami

Zapomniałam dodać o doświetlaniu. Zwykła żarówka (żarowa) daje zbyt dużo ciepła, energooszczędna świetlówka jest wystarczająca. Nie "bierze" dużo prądu a daje światło, tyle że nie grzeje, jak zwykła. To, kiedy i ile masz wietrzyć, poznasz po ściankach pudełka - nie może być na ściankach skroplonej wilgoci. Po czasie sama będziesz wiedziała ile masz wietrzyć.
-
- 200p
kropelki na sciankach są od spryskiwania.. to nie jest skroplona para.
Dziekuje ci bardzo
rozwiałaś moje wszelkie wątpliwości ;)
Dziekuje ci bardzo

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Witaj
Ewuniu zajrzałam sobie do ciebie pooglądać twoje storczyki .Widzę że przeważają u ciebie białe lub biało -różowe
Ten z keikami niesamowity .Zdjęcie łaciatka bardzo fajnie wyszło ,jakby był z masy perłowej ,super 

-
- 200p
Dziękuję Kasiu ;) A co do kolorów... Zbytnio na to uwagi nie zwracam - biorę tego, który mi się podoba i jest zdrowy 
Kochani byłam dzisiaj na łowach storczykowych i upolowałam 3 zdobycze
Zjechałam wszystkie sklepy w których mogą być storczyki na b Bielanach Wrocławskich ;) Zdjęcia wrzucę jutro, bo dzisiaj już słabe światło i zdjęcia brzydkie wychodzą.. Ale ogólnie mogę się pochwalić, że upolowałam swojego upragnionego perolic'a
żółto-różowego z dwoma rodzajami płatków
. Poza tym ślicznego, bialutkiego maluszka. Jest to zwykły Falek patrząc na liście, ale ma maleńkie, urocze kwiatuszki
A między liśćmi znalazłam kolejnego pędzika
Trzecim moim okazem jest przepiękny, duży żółto-pomarańczowy falek z oryginalnymi płatkami. Ślicznie wygląda, ma pączuszki
A więc polowanie udane
Niestety nie znalazłam sphagnum po które się wybrałam, ale skutecznie się pocieszyłam falkami 

Kochani byłam dzisiaj na łowach storczykowych i upolowałam 3 zdobycze

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
3 falki na jednym polowaniu...niezłe zakupy 

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Zajrzę jutro do ciebie podziwiać nowości 

-
- 200p
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Słoneczko to też peloric ;) Miałam tak zbudowanego storczyka - tzn takiego go kupiłam, a u mnie zakwitł tak jak ten Twój trzeci.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Piękności u Ciebie
A ten perolic wygląda jakby się łapką zasłaniał przed rażącym go słońcem ;-))) Takie mam skojarzenie na jego widok 

Magda
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Podziwiam Twoje piekności
i nie wiem który ładniejszy 

-
- 200p
Aaaa to nie wiedziałam, że słoneczko jest prolic'iem... Sądziłam że taka nazwa przysługuje tylko tym "trójpłatkowym"
No to mam dwa upragnione perolic'ki
Mam nadzieję, że słoneczko będzi mi kwitło tak jak teraz, bo strasznie mi się taki podoba
Dziękuję dziewczyny za uznanie

Dziękuję dziewczyny za uznanie