Dzień dobry, proszę o pomoc póki nie jest jeszcze za późno. Moja Peperomia zaczyna słabnąć. Przez długi czas było w porządku (mam ją 2 miesiące), ale teraz liście zaczęły blednąć (mają jaśniejszy odcień niż w momencie zakupu), łodyga opada (wcześniej była sprężysta i utrzymywała się niemal w pionie), w ciągu tygodnia straciła 2 liście z wierzchołków łodyg (wcześniej w ciągu 2mc straciła dwa liście wyrastające z ziemi) i powiększają się brązowe plamy i uszczerbki na krawędziach liści. Do tego dostaje jakichś dziwnych wybrzuszeń i jakby więdła. Może ją przelałam?
Wysoka osłonka - woda w niej nie stoi, w doniczce natomiast keramzyt 1-2cm, podlewana odstaną wodą, nie spryskuję wodą, wcześniej przeszła z dwa prysznice, ale ktoś mi powiedział że nie powinnam jej brać pod prysznic. Stoi dwa metry od okna południowego, niestety 6/6 piętro więc duszno, zimą kaloryfery wyłączone całkowicie a temp i tak 22C, wilgotność 30-45 mimo, że co jakiś czas odpalam dyfuzor z nawilżaczem (chyba, że olejki eteryczne mogą roślinkom szkodzić, palone 1-2x dziennie w kominku lub dyfuzorze).
Przy okazji czy może mi ktoś doradzić jaki dokładnie to rodzaj Peperomii?
https://www.fotosik.pl/u/zielonkawa11/album/2493085