Qurczę nie dostaję powiadomień, nie wiem dlaczego, klikam w link jak tylko sie pojawi nowe powiadomienie,muchazezlotym pisze:Przycięłaś kwiat zanim przekwitł? Czy to powoduje szybsze rozrastanie?Ellaa pisze:Hosta 'Piedmont Gold' po przycięciu kwiatostanu ładnie się rozrasta![]()
Ella, ja tez tak robię i pisałam o tym na forum. ktos odpisał mi ,że niepotrzebnie je ścinam, bo powinno się usuwać pędy dopiero , jak zawiązują nasiona. Ja jednak nadal robię tak z wszystkimi roślinami, nie tylko hostami.Dopiero, kiedy roślina jest rozrośnięta i silna, pozwalam jej zakwitnąćEllaa pisze:Qurczę nie dostaję powiadomień, nie wiem dlaczego, klikam w link jak tylko sie pojawi nowe powiadomienie,muchazezlotym pisze:Przycięłaś kwiat zanim przekwitł? Czy to powoduje szybsze rozrastanie?Ellaa pisze:Hosta 'Piedmont Gold' po przycięciu kwiatostanu ładnie się rozrasta![]()
a mimo to coś się przywiesza![]()
![]()
![]()
![]()
Nie pozwalam w ogóle rosnąc kwiatostanom u młodych host, bo będą się niepotrzebnie wysilały na kwiaty i nasiona zamiast się rozratac.
Nie wszystkie są takie 'grzeczne' jak 'Piedmont Gold', np. 'Regal Splendor' wyłamałam jeden z 2 - pędów na wiosnę i przycięłam kwiatostan, a ona nic....![]()
....nie przyrosła w tym sezonie o ani jeden pęd więcej...może za to za rok to zrobi
Dzięki, wezmę z Was przykładPola42 pisze:Ella, ja tez tak robię i pisałam o tym na forum. ktos odpisał mi ,że niepotrzebnie je ścinam, bo powinno się usuwać pędy dopiero , jak zawiązują nasiona. Ja jednak nadal robię tak z wszystkimi roślinami, nie tylko hostami.Dopiero, kiedy roślina jest rozrośnięta i silna, pozwalam jej zakwitnąćEllaa pisze:Qurczę nie dostaję powiadomień, nie wiem dlaczego, klikam w link jak tylko sie pojawi nowe powiadomienie,muchazezlotym pisze:Przycięłaś kwiat zanim przekwitł? Czy to powoduje szybsze rozrastanie?Ellaa pisze:Hosta 'Piedmont Gold' po przycięciu kwiatostanu ładnie się rozrasta![]()
a mimo to coś się przywiesza![]()
![]()
![]()
![]()
Nie pozwalam w ogóle rosnąc kwiatostanom u młodych host, bo będą się niepotrzebnie wysilały na kwiaty i nasiona zamiast się rozratac.
Nie wszystkie są takie 'grzeczne' jak 'Piedmont Gold', np. 'Regal Splendor' wyłamałam jeden z 2 - pędów na wiosnę i przycięłam kwiatostan, a ona nic....![]()
....nie przyrosła w tym sezonie o ani jeden pęd więcej...może za to za rok to zrobi
Polecam przeczytać coś na ten temat tu - Przyspieszanie wzrostu kłączyEllaa pisze: Nie wszystkie są takie 'grzeczne' jak 'Piedmont Gold', np. 'Regal Splendor' wyłamałam jeden z 2 - pędów na wiosnę i przycięłam kwiatostan, a ona nic....![]()
Każdy może miec własne zdanie i postępowac wegług uznaniaPola42 pisze:Ella, ja tez tak robię i pisałam o tym na forum. ktos odpisał mi ,że niepotrzebnie je ścinam, bo powinno się usuwać pędy dopiero , jak zawiązują nasiona. Ja jednak nadal robię tak z wszystkimi roślinami, nie tylko hostami.Dopiero, kiedy roślina jest rozrośnięta i silna, pozwalam jej zakwitnąć
paco pisze: Przy okazji pytanie (związane z HVX) - ile macie sekatorów lub noży do obcinania kwiatostanów u wielu host w jednym czasie![]()
![]()