Moje Hipeastrum

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myszorekcieszę się że się odważyłaś i napisałaś,zgadzam się z Tobą Papilon i Black Pearl są piękne.
FIGAwrzuć fotkę jak rozkwitnie,koniecznie...
Gardeniapiękne hipki :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42

Post »

Ależ piękne :shock: A moje jeszcze w pąku :roll:
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Gardeniaa śliczne :P pokaż koniecznie pozostałe hipki :P
Ja zaraz cyknę fotkę to zobaczycie jak dziś wygląda :P
Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Będzie czerwony....a miał etykietkę?
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Cynthia

Post »

Dziękuje za odpowiedź :) z jednym z moich hipków nie dzieje się najlepiej :? kupiłam go w zeszłym roku na targach ogrodniczych cebula była dość pokaźna wsadziłam go do doniczki, kwitł imponująco w tym roku postanowiłam go przesadzić ponieważ ziemia w której siedział zaczęła pleśnieć na wierzchu pomyślałam że lepiej będzie jak mu ją zmienię i tak zrobiłam, po czym wystawiłam go na okno bo była na niego już pora i teraz dzieje się z nim coś dziwnego bo zaczął powolutku wypuszczać pęd kwiatowy i listki ale to STRASZNIE powolutku, stoi na oknie już około miesiąca, dawno powinien zakwitnąć a pęd kwiatowy nawet wystarczająco dużo nie urósł na dodatek jak się go dotknie to nie jest mięsisty tylko sprawia wrażenie jak by był pusty w środku tak jak po przekwitnięciu :( nie wiem czy to przez to że przesadziłam go czy może coś innego mu zaszkodziło, cebula jest duża nie nadgniła zdrowa korzenie także, liście są malusieńkie ale zielone i sztywne, już nawet zaczynam myśleć że ktoś ją po prostu zauroczył :?:
Pomóżcie bo nie wiem sama co mam zrobić :(
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

przede wszystkim to pokaż zdjęcie.Czy cebula jest twarda?Nigdy nie dotykaj pączka-taka moja rada.
Filifionka
200p
200p

Post »

nusia pisze:przede wszystkim to pokaż zdjęcie.Czy cebula jest twarda?Nigdy nie dotykaj pączka-taka moja rada.
Pączka nie ruszałam tylko łodygę, nie ma tak intensywnego koloru jak w zeszłym roku ale taki jak by lekko zielonkawo-żółty coś w tym stylu i jak się dotknie to nie jest mięsista ale taka jak by pusta w środku :? pączki wyglądają normalnie tak jak zawsze tylko ten pęd mnie martwi bo po za tym to pączki i listki wyglądają na zdrowe, postaram się zamieścić zdjęcie jak tylko zrobię jakąś fotkę. dodatkowo co jakiś czas (ok. raz na 2 tygodnie) podlewam go specjalnym nawozem, nie wiem może to go wzmocni?
Awatar użytkownika
ira47
100p
100p
Od: 9 sty 2009, o 16:34

Post »

Nusiu, ciekawa jestem czy powtórzył u Ciebie kwitnienie Black Velvet.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=30768" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Filifionka pisze: Pączka nie ruszałam tylko łodygę, nie ma tak intensywnego koloru jak w zeszłym roku ale taki jak by lekko zielonkawo-żółty coś w tym stylu i jak się dotknie to nie jest mięsista ale taka jak by pusta w środku :?
Ona jest pusta w środku, ale przy lekkim dotykaniu powinna jednak być twarda.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przepiękne Hipki dziewczyny.....
Nusia- u mnie też dopiero teraz będzie kwitła "druga seria" Hippeastrów :wink:
Pszczółki pięknie w tym roku się obleciały......mam nadzieję, że to stanowi dobrą wróżbę na ten rok :roll:
Pozdrawiam wiosennie Ewa
Awatar użytkownika
chabermona
500p
500p
Od: 30 sty 2009, o 11:58

Post »

nusia pisze:Dziewczyny dzięki za miłe słówka...
Jeśli nie znacie swoich odmian -to po prostu wklejcie zdjęcia z kwitnącymi ,może razem odgadniemy co to jest :lol:
na razie u mnie mała przerwa ,ale już szykują się do kwitnięcia kolejne odmiany.Więc bądżcie cierpliwe :D
Pozdrawiam.
To moje może wiecie jakie? Obrazek Obrazek
Monika poszukująca Aspidistr, sansewierek, stefanotisa i anturiów
Doniczkowi domownicy Moniki
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Chabermona-ten pierwszy to Apple Blossom,a druga to może być Red Lion,ale nie mam pewności,bo zdjęcie jest niewyrażne. :?
Ira 47 miałaś na myśli chyba Black Pearl :) tak kwitł ponownie,w sumie miał 3 pędy ,były piękne ale to już przeszłość :D
Filifionka
200p
200p

Post »

Kocurek po dłuuuuuuuuuuuuuugim oczekiwaniu hipek w końcu zakwitł :D ma intensywny malinowy kolorek, niestety nie jestem w stanie określić jaka to odmiana (aż tak rozeznana nie jestem) szkoda tylko że kwiaty tak szybko więdną bo zaledwie po tygodniu zaczynają tracić "wigor", jak tylko wrzucę fotkę na kompa postaram się zamieścić na forum może tu mi pomogą zidentyfikować co to za odmiana :)
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Filifionka pisze:Kocurek po dłuuuuuuuuuuuuuugim oczekiwaniu hipek w końcu zakwitł :D ma intensywny malinowy kolorek, niestety nie jestem w stanie określić jaka to odmiana (aż tak rozeznana nie jestem) szkoda tylko że kwiaty tak szybko więdną bo zaledwie po tygodniu zaczynają tracić "wigor"
No u mnie w domu jak chodziło centralne (hipki stoją na parapecie nad kaloryferem) to 'Minerwą' cieszyłam się zaledwie tydzień, a jak wyłączyłam centralne, drugi hipek kwitnie już trzeci tydzień :shock: i z 7 kwiatów teraz zostało mu 3.
I to nie to, że spadła temperatura, bo nie spadła (grzejemy kominkiem i nadal jest ~20 stopni) tylko to, że hipki stoją z dala od BEZPOŚREDNIEGO źródła ciepła.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Wreszcie znowu coś u mnie zakwitło :D :D :D

Giraffe
Obrazek

A to moja ulubiona stara odmiana,której kwiaty autentycznie pachną takim słodkim nektarem,pięknie ,delikatnie :lol:

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”