Kupując mieszankę nasion Hosta SP (oferowane w pięciu opakowaniach z różnymi nazwami) nie liczyłbym na jakieś ekstra sadzonki - ale raczej na jak to napisałeś "jakieś zwykłe". Myślę, że na ciekawsze sadzonki można liczyć jedynie, gdy są to nasiona specjalnie zapylane (krzyżowane), aby taki efekt uzyskać.xcbvr pisze:Witajcie,
Myślałem nad mieszanką HostiaSP. jednak boję się aby wszystkie nie były czasem takie
same lub jakieś zwykłe.
Z nasion zazwyczaj uzyskasz sadzonki zielone, kilka żółtych (o ile przetrzymają choćby jeden sezon), a na coś ciekawego szanse są według mnie liczone w promilach. Byłem na plantacji host uzyskanych z nasion (tysiące sadzonek) i miałem nadzieję, że znajdę wśród nich coś ciekawego - niestety nic nie wybrałem.
Jeśli sadzonkom zapewnisz odpowiednie warunki do rozwoju i przetrwają w domu do wiosny, to na pewno po wsadzeniu do gruntu nic im się nie stanie. Musisz oczywiście przed wsadzeniem do gruntu "hartować" je aby przyzwyczaić jeszcze wrażliwe sadzonki do nowych odmiennych od domowych warunków.