Hosty - doświadczenia z wysiewem.

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Hosty - doświadczenia z wysiewem.

Post »

xcbvr pisze:Witajcie,

Myślałem nad mieszanką HostiaSP. jednak boję się aby wszystkie nie były czasem takie
same lub jakieś zwykłe.
Kupując mieszankę nasion Hosta SP (oferowane w pięciu opakowaniach z różnymi nazwami) nie liczyłbym na jakieś ekstra sadzonki - ale raczej na jak to napisałeś "jakieś zwykłe". Myślę, że na ciekawsze sadzonki można liczyć jedynie, gdy są to nasiona specjalnie zapylane (krzyżowane), aby taki efekt uzyskać.
Z nasion zazwyczaj uzyskasz sadzonki zielone, kilka żółtych (o ile przetrzymają choćby jeden sezon), a na coś ciekawego szanse są według mnie liczone w promilach. Byłem na plantacji host uzyskanych z nasion (tysiące sadzonek) i miałem nadzieję, że znajdę wśród nich coś ciekawego - niestety nic nie wybrałem.
Jeśli sadzonkom zapewnisz odpowiednie warunki do rozwoju i przetrwają w domu do wiosny, to na pewno po wsadzeniu do gruntu nic im się nie stanie. Musisz oczywiście przed wsadzeniem do gruntu "hartować" je aby przyzwyczaić jeszcze wrażliwe sadzonki do nowych odmiennych od domowych warunków.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
xcbvr
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2010, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za radę Paco, cóż.. chyba będę musiał kombinować wybraną odmianę Blue od kogoś
z forum bo mam marne szansę że akurat mi się trafi. W każdym razie dziś kupiłem nasiona
i zobaczę co z tego będzie. Odezwę się jeśli będę miał już wyniki
Pozdrawiam, Paweł
Awatar użytkownika
iscar
100p
100p
Od: 18 lis 2008, o 01:23

Post »

mam pytanie czy kolor funki widać od razu na małych sadzonkach . Moje wysiane były z mieszanki kupionej na allegro listki miały różne owalne podłużne ale kolorem niewiele się różniły . Teraz zimują pod śniegiem ciekaw jestem w jakiej kondycji będą na wiosnę ;:136
Pozdrawiam!!! Grzegorz
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Na drugiej stronie tego wątku są zdjęcia siewek i tam możesz zobaczyć jak wyglądają z pojedynczymi listkami i jak wyglądają później. Z reguły już na małych siewkach widoczne są odmienne kolory, ale one z wiekiem sadzonki zmieniają się i tak na prawdę to po trzech czterech latach dopiero można zobaczyć ich prawdziwą barwę.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaką konkretnie świetlówkę należy zakupić w celu doświetlania wczesnych siewów? ;:180 Zakupiłam i wysiałam już trochę nasion - oczywiście nie byłam w stanie wytrzymać do marca. :heja ;:170 ;:223

Czy coś takiego się nadaje:

"żarówka do roślin MEGAMAN Plant Lamp
ŚWIETLÓWKA KOMPAKTOWA Do Roślin
Polecamy Państwu energooszczędną świetlówkę kompaktową o mocy 15W która jest odpowiednikiem 75W tradycyjnej żarówki. Stosuje się ją do oświetlenia roślin, dzięki swoim właściwościom powoduje ich znaczny przyrost. Wyposażona w trzonek E27"

numer aukcji na A L L E G R O : 1396431918
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Według dokładniejszego opisu:
"Megaman Plant Lamp - 15W emituje energię świetlną w zakresie spektrum niebieskiego i czerwonego widma przez co znakomicie wspomaga wzrost roślin. Dla potrzeb fotosyntezy roślin wyzwalana zostaje energia świetlna o długościach fali 400 do 500 nm i 600 do 700 nm. Lampy PLANT LAMP znakomicie wspierają przetwarzanie przez rośliny specjalnej energii świetlnej na środki wzmagające ich rozwój. Świetlówka kompaktowa PLANT generuje minimalne promieniowanie UVA i bliskie zerowemu promieniowanie UVB. Nagrzewanie się lampy ograniczone praktycznie do minimum.

Ponadto:
- duży udział widma barwy niebieskiej i czerwonej
- doskonała dla wszystkich organizmów żyjących w akwariach słodkowodnych
- łączy w sobie zalety lampy dla wzrostu roślin i lampy wytwarzającej światło dzienne dla akwariów
- znacząco wspomaga wzrost roślin wodnych
- może służyć jako główne oświetlenie dla roślinności
- nie wymaga stosowania żadnych stateczników ani magnetycznych, ani elekronicznych, wystarczy wkręcić ją w oprawkę lampy"

Jest jak najbardziej prawidłowa, szczególnie jeśli chodzi o widmo.

Ja używałem zwykłej świetlówki energooszczędnej, również z zadowalającym efektem
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Andrzej!
Napisz jeszcze, jaka jest najlepsza długość doświetlania - czy jak żarówka będzie świecić cały okres zaciemnienia naturalnego to siewki nie dostaną zbyt dużego przyspieszenia? :?:
A jak z młodymi roślinami w doniczkach?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Elu - hosty są roślinami, które do prawidłowego rozwoju nie potrzebują nocy.
Czyli jeśli będą miały światło przez 24 godziny na dobę, to będą się rozwijały i rosły przez cały czas.
Takie praktyki są prowadzone, przez wielu hodowców roślin ozdobnych, przez co skracany jest cykl produkcji a rośliny osiągają bardzo dobrą jakość. Przyspieszenie cyklu rozwoju powoduje to, że często można np. w marketach kupić kwitnące rośliny już wiosną, a do końca sezonu tak na prawdę przeżyją 1,5 a może więcej cyklu rozwoju rocznego.
Ponieważ światło słoneczne w zimie jest bardzo słabe doświetlanie jest niezbędne - ja doświetlałem jedynie od godzin południowych do około północy (10-12 godzin).

PS)oczywiście wysiane nasiona powinny do czasu kiełkowania, być umieszczone w całkowitych ciemnościach, dość wysokiej temperaturze i wilgotności)
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje nasiona stoją w "szklarence" na ... grzejniku ;:170
Sprawdziłam ten sposób na wielu innych nasionach, np. kaktusów. ;:108
Jak będą wschody to zacznę doświetlanie ;:138 :D :tan
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

Moje wysiewy stoją też na grzejniku, na razie bardzo, bardzo powoli kiełkują hosty....
Obrazek Obrazek

Dla porównania wysiewane w tym samym dniu jeżówki już cieszą oczy :heja
Obrazek Obrazek
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pumka, czy już je doświetlasz?
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

Ależ nie ! Stoją na południowym parapecie to musi na razie wystarczyć :-)
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiedzcie mi proszę, co znaczy taka nazwa nasion ( dostałam je w gratisie przy zakupie innych nasion):

Big Kahuna Streaked F1 X 'OP'

Co to te F1 ? :oops: :oops:
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Z tego co wiem symbolem F1 oznacza się pierwsze pokolenie krzyżówki dwóch odmian. Takie nasiona są dużo droższe (ilość nasion ograniczona do plonu z konkretnej rośliny), gdyż aby je otrzymać należy ponownie krzyżować dokładnie te same rośliny - bardziej pracochłonne.
Pokolenie powstałe z pokolenia oznaczonego symbolem F1 nazywane jest już F2. Jest to dużo łatwiejsza hybrydyzacja, bo..aby je otrzymać wystarczy poddać samozapyleniu rośliny pokolenia F1, albo też pozwolić im zapylać się między sobą. Jest jednak problem bo osobniki powstałe w drugim pokoleniu mają niejednolite cech.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Andrzej, trochę mi rozjaśniłeś, ;:180 ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”