Panno_be, mojemu PM też było mało bobu do tej pory. Ciekawe, czy będzie chętnie łuskał takie ilości
Bogusiu, jak czytam Twoje komentarze, to zawsze mi się buzia uśmiecha
Znasz pewnie to chińskie powiedzenie:
"Jak chcesz być szczęśliwy 1 dzień, to upij się.
Jak chcesz być szczęśliwy 1 rok, to ożeń się.
Jak chcesz być szczęśliwy całe życie, to zostań ogrodnikiem."
Wiele prawdy w tym jest. Każda pora roku cieszy, każda ma swoje wymagania, a efekty własnej pracy smakują bardziej. No i ruch na świeżym powietrzu, kontakt z naturą i jeszcze samowystarczalność. Same plusy
Co do drzewek, to nie wiem, co im zrobił szkółkarz. To, że mają kwiaty, to jest jego zasługa, nie moja. Pewnie i tak wszystkie oblecą, ale chociaż przez chwilę oko pocieszą.

Dopiero przyszłoroczne kwiaty, to będzie częściowo moja zasługa, więc dogadzam im, ile wlezie. Jednego dnia kopane, drugiego transportowane, a trzeciego zasadzone. Robiłam wszystko, żeby stres był dla nich jak najkrótszy.
Boguniu, ja tylko komórką fotki pstrykam, szkoda aparatu do roboty w pole targać. Komórkę łatwiej w kieszeń wsadzić.
Faktycznie, jakby tak bliżej było, to można by na kawkę wyskoczyć
Soniu, dziękuję i wzajemnie
Wczoraj jeszcze pojechałam na wieś, żeby okryć włókniną pomidory. Zapowiadali tylko +2 stopnie, a wiadomo, że przy gruncie i w niecce może być znacznie zimniej. Wzięłam ze sobą mamę i miałyśmy ekstra popołudnie
Są! Wykiełkowały! Rośliny, których nikt w okolicy nie widział od pół wieku - konopie!
Jak w sąsiedniej wsi ktoś posiał parę lat temu, to dzieciarnia robiła wycieczki na rowerach, żeby je zobaczyć
Do czego to doszło, że tak uniwersalna roślina została wypchnięta z uprawy, a maszyny potrzebne do zbioru i przetwórstwa dawno zniszczały

Jest to dla mnie niebywałą zagadką, dlaczego tak się stało. Przecież te rośliny mogą wyżywić, ubrać, być materiałem budowlanym, a nawet ogrzać człowieka. Dlaczego się ich prawie nie uprawia
Zbliża się Dzień Matki i jak zwykle na tą okazję rozkwitają Margerytki, moje ulubione kwiaty łąkowe
Zbiory

W sam raz na na 1 raz na śniadanie do twarogu ze szczypiorkiem
Buziaki dla Was i uściski