Ogród po mojemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po mojemu

Post »

Ale ładnie, szkoda że mało sadziłem jesienią cebulowych. Trochę inspiracji wpadło po lekturze Twojego wątku :D
Mam jedno pytanie o krokusy w donicy. Ta warstwa żwiru jest gruba?
Mam trochę grubszy żwir od Twojego, chciałbym to miejsce jakoś zagospodarować wiosennymi roślinami cebulowymi, krokusy dadzą radę wykiełkować przez taki grubszy żwir?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

paradas, ta warstwa żwiru w doniczce ma średnio 0,5-1 cm więc nie jest duża ale zabezpiecza przed nadmiernym wysychaniem.
Rozumiem, że pisząc grubszy żwir masz na myśli kamienie jak na zdjęciach z mojego wcześniejszego postu (zdjęcia z rojnikami) lub zdjęcia z Twoich postów (na zdjęciach u Ciebie widziałem chyba takie same otoczaki). Jeśli o takie pytasz to przez kilka lat miałem szpaler krokusów przysypany takim kamieniami - bez problemu się przebijały przez nie, ładnie kwitły i nie było z nimi żadnych problemów więc śmiało możesz sadzić cebulowe pod nimi.

Krokus Siebiera 'Tricolor' (Crocus sieberi ssp. sublimis) powoli zaczyna kwitnąć:
Obrazek
Właściwie większość zdjęć tego krokusa na internecie pokazuje go jako niebieskiego. Do niebieskiego to mu dość daleko - on jest fioletowy. Co prawda wiedziałem o tym bo już miałem tego krokusa, ale nie zdawałem sobie sprawy jak dużo przekłamanych zdjęć jest w necie. Krokus na żywo jest oczywiście bardzo ładny i polecam każdemu. Na zdjęciu widać, że również bardzo oficie potrafi kwitnąć - w doniczce są tylko 3 cebulki.
To są kwiaty z jednej cebulki:
Obrazek

W pozostałych doniczkach też widać ruch, rośliny trochę podrosły:
Obrazek
Obrazek

i zdjęcie grupowe :wink:
Obrazek

A moja mini szklarenka z siekwami magnolii Magnolia dianica wygląda tak:
Obrazek
To co kiełkuje obok to zupełnie inny gatunek, którego wysiałem tam eksperymentalnie :wink:
Jak byłem ostatnio w ogrodzie botanicznym to na chodniku pod mydleńcem wiechowatym leżały dziesiątki jego nasion. Wziąłem kilka z ciekawości, nie zakładałem, że one wykiełkują. Oczywiście mydleniec jest na mojej liście drzew, które chciałbym w moim ogrodzie ale zakładałem, że kupię sadzonki :wink:
Obrazek
Kiełkują na razie 3 nasiona - i w sumie tyle wystarczy ponieważ tylko tyle tych drzew chciałem :wink:
Ogólnie zaskoczyło mnie to kiełkowanie ponieważ nasiona wysiałem w sobotę tydzień temu - widocznie nasiona potrzebowały stratyfikacji w zimnych temperaturach i dlatego tak łatwo wykiełkowały.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krokusy w glinianej donicy wyglądają zjawiskowo :D
Czy dobrze widzę, że śnieżyca lubi rosnąć na bagnach ? Piękny te rezerwat, a na żywo widok jest zdecydowanie lepszy niż na zdjęciu .
Masz może wawrzynki ?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Karolu :wit w Śnieżycowym Jarze jest jak w bajce, u nas też są jeszcze takie tereny, ale coraz mniej niestety ;:185 w doniczkach maluszki poradziły sobie świetnie ;:215 , wygladają zdrowo ;:215 Mydleńca siałam nie raz, ale nic mi z tego siania nie wyszło, może własnie dlatego, że nie zmroziłam nasion ;:108
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

seba1999, planuje mieć całą kolekcję roślin w takich donicach, będą miał co fotografować :wink:
Śnieżyca uwielbia tereny podmokłe, nawet okresowo zalewane. Na żywo te połacie śnieżycy wyglądają znacznie ładniej niż na zdjęciach :)
Wawrzynków nie posiadam, może będę miał w nowym ogrodzie ale u rodziców nie ma szans :wink:

iwona0042, szkoda, że takich terenów jest coraz mniej. Niestety większość ludzi nie zwraca uwagi na dobro przyrody, często ważniejsze są ludzkie dążenia a nie przyroda. W moim rodzinnym mieście postawiono centrum handlowe na terenie podmokłych łąk - i mimo, że ekspertyzy wykazały, że jest tam bardzo dużo gatunków objętych ochroną (zarówno roślin jak i zwierząt) to pieniądze niestety wygrały...
Mydleńca siałem w zeszłym roku również - nie wykiełkował ani razu więc teraz wysiałem go z założeniem, że i tak nie wykiełkuje :wink: Moje siewki wypuściły już liście właściwe - w tym tygodniu muszę wszystkie magnolie i mydleńce przesadzić do oddzielnych doniczek bo rosną jak szalone.

Moja stara rabata krokusowa wygląda teraz tak:
Obrazek
Widać, że rabata została poszerzona około dwukrotnie, zostały dosadzone tulipany, żurawka 'Marmelade' oraz śniedek Ornithogalum balansae. Kwitnące na rabacie tulipany to odmiana 'Fashion', bardzo niezawodna, wczesna odmiana. Są tam też tulipany późne czyli Tulipa tarda.
A tak wygląda Ornithogalum balansae z bliska:
Obrazek

Puszkinia cebulicowata również zaczęła już kwitnienie:
Obrazek

Kroku Siebera 'Tricolor' już się właściwie rozwinął:
Obrazek
Znalazłem na ogrodzie jedną sztukę tego krokusa również :wink:

Tulipany 'Fashion' mamy już w bardzo wielu miejscach na ogrodzie - czasem prze to tworzą się spontaniczne kompozycje :wink:
Obrazek
Tutaj gęsiówka macedońska zarosła sporą powierzchnię rabaty, spomiędzy niej wyłaniają się tulipany tworząc bardzo fajne zestawienie :)

A tu moje ulubione zjawisko ogrodowe czyli... samorzutne siewki :wink:
Obrazek
Wyczytałem ostatnio w książce, że jeśli roślina się u nas w ogrodzie rozsiewa to znaczy, że czuje się tam bardzo dobrze :wink: Na zdjęciu są siewki ranników (choć nie do końca wiem jak znalazły się akurat w tym miejscu skoro rosną parę metrów dalej a mrówek tu chyba nie ma akurat) oraz siewki szafirków szerokolistnych rosnących obok. Ciekawią mnie 2 różowo-żółte siewki szafirka - możliwe, że to siewki Muscari macrocarpum ale nie wiem czy się dowiem tego :wink: W każdym razie będę chciał te siewki przenieść do doniczek i je wyhodować. To w końcu tylko kilka lat czekania :wink:
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W związku z tym, że puszkinie rozsiewają się bardzo mocno w ogrodzie powstało u mnie już kilka małych łanów tej rośliny.
Obrazek
Nawet obok części warzywnej znalazłem już kwitnące siewki puszkinii :wink:

Tulipany w betonowej donicy bardzo powoli rosną - chyba nie chcą za szybko pokazać jakiej są odmiany :wink:
Obrazek

Tulipany o ozdobnych liściach są coraz większe, cały czas obstawiam, że to 'New Design':
Obrazek
Jedna cebulka jest inną odmianą, kupiłem 5 cebulek tej samej odmiany a 4 to 'New Design' a jedna nie ma barwnych liści - więc zapewne jakis klient odłożył cebulkę innej odmiany do złego pojemnika.

Najstarsza kępa czosnków ozdobnych rozrosła się bardzo mocno i nie wiem czy nie będę ich musiał w końcu trochę rozsadzić. W tle widać łan puszkinii:
Obrazek

Jestem bardzo zadowolony z szafirków szerokolistnych - nie tylko ładnie rosną ale się też rozsiewają:
Obrazek
Na zdjęciu widać kilka siewek tego szafirka.
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Piękna wiosna i piękne zdjęcia :) ;:138 ;:3 ;:138
Frate
50p
50p
Od: 26 mar 2017, o 10:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niezła kępa czosnków. Puszkinie pięknie sie prezentuje w takich łanach. I taka rozmaitość tulipanów! Ale mnie najbardziej urzekły te w betonowej donicy. Taka bardzo nowoczesna i minimalistyczna kompozycja - to jest to! :) niektóre odmiany szafirków potrafią być bardzo ekspansywne :)
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Przybywam z rewizytą :)
Cudowne kwiaty, piękne te duże łany puszkinii. I kwiaty jak kwiaty, ale bardzo podobają mi się liście tulipanów i szafirków. Fajne, duże, mięsiste - lubię takie. Kępa czosnków też imponująca. Szkoda że one nie do jedzenia, miałbyś wielką michę ;:306
Ornithogalum balansae to kwiat w moim typie - czystobiały, "jedwabisty", delikatny, śliczny jest. Jeszcze powiedz, że pachnie, to pójdę szukać po sklepach ;:224
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

:wit Bardzo ciekawy Twój wątek, nie mogłam się oderwać od czytania. Masz niespotykane rośliny i ogromną ogrodniczą wiedzę. ;:138 Doczytałam, że Twoja szachownica perska to 'Ivory Bells'. Ciekawa jestem, czy w tym roku zakwitnie.
Cebulicę peruwiańską miałam, ale niestety zniszczył ją jesienny przymrozek. Wielkie brawa dla taty, że w porę zabezpieczył Twoją przed mrozami.
Ja też uwielbiam rozmnażać rośliny i przez siew i przez sadzonki. Siałam magnolię grandiflorę z nasion skubniętych :tan w ogrodzie botanicznym we Francji. Pięknie skiełkowały i przezimowały 2 zimy w dole o głęb. 1 m /w ogrodzie po rodzicach w Małopolsce/. Po przeniesieniu do JG przezimowała kilka zim szczelnie okrywana, ale niestety jednej zimy nie przetrwała. Trzymam kciuki za Twoje magnoliowe siewki.
Muszę przerwać lekturę, bo obowiązki wzywają. Dokończę pewnie wieczorem. ;:7
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mmudant, dziękuje bardzo - mam nadzieję, że wiosna pokaże znacznie więcej :wink:

Frate, ja takie kępki czosnków za kilka lat będę miał w wielu miejscach ogrodu - te czosnki sieją się bardzo :wink: I pomagają mu w tym dzieci mojej siostry, które traktują suche kwiatostany jako świetną zabawkę i biegają z nimi po ogrodzie rozsypując nasiona :wink: Ale nie usuwam siewek ponieważ bardzo lubię te czosnki.
Łany puszkinii są bardziej problematyczne - czosnki bardzo szybko tracą liście, puszkina liście ma dłużej i one leżą sobie na ziemi i wygląda to niezbyt estetycznie :wink: Ale łany w czasie kwitnienia wyglądają zjawiskowo. I bardzo polecam każdemu :)
A tę donicę zrobiłem ponad rok temu. Zrobiłem drewnianą formę i zalałem betonem. Donica jest dopasowana pod doniczkę produkcyjną o wymiarach 20x20. To była taka próba ponieważ bardzo podobają mi się takie donice a chciałem właśnie wymieniać doniczkę produkcyjną w trakcie roku, eksponując różne rośliny.
A szafirki są ekspansywne - ale tylko za pomocą nasion :wink: I jeśli ktoś czyści ogród ze wszystkiego wiosną to usuwa również siewki. Szafirki armeńskie niestety mają zimozielone liście i po zimie mogą wyglądać źle (choć kwitnienie to przysłania) ale akurat szafirek szerokolistny nie jest zimozielony i wiosną zawsze ładnie wygląda :wink:

Pizza, Witam Ciebie :) Ja również takie liście lubię - roślina wtedy tak zdrowo wygląda - i dlatego też interesują mnie odmiany o liściach barwnych :wink:
Nie wiem niestety czy ten śniedek pachnie... On jest niziutki i nie klękałem przy nim :wink: Ale zakładam, że nie pachnie :wink: Jak u wszystkich śniedków kwiaty zamykają się na noc - a że płatki od zewnątrz są zielone to rano wygląda jakby kwiaty znikły :wink: A wystarczy trochę promieni słonecznych i kwiaty znowu się pojawiają :)

delosperma, uwielbiam dzielić się wiedzą z ludźmi, których to interesuje :)
Jak już pisałem u Ciebie to ja moją szachownicę kupiłem jako 'Ivory Bells', ale kupiłem ją w wiosennej wyprzedaży rok temu na Gardenii, cebula była w tragicznym stanie, wypuściła pęd, zasuszyła pąki kwiatowe prawie w zarodku, pęd wyrósł bardzo niski i też bardzo szybko zaschnął. Myślałem, że ona ogólnie umarła. Ale latem przetrzymałem ją w gorącym tunelu foliowym i w tym roku chyba się dowiem czy to 'Ivory Bells':
Obrazek
Pędy są nieporównywalnie ładniejsze niż to wątłe coś rok temu.
Moja cebulica peruwiańska powoli wypuszcza rozetę liści - ale w związku z tym raczej nie zakwitnie bo trochę późno startuje w tym roku.
Cieszy mnie to, że nie tylko ja tak rozmnażam rośliny z nasion gdzieś skubniętych :wink: Magnoliowe siewki chcę zimować pod dachem, nie będę ryzykował zimowania na ogrodzie - chyba, że w szklarni.

W ogrodzie na razie rozwinęły się tylko tulipany 'Fashion':
Obrazek

Rannik cylicyjski jeszcze kwitnie:
Obrazek
Zauważyłem, że wypuszcza pędy z kolejnej bulwki więc to jeszcze nie będzie jego koniec :wink: Widocznie sadzone jesienią bulwki były dość zaschnięte i dlatego wyrastają tak nierówno.

Śnieżnik również rozpoczął kwitnienie - choć jest pochłaniany przez łan puszkinii:
Obrazek

Dokupiłem do kolekcji śnieżnika 'Pink Giant':
Obrazek
Kupiłem też odmianę 'Rosea' ale dopiero za rok może ocenię różnice między nimi ponieważ kupiłem je w pełni kwitnienia - a że wyrosły pod dachem centrum ogrodniczego to mogą być źle wybarwione, wyciągnięte itp.

I najnowszy, serduszkowy nabytek czyli serduszka okazała w odmianie 'White Gold':
Obrazek
Na razie rośnie w tunelu foliowym, w zadołowanej donicy, ale w kwietniu trafi na miejsce stałe :wink:
Akinkowo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lut 2019, o 08:44

Post »

Witam, wiosna w pełni, zdjęcia piękne ;:138 ;:138 ;:138

Pozdrawiam, Bogusia
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Karolu siedzę od jakiejś chwili w Twoim ogrodzie ,oglądam Twoje sieweczki i kwiatuszki i widzę ,że jesteś wielkim pasjonatem roślin więc witaj w klubie ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witam Cię wiosennie. Nadrabiam zaległości i co widzę .Piekną wiosnę. U mnie strasznie sucho a do tej pory było zimno. Dziś ładny dzien ale jeszcze wszystko słabo się odbija.Peruwianska zimowała w ogrodzie czy tunelu.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akinkowo - Bogusiu, ale jeszcze dość chłodna wiosna, szczególnie nocą. Dzisiaj był podobno przymrozek - mam nadzieję, że jeden z ostatnich...

koziorozec, pasjonatem jestem wielkim :wink: To moja pasja od dzieciństwa :wink: Już jako kilkuletnie dziecko siałem różne rośliny, czasem miałem większą wiedzę od moich rodziców :wink: Mama do teraz wysyła mi mms-y ze zdjęciami roślin swoich koleżanek i prosi o identyfikację :wink:

Biedronka641, niestety susza u nas też jest, jak zawsze wszystkie deszcze mijają naszą miejscowośc. Z wierzchu ziemia wygląda na wilgotną a wystarczyć trochę ja odkryć a głębiej sucho. Zimne noce jeszcze nie pozwalają się w pełni rozwijać roślinom.
Po tym, jak napisałaś, że cebulica peruwiańska u nas nie zimuje nie ryzykowałem już 2 raz :wink: Zimowałem ją w donicy zadołowanej w szklarni - co prawda szklarnia przez całą zimę nie miała dachu ale osłona ścianek wystarczyła by były tam znacznie łagodniejsze warunki. Za jakiś czas się okaże czy takie zimowanie jej odpowiadało.

W sobotę wybrałem się do rezerwatu florystycznego - co prawda 30 km w jedna stronę rowerem to sporo jak na pierwszy rowerowy wyjazd w tym roku ale dałem radę :wink: Rezerwat znajduje się bardzo blisko mojego przyszłego ogrodu (to jest ta sama miejscowość) i na pewno jak już się wybudujemy to często będę tam bywał. W rezerwacie występują co najmniej 4 gatunki storczyków, w tym obuwik pospolity - i to dla jego ochrony powołano do życia ten rezerwat. Oczywiście na storczyki za wcześnie ale mam nadzieję, że uda mi się je tam kiedyś dostrzec. Obuwika chcę mieć również w ogrodzie - oczywiście takiego ze sklepu - ale w naturalnym środowisku zobaczyć obuwika to jedno z moich małych marzeń. A teren rezerwatu jest przepiękny, łany przylaszczek, miodunki, ziarnopłony, bodziszki żałobne i inne. Znalazłem nawet przebiśniegi czy pierwiosnki (nie kwitły ale rosną tam). Kilka zdjęć z wyprawy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz wracamy troche do ogrodu :wink:

Delosperma, chyba moja szachownica 'Ivory Bells' nie będzie :wink:
Obrazek
Łatwo zauważyć rumieńce na kwiatach - oczywiście nie przeszkadza mi to, że będzie to odmiana o ciemnych kwiatach ponieważ to moja pierwsza szachownica perska więc takiej również nie mam. A pomyłkę w odmianie brałem pod uwagę kupując tę wyprzedażową cebulę, najważniejsze, że ładnie rośnie.

Serduszki okazałe 'Gold Heart' coraz większe:
Obrazek
Mam 2 kępki posadzone w ogrodzie oraz 2 sadzonki w doniczkach - rozmnażam ją żeby przenieść kilka kęp do nowego ogrodu w przyszłości.

Siewki obrazków włoskich powoli tworzą nową kępę:
Obrazek
Na ogrodzie te obrazki mam już w 6 lub 7 miejscach :wink:

Kilkuletnie pierwiosnki z własnego siewu szykują się do kwitnienia:
Obrazek
W tym roku mam kilka nowych siewek więc ciekawi mnie jak zakwitną. Pojawiły się też tegoroczne siewki.

W oczku widać, że życie tam coraz bardziej tętni:
Obrazek
Przy kolejnej wizycie u rodziców musze trochę oczko oczyścić...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”