mmudant, dziękuje bardzo - mam nadzieję, że wiosna pokaże znacznie więcej
Frate, ja takie kępki czosnków za kilka lat będę miał w wielu miejscach ogrodu - te czosnki sieją się bardzo

I pomagają mu w tym dzieci mojej siostry, które traktują suche kwiatostany jako świetną zabawkę i biegają z nimi po ogrodzie rozsypując nasiona

Ale nie usuwam siewek ponieważ bardzo lubię te czosnki.
Łany puszkinii są bardziej problematyczne - czosnki bardzo szybko tracą liście, puszkina liście ma dłużej i one leżą sobie na ziemi i wygląda to niezbyt estetycznie

Ale łany w czasie kwitnienia wyglądają zjawiskowo. I bardzo polecam każdemu
A tę donicę zrobiłem ponad rok temu. Zrobiłem drewnianą formę i zalałem betonem. Donica jest dopasowana pod doniczkę produkcyjną o wymiarach 20x20. To była taka próba ponieważ bardzo podobają mi się takie donice a chciałem właśnie wymieniać doniczkę produkcyjną w trakcie roku, eksponując różne rośliny.
A szafirki są ekspansywne - ale tylko za pomocą nasion

I jeśli ktoś czyści ogród ze wszystkiego wiosną to usuwa również siewki. Szafirki armeńskie niestety mają zimozielone liście i po zimie mogą wyglądać źle (choć kwitnienie to przysłania) ale akurat szafirek szerokolistny nie jest zimozielony i wiosną zawsze ładnie wygląda
Pizza, Witam Ciebie

Ja również takie liście lubię - roślina wtedy tak zdrowo wygląda - i dlatego też interesują mnie odmiany o liściach barwnych
Nie wiem niestety czy ten śniedek pachnie... On jest niziutki i nie klękałem przy nim

Ale zakładam, że nie pachnie

Jak u wszystkich śniedków kwiaty zamykają się na noc - a że płatki od zewnątrz są zielone to rano wygląda jakby kwiaty znikły

A wystarczy trochę promieni słonecznych i kwiaty znowu się pojawiają
delosperma, uwielbiam dzielić się wiedzą z ludźmi, których to interesuje
Jak już pisałem u Ciebie to ja moją szachownicę kupiłem jako 'Ivory Bells', ale kupiłem ją w wiosennej wyprzedaży rok temu na Gardenii, cebula była w tragicznym stanie, wypuściła pęd, zasuszyła pąki kwiatowe prawie w zarodku, pęd wyrósł bardzo niski i też bardzo szybko zaschnął. Myślałem, że ona ogólnie umarła. Ale latem przetrzymałem ją w gorącym tunelu foliowym i w tym roku chyba się dowiem czy to 'Ivory Bells':

Pędy są nieporównywalnie ładniejsze niż to wątłe coś rok temu.
Moja cebulica peruwiańska powoli wypuszcza rozetę liści - ale w związku z tym raczej nie zakwitnie bo trochę późno startuje w tym roku.
Cieszy mnie to, że nie tylko ja tak rozmnażam rośliny z nasion gdzieś skubniętych

Magnoliowe siewki chcę zimować pod dachem, nie będę ryzykował zimowania na ogrodzie - chyba, że w szklarni.
W ogrodzie na razie rozwinęły się tylko tulipany 'Fashion':
Rannik cylicyjski jeszcze kwitnie:

Zauważyłem, że wypuszcza pędy z kolejnej bulwki więc to jeszcze nie będzie jego koniec

Widocznie sadzone jesienią bulwki były dość zaschnięte i dlatego wyrastają tak nierówno.
Śnieżnik również rozpoczął kwitnienie - choć jest pochłaniany przez łan puszkinii:
Dokupiłem do kolekcji śnieżnika 'Pink Giant':

Kupiłem też odmianę 'Rosea' ale dopiero za rok może ocenię różnice między nimi ponieważ kupiłem je w pełni kwitnienia - a że wyrosły pod dachem centrum ogrodniczego to mogą być źle wybarwione, wyciągnięte itp.
I najnowszy, serduszkowy nabytek czyli serduszka okazała w odmianie 'White Gold':

Na razie rośnie w tunelu foliowym, w zadołowanej donicy, ale w kwietniu trafi na miejsce stałe