Mam jedno pytanie o krokusy w donicy. Ta warstwa żwiru jest gruba?
Mam trochę grubszy żwir od Twojego, chciałbym to miejsce jakoś zagospodarować wiosennymi roślinami cebulowymi, krokusy dadzą radę wykiełkować przez taki grubszy żwir?

w Śnieżycowym Jarze jest jak w bajce, u nas też są jeszcze takie tereny, ale coraz mniej niestety
  w Śnieżycowym Jarze jest jak w bajce, u nas też są jeszcze takie tereny, ale coraz mniej niestety  w doniczkach maluszki poradziły sobie świetnie
 w doniczkach maluszki poradziły sobie świetnie   , wygladają zdrowo
 , wygladają zdrowo   Mydleńca siałam nie raz, ale nic mi z tego siania nie wyszło, może własnie dlatego, że nie zmroziłam nasion
 Mydleńca siałam nie raz, ale nic mi z tego siania nie wyszło, może własnie dlatego, że nie zmroziłam nasion  

Moje siewki wypuściły już liście właściwe - w tym tygodniu muszę wszystkie magnolie i mydleńce przesadzić do oddzielnych doniczek bo rosną jak szalone.
 Moje siewki wypuściły już liście właściwe - w tym tygodniu muszę wszystkie magnolie i mydleńce przesadzić do oddzielnych doniczek bo rosną jak szalone.

Na zdjęciu są siewki ranników (choć nie do końca wiem jak znalazły się akurat w tym miejscu skoro rosną parę metrów dalej a mrówek tu chyba nie ma akurat) oraz siewki szafirków szerokolistnych rosnących obok. Ciekawią mnie 2 różowo-żółte siewki szafirka - możliwe, że to siewki Muscari macrocarpum ale nie wiem czy się dowiem tego
 Na zdjęciu są siewki ranników (choć nie do końca wiem jak znalazły się akurat w tym miejscu skoro rosną parę metrów dalej a mrówek tu chyba nie ma akurat) oraz siewki szafirków szerokolistnych rosnących obok. Ciekawią mnie 2 różowo-żółte siewki szafirka - możliwe, że to siewki Muscari macrocarpum ale nie wiem czy się dowiem tego  W każdym razie będę chciał te siewki przenieść do doniczek i je wyhodować. To w końcu tylko kilka lat czekania
 W każdym razie będę chciał te siewki przenieść do doniczek i je wyhodować. To w końcu tylko kilka lat czekania 

niektóre odmiany szafirków potrafią być bardzo ekspansywne
 niektóre odmiany szafirków potrafią być bardzo ekspansywne 

Bardzo ciekawy Twój wątek, nie mogłam się oderwać od czytania. Masz niespotykane rośliny i ogromną ogrodniczą wiedzę.
   Bardzo ciekawy Twój wątek, nie mogłam się oderwać od czytania. Masz niespotykane rośliny i ogromną ogrodniczą wiedzę.  Doczytałam, że Twoja szachownica perska to  'Ivory Bells'. Ciekawa jestem, czy w tym roku zakwitnie.
  Doczytałam, że Twoja szachownica perska to  'Ivory Bells'. Ciekawa jestem, czy w tym roku zakwitnie. w ogrodzie botanicznym we Francji. Pięknie skiełkowały i przezimowały 2 zimy w dole o głęb. 1 m /w ogrodzie po rodzicach w Małopolsce/. Po przeniesieniu do JG przezimowała kilka zim szczelnie okrywana, ale niestety jednej zimy nie przetrwała. Trzymam kciuki za Twoje magnoliowe siewki.
   w ogrodzie botanicznym we Francji. Pięknie skiełkowały i przezimowały 2 zimy w dole o głęb. 1 m /w ogrodzie po rodzicach w Małopolsce/. Po przeniesieniu do JG przezimowała kilka zim szczelnie okrywana, ale niestety jednej zimy nie przetrwała. Trzymam kciuki za Twoje magnoliowe siewki. 

I pomagają mu w tym dzieci mojej siostry, które traktują suche kwiatostany jako świetną zabawkę i biegają z nimi po ogrodzie rozsypując nasiona
 I pomagają mu w tym dzieci mojej siostry, które traktują suche kwiatostany jako świetną zabawkę i biegają z nimi po ogrodzie rozsypując nasiona  Ale nie usuwam siewek ponieważ bardzo lubię te czosnki.
 Ale nie usuwam siewek ponieważ bardzo lubię te czosnki.  Ale łany w czasie kwitnienia wyglądają zjawiskowo. I bardzo polecam każdemu
 Ale łany w czasie kwitnienia wyglądają zjawiskowo. I bardzo polecam każdemu  
  I jeśli ktoś czyści ogród ze wszystkiego wiosną to usuwa również siewki. Szafirki armeńskie niestety mają zimozielone liście i po zimie mogą wyglądać źle (choć kwitnienie to przysłania) ale akurat szafirek szerokolistny nie jest zimozielony i wiosną zawsze ładnie wygląda
 I jeśli ktoś czyści ogród ze wszystkiego wiosną to usuwa również siewki. Szafirki armeńskie niestety mają zimozielone liście i po zimie mogą wyglądać źle (choć kwitnienie to przysłania) ale akurat szafirek szerokolistny nie jest zimozielony i wiosną zawsze ładnie wygląda  
  Ja również takie liście lubię - roślina wtedy tak zdrowo wygląda - i dlatego też interesują mnie odmiany o liściach barwnych
 Ja również takie liście lubię - roślina wtedy tak zdrowo wygląda - i dlatego też interesują mnie odmiany o liściach barwnych  
  Ale zakładam, że nie pachnie
 Ale zakładam, że nie pachnie  Jak u wszystkich śniedków kwiaty zamykają się na noc - a że płatki od zewnątrz są zielone to rano wygląda jakby kwiaty znikły
 Jak u wszystkich śniedków kwiaty zamykają się na noc - a że płatki od zewnątrz są zielone to rano wygląda jakby kwiaty znikły  A wystarczy trochę promieni słonecznych i kwiaty znowu się pojawiają
 A wystarczy trochę promieni słonecznych i kwiaty znowu się pojawiają  

Magnoliowe siewki chcę zimować pod dachem, nie będę ryzykował zimowania na ogrodzie - chyba, że w szklarni.
 Magnoliowe siewki chcę zimować pod dachem, nie będę ryzykował zimowania na ogrodzie - chyba, że w szklarni. 

Widocznie sadzone jesienią bulwki były dość zaschnięte i dlatego wyrastają tak nierówno.
 Widocznie sadzone jesienią bulwki były dość zaschnięte i dlatego wyrastają tak nierówno.

To moja pasja od dzieciństwa
 To moja pasja od dzieciństwa  Już jako kilkuletnie dziecko siałem różne rośliny, czasem miałem większą wiedzę od moich rodziców
 Już jako kilkuletnie dziecko siałem różne rośliny, czasem miałem większą wiedzę od moich rodziców  Mama do teraz wysyła mi mms-y ze zdjęciami roślin swoich koleżanek i prosi o identyfikację
 Mama do teraz wysyła mi mms-y ze zdjęciami roślin swoich koleżanek i prosi o identyfikację 
 Zimowałem ją w donicy zadołowanej w szklarni - co prawda szklarnia przez całą zimę nie miała dachu ale osłona ścianek wystarczyła by były tam znacznie łagodniejsze warunki. Za jakiś czas się okaże czy takie zimowanie jej odpowiadało.
 Zimowałem ją w donicy zadołowanej w szklarni - co prawda szklarnia przez całą zimę nie miała dachu ale osłona ścianek wystarczyła by były tam znacznie łagodniejsze warunki. Za jakiś czas się okaże czy takie zimowanie jej odpowiadało. Rezerwat znajduje się bardzo blisko mojego przyszłego ogrodu (to jest ta sama miejscowość) i na pewno jak już się wybudujemy to często będę tam bywał. W rezerwacie występują co najmniej 4 gatunki storczyków, w tym obuwik pospolity - i to dla jego ochrony powołano do życia ten rezerwat. Oczywiście na storczyki za wcześnie ale mam nadzieję, że uda mi się je tam kiedyś dostrzec. Obuwika chcę mieć również w ogrodzie - oczywiście takiego ze sklepu - ale w naturalnym środowisku zobaczyć obuwika to jedno z moich małych marzeń. A teren rezerwatu jest przepiękny, łany przylaszczek, miodunki, ziarnopłony, bodziszki żałobne i inne. Znalazłem nawet przebiśniegi czy pierwiosnki (nie kwitły ale rosną tam). Kilka zdjęć z wyprawy:
 Rezerwat znajduje się bardzo blisko mojego przyszłego ogrodu (to jest ta sama miejscowość) i na pewno jak już się wybudujemy to często będę tam bywał. W rezerwacie występują co najmniej 4 gatunki storczyków, w tym obuwik pospolity - i to dla jego ochrony powołano do życia ten rezerwat. Oczywiście na storczyki za wcześnie ale mam nadzieję, że uda mi się je tam kiedyś dostrzec. Obuwika chcę mieć również w ogrodzie - oczywiście takiego ze sklepu - ale w naturalnym środowisku zobaczyć obuwika to jedno z moich małych marzeń. A teren rezerwatu jest przepiękny, łany przylaszczek, miodunki, ziarnopłony, bodziszki żałobne i inne. Znalazłem nawet przebiśniegi czy pierwiosnki (nie kwitły ale rosną tam). Kilka zdjęć z wyprawy: