Mój ogród - lila31 cz.2. 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Stokrotko dziękuję za bajkowe porównanie, każdy z nas ogrodomaniaków, właśnie do tego dąży. :D :D :D

Jolu dziękuję za odwiedziny. ;:2
Rzeczywiście nasz region jest uważany za najcieplejszy, ale różnie to bywa, czasami aura robi psikusy.
Jolu ścinam żarnowce, tak jak pisałaś, nisko nad ziemią. Ścinam wszystkie pędy. Jeżeli nie ma żadnych anomalii pogodowych, to przez sezon, wyrasta do takiej wielkości jak na zdjęciu. :lol:

Krysiu jak sama wiesz, roślin można "upakować" dużo na mniejszych przestrzeniach. :D
Niektóre miejsca mam już prawie zagospodarowane, czyli zabuszowane, teraz się biorę za te większe przestrzenie.
Dopadła mnie hostomania, więc muszę im zapewnić cień. To zmusza mnie do sadzenia następnych drzewek i krzewów, i tak kółko się zamyka, a ogród zagęszcza. Czyli drobnymi kroczkami zdążam do buszu. Trochę to potrwa, ale ogród uczy cierpliwości. :D :D :D

Jolu dziękuję za wizytę. Zapraszam częściej. ;:100
Każdy gość, i ten wirtualny, i rzeczywisty, jest u mnie mile widziany.

Moniko dziękuję za miłe słowa. ;:79

Wisienko żarnowce posadziłam do tej "wspaniałej" gliniastej ziemi, i jak na razie niczym ich nie zasilam. Daję trochę kompostu na całą rabatę, i to im musi wystarczyć. Z tego co zauważyłam potrzebują więcej wilgoci. W bardziej deszczowe lata, ładniej rosną. Problem polega na tym, że mają korzeń palowy czyli czerpią to co im potrzeba z niższych warstw. Jeżeli podglebie jest suche, to żarnowce kiepsko rosną.
To jest mój wniosek z ich obserwacji, trzeba je podlewać rzadko, ale przez dłuższy czas żeby woda dotarła głęboko. :D :D :D

Kilka zdjęć z majowego ogrodu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kwitnące azalie i wcześniejsze Rh. :D

Szaleństwo żurawek.

Żeby nie było, że tylko żurawki i Rh rosną u mnie w ogrodzie, to jeszcze kilka zdjęć innych roślin.

Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Rododendrony i azalie kwitna Ci wspaniale! Szczególnie ten żółty mnie zauroczył. Chyba dlatego, ze jeszcze takiego nie widziałam :D
A żurawki! Liluś, Twoja- moja żurawka też kwitnie! ;:49 ;:50 Jest cudna! Tak się z niej cieszę :D dziękuję ;:79
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

A kielichowiec takie maleństwo i ma dwa pokaźne pąki :shock: ???
Jak to zrobiłaś? :D :D :D
Czy on faktycznie pachnie?Jego liście mam na myśli>
Wszystko piękne z wielką przyjemnością się ogląda Twój ogród i Twoje zdjęcia.
Pozdrawiam Lilu
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu mam dla Ciebie taką jaka jest na czwartym z kolei zdjęciu żurawek (pierwsza w rzędzie), tylko dowiem się o transport. Pozostałe, jeszcze za młode na dzielenie, ale jeszcze troszkę i się rozrosną i będzie można zrobić sadzonki.

Krysiu słyszałam o kielichowcach, że kwitną dopiero mając odpowiednią wielkość i wiek.
Naprawdę nie wiem czym mu się zasłużyłam, że postanowił zakwitnąć.
Co do zapachu, to nie wiem. Gdy koło niego przechodzę, nic nie pachnie, a żeby się schylić i powąchać, nie pomyślałam, tępota jedna. :(
Jeżeli jutro będzie choć chwila "ludzkiej" pogody (bo prognozy są paskudne), to zaraz polecę sprawdzić.
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p
Od: 18 gru 2006, o 00:43

Post »

Oj przepiękne te Żurawki :roll: jaką mają glebę ze tak Ci cudownie rosną ?
A co to jest na przedostatniej fotce ... :roll: ?
Nie poznaję u Ciebie bo moje to miniaturki wobec Twoich .
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stokrotko u mnie jest gliniasta gleba, nawet z iłem. W związku z tym nie mam sumienia sadzić roślin bezpośrednio do ziemi. Zawsze do dołka, pod roślinę daję ziemię kupioną (z reguły ziemię uniwersalną, tą najtańszą) tak na początek, a później już sobie radzą same.
Roślina z przedostatniego zdjęcia to tiarella "Pink skyrockat".
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Liluś, ale piękne kwiaty, dopiero teraz przejrzałam na oczy, że jest tyle gatunków żurawek - ja dostałam taką jak u Ciebie na 4 zdjęciu, ślicznie się przyjęła ale nie kwitnie, pewnie dla niej za wcześnie. Ja też mam taką ziemię gliniastą i co tydzień przywozimy wory ziemi z ogrodniczego! Jeśli Twoje żurawki będą za duże ( :D ) to zapraszam je serdecznie do siebie...
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko na razie mam "za duże" zwykłe żurawki drżączkowe.
Pozostałe albo za młode, albo niechętnie przyrastają.
Jak będę dzielić, to napiszę. :D
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lilu, świetnie zaplanowana przestrzeń, cudne oczko,
ścieżki i śliczne rośliny,
tworzą przepiękny ogród. Bardzo mi się podoba.:)

Zwrócilam uwagę na tę większą część trawnika i widzę,
że cos tam ładnego i ciekawego się zapowiada.
Niestety nie widzę dokladnie co tam rosnie, a bardzo mnie zaciekawiło,
bo mam problem z zaplanowaniem środka mojego trawnika.
Więc jeśli możesz, to bardzo proszę napisz cos o tym. :D
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Julio w moim ogrodzie. :D :D :D
Naprawdę nie wiem czy to co zaczęłam robić będzie ładnie się komponować z resztą ogrodu, ale tu zwyciężyła hostomania.
Na środku rośnie katalpa, pod nią, już w zeszłym roku posadziłam kilka host, no i brakło miejsca na następne.
Otoczyłam więc katalpę krzewami (na razie są one oczywiście malutkie). Są tam piwonie krzewiaste (4 sztuki), kalina pagodowa, żółta odmiana dzikiego bzu. Te krzewy mają w przyszłości zacienić więcej miejsca pod katalpą bo tam już są posadzone hosty.
W związku z tym, że krzewy są malutkie, zrobiłam tymczasową osłonę (pomysł podpatrzony u Tomasza II).
Może na razie wygląda to dosyć dziwnie, ale czego się nie robi dla host. :D
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Oj Lilu, Lilu i cóżeś Ty narobiła żurawkami swymi? :shock: :D Toż ja teraz spać nie będę mogła, że moje takie marne!!! Dwie posadzone jesienią ledwo przezimowały (jedna naprawdę ma pecha, bo dodatkowo została zdeptana kilka razy :-( ). Najładniejsza jest zielona, którą sobie niedawno kupiłam - wiesz, taka podpędzona :-). Ja chcę taką pomarańczową!!!
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu chętnie bym się podzieliła żurawkami, ale one dosyć wolno przyrastają. :(
Ta pomarańczowa 'Amber Waves' ledwo co przeżyła.
Coś ta śmieszna zima była mało łaskawa dla jasnych żurawek, ale na szczęście wypuściła już młode listki.
Żurawkomania to też zaraźliwa choroba. :D :D :D
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Lileczko, chwaliłam Twoje żurawki zupełnie bezinteresownie :-) Ale zostałam przez Ciebie zarażona pomarańczową i już! A na jaki kolor ona kwitnie?
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Liluś, z góry dziękuję ;:196
Szukałam tej sztucznej osłony przy katalpie, ale nic nie znalazłam :? Chyba juz zbyt zmęczona jestem. Chciałam Ci tylko powiedzieć, ze Twój ogród juz nabrał innego wyglądu. Kiedy widziałam go pierwszy raz i teraz - to dwa różne ogrody. Obecny jest o wiele bogatszy. No i nieuchronnie zmierza ku gęstwinie ;)
Czy znasz Liluś wszystkie nazwy swoicjh żurawek?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lilu z wielką przyjemnością pooglądałam sobie twoje roślinki. Piękne kwasolubne no i żurawki. Pierwszy raz na forum widzę kielichowca. Mam straszną ochotę sobie go sprawić, ale na razie szukam wiadomości na jego temat :wink:
W moim wypadku pozostaje chyba tylko allegro, bo w ogrodniczych nawet szkoda pytać ... :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”