Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Lucynko wczoraj przez parę godzin miałam słoneczko, ale za to potem mgła zrobiła swoje i wisi do dzisiaj. Rok nam się kończy, ale prognozują że dwa pierwsze miesiące mogą być jeszcze nieciekawe :wink: Jak czuje się bratanica, mam nadzieję że wychodzi z wirusa ;:4
Widziałaś skutki mojego szaleństwa, ale czymś trzeba sobie zmieniać myślenie i poprawiać humorek. Trzeba mieć gdzie rączęta wsadzić nim przyjdzie wiosna i znowu wskoczymy w ogrody!
Spokojnej niedzieli i niech Wam zaświeci ;:3 ;:3 ;:3 Zdrówka ;:196 ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Już tylko kilka dni do świąt, które u mnie w tym roku będą wyjątkowe, całkowicie zgodne ze słowami kolędy: "Cicha noc".
Jednak dla mnie i dla M to bardzo ważna NOC, dlatego zarówno na wigilię i na dni świąteczne przygotowuję siebie i dom tak jak zawsze.
Tradycji musi stać się zadość niezależnie od sytuacji, w jakiej się znajdujemy.

Maryniu - u Ciebie rośliny doniczkowe zasługują na eksponowanie, u mnie jest ich znacznie mniej, a te nieliczne, które mam, to takie zwyklaczki niepokazowe.
A ja lubię maczki i pozwalam im rosnąć tam, gdzie się wygramolą z ziemi. Jedynie zbyt zagęszczone siewki wyrywam bądź rozdaję sąsiadkom.
Serdeczności zdrowotne przytulam z radością ;:168 i z całego serca odwzajemniam. ;:167 ;:196

Halszko - sama jestem oczarowana hipeastrum, które rzeczywiście postanowiło pięknie się zaprezentować. ;:215
Już od kilku dni przeglądam wiosenne fotki dla poprawy nastroju i czekam wiosny z utęsknieniem. A co dzień do niej bliżej.
Pozdrawiam wzajemnie cieplutko ;:3 Zdrowie przygarniam z wdzięcznością ;:168 I odwzajemniam z radością. ;:167 ;:196

Halinko - miniona wiosna była dla moich tulipanów wyjątkowo łaskawa, jesienią dosadziłam sporą ilość cebulek i teraz już tylko czekam na ich popis. Martwi mnie tylko to, że jesień była u mnie mokra, a to może wróżyć podgnicie części cebulek. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie ;:196 i życzę słoneczka. ;:3

Marysiu - ja takiego zaszczytu nie dostąpiłam i na słoneczko ciągle jeszcze czekam. Rozjaśniam mieszkanie elektryką i na razie musi mi to wystarczyć. ;:224
Bratanica już wydobrzała i szczęśliwie nie ma powikłań. Dziękuję. ;:167
A dzisiaj przyszła smutna wiadomość z działki. Jeden z sąsiadów w naszej alejce zachorował na Covid, leży pod respiratorem w bardzo ciężkim stanie. ;:174 Dotąd był okazem zdrowia.
Kochana, ja zaszalałam dwukrotnie i wcale nie mam mniej torebeczek, tylko większość z nich u mnie to kwiaty, kwiaty, kwiaty ...
We dwie z sąsiadką tak zaszalałyśmy, dwie zachłanne baby. ;:306
Niedziela upłynęła w połowie zgodnie z Twoim życzeniem ;:196 (słonko nie zechciało zaświecić).
Zdrówko przytulam, pięknie za nie dziękuję i z całej duszy odwzajemniam. ;:167 ;:196

Dzisiaj nieco inaczej zaprezentuję swoje roślinki.
Oto moje nasiona.

Obrazek

Posiedziałam nad nimi, poprzekładałam i zaplanowałam kolejność siewów, a przede wszystkim, które zasieję, a które zostawię na następny sezon. Kajecik bardzo się przydał. Nawet do biokalendarza zajrzałam, by ustalić dni wysiewów.

Dobrego tygodnia, Kochani. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Po prostu coś pięknego ;:109
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko ja też trochę posadziłam tulipanów,hiacyntów :D ale w doniczki,aby nornice do nich się nie dobrały :)Te co wcześniej sadziłam powypuszczały już liście,a żonkile nawet pączki, pewnie z nich już nic nie będzie :cry: Natomiast zakupione z promocji stoją jeszcze w gospodarczym,bo późno sadziłam i nie miałam gdzie je wkopać.Zastanawiam się tylko,czy aby nie wynieść je na zewnątrz, aby trochę przymarzły, a może to zły pomysł? :wink:
Masz super porządeczek z nasionkami ;:138 Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

To się nazywa systematyka i uporządkowanie! LUCYNKO jesteś wielka! podziwiam!
To najważniejsze, że wirus wyprowadził się z organizmu bratanicy, bo komplikacje są najgorsze!
Sąsiada żal, ale trzeba być dobrej myśli skoro był okazem zdrowia to może pokona wirusa.
Przed nami od dzisiaj zima, a może Gwiazda Betlejemska ukaże Ci się na niebie ;:167
Po Nowym Roku zaczniemy w nasionkach przebierać, a na razie gotujemy się dalej do pięknych Świąt ;:196 Zdróweczka i ściskam ;:196 ;:4
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Piękna kolekcja buteleczek. ;:138 ;:306
Hipeastrum piękne, nawet tulipany zakwitły.
Pogoda u nas też fatalna.Szaro,buro i ponuro. ;:134
Ubrałam choinkę .Od razu zrobiło się weselej.
Miłego dnia!!! ;:7
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Chmury, chmury, chmury ... I mocząca głowy mżawka. Tak wygląda u mnie poniedziałek. Na niebie nie widać nic oprócz ciemności. Gwiazdy Betlejemskiej nie mogę zobaczyć. A kolejne takie zjawisko już dla mnie nieosiągalne, trudno.

Wandziu - żadne cudo, po prostu kilkuletnie gromadzenie opakowań po lekach, które fantastycznie sprawdzają się w roli opakowań dla nasionek. ;:333

Halinko - raz tylko wykorzystałam doniczki do sadzenia tulipanów, ale popełniłam błąd, sadząc po kilka do jednej donicy. Jesień i zima obfitowały wówczas w deszcze, cebulki pogniły. ;:222 Wystarczyło, że jedna zaczęła gnić, by zainfekować pozostałe. Nie zginęła mi wtedy tylko część tulipanów wsadzonych wprost do gruntu, bo wsadzone zostały pojedynczo i jeśli jakaś cebulka zgniła, to nie pociągnęła za sobą innej. ;:108
Jeśli mogę Ci coś poradzić, to żonkile z pączkami wnieś do domu, postaw na oknie, a zakwitną i ozdobią mieszkanie. Natomiast te z gospodarczego zadołuj w ogrodzie. Wiosną zakwitną. ;:303 Póki co zimy jeszcze nie było, więc spokojnie możesz je tak potraktować.
Nasiona musiałam ujarzmić, by się w nich nie zgubić. ;:306
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Marysiu - kochana, gdybym nie uporządkowała tych pojemniczków, to pogubiłabym się wśród nich, bo trochę dużo tego nazbierałam. ;:224 A z tą wielkością to nie przesadzaj, mierzę sobie zaledwie 158cm.
Sąsiadowi przetoczyli, dotleniając, krew, ale nadal leży pod respiratorem. Modlimy się, by wrócił do zdrowia. :idea:
Moje niebo nieprzychylne temu pięknemu zjawisku, ;:223 chmury dokumentnie zakryły i Gwiazdy Betlejemskiej nie zobaczę. ;:124
Ja już jestem tak przygotowana do świętowania, jak dawno nie byłam i teraz tylko wynajduję sobie rozmaite zajęcia, by nie zwariować. Młodym pichcę trzy czwarte dań wigilijnych, a synowa w zamian ma dostarczyć dania Bożonarodzeniowe. Tylko, niestety, będziemy je spożywać każde w swoim domku. :?
Orlen proponował dostarczyć nam, jak wszystkim seniorom, gotowe dania wigilijne i świąteczne w ramach ratowania restauracji przed bankructwem, ale ja nie przyjęłam propozycji, bo lubię spełniać się w kuchni, a sił, zdrowia ani pieniążków jeszcze mi nie brakuje. :tan
Zdrówka życzę i by choć Tobie udało się to niesamowite zjawisko na niebie zaobserwować. ;:167 ;:196

Danusiu - buteleczki jak buteleczki, zawartość się liczy i to, co ja z tą zawartością zrobię, bo jakoś dużo tego się uzbierało.... ;:306
Choinkę ubiera się u mnie w wigilię rano, ale dla kogo ja to drzewko mam stroić? Zawsze najmłodszy syn przyjeżdżał przed wigilią na kilka dni i ubieranie choinki to było jego zajęcie. W tym roku nie przyjedzie. ;:174 M podsunął pomysł, by wysłać do niego choinkę i cacka, by ubrał i odesłał, ale Radek tylko się śmiał i na tym stanęło.
Kupiłam malutkie drzewko, które ubiorę, zrobiłam dwa stroiki, zawiesiłam w oknie kolorowe lampki, które zapalę w wigilijny wieczór i nic więcej kombinować nie będę. ;:185
Dziękuję za dzień, dobrej nocy życzę. ;:196

Żadna ze mnie stylistka, toteż takie malutkie stroiki popełniłam dla ozdobienia świątecznego stołu.

Obrazek

Obrazek

Do miłego! ;:100
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko z Ciebie to perfekcjonistka na medal, też lubię jak coś leży na swoim miejscu, ale ta wystawa posegregowanych buteleczek z nasionkami ;:oj ;:oj to tylko Ty tak potrafisz. ;:433 ;:433 ;:433
Dorodne hipeastrum ;:215 a cudne tulipany kwitły Ci na bogato i teraz przywołują tęsknotę za wiosną. ;:63 ;:138
Rodzina szczęśliwa i wspólnie z bratanicą radośnie spędzą Święta, oby sąsiadowi również się udało, czego z nadzieją Mu życzę. ;:167
Za sprawą stroików masz już w domku nastrój Świąteczny ;
Niech te Święta będą dla Was radosne, zdrowe i szczęśliwe, niechaj niosą pokój i nadzieję na zdrowy, lepszy świat. ;:167 ;:167 ;:15 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, stroik wyszedł bardzo w klimacie :) . Jak można przygotować dania wigilijne tak prędko i mieć już je gotowe o tej porze 8-) dla mnie to nieosiągalne. Może ja złe dania wybieram, bo u mnie to zawsze na ostatnią chwilę, żeby świeże zjeść. Chciałabym takie, które można przygotować dużo wcześniej, stopniowo, bez zadyszki na koniec ;:65 .
Wesołych Świąt i szczęśliwego kolejnego roczku! Dużo zdrówka i oby klimat dla naszych ogrodów był sprzyjający :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko Twoje stroiki piękne. :heja
Ja się poprawiłam i zamieściłam u mnie mój hit sezonu. ;:306
Jak pisałam u nas leje,dobrze,że nie od rana to zdążyłam wyskoczyć do sklepów.
U Ciebie porządeczek a ja jestem ,nie powiem jaka,ale u mnie część nasion w torebkach foliowych. ;:222
Dużo zdrowia dla Ciebie i Twojego M. ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, u Ciebie jak zwykle dzieją się wyjątkowe rzeczy: wykałaczki się zapapierkowały, czasopisma zapudełkowały, dziwy nad dziwamiObrazek Ale w końcu kiedy, jak nie w taki magiczny czas, takie cuda miałyby sie wydarzyć?
Maczki niezwykłe ;:oj , u mnie jakoś niechętnie się sieją i nie mam ich zbyt dużo. Ale jakieś nasionka mam, to wczesną wiosną postaram się je wysiać, może przypadkiem ich nie wypielę ;:306
Święta również spędzamy w niewielkim gronie, tylko trzy osoby przy stole. Skoro jednak tyle wytrzymaliśmy, to wytrzymajmy jeszcze trochę, myślę, że wartoObrazek
Zdrowych i radosnych świąt, Lucynko. Oby następny rok był lepszy niż ten, co właśnie mija ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Już jutro WIELKI DZIEŃ, a dzisiaj przez cały dzień pięknie świeciło mi słoneczko.
Zupełnie inne życie, gdy za oknami jasno, ja wisiałam na telefonie z małymi przerwami.
Jeszcze dzisiaj syn ma wpaść na chwilę i zabrać to, co dla nich przygotowałam, w zamian zostawi nam to, co synowa przygotowała dla nas. Handelek wymienny kwitnie w czas pandemii.

Stasiu - tyle mam tych buteleczek, że gdyby nie były uporządkowane, to nie wiedziałbym, co mam.
Za wiosną tęsknie, to prawda, ale teraz to już nie mogę się doczekać pierwszych wysiewów. ;:7 Już mnie nosi, choć przecież wiem, że jeszcze nie czas. ;:224
Pięknie dziękuję za świąteczne życzenia, które odwzajemniam z całego serca. ;:167 ;:cm

Kasiu kania - kochana, tych dań w tym roku u mnie będzie tyle, co kot napłakał, wszak święta spędzamy we dwoje: M i ja. ;:108 Oprócz zupki grzybowej i ryby wszystko inne można spokojnie zamrozić wcześniej.
Dzisiaj zrobiłam sernik na zimno dla nas i dla młodych, zamoczyłam suszone owoce na kompot oraz śledzie. Jutro już na bardzo wolnych obrotach i dwoje dziadków zasiądzie przy wigilijnym stole. Smutno nam będzie, bo jeszcze nigdy takiej wigilii u nas nie było. ;:174
Bardzo dziękuję za piękne życzenia, które odwzajemniam z całego serca. ;:167 ;:cm

Danusiu - dziękuję w imieniu moich minimalistycznych stroiczków. ;:180
Wczoraj i u mnie lało cały dzień, ale za to dzisiaj cieszyło jasne słoneczko. Ciekawa jestem, jak będzie jutro... ;:218
Zdrowie przytulam, serdecznie za nie dziękuję i z całego serca odwzajemnia,. ;:167 ;:cm

Iwonko1 - masz rację, takie cudeńka tylko teraz. ;:306
Zasiej maki w jednym miejscu, a wówczas ich nie wyplewisz. Ja w tym roku pikowałam maki do sąsiadki i wszystkie jej zakwitły, z czego wniosek, że maki też spokojnie można przesadzać, tylko trzeba głęboko podkopywać ze względu na ich palowe korzenie. ;:108
Oczywiście wszystko można przeżyć, nawet wieczór wigilijny bez obecności najbliższych, choć to niezwykle trudne. ;:174
Ślicznie dziękuję za świąteczne życzenia, które z całego serca odwzajemniam. ;:167 ;:cm

Niech Wam Wszystkim Święta upłyną w podniosłej, rodzinnej atmosferze, a Nowy Rok przyniesie lepszą przyszłość pełną radości, zdrowia i miłości.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko dziękuję za życzenia ;:167 Tobie i najbliższym również życzę zdrowych i spokojnych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku ;:97 ;:196
U mnie dzisiaj pada,ziemia nie zamarznięta to po świętach wkopię swoje doniczki z cebulkami :)
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko :wit Oko zatkałam przeczytałam co tam u Ciebie się wydarzyło przez ten okres co mnie nie było. Pogoda podobna i u mnie deszcz deszcz i deszcz czasami bez deszczu ;:306 masz racje można depreche złapać Śniegu tez trochu było ale na krótko kilka dni dzieciaki zdążyły ulepić bałwana przed blokiem. Widzę tez, że w styczniu bierzesz się za wysiewanie od czego zaczynasz? Ja zastanawiam się nad papryką czereśniowa pisało że od stycznia. Nasionek masz sporo i tak fajnie poukładane w pojemniczkach super. Życzę zdrowych spokojnych świąt wypoczywaj przesyłam pozdrowienia ;:196 ;:168 Miłego wieczoru
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko dziękuję za życzenia i nawzajem życzę Tobie spokoju i wytchnienia w czasie Świąt, a także zdrowia dla Ciebie i rodzinki. Miejmy nadzieję, że następne święta będą już normalne.
Stroiki, choć minimalistyczne są śliczne ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”