W ogrodzie Doroty cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz. 11

Post »

Nie wiem Dorotko, gdzie widzisz Ty widzisz chwasty? Prześledziłam rabatki z nosem przy ziemi i muszę stwierdzić, że tak czysto u mnie nigdy nie będzie ;:306 Irysów i tulipanów miałaś ogromne ilości. To zadziwiające jakie duże kwiaty w stosunku do wielkości całej rośliny, mają niziutkie iryski. Liliokształtne tulipany mnie zachwyciły, koniecznie muszę sobie takie kupić, jeszcze gdyby tak zechciały być wielosezonowe, to byłoby super. Ale na pewno mam zbyt duże wymaganiaObrazek
Nie wątpię, że spotkanie było miłym wydarzeniem, zarówno dla gospodarzy, jak i dla gości. Co tam pogoda, grunt żeby humory dopisywały.
Pozdrowienia zostawiam ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak u nas deszcz leje, końca nie widać. Nawet nie mam kiedy posadzić nowych kwiatów, co próbuję to ulewy mnie przeganiają. Kwiatki od deszczu są już mocno zniszczone, tulipany skończyły kwitnienia, zrzuciły swoje piękne sukienki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alu bardzo figlarne te deszcze, nocą mieliśmy bardzo głośne ulewy w dzień trochę mniejsze opady z małymi przerwami. Deszcz bardzo potrzebny, ale mógłby co drugi dzień padać ;:306
Mam nadzieję, że deszcze nie pokrzyżują Ci planów imprezowych, nie ma jak biesiadowanie na łonie natury.
Słońce potrzebne, dziękuję ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko mam bardzo dobre okulary i widzę wszystko :shock: Choć ostatnio dziewczyny mi powiedziały, że przesadzam ;:306 może to i prawda, bo chwasty to moja obsesja ;:124
Tulipanów dość sporo sadziłam jesienią, a te które rosły już wcześniej spisywane przeze mnie na straty też dały o sobie znać pięknie kwitnąc. Liliokształtne to wg mnie tulipany naj.... szkoda, że tak szybko cebulki zanikają.
Wiem, że byłaś blisko z chęcią spotkalibyśmy się ponownie. Było jak zawsze fajnie, wesoło, super luźna atmosfera.
I ja pozdrawiam ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, ogród wypielęgnowany na błysk, wody pod dostatkiem, to tylko pogodnych dni do podziwiania. ;:108
Piękne kępy tulipanów i floksików ;:138 i tyle ślicznych irysków ;:167 :tan
U mnie, na szczęście, pada z przerwami, a wczoraj, nawet niemal cały dzień, bez opadów, choć prognozy szarpią mi nerwy ;:14
Miłego wieczoru ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dorotko rododendron i lilak już tak pięknie ukwiecone. ;:oj
Zazdroszczę pięknego kwitnienia irysów. ;:215 Dąbrówka z żółtym irysem wspaniale się komponuje. ;:138 Moje niskie i wysokie irysy mają po kilka kwiatów. ;:222
Z chwastami lepiej się zaprzyjaźnić, :D w taka pogodę rosną jak szalone.
Miło, że się spotykacie w gronie zapalonych ogrodniczek. ;:215
Życzę zdrowia i słońca na miłe ogrodowanie.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od rana ostro działaliśmy w ogrodzie. M podsypał ziemniaczki, a ja posadziłam kilka sadzonek jednorocznych, a potem dalie. Trochę kęp mi przybyło, dostałam jakieś cudowności od Beatki, po wielkości karp widać, że to będą ładne dalie. Cały dzień chmury wisiały i po godz 15 mocny deszcz przegonił mnie do domu. Mam wszystko co posadziłam porządnie podlane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marto jeszcze w zeszłym tygodniu wydawało mi się, że dokładnie wyplewiłam, chwasty są szybsze rosną jak zwariowane. Dziś przy okazji sadzenia dalii wyniosłam dwa wiadra chwastów na kompost. Tulipanki to już wspomnienie, jedynie te najpóźniejsze o żółtych kwiatach kwitną.
Deszcz trochę krzyżuje plany, jak przestaje padać biegnę do ogrodu, wykorzystuję każdy czas. Nie mogę narzekać na opady bo już tydzień temu było bardzo sucho. Moje piaski potrzebują regularnych opadów.
Nie denerwuj się, będzie dobrze ;:215 dmuchaj deszcze w moją stronę ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Soniu wszystkie lilaki już kwitną, a jak pięknie pachną czuć ich zapach z daleka.
Rododendron najwcześniejszy kwitnie, pozostałe mają jeszcze zamknięte pąki.
Na tak ładne kwitnienie irysków niskich musiałam czekać dwa lata bo były odmładzane. Wysokie czeka też odmładzanie więc na obfite kwitnienia nie liczę.
Z chwastami zawsze będę na bakier, nie lubię jak mi psują wygląd rabatek ;:222
Co do spotkań od kilku lat w tym gronie mamy, jest super. Wymieniamy się sadzonkami, doświadczeniem, rozmów nie tylko o ogrodach wiele.
Dziękuję za życzenia ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, tulipany przekwitają, ale przyroda nie lubi próżni i obok ciągle pięknie prezentujących się irysów już feerią barw szokują rododendrony, niebieściutkie dąbrówki, fioletowe głowy czosnków, bratki mrugają słodkimi oczkami, różowiutka serduszka świeci jak latarnia, bielutkie chabry i pachnące lilaki. ;:138 ;:138 ;:138
Dobrego czwartku, Dorotko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko masz rację jedne kwiaty przekwitają, inne zaczynają kwitnąć. Nie lubię jedynie przerwy w kwitnieniach czerwcowo- lipcowych wtedy jest dwa tygodnie nudy :lol:
Brateczki, które migają oczami to samosiejki, chyba kolorki się pokrzyżowały bo takich w donicach nie miałam.
Miałam plany na czwartek, ale mży, trzeba wdrożyć plan B. Idę siewki pikować do doniczek, ożanka ( po raz pierwszy ją siałam), maruna, jeżówki już dawno proszą się o zmianę miejscówki. W pojemniku już im za ciasno, muszę dać do doniczek, a jesienią posadzę na rabatkach.
Miłego dnia ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko, po raz kolejny podziwiam Twoje irysy. ;:138 ;:138
Jeśli Twoje irysy są niskie, a miałabyś kiedyś nadmiar, to ja chętna na nadwyżki. ;:180 ;:180
Nie lubię wysokich, ;:185 tak skaza z dzieciństwa, ;:7 niskie są cudne. ;:215
Słoneczka ;:3 i zdróweczka. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko nie ma sprawy załatwione, a wiesz że wczoraj "wcisłam" sąsiadce całą miskę niebieskich irysków, musiałam je wykopać, a miejsca już brak na nowe nasadzenia. Nawet pochodziłam z miską i szukałam miejsca, odpuściłam, bo przecież mam ich zatrzęsienie.
Irysy bardzo lubię, moje to stare odmiany. Rok temu likwidowałam jedną irysową rabatkę z wysokimi odmianami, wiele sadzonek poszło do ludzi.
Słoneczko świeci od rana, idę sadzić ogórki.
Życzę miłego dnia ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam popracować na ogrodzie, po domowych porządkach szybko wyruszyłam do ogrodu. Pięknie świecące słoneczko tak bardzo zachęcało. Zabrałam się za przerzucanie warstw w kompostowniku. Chyba chmury wypatrzyły moją ciężką pracę i deszcz mnie przegonił. Ulewa podlewa ogród. Nie za bardzo chciałam się poddać i zaczęłam pikować do doniczek siewki jeżówek, liatri kłosowej, ożanki. Z ożanką pierwszy raz eksperymentuję siew się udał :heja zobaczymy jak siewki będą rosnąć. Bardzo polubiłam tę roślinkę, dostałam sadzonkę od Marty.
Wczoraj też ostro działałam na ogrodzie, pogoda była sprzyjająca. Posadziłam pomidory, które od razu dostały daszek, ogórki też poszły na grządkę. Trochę moich kwiatowych wysiewów posadziłam na rabatkach. Poszłam na pokrzywy, gnojóweczka już się robi, będzie super nawóz. Wieczorem podlewanie, a jak skończyłam to się rozpadało i po co takie ciężkie konewki dźwigałam ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostawiam kilka zdjęć ogrodowych kwitnień. Deszcz nadal pada.
Pozdrawiam Dorota
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Ja się cieszę bo u nas też wreszcie pada.
Piękny krzak bzu,zapach pewnie niesamowity.
Te gałęzie powiązane to co to? i do czego??
Trzymaj się ciepło. :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wow! Dorotko! Ile czosnków! ;:111 W grupie najpiękniej się prezentują. ;:303
U mojej sąsiadki do ubiegłego roku całe ich poletko zakwitało, a w tym roku ostały się pojedyncze. ;:174 Tylko że ona zaniedbała działkę najpierw z powodu bardzo poważnej choroby syna, a teraz jeszcze sama zaraziła się Covidem i choć niezbyt ciężko przechodzi, to kwarantannę musi odbębnić. ;:108
Bzem mi zapachniało ;:333 i widzę, że kwiatkami obsypujesz ogród. :lol: U nas już drzewa owocowe ogołocone z kwiatków, a ich płateczki, którymi obsypały rabaty, też już zniknęły.
Przepiękny, mieniący się różnymi barwami, jest Twój wiosenny ogród. ;:138 Widać włożoną w jego utrzymanie pracę. ;:108 Wielkie gratulacje dla Ogrodniczki! ;:433 ;:433

Dobrej niedzieli, Dorotko. ;:167 ;:196

Ps. Już się cieszę na nowe niskie iryski. :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Dorotko cieszę się, że spotkanie się udało i wszyscy są zadowoleni ;:168 Te ciągłe deszcze wszystkim dają w kość ;:145 Cudowny masz ogród i zadbany ;:333 Piękna kolekcja lilii, smagliczka ślicznie kwitnie, gdzie u mnie nie chce się zadomowić, a tak ją lubię ;:oj Bardzo ładnie wyglądają żółte irysy z niebieskimi kwiatkami ;:215 oczywiście nie wiem jakimi ;:145 Bratki też czarują swoimi kwiatkami ;:333
Pozdrawiam cieplutko i życzę ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
ale masz piękne lilaki ;:333
I irysy jakie dorodne, piękne kolorki ;:63 ;:63
Śliczne kwiatuszki na 3 zdjęciu. co to jest ?
Smagliczka pięknie kwitnie. Po kwitnieniu ją przycinasz ?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś dzień odpoczynku od wszelkich prac ogrodowych. Mogłam spokojnie pospacerować z aparatem wśród rabatek. Dzięki deszczom wszystko pięknie rośnie. Trzmielina oskrzydlona za bardzo się rozszalała na boki, ścieżkę zarosła. Muszę ją przyciąć, tylko nie wiem jaki termin będzie najodpowiedniejszy. Teraz ma sporo pąków kwiatowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Danusiu doczekałaś się deszczu, nie tylko Ty się cieszysz, najbardziej Twój ogródek. My mamy deszcz codziennie, wczorajszej nocy była burza, głośno grzmiało.
Ten bez to pozostałość po pierwszych właścicielach, pachnie obłędnie. Jedynym mankamentem jest, że tworzy sporo odrostów. Pewno nikt wcześniej ich nie usuwał, bo był tam gąszcz. Korzenie nie do wykopania, jedynie dwa razy w sezonie ścinam nowe przyrosty.
Gałązki powiązane na pewno zostaną wykorzystane w ogrodzie jako podpórki. Robię z nich podpory do groszku cukrowego i pachnącego. Po cięciu jabłoni wybieram proste patyki i wiążę, na razie stoją przy konarze jabłoni jako dekoracja.
Wzajemnie i ja życzę słoneczka i ciepłych dni ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko trzy lata wstecz tu na forum odkryłam czosnki ozdobne, tak mnie zauroczyły, że zaprosiłam je do ogrodu. Nie żałuję są piękne, a tego roku porosły wyjątkowo wysokie. Nie wiem czy u Twojej sąsiadki czosnki nie odpoczywają. Miałam tak w zeszłym roku, bardzo mało cebulek wykiełkowało, słabo kwitły. Tego sezonu mnie ilością zaskoczyły, sporo wykiełkowało i kwitnie.
Żal mi wszystkich, którzy przechodzą tę paskudną chorobę, epidemia zrewolucjonizowała nam życie, człowiek nie czuje się bezpieczny. Dobrze, że mamy ogrody.
Ogród cały obsypany płatkami kwiatów jabłoni, po wczorajszej burzy sporo liści też leży.
Dziękuję za pochwały, obym w piórka nie porosła ;:306 bo z dumy już puchnę ;:196
Iryski dostaniesz, jutro postaram się oznaczyć kolorki, póki jeszcze kwitną, na pewno z początkiem czerwca wyślę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halinko byliśmy tak spragnieni spotkania, że szybko wszyscy się skrzyknęliśmy.
Deszcze codziennie są, pada z różną intensywnością. Wszystkie wiadra mam napełnione deszczówką, bo wiem kiedyś przyjdą dni gdy będę pragnęła opadów. U nas wystarczy dwa dni słonecznej, upalnej pogody i wszystko więdnie. Dlatego głośno nie narzekam na ulewy ;:131
Smagliczce u mnie dobrze, rozsiewa się fajnie, tego sezonu planuję spróbować ukorzenić jej wierzchołki. Czemu nie chce u Ciebie rosnąć wg mnie to nie jest zbyt kapryśna roślina.
Niebieskie kwiatki to dąbrówka, lubię ją jak kwitnie ;:215
Dziękuję ;:196 za pochwały ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu bardzo lubię czas kwitnienia bzów, mam 5 wysokich odmian i jeszcze palibin bez Meyera. Iryski bardzo lubię, mam ich sporo posadzonych. Jestem ciekawa kwitnienia nowości bo kilka kłączy kupiłam w zeszłym roku. Na trzecim zdjęciu to żywokost, po kwitnieniu zetnę i zrobię gnojówkę. Smagliczkę przycinam po kwitnieniu, tego sezonu więcej krzaków pójdzie na kompost, już od dołu są łyse, trzeba je odnowić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”