Z mojego długoletniego doświadczenia wiem że korzenie w hydro powinny byc zanurzone w wodzie i wcale nie gniją.Moj 12 letni figus oplata cały wkład korzeniami od 5lat tym samym są cały czas zanurzone w wodzie, są zdrowe a figus rosnie pięknie.
Powodem gnicia może dostanie sie miedzy doniczke i wkład opadających listków co dzieje sie wtedy gdy doniczka nie jest dopasowana do wkładu.
Piszesz że korzenie powinny byc tylko w wilgotnym keramzycie i to jest sprzeczne z hydroponiką.Młode korzenie przeciez sie rozrastaja i musi nastapic moment kiedy wyjdą poza wkład i wcale to nie oznacza że roślinę należy przesadzić.
Wielkośc keramzytu powinna być uzalężniona od wielkości rośliny.Na początku najdrobniejszy i kiedy nadejdzie moment przesadzania zwiększam wielkość.następuje to najwcześniej po 2 latach aczasem więcej.Bo właśnie zaletą hydroponiki jest rzadkie przesadzanie.
O tym co napisałam można poczytać na poprzednich stronach.Wiem,wiem sporo czytania

Używam nawozu takiego jak do roślin w ziemi i nie zmieniam proporcji.Zrobiłam niedawno wyjątek paprotce która ostatnio chorowała.