Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

A świstak siedział i zawijał w papierki. ;:306
W tamtym poście patriotycznie,a w tym piękne maki.Ciekawe czy ja wreszcie doczekam się maków.
Lucynko pociesz się,że i u nas słońca brak.Też jest ciemno i ponuro. ;:145
Miłego dnia. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Już nie mogę się doczekać stycznia, jest to bowiem pierwszy miesiąc roku, kiedy zaczynam wysiewy, a ponadto pierwszy miesiąc nowego roku po przestępnym, który dał nam w kość nie tylko pandemią, ale też namieszał w ogrodach i ogródkach.
Pogoda bez zmian. Ciągle ciemno i wilgoć wisi w powietrzu, ale już przywykłam i na przekór niesprzyjającej aurze tryskam dobrym humorem i optymizmem. Grunt to się nie poddawać i przez różowe okulary patrzeć na świat, a zwłaszcza w przyszłość.

Halinko - te maki, które pokazałam na fotkach, to jednoroczne. Mam też bylinowe, jeden wschodni czerwony , drugi też czerwony nn oraz biały i różowy. ;:303 Te dwa ostatnie jeszcze nie kwitły. ;:185
Pozdrawiam wzajemnie i równie cieplutko. ;:3 ;:196

Danusiu - zawijał, zawijał, aż wszystkie zapapierkował. ;:306
Maki są łatwe w uprawie, ;:303 problem polega na tym, by siewek nie potraktować jak chwasty. ;:7
Czytam, że nie tylko ja cierpię na brak światła słonecznego, niech więc chociaż Tobie słoneczko zaświeci. ;:3 ;:3 ;:196

Mak bylinowy nn.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mak wschodni.
Obrazek

Dobranoc. ;:19 ;:4 :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

O! To ja właśnie miałam ten mak wschodni. To chyba jest taki co występuje w zbożach. U mnie kwitł króciutko.
LUcynko, jeśli Ty wysiewasz już od stycznia, to ja będę Cię pilnie obserwować i iść Twoim śladem. Kupiłam sporo nasion, głównie kwiatów jednorocznych i warzyw, a nie mam kompetnie żadnego doświadczenia, jeśli chodzi o wysiewy. Tak więc już z góry proszę, dokumentuj to, co w danej chwili siejesz, dobrze?
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko dzięki Tobie już wiem, że mam maczka wschodniego ;:196 dziękuję ;:79 ;:cm
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Znowu się zapuściłam w odwiedzaniu wątków :oops:
Nawet nie będę się tłumaczyć, bo nie ma sensu. Nazbierałaś niezłą kolekcje grudników. Będzie rywalizacja o parapety za chwilę ;:306 Misia jako strażnik z tym przenikliwym wzrokiem wygląda srogo! Sięgasz jeszcze do tych segregatorów, bo ja już kiedyś zaczęłam z M wywozić gazety ogrodnicze na makulaturę, ale już nie skupują i nie zdążyłam z wszystkimi. Co potrzebuje wiedzieć szukam w necie albo tutaj na FO. Podobają mi się zapapierkowane wykałaczki...to tak jakby o nas powiedzieć że jesteśmy zakwiatkowane :;230
Pozdrawiam cieplutko i zdrówka Lucynko! ;:4 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko też mam obawy o parapetową walkę Misi z grudnikami ;:306 a sporo ich już uzbierałaś i jakie śliczne. ;:oj ;:oj
Też się wyzbywam gromadzonej latami makulatury ogrodniczej, sporo miejsca już odzyskałam. Szybciej znajdę w necie potrzebne informacje niż przekopując sterty gazet. Kiedyś takich udogodnień nie było, to broszury były moją skarbnicą wiedzy. ;:132
Na czasie wstawione fotki patriotyczne a makowe panienki takie dystyngowane i co jedna to piękniejsza. ;:433 ;:433
Spokojnej nocy kochana i kolorowych wiosennych snów. ;:19 ;:31 ;:31 ;:31 ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko witaj :wit
Piękną kolekcję maków zgromadziłaś ;:63
U mnie bylinowy taki pojedynczy rósł kilka ładnych lat, a tej jesieni nie pokazały się nowe liście, czy to możliwe, że zmarniał? Czy jeszcze jest szansa, że wyjdą wiosną? Zawsze pojawiały się jakoś tak na początku jesieni ;:7
Czy siewki tak wcześnie pozyskane doświetlasz jakoś na parapetach? Nie wyciągają się do światła? Chyba, że w styczniu zaczynasz wysiewać te nasiona, które wyjątkowo dlugo wschodzą?
Trzymaj się cieplutko Lucynko ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie będę przynudzała, napiszę tylko, że pogoda bez zmian, ale już mnie to ani ziębi, ani parzy.
Coraz bliżej do wiosny i tego się trzymajmy.

Wandziu - mak wschodni to bylina o dużych kwiatach. W zbożu rośnie mak polny, który sam się wysiewa i jest jednoroczny.
W styczniu sieję heliotrop, który wymaga dużo czasu do osiągnięcia dorosłości, a tym samym wczesnego i długiego kwitnienia.
Naturalnie zawsze informuję, gdy wysiewam, a stosuję się ściśle do kalendarza biodynamicznego ogrodnika. Kalendarzowi bio podporządkowuję wszystkie czynności związane z uprawą roślin: sianie, pikowanie i sadzenie do gruntu. Jestem już od niego uzależniona. ;:306
Skoro zakupiłaś nasiona w oryginalnych opakowaniach, to zawsze dokładnie czytaj podpowiedzi producenta. Są naprawdę pomocne, ;:333 ja też się nimi posiłkuję, tylko w nielicznych przypadkach bazuję na własnym, sprawdzonym doświadczeniu.

Halinko - to jeszcze uzupełnię Twoją wiedzę.
Mak wschodni o czerwonych pojedynczych kwiatach to mak 'Beauty Livermere'. :lol:

Marysiu - jesteś usprawiedliwiona, masz nadmiar zajęć, które są dla Ciebie priorytetowe i ja to rozumiem. ;:167
Po przekwitnięciu grudniki stoją na kuchennym parapecie, na który Miśka nie wchodzi. Mają tu mało słońca, bo okno wychodzi na loggię, dzięki czemu spokojnie przeżywają letnie upały. ;:333
Czasami zdarza mi się do segregatorów zaglądać, szczególnie w sprawach dotyczących walki z chorobami roślin i ich szkodnikami. One są ciągle doskonałym kompendium wiedzy w zakresie ochrony roślin. ;:303
Natomiast nie zaglądam do ponad setki czasopism ogrodniczych, które zapudełkowałam i szkoda mi się ich pozbyć.
Skoro wykałaczki mogą być zapapierkowane, to moje czasopisma mogłam zapudełkować, c'nie? ;:306
Pozdrawiam wzajemnie i również zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Stasiu - aktualnie grudniki stoją na parapecie pokoju gościnnego, do którego Misia nie ma wstępu. Jest to jedyny pokój non-stop zamknięty. Po przekwitnięciu wrócą na kuchenny parapet, na który kota nie wchodzi. ;:185 Kiedyś stały tam trzy kaktusy, Miśka pokłuła sobie nosek i od tej pory ten parapet jej kompletnie nie pociąga.
A mnie jest szkoda każdej gazetki czy broszurki o tematyce ogrodniczej. Zapakowałam czasopisma do dużego pudła, które stoi w sypialni za łóżkiem pod parapetem. Pewnie kiedyś, gdy wkurzy mnie ciągłe jego odkurzanie, pozbędę się tego kurzozbieracza. ;:7
Dziękuję za mile słowa i te kolorowe wiosenne sny. ;:196 Zdrówka życzę. ;:167

Halszko - maki jednoroczne to tak same się zgromadziły, siejąc się i z roku na rok zmieniając kształty i kolory kwiatów. :tan Tylko bylinowe nic a nic się nie zmieniają.
Bylinowe maki rzeczywiście jesienią już są dosyć ładne z liści, ale może Twój postanowił do wiosny odpoczywać... ;:218
W styczniu sieję heliotropa, bo on potrzebuje dużo czasu do osiągnięcia pełnej dojrzałości. I - tak - doświetlam siewki, jeśli dni są pochmurne, natomiast gdy słońce nie żałuje swoich promieni, to nie doświetlam siewek. Stoją na południowym parapecie w bywszym akwarium, do którego kota nie wejdzie, bo nakryte pleksą. :D
Dziękuję ;:196 a i Ty też nie daj się choróbsku. ;:167

Jakiś czas temu kupiłam hipeastrum z dwiema łodyżkami i dwoma pąkami. Teraz prezentuje się już tak, a wyrastają jeszcze dwie łodyżki zakończone pąkami.

Obrazek

Obrazek

Do miłego! ;:100
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No brawo Lucynko , pięknie ci Hipek rozkwita.
widać, że masz dobrą rękę do kwiatów. Ja sobie z nimi odpuściłam .Bo jakoś mało miejsca na parapetach.
Coś tam z ogrodu pozabierałam .
I będę je popodziwiać u innych.
Pozdrawia cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko
Maki mają piękne kolorki dotychczas aż tyle różnych barw u nich nie widziałam ,
hipeastrum pięknie Ci kwitnie. Ja też gromadzę pisma o ogrodach i wnętrzach
a zaglądam do nich jak potrzebuję wiedzy lub jak ścieram kurz. ;:224
No ale też mi szkoda się z nimi rozstać. ;:185
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, od Ciebie to się nie da nie zarazić pozytywną aurą. Wchodzimy w zimę ,wszyscy smętni A Ty się cieszysz że to znaczy że jesteśmy bliżej wiosny ;:63 obłędne :D

Jakie wysiewu zaczynasz w styczniu?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No i mamy kolejny weekend. Bardzo szybko mija dzień po dniu, tydzień po tygodniu, za chwilę skończy się ten przestępczy rok i przywitamy nowy, mam nadzieję, że już normalny, bez niemiłych niespodzianek.
Za oknami bez zmian, ale to mi już nie wadzi. Przywykłam i dobrze mi z tym.
Cieszę się, że o mnie pamiętacie, dzięki czemu cieplej i jaśniej na serduchu. :tan

Aniu - hipeastrum rzeczywiście szaleje, jakby chciał wynagrodzić te szare zaokienne widoki. ;:303
U Ciebie dość wyjrzeć za okno czy za próg i już kolorów moc, ;:131 u mnie tak dobrze nie jest, więc przynajmniej niech choć parapet nastrój poprawia. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie równie cieplutko. ;:196

Ewuniu - wysiewałam maki czerwone i różowe, wszystkie pełne, a mam rozmaite, bo od kilku lat same się sieją i zmieniają swoje szatki wedle własnego upodobania. ;:215
Hipeastrum przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Sądziłam, że rozwinie dwa kwiatki, a ono wypuszcza nowe łodyżki i tych kwiatków będzie jeszcze co najmniej kilka. ;:215

Majeczko - trzeba sobie jakoś humor poprawiać, by nie zgnuśnieć i we wszystkim można, a nawet trzeba dostrzegać pozytywy, dzięki czemu łatwiej żyć. :lol: :D ;:138
W styczniu wysiewam zawsze heliotrop, który potrzebuje długiego czasu, by wysadzony do gruntu zakwitł w pożądanym terminie. ;:108
Zajrzałam do kalendarza biodynamicznego i już wiem, że będę siać 23 bądź 24 stycznia.

Do wiosny coraz bliżej, już tylko nieco ponad dwa miesiące! ;:63 ;:63

Obrazek

Dobrej, zdrowej, pogodnej niedzieli, Kochani. ;:3 ;:3 ;:3 ;:33
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U Ciebie Lucynko już tulipany zakwitły ;:oj :D
Ja jeszcze domowymi się posiłkuję :wink: A maczki u mnie też się sieją mimo,że je wyrywam po kwitnieniu bo mi aż tak na nich nie zależy a one z uporem maniaka wracają w różnych kolorach i miejscach..To takie niezawodne twardzielki rosnące jak chwasty.. ;:108

serdeczności zdrowotne ślę! ;:196 ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, ale cudny kwiat hipeastrum ;:138
Piękna ozdoba ;:215
Na tulipanki już chyba wszyscy czekają i na inne cebulowe kwiaty ;:65 No cóż musimy jakoś przetrwać. Żeby chociaż jakaś porządna zima była a nie ta niekończącą się szaruga ;:134

Dobrze, że chociaż możemy się ratować fotkami i marzyć o wiośnie i sloneczku.
Pozdrawiam ciepło i nieustająco życzę Ci zdrowia Lucynko ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko nazwę maczku już w zeszycik zapisałam :tan
Dziękuję ślicznie ;:167 Tulipany pięknie Ci zakwitły ;:138
Ja znowu wsadziłam trochę cebulek,bo promocja była kusząca :D tylko czy nornice znowu nie zjedzą? :cry: Pozdrawiam i miłego dnia ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”