Mały ogródek basowej cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Mały ogródek basowej cz.3

Post »

Eeeee, szukaj dobrze , bo u mnie ich nie ma! :;230 Jeśli je skutecznie zgubiłaś- pozbieram Ci z pomidorków. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
x-d-a

Post »

Gosiu, sprecyzuj proszę, sklep internetowy godny polecenia to świat cebul, czy cebule?
Bo ja jesienią i wiosną kupowałam w tym ostatnim i na 6 czy7 odmian połowa to pomyłki. Jestem zła :evil: , bo może i lilie nie najbrzydsze, ale miałam jakąś koncepcję na te rabaty i wyszła mi kicha :(
A lilie niezmiennie mnie zachwycają i chyba zdradzę dla nich liliowce, do których mam coraz więcej zastrzeżeń...No, cóż, kobieta zmienną w uczuciach jest..
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślisz, że jednak je zabrałam tylko gdzie ich szukać?? Nie pamiętasz gdzie wciskałam??
:;230
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam :heja :tan :oops: :oops: ale skleroza.... pamiętam jak pakowałaś i podpisywałaś, ale nie pamiętam, że je zapakowałam :oops:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie , zarejestrowałam ,że na dole dawałam Ci do łapek , ale co Ty z nimi zrobiłaś - nie wiem... :;230 Spoko , teraz już i tak ich nie posiejesz... :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak myślisz.... no dobra :;230 Może wytrzymam do marca... Ale za parę dni będę mogła podzielić się nimi z Dominiką :)
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przecież tam nie ma się czym dzielić.... :;230 Jak zerwę - zbiorę Wam jeszcze nasionek w takim razie. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Małgosiu . Ja dwa razy kupowałam u p. Pajdy . W ubiegłym roku nie miałam pomyłki , a w tym jak na razie jedną . Ale lilia jest cudowna i bardzo się cieszę . Przez te pomyłki będę miała co kupować jesienią lub wiosną :tan .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Dzięki Małgosiu. ;:196
Też sadziłam do doniczek, ale niektóre są za małe, więc będę je przesadzać.
I mam rozumieć, że po oddzieleniu małych cebulek i wymianie ziemi, wracają do gruntu, tak ?
I zwykła ziemia ogrodowa ?... czytałam gdzieś, że lilie lubią trochę kwaśną ziemię, to prawda ?
Z tym sadzenie w donice to faktycznie dobra sprawa... ja też po przekwitnieniu wyciągam donice i chowam w inne miejsce.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu , prawdę mówiąc nie przywiązuję wagi do tego , jaka lilia lubi jaką ziemię... :oops: Generalnie mam lekko kwaśną ziemię - skrzyp rośnie na niej bardzo urodziwy- i wszystkie sadzę w tej ziemi , nie przygotowując żadnych specjalnych mieszanek.Jak chcą żyć - niech sobie radzą... :;230 A radzą sobie , kwitną obficie , więc chyba im dobrze.W tym roku przysypuję miejsce sadzenia cebul korą , co wiadomo ,że dobrze na nie wpływa, bo lilie lubią mieć nogi w cieniu.
Dobrze rozumiesz ,że po oddzieleniu cebulek i mamusia i dzieci idą w doniczkach ( osobnych) do gruntu.Ciekawa jestem , ile mi urosły cebulki , które w tamtym roku oddzieliłam .Już się nie mogę doczekać momentu , kiedy uschną liście , żeby w nich pogrzebać. :;230

Co do wymagań glebowych - jeśli chcesz ich ściśle przestrzegać - zacytuję Kasię z Jej wątku Lilie-uprawa
To tak dla ułatwienia ,żebyś nie musiała wertować całego forum. :P
"Dla lilii azjatyckich i ich mieszańców - ziemia lekko kwaśna( pH 5,5- 6,5) czyli przeciętna ziemia jaka mamy w ogrodach.Ja robię mieszankę 3 części ziemi z dołka ,1 część ziemi pod rododendrony)
Dla trąbkowych gliniasto piaszczysta wapienna(pH 6,5-7,5) - 2 części ziemi z dołka, 1 cześć to piasek z rozdrobnioną gliną + dodatek wapna ogrodowego lub zmielonej kredy.
Dla Martagon wapienna(pH 6-7)
Dla orientalnych i ich mieszańców kwaśna ( pH 4,4- 5,0) - 1 część ziemi z dołka , 2 cześci ziemi pod rododendrony."

Robina i Schocking
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

No, czas się pakować ;:224 Lelije przepiękne :shock:
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie gadaj bo sprawdziłam :)
Myślisz, że ja chcę plantację kurdupli zrobić??? 3 sztuki i dość, przecież ja mam ze 20 odmian ... a ogród mam ogrodzony i wejdzie tylko określona ilość :;230
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewkapaw pisze:Dziękuję Małgosiu . Ja dwa razy kupowałam u p. Pajdy . W ubiegłym roku nie miałam pomyłki , a w tym jak na razie jedną . Ale lilia jest cudowna i bardzo się cieszę . Przez te pomyłki będę miała co kupować jesienią lub wiosną :tan .
Ewuniu , rzeczywiście , pomyłka u Pajdy to niemal przyjemność , bo On wszystkie lilie ma piękne. :;230
Ja niektórych , na próbę , zamawiałam tylko po 1 sz, ale teraz wiem , co dokupię,żeby mieć więcej.
Też masz piękne lilie , zaraz polecą znowu pooglądać. :D
Gabrysiu właśnie u Ciebie pytałam , kiedy na kawę przyjedziesz, ale znając Ciebie , to pewnie wszystkie lilie już przekwitną.....może przed pierwszymi śniegami zdążysz... :;230

Aguś , plantacji kurdupli na pewno nie założysz , ale w doniczkach parę może stać , bo one ślicznie mogą wyglądać... :;230 No to nie będę dla Was zbierać, jeśli uważasz ,że na Was 2 wystarczy. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

O, ta Robina piękna! A i wybujała pod samo niebo! Ile ona ma wzrostu? :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś , tak na oko 165 cm....jutro ,z ciekawości, zmierzę ją miarką. :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”