Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

:wit Witajcie!
Ironia losu ;:145 Wczoraj w nocy pięknie pobieliło, aż żal było odejść od okna. Spokojna o poranny widok położyłam się do łóżeczka. A rano? Rano tylko trochę śnieżnych plam, głównie na dachach samochodów stojących na parkingu i dużo mokrych śladów po wczorajszej nocnej bieli. I jak się nie załamywać.....

Kasiu kania - mój najstarszy grudnik zakwitł zgodnie z nazwą, dwa małe nowo przybyłe już z kwiatkami, a jest jeszcze ubiegłoroczny nabytek, który dopiero maleńkie pączusie pokazał. ;:108

Gosiu - może to i lepiej, że tych ciemności dziennych nie widzisz, bo one są strasznie dołujące, jednak całych dni pracowicie poza domem spędzanych nie zazdroszczę. ;:185
Twój ogród tuż za drzwiami, mój ogródek daleko od drzwi, a obu nam brakuje z nimi kontaktu. Takie czasy. Grudniowe.
Zdrówko teraz w cenie, dziękuję i odwzajemniam. ;:167 ;:196

Dorotko - lampa błyskowa tak rozświetliła kocie oczka. Ostatnio Misia łazi po meblach, ale na szczęście nic nie zrzuca ani niczego nie przestawia. Wyrosła już z robienia własnych porządków. :lol:
U mnie miechunki, traktowane po macoszemu, same znajdują sobie miejsca pośród innych, ważniejszych dla mnie roślin.
Ja też czekam na kwiaty jeszcze jednego grudnika.

Maryniu - mnie też czasami posty znikają, tylko że ja prawdopodobnie zapominam kliknąć "wyślij" ;:7
Przyprószyło i u mnie, przy czym sypnęło wczoraj w nocy, a rano już nie było czego obfocić. ;:222 I tyle z mojego zimowego krajobrazu. Nawet nie wiem, czy było, czy nie było ślisko, bo nie musiałam z domu wychodzić. ;:224
Dziękuję w imieniu grudników; jeszcze jeden szykuje się do kwitnienia, a idzie mu to jak po grudzie. :)
Zrówko bardzo potrzebne, dziękuję ;:196 i wzajemnie życzę. ;:167

Na tego grudnika czekam. Na razie ma pąki wielkości łebków od zapałek.

Obrazek

Weekend zapowiada się u mnie w krateczkę. Niech Wam przyniesie słoneczko i zdróweczko.
Dobrego, słonecznego i zdrowego weekendu, Kochani. ;:3 ;:33

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A o mnie to zapomniałaś.? :cry: ;:145
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witaj Danusiu!
Tak mi wstyd! ;:171 Zupełnie nie ogarniam, jak to się stało, że Ciebie pominęłam. Bardzo, bardzo przepraszam. ;:180 ;:180 ;:196

Oby tylko udało się przechować te nowe grudniki do następnego grudnia... ;:218 One takie delikatne, jakieś wymęczone. Obchodzę się z nimi jak z jajkami, by zechciały zadomowić się u mnie. ;:131 Może się uda.
Miśka spojrzała prosto w obiektyw, a to nie jest dobre dla kocich oczek. ;:185
A ta półka mieści literaturę tzw. mocną, tam są prawie same trillery psychologiczne. ;:154
Jednak żeby nie było - mam też taką półkę:

Obrazek

I taką:

Obrazek

Miłego wieczoru, Danusiu. ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Bo ja tam byłam taka malutka. ;:306 tyci,tyci.Te segregatory o wiele bardziej mi się podobają. :tan
Pogoda u nas fatalna.Deszcz,śnieg i ciemnica.brrr.Pomimo to byłam w sklepach.Kupiłam nowego grudnika.A co?Przecież mam tyyyle miejsca. ;:124
Spokojnej nocki. ;:168
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Piękna kolekcja grudników; ja też czekam kiedy różowy zakwitnie. U mnie czasopisma ogrodnicze walają sie wszędzie bo jeszcze rodzina dowozi; muszę pomyślec o jakiś segregatorach;natchnęło mnie jak zobaczyłam twoje pięknie poukładane ;:333
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, taka hortensja, która nie przemarza i kwitnie niezawodnie to prawdziwy skarb. A wiesz może jak jej na imię? Ja mam z hortensjami ogrodowymi trochę pod górkę ;:7 Pomimo wiosennego okrywania i tak nie kwitły ;:14 był tylko jeden byle jaki kwiatek :wink:
Te grudniczki masz śliczne ;:215 ;:167
Co to jest, że koty lubią się wspinać na podwyższenia? Mój Tofik upodobał sobie deskę do prasowania. Gdy tylko pozostanie rozłożona, to już się na niej lokuje :D a jak tylko wejdę do pokoiku, w którym jest ustawiona, to nie muszę nic mówić a on zmyka w podskokach :lol:

Pozdrawiam cieplutko w tym pochmurnym dniu, milutkiego popołudnia i wieczoru ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, czy Ty te wszystkie tomiszcza przeczytałaś? :shock:
Ile wiedzy w tych segregatorach!
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To już przekracza wszelkie granice - ciągły brak światła słonecznego. Nawet niedziela nie cieszy, gdy ciemno za oknami. Jeśli to potrwa dłużej, to chandra murowana. I dodatkowe wydatki na to, co wcale nie jest mi już potrzebne, ale jakoś trzeba sobie humor poprawiać. Sąsiadka się cieszy, bo ma dużą działkę, a ja śmieję się sama z siebie. ;:7 ;:7

Danusiu - w segregatorach znajduje się bardzo dużo przydatnej wiedzy, a gromadziłam tę wiedzę przez dwa lata, gdy jeszcze nie naumiałam się korzystać z komputera. Teraz zaglądam tam od czasu do czasu, gdy nie mogę czegoś znaleźć w internetowych poradnikach. ;:108
Ja rzadko wychodzę po zakupy, raz w tygodniu odwiedzam market spożywczy i raz ryneczek. A pogoda... lepiej nie mówić, bo cisną się na usta niecenzuralne słowa. ;:145
Dobrego tygodnia. ;:196

Iguniu - trochę mi się uskładało tych grudników. Zastanawiam się, ile z nich doczeka następnego grudnia. ;:218
Czasopisma ogrodnicze mam zapakowane w wielki pudle. Już dawno większość się przedawniła, ale żal wyrzucić. ;:223
W segregatorach mam specjalne wydawnictwa, które trafiały do mnie systematycznie w formie wkładek wraz z segregatorami w ciągu jednego roku.

Halszko - tę niemarznącą hortensję dostałam w tym roku już kwitnącą od jednej z działkowych sąsiadek. Odkąd pamiętam, zawsze u niej kwitną, a nigdy ich nie okrywała. ;:333 Natomiast moje dwie, niestety marzną, w tym roku w ogóle nie zakwitły, wkurzyły mnie obie i nie okrywam ich już. Jeśli nie zakwitną, to bez żalu się z nimi pożegnam. ;:100
Koty lubią mieć oko na wszystko, co się wokół nich dzieje, a najlepiej widać z góry. Misia ma wysoki trzypiętrowy drapak, ale on stoi w jednym pokoju i tylko wówczas na nim urzęduje, gdy ja siedzę przy komputerze, natomiast w salonie drapaka nie ma, toteż włazi na meble. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie i życzę jasnych słonecznych dni. ;:3 ;:196

Kasiu kania - tak, wszystko przeczytałam po kilka - kilkanaście razy. Wtedy nie korzystałam jeszcze z komputera, ale i teraz czasami do nich zaglądam. ;:303

Niech Wam wszystkim słoneczko i zdrówko towarzyszą przez cały tydzień. ;:3 ;:3 ;:3 ;:79 ;:79

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
Ta twoja Misia to nie tylko ogrodu pilnuje, roślinek ale i książek .No przecież mądra kotka ;:173
Porządeczek i wiedzy ogrodowe w segregatory ładne wszedł .No ;:63 ;:63 ;:63 Ładniutkie te twoje grudniki.
To nie tylko na choinkę się czeka ale i na kwitnienie rudników.
I jeszcze piękne tulipanowe wspomnienia. .ech ;:167
Pozdrawia cieplutko i zdróweczka życzę ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, jak patriorycznie się zrobiło u Ciebie :uszy

Czy zapisujesz pogodę (od św,. Łucji do Wigilii)?
Starsi ludzie wierzyli, że każdy dzień przepowiada pogodę na kolejny miesiąc w przyszłym roku. Ja właśnie zaczęłam notować, zobaczymy czy się sprawdzi.
Spokojnego wieczoru i dobrej nocy Lucynko ;:cm
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzisiaj nawet słoneczko się pokazało. :tan Nic to, że zaledwie na chwil parę, ważne że pokazało, iż w ogóle istnieje jeszcze, że nie zostało ukradzione. ;:3

Aniu - Misia pilnuje wszystkiego, co wyżej położone i zostawiło tyle miejsca, by ona się jeszcze tam zmieściła. ;:306
Ja w tym roku nie czekam na choinkę, bo nie mam dla kogo jej ubrać. ;:124 Sami z M będziemy świętować, więc postawię maleńką choineczkę dla stworzenia nastroju, zrobię jakiś stroik na stół i tyle. ;:108 Smutne to będą święta dla mnie, ;:174 takich jeszcze nie było. ;:185
Pozdrawiam wzajemnie i również zdrówko posyłam. ;:167 ;:196

Halszko - ważny był dla mnie wczorajszy dzień, toteż uczciłam go narodowymi barwami. ;:333
Kiedyś robiłam notatki na podstawie obserwacji pogodowych, jednak od kiedy przestały się te przepowiednie sprawdzać, to i ja przestałam się tym zajmować. ;:224 Ciekawa jestem, na ile sprawdzi się to, co Ty zaobserwujesz. ;:204
Buziaki ślę ;:196 ;:196 i uściski. ;:168 ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do miłego. :wit :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U Ciebie Lucynko maczków miłe obrazki! ;:138
I ;:3 miałaś - od razu lepiej! :D
Spokojnej nocy! ;:196 ;:97

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Przepiękne te Twoje maki. Nawet nie wiedziałam, że występują w tylu kolorach i że istnieją też odmiany pełne. Ja miałam kiedyś tylko czerwone, ale kwitły strasznie krótko. Dwa dni i płatki opadały. A może te teraźniejsze odmiany kwitną dłużej? Czy w ogóle mają jakieś nazwy odmianowe?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Na początku pokażę Wam coś, co mnie zbiło z nóg. Do tej pory leżę i kwiczę.

Obrazek

Polszczyzna - chińszczyzna? :;230 :;230 ;:1 ;:1

Maryniu - maki mutują z roku na rok i samosiewki prezentują się często - gęsto w całkowicie odmiennej szacie.
Słoneczko ledwo, ledwo przebiło się przez chmury na kilka chwil, ale i tak lepiej się na duszy zrobiło. ;:333 Niestety, dzisiaj znowu tylko chmury i chmury. ;:222
Trzymaj się, kochana. ;:196

Wandziu - wysiewałam przed kilkoma laty maki polne pełne i pojedyncze, bez nazw odmianowych.
Wyrosły pełne czerwone i różowe oraz pojedyncze czerwone. ;:108 Potem siały się już same i z roku na rok przechodziły jakąś mutację, ukazując coraz to nowe kwiaty. ;:303 Miałam tylko jedną odmianę konkretną: 'Danish Flag' - biało-czerwone. W tym roku kupiłam dwie nowe odmiany maków i już ciekawa jestem wyglądu ich kwiatów.
Moje maki dość długo trzymają kwiat. ;:215

Obrazek

Obrazek'Danish Flag' też mutuje.
Pozdrawiam. Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko Cudowną masz kolekcję maków. ;:138 Ja mam tylko jednego czerwonego z czarnym środkiem, który cudem przetrwał :heja sadziła go jeszcze mama z 30 lat temu :D Pozdrawiam cieplutko i miłego wieczoru ;:167 ;:cm
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”