Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Lucynko
Piękne maczki szczególnie ten w barwach narodowych.
Róże jak zwykle cudne panienki.
Z Misi to profesjonalna modelka.
Astry i hibiskusy ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit :wit Witajcie!
Melduję się na pokładzie. Wprawdzie nadal panuje upał, ale już mi się znudziły noclegi na działce, a i w domu jest co robić. Oczywiście nie mówię, że to już koniec labowania na działeczce, jednak krótka przerwa bardzo się przyda.
Na rabatach zrobiło się jesiennie, ale ciągle jeszcze kolorowo, a urodzaj pomidorów codziennie mnie zadziwia. Takiego sezonu pomidorowego jeszcze u mnie nie było. Zarówno w gruncie i pod osłonami. O ogórkach zamilczę, bo i nie ma czym się chwalić, natomiast bardzo jestem zadowolona z buraczków.
Obrazek
Obrazek
Dzisiejszy zbiór. Zbieram pomidory co drugi dzień.
Obrazek

Gorzej ma się sprawa z owocami. Tak naprawdę, to jedynie brzoskwinie wczesna i późna sypnęły owocem, pięknie owocują maliny i jedna jabłoneczka, która co rok jest obsypana jabłuszkami.
Obrazek

Przyjemnie jest spędzać ranki i wieczory na łonie natury, mimo że ptaszki już w znacznym stopniu przycichły, nawet biorąc pod uwagę codzienną walkę z karczownikiem, który nic sobie nie robi z zastawianych nań pułapek i buszuje po trzech sąsiadujących z sobą działkach, w tym po mojej. Na razie zeżarł korzenie jednej borówki, ale na pewno takich zniszczeń będzie więcej. Jak nie kijem go, to pałką. Jak nie pędraki, to karczownik.
A żeby było jeszcze ciekawiej, to działkowy telewizor nam wysiadł i M jest strasznie niepocieszony.

No dobrze. Pochwaliłam i ponarzekałam, teraz postaram się odpowiedzieć na Wasze posty.

Soniu - astrów nie sieję, sieją się same, a ja je tylko przepikowuję tam, gdzie mają rosnąć. W tym roku jednak zrobiłam wyjątek i zasiałam astry karłowe, które jakieś wysokie się okazały, choć nie na metr, a naokoło 40 cm. :lol:
Za dobre życzenia z całego serca dziękuję, jako że sprawdziły się w stu procentach. ;:167
Obrazek
Astry karłowe.
Obrazek
Obrazek

Aniu - dziękuję w imieniu astrów, które bardzo lubię. ;:180
Zgadzam się z Tobą. Mnie też niebieski żeniszek podoba mi się najbardziej, toteż dużo go nasadziłam na niebieskiej rabacie. ;:333
Mój rdest rośnie raczej w półcieniu, nieszczególnie o niego dbam, a on pięknie zadarnia mi taki kawałek rabaty, na którym inne kwiatki nie bardzo sobie radziły. Jedyne, o czym pamiętam, to by nie zabrakło dla niego wody. Słońce rdestowi nie powinno zaszkodzić, pod warunkiem, że susza go nie zniszczy. ;:303
Obrazek
Astry wysokie. Samosiewki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Niebieska rabata.

Gosiu - dziękuję w imieniu maków. ;:180
Rozumiem, że pytasz o to, jak siałam marchewkę ozdobną? Jeśli tak, to wysiałam ją do gruntu, pięknie powschodziła i sobie na razie rośnie. Później przepikuję ją do doniczek i na zimę część schowam do tunelu, a część drugą zostawię we wkopanych w ziemię doniczkach na zewnątrz. Wzeszło ich dużo. ;:333
Natomiast maki sieją się same i tylko wyrzucam ich nadmiar. Maczki od Martusi wysiałam do doniczki. ;:131 Wzeszły, ale coś słabo rosną.
Obrazek
Hibiskus błotny. Pierwszy z czterech. Nowy nabytek. Już widzę, że będzie najładniejszy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Biały zakwitł jako drugi z kolei.
Obrazek

Halszko - astry u mnie obowiązkowe. Ich widok na rabacie przenosi mnie do babcinego i maminego ogródka. ;:204
Moje róże non stop kwitną, tylko trzy muszą odpocząć nieco dłużej. Ścinam przekwitnięte kwiatki, a na ich miejscu pojawiają się nowe pąki. Ponieważ kwitną na kilku pędach, kwiatkami cieszą nieustannie. ;:303
Choruje jedna z moich różyczek, a najgorsze, że to pnąca 'Ethiuda' i nie chce w związku z tym powtórzyć kwitnienia. ;:174
Pobyt na działce był zgodny z Twoim życzeniem, za co serdecznie dziękuję. ;:167
Nie przemęczałam się. Za gorąco było. ;:306
Obrazek
Moje ukochane dalie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Beatko - sierpień u mnie w tym roku wyjątkowo gorący i to nie tylko w dzień, ale i w nocy. Niekiedy spać się nie dało, a drzwi bałam się zostawiać otwarte. Okienko musiało wystarczyć. ;:173
Firletkę przycinam tylko tyle, by ściąć przekwitłe kwiatostany, natomiast żółtego zawilca sobie nie przypominam. Mam taki? :?:
Obrazek
Spośród wysianych w domu zatrwianów zachował się jeden. Na szczęście fioletowy.
Obrazek
Kwitną Kleome. Biała i fioletowa. Biała najbardziej rozpycha się na rabacie.
Obrazek
Obrazek
Dziwaczki też nie próżnują.
Obrazek
Lewkonie zdobią i pachną.

Ewuniu - pięknie dziękuję za pochwały dla moich kwiatuszków i Misi, która wymruczała wielkie podziękowanie. ;:167
Obrazek
Obrazek
Portulaka.
Obrazek
Obrazekimage upload

Miłego wieczoru. Dobrej nocki. ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Pomidorki apetyczne,buraczki i jabłuszka takoż...mniam! ;:92
Trud ogrodniczy nagrodzony! ;:63 ;:63 ;:63
Działeczka w kolorach licznych kwiatów..lato trwa choć dni coraz krótsze.. :?
Miłego weekendu Lucynko! ;:196 ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Nieznośny upał na szczęście tylko do zmroku, ale i tak dał się we znaki.
Jutro grillowanie w większym gronie. Oby nie było tak gorąco jak dziś.
Tylko zdjęcia porobiłam i działkę podlałam. Nic więcej nie dało się zrobić.
U nas brak deszczu, a słyszę, że są w Polsce miejsca pozalewane. Współczuję wszystkim, którzy muszą się borykać z poburzowymi trudnościami. ;:167

Migawek działkowych na fotkach co nie co.
Obrazek
Aronia już zerwana i zalana.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Budleja miniaturowa 'Blue Chip'.
Obrazek
Jesienne brzoskwinie jeszcze każą na siebie czekać.
Obrazek
Spalona słońcem hortensja bukietowa.

Maryniu - cieszą te warzywa i owoce, które nie leniuchują. Zawsze to już coś. Dziękuję. ;:167
Jeśli mam być szczera, to nawet cieszą mnie te krótsze dni, :lol: bo od poniedziałku przeprowadzamy się już na stałe do bloku. Jeszcze tylko jedna noc na działce, ale to z powodu grillowania. ;:224
Weekend musi być zgodny z Twoim życzeniem, za które serdeczne dzięki. ;:196
Dobrej niedzieli. ;:167
Obrazekpicture upload
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dobrej niedzieli wszystkim. ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, cudne fotki pomidorków, brzoskwiń, jabłuszek j buraków ;:oj nie mówiąc już o kwiatach ;:138 Śliczności ;:215 Róże wymiatają, ale i pozostałe kwiaty przepiękne.
Dzielżany mają energetyczny kolorek ;:167 Kosmosy w takiej dużej ilości świetnie się prezentują ;:63 Przy okazji zapytam, kiedy przekwitnięte główki kosmosów można zebrać w celu pozyskania nasion? Muszą być całkiem suche?
Rozkruszyłam dziś taką przekwitnietą główkę, z wierzchu była jeszcze lekko zielonkawa, w srodku były grubiutkie ciemne nasiona ;:7 Można takie pozbierać i dosuszyć?
Miłego spotkania z najbliższymi Lucynko, dobrej pogody i wspaniałej atmosfery ;:304 ;:4
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko na pewno rodzinne świętowanie było wspaniałe. ;:108
Róże nie odczuły upałów, ta z różowym obrzeżeniem cudna. ;:oj
Pomidory i dorodne buraki cieszą, będą przetwory. ;:215
Moje wszystkie hortensje poniżej czwartego roku też mocno przypalone. ;:174 Upały były ekstremalne, a ogród nie był podlewany przez tydzień. W sobotę trochę popadało, więc ominęło mnie podlewanie. Niestety jeszcze jutro ma być 32 stopnie.
M musisz znaleźć ciekawe zajęcie, nie będzie tęsknił na telewizorem. :wink:
Dobrego tygodnia na działce. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Grillowanie w gronie rodzinnym udane. Wprawdzie temperatura powietrza osiągnęła 34*, jednak na szczęście słońce schowało się za chmury, z których ani kropla deszczu nie spadła, no i powiewał przyjemny wietrzyk. Dzięki temu nie odczuwało się tego gorąca.
Miał być jeden nocleg na działce, były dwa. W poniedziałek nie chciało mi się zwijać maneli i wracać do nagrzanego mieszkania. Po nocnej burzy znacznie się ochłodziło, niestety tylko do południa, ale skoro już wróciłam, to jakoś to przeżyję.

Halszko - jesteś bardzo łaskawa dla moich podopiecznych. Dziękuję. ;:167
Kosmosy to u mnie pojedyncze rośliny. Takie krzaczory rosną, wyrastając z jednej łodygi. ;:224
Nasiona kosmosów zbieram, gdy są już suche, zatem nie wiem, czy zerwane wcześniej będą kiełkowały.
U siebie już od lat ich nie sieję, tylko wyrywam i wyrzucam nadmiar samosiewek, a i tak zawsze gdzieś nagle wystrzelą w górę. :lol:
Jak napisałam we wstępie, niedzielne spotkanie przy grillu było bardzo udane, dziękuję i pozdrawiam. ;:196
Obrazek
Floksy jeszcze kwitną.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Soniu - grillowanie udane pomimo upału. Dziękuję. ;:167
Róże teraz bardziej szaleją niż w czerwcu. ;:303 Widocznie więcej słońca potrzebują.
Kochana, mój M bez telewizora nie umie żyć, toteż pojechał do zakładu naprawczego umówić się na naprawę, a okazało się, że tylko pilot wysiadł. Jakiś klawisz się podwinął i dlatego nie chciał włączyć tv. Już naprawiony i M szczęśliwy. ;:306
Dziękuję i wzajemnie dobrego tygodnia życzę. ;:196
Obrazek
Zakwitł trzeci hibiskus.
Obrazek
Celozja grzebieniasta postanowiła zaszaleć i poszybowała wysoko w górę, by zakwitnąć kilkoma kwiatuszkami.
Obrazek
Szaleje cukinia i pomidory. Owoce cukinii rozdaję wszystkim chętnym, a i tak mam ich nadmiar.
Obrazek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Witaj Lucynko :wit
Cieszę się że miło minął Ci weekend.
Ślicznie kwitną kwiatuszki u Ciebie. ;:215
U mnie Celozja też wystrzeliła w górę chyba ponad metr. ;:202 Nie wiedziałam że to tak duże rośnie. Kosmosy pięknie się prezentują, ja mam niedużą kępkę ale zbieram nasionka i na drugi rok to będzie kępisko. :lol: Nasionka się zbiera jak się otworzą owocostany i wyglądają jak jeże , takie iglaste kulki. :)
Platykodony długo kwitną? Kupiłam sobie nasionka trzech kolorków. Są piękne. ;:333
Miłego dnia ;:79
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Od rana pada deszczyk. Nie leje, spokojnie sobie leci woda z nieba i pięknie roślinki podlewa.
Oczywiście nie wytrzymałam i na kilka godzin pojechałam na działkę. Wiadomo, że w czasie deszczu nic się nie da zdziałać, ale przejrzeć rabatki można, co zrobiłam z ogromną przyjemnością, wszak nie jestem z cukru.
W sumie tylko jedna różyczka nie wytrzymuje w deszczu i jej kwiatuszki smętnie zwiesiły łebki.
Obrazek
Na pocieszenie właśnie zakwita świecznica sercolistna.
Obrazek
Obrazek
Zapomniałam się pochwalić, że pomimo deszczu przerwałam koperek, który mocno zagęszczony szybko szybuje w górę.
Obrazekimage hosting
A tutaj wzeszła olaya (niżej) i ozdobna marchewka (wyżej) z nasionek od Gosi Margo.

Kasiu - dziękuję za miłe słowa. ;:167
Wysokie kosmosy sieją się u mnie bez opamiętania, ;:224 natomiast niskie siałam już drugi raz i ani jedna siewka się nie pokazała, ;:223 ale za to w tym roku tam, gdzie siałam kosmosy, wyrosły jakieś pojedyncze maki na wiotkich łodyżkach, które natychmiast się pokładały. ;:222 Nic z tego nie rozumiem. ;:7
Kilkuletnie rozwary długo kwitną, oczywiście pod warunkiem ścinania przekwitłych kwiatostanów. ;:303 Młodsze kwitną nieco krócej.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. ;:167 ;:196
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Przepraszam, Lucynko - chodziło mi o Pełnik Europejski, ten żółty.
Jaki piękny koperek. ;:215
W ogóle warzywka i owoce masz super.
Kwiaty kwitną prześlicznie. Warto na wiosnę siać co poniektóre - teraz u Ciebie prezentują się nadzwyczajnie. ;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko ależ pięknie u Ciebie i jaki urodzaj pomidorków trzymam kciuki oby jak najdłużej były zdrowe. U mnie już po sezonie robi się szaro w dodatku cały czas pada brr. na działce spędziłam w tym roku wiecej czasu nie chciało sie wracać do domu ale deszcze mnie wygoniły do domu, a potem wyjazd na wakacje teraz zas pada moze jeszcze będzie weekend i zostanę na działce. Pozdrawiam młego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nareszcie pogoda pozwoliła na dłuższy pobyt na działce.
Co prawda nic mi się nie chciało robić i tylko dokończyłam przerywanie koperku. Wyrwany umyłam, wysuszyłam i posiekałam, dzięki czemu zaoszczędziłam sobie pracy w domu.
Deszcze trochę nabroiły, szczególnie astry niskie ucierpiały, pozwieszały główki i nędznie wyglądają. ;:223 Wszystko inne ma się dobrze, co cieszy i pozwala spokojnie spać.

Beatko - pełnik europejski zostawiam bez przycinania, ścinam tylko łodyżkę z przekwitniętym kwiatkiem. ;:204
Zawsze sieję koperek na zbiór jesienny, tzn. na zimę. Zwykle jako poplon po fasolce szparagowej.
Kwiaty , owszem, kwitną, tylko już widać, że jesien
nie, ale cóż, taka jest kolej rzeczy. ;:108
Dziękuję, Kochana i cieplutko pozdrawiam. ;:196
Obrazek
Rozchodniki.
Obrazek
Obrazek
Obrazekdarmowe zdjęcie

Alu - nawet nie wiesz, jak bardzo Ci współczuję działkowych zniszczeń. ;:167 Szczególnie żal pomidorków, którym tyle czasu poświęciłaś od momentu wysiewu. ;:168
Pomidorki u mnie w tym roku wyjątkowo obficie owocują i dzięki zapobiegliwości M nie chorują i oby tak zostało jeszcze długo, bo owoców na krzaczkach jeszcze bardzo dużo. ;:333 Na szczęście nie było żadnych anomalii pogodowych. ;:303 Narzekałam na suszę, ale właśnie słoneczko pomagało roślinkom i tylko ja męczyłam się codziennym niemal tańcem z wężem. :tan
Jeszcze będzie przepięknie, czego życzę Ci z całego serca. ;:167 ;:196
Obrazekdarmowa galeria allegro
Odętka wirginijska variegata.
Obrazek
Zimowity się śpieszą, a ja zimy nie chcę!
Obrazek
Jarzmianka 'Moulin Rouge' kwitnie nieprzerwanie. Wystarczy tylko ścinać przekwitłe kwiatostany.
Niestety, jarzmianka większa 'Alba' po ścięciu nie zakwitła ponownie. Wyjątkowo w tym roku.
Obrazek
Celozja grzebieniasta (?)

Do jutra.
Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Powoli jesień, to fakt, Lucynko. Ale w Twoim ogrodzie i tak wciąż bajkowo i kolorowo. Masz cudną kolekcję roślin.
Smacznych pomidorków życzę ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Super kolekcja kwiatów ,owoców i warzyw ;:138 ;:180 ,miło było pospacerować ,udanego wypoczynku sobotnio- niedzielnego :wit
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, podziwiam Twoje pomidorki, jest ich tak dużo na krzaczku ;:215 i tak zdrowo wyglądają (odpukałam ;:306 )
Koperek też masz jak z obrazka, u mnie siany w rządkach się nie udaje, jedynie sypnięty bezładnie na grządkach jakoś rośnie. Ale taki nadaje się raczej do kiszenia ogórków a nie na zielono.
Fajna kolekcja ketmii ;:333 To krzewy czy drzewka?
Rozchodniki też bardzo ladne, zwłaszcza ten na ostatnim zdjęciu ciekawy.
Miłego weekendu, słoneczka ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”