Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Loki, ;:180 Jagodowiec miał być wielkokwiatowy, ale chyba to jest Pallida.
Kosaciec przestał mi kwitnąć jakiś czas temu, wykopałam kilka maleńkich cebulek, rozsadziłam i zapomniałam gdzie. ;:306 Byłam pewna, że powinien rosnąć w innym miejscu, gdzie się nie pojawił, a jego podejrzewałam o bycie irysem holenderskim, a tu taka niespodzianka. :tan

Jadziu, wolałabym, żeby tulipany rosły przy ścieżce wstążeczką, tylko ścieżek brakuje. ;:306 Jak przekwitną zostaje puste miejsce po tej kolorowej plamie ;:174
Ta śnieżna zima posłużyła ślimakom, gdzie nie drapnę, to znajduję coraz większe okazy, a skorupkowych maleństw też moc. Siedzi sobie taki, podobny do grudki ziemi i nawet nie czeka, żeby lilia wyrosła, tylko już w ziemi żre.
Udanych łowów ;:196

Maryniu, ;:180 Bardzo mi jest miło i cieszę się, że Ci się podoba ;:196

Stasiu, a ja wcale nie żartuję, tylko sadzę cały rządek ciemierników dla Ciebie. :tan
Niestety, tak już jest, że jedne roślinki rozkwitają kiedy inne już odpoczywają, a co by to komu szkodziło żeby tak razem wszystko sobie kwitło do jesieni? ;:138
Pogoda szaleje w tym roku, po dwóch dniach ciepłych choć wietrznych, kiedy u mnie trochę ziemia przeschła, wczoraj znowu wlało! Chwasty rosną, a pielić w błotku trudno. ;:223 Jedynie nowe nasadzenia się cieszą. ;:138 Prognozy ciągle obiecują piękną pogodę, to może wreszcie się spełnią?
Miłego ogrodowania w zdrowiu, a w międzyczasie zawsze zapraszam na spacerek ;:196

Lucynko, właśnie specjalnie pstryknęłam te rabatki, gdzie najwięcej kwiatów kwitło, ale coś w tym jest, bo jak poszłam z drugiej strony, to jakby bardziej kolorowo ;:oj
To, co wiatr i słońce osuszyły, to wczorajsza ulewa u mnie w mig uzupełniła ;:306
Teraz przydałyby się ciepłe, spokojne dni pszczółkom do pracy, bo kwitną czereśnie i wiśnie, a tu jak nie wichura, to deszcz i bzyczków ani śladu. Może dzisiaj będą, bo ładny dzień się zapowiada, czego i Tobie życzę Lucynko. ;:196

Halinko, ;:180 , tylko w ogrodzie botanicznym jest trochę więcej rąk do pracy, sama bym go nie ogarnęła, zwłaszcza, że najbardziej lubię zwiedzanie. ;:306
Słonecznego dnia, Halinko ;:196

Aniu, dziękuję ;:196 Irys znowu zakwitł po kilku latach, muszę o niego bardziej zadbać.
Psiząb Pagoda rośnie i kwitnie bezproblemowo w półcieniu i raczej suchym miejscu. Zalewana kępa zginęła bez śladu. Zniknęły mi też różowe, nawet nie zakwitając. Może miałaś właśnie takiego, trudniejszego w uprawie? Spróbuj posadzić Pagodę, na pewno się uda!

Tulipany w roli głównej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I moja ułudka dla Soni, chyba nie mogę od niej wymagać więcej kwiatuszków.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ale tulipanowo u Ciebie ;:138 ;:138 i widzę, że magnolia się uchowała i kwitnie no i tawuła... ;:167
Zanosi się ładny dzień, miłego Marto!Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Piękny kwitnący ogród.Zaczarowane zakątki i tak już zielono.
U nas niestety zimno,deszczowo i wietrznie.
Trzymaj się ciepło.Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marto ależ wiosna u Ciebie bucha kolorami!!!!! ;:111
Piękna jest aż miło pospacerować ścieżkami.
Powiedz proszę co to za szpaler krzewów za magnolią? Jeszcze są bezlistne ale ich ilość zastanawia mnie.
zdjęcie
Ja czekam na słońce
Miłego dnia życzę ;:109
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś cudnie masz ukwiecony ogród. ;:215 Tulipanowego szaleństwa zazdroszczę, wspaniale się mają w Twoim ogrodzie. ;:oj
Ciemierniki w donicach do wydania, czy tak je sadzisz u siebie?
Dziękuję za ułudkę. ;:196 Nawozisz ją jakoś szczególnie, że tak wspaniale ukwiecona?
Pozdrawiam ciepło. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tulipanami Twój ogród aż kipi, Martusiu! ;:138 ;:138
Magnolia rozwija pąki. ;:215 A jaka ona duża i dostojna! ;:63
U mnie ładne, pełne słońca dni, ale odczucie ciepła niweczy porywisty wiatr, który dodatkowo utrudnia pszczele loty, a drzewa owocowe kwitną.
Są jednak perspektywy na bardzo ciepłe dni i to już w weekend, co cieszy (oby nie na wyrost). Z pewnością i u Ciebie będzie pięknie i cieplutko, czego najserdeczniej Ci życzę. ;:167 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Martusiu ;:196 ścieżek masz sporo i to jakie szerokie niektóre, u mnie na niektórych ledwie stopę zmieszczę ,ale nie muszę wchodzić na rabatę. Masz cudnie kwitnący i kolorowy ogród ;:167 ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Martuniu pospacerowałam kilkakrotnie po Twoim buchającym kolorami ogrodzie i zauważyłam krótko przycięty krzaczek ;:215 Czy to jest hortensja bukietowa? Ja swoje przycinam na dwa oczka, chyba popełniam błąd,bo tworzą się krzaczyska :wink:
Pozdrawiam ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Maryniu, z tulipanami u mnie raz lepiej raz gorzej, ale są ciągle i wszędzie, a w tym roku zakwitło dużo z małych cebulek, których zawsze mi żal wyrzucić, to zakopuję tam gdzie kawałek ziemi i po latach zakwitnie jakaś niespodzianka ;:138
Magnolia to Susan, ona rozwija pączki stopniowo i jeśli przymrozi to tylko część kwiatków ma brązowawe kolorki.
Ta tawuła jest niezawodna, tylko raz nie kwitła, kiedy mój M ślicznie ją ostrzygł wczesną wiosną ;:14 , już nigdy więcej tego nie zrobi i nawet pamięta jak się nazywa ;:306
Sentymentalnie jestem związana z tawułą van Houtte'a, niestety, jej niemal każdego roku umarzną pączki kwiatowe, a u babci każdego roku były obsypane białymi "różyczkami".
Maryniu, jeszcze tylko weekend i wiosna! ;:196

Danusiu, u nas też pogoda nie rozpieszcza, jednak wszystko się rozwija. Tak mi przykro, że ta wiosna taka nieżyczliwa dla Ciebie, u mnie przynajmniej słońca więcej, chociaż wczoraj do ogrodu wychodziłam w zimowej kurtce tak zimny był wiatr.
Mam nadzieję, że Ci zaświeci ciepłe słoneczko już od dzisiaj. ;:196

Krysiu, :wit Miło Cię gościć w moim ogrodzie ;:180
Te krzewy to ketmia syryjska w szpalerku, który potem przechodzi w grabowy i kończy się iglakami od północy, a wszystko to w ramach wyciszania wiatrów.
Dużo ciepłego słońca Ci życzę ;:196

Soniu, ;:180 . Wszystko co wykopię, to wsadzam z powrotem, chyba, że jakieś cebulki schowam tak dokładnie, że znajdę za rok nieżywe ;:185 Tulipanów i tak jest mniej, bo całą grządkę, co najmniej dwustu, sprzed dwóch lat wyżarł mi przez zimę nieproszony gość ;:14
Ale się naszukałam ciemierników w donicach ;:oj , a to są siewki z nasion przysposobionych w angielskim parku. W tym roku pierwsze zakwitły i pójdą do ogrodu.
Ułudka jeszcze nigdy nie dostała nawozu, ewentualnie korzysta z popiołu, którym podsypuję przylaszczki rosnące obok, a na zimę przysypują ją liście wierzby. Zastanawiam się, czy jej nie służy zacienienienie? U mnie słońce widzi jedynie przed wieczorem i to tylko wiosną, i tak sobie kwitnie długo i obficie. Dosadziłabym jej białą dla kontrastu, ale jak o tym pomyślę, to już w sklepach wyprzedana ;:306
Miłego weekendu, Soniu ;:196

Lucynko, tulipany bardzo dziękują, gnąc się w pokłonach, w czym pomagają im nieustannie wiejące wiatry. ;:180
Magnolia już dobiega dwudziestki, to i dużym krzaczorem już jest, trzeba będzie pomyśleć o przycinaniu.
Weekend u mnie zapowiada się chłodny, ale już po, to po prostu szalone ciepło! Chcę pszczółek na czereśniach!
Życzenia gorąco odwzajemniam ;:196

Jadziu, niestety, eM czasem jest w domu i mierzy centymetrem szerokość murawy, a co się nasłucham przy koszeniu: "tu jeździłem pięć razy, a już tylko trzy, a tu już nawet raz kosiarka się nie zmieści". ;:306
Na rabatach to ja wcale nie mam ścieżek, tylko miejsca gdzie mogę postawić stopę.
Tak ma być, kwitnąco i kolorowo. ;:196

Halinko, ten wystrzyżony krzaczek, to barbula klandońska, każdej wiosny ją tak tnę, a i tak dorasta do metra. Teraz przycięłam ją bardzo wcześnie i nawet jeszcze nie patrzyłam, czy przetrwała przymrozki. :oops:
Hortensji bukietowych mam niewiele i jeszcze nie wiem czy chcę mieć krzaczki czy drzewka, bo zawsze mi żal ciąć. Nie znam się na nich zbytnio, ale chyba możesz wyciąć część pędów przy samej ziemi i krzaczek będzie mniejszy, zapytaj hortensjowej Soni.
Miłego dnia, Halinko ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te tulipanki od Danusi (Danuta z) są cudne!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Martusiu czy Twój Miłek ma słonko czy raczej półcień może to od tego zależy ilość kwiatów.W ubiegłym miał 3 a w tym juz 4 to i tak sukces bo myślałam ze nie zakwitnie.Cudne te białe tulipany te żółte w pąkach również .Dzisiaj znów trochę podlało wiec na razie spoko nawet sie ociepliło po deszczu .Udanego weekendu ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Czarujesz tymi cudnymi tulipanami, Martusiu - Czarodziejko! ;:15
Czaruj, czaruj, bo są piękne i taaak ich duuużooo!!! ;:138 ;:138
Zresztą nie tylko tulipany przyciągają wzrok w Twoim ogrodzie. ;:108 Ślicznie kwitnie miłek wiosenny, narcyzy czy szafirki. ;:215 ;:303
Zdaje się, że słonecznej i naprawdę ciepłej aury możemy spodziewać się dopiero w nadchodzącym tygodniu, ;:131 mimo to niech choć Tobie natura zrobi niespodziankę i weekendowe słoneczko przyśle wraz z jego cieplutkimi promieniami. ;:196 ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

A jajaj 1!Tyle pięknych kwitnie. Tyle kolorów. Tyle pięknych barwnych radości ;:180
Tulipany masz śliczne. Duże , różne. No ;:215
Ite różne pierwiosnki, szafirki, narcyzki aj, aj piękności .
A ułudka zachwyca.
Mam i ja ją. Od Soni dostałam . Może na drugi rok większą kępę stworzy i niebieskie oka z daleka będzie mi puszczać . ;:108
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Marto miałam kiedyś też barbulę, która miała delikatne niebieskie kwiatki , ale oddałam koleżance i nie wiedziałam, że też wymaga cięcia :wink:
Pozachwycałam się pięknymi tulipanami,cudownym miłkiem, a ułudka prezentuje się na medal ;:215 ;:215
Pozdrawiam i życzę ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Takie niespodzianki jak z tym kosaćcem są najfajniejsze? Już się nie spodziewasz, a tu hop i kwitnie.

Bardzo mi się spodobały fotki poglądowe? Śliczny masz ten ogródek?

Pozdrawiam!
LOKI
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Witaj i od razu napiszę,że wszystkie kwiatki pięknie obfocone,ale te na 2,7,9 i 10 zdjęciu szczególnie i wyjątkowo mi się podobają.
Fajnie mieć taki duży ogród i luz w nasadzeniach,nie tak jak ja biegam po całym ogródku i kombinuję gdzie by tu jeszcze coś wcisnąć. ;:124
Miłego dnia. :tan :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”