Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Ewelinko tak ucieszyły te słoneczne ciepłe dni, ale niestety zima nie chce odpuścić zbyt szybko. Radośnie ruszyliśmy do ogrodów robić porządki :D Mam nadzieję, że rozsada będzie udana i z duma będziesz pokazywała kwiatki mówiąc, że wyhodowałaś od nasionka :D Z czasem może córeczki dostaną kawałeczek grządki i coś posieją :D
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Ewelino, fajnie się zaczyna wiosna w Twoim ogrodzie. Teraz będzie tylko lepiej i piękniej! Dzięki za aktualne zdjęcia!
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Wow warzywnik mnie zachwycił, tak pięknie obsadzony jednorocznymi kwiatami, gustowny płotek i dorodne warzywa. Wykorzystujesz czarnuszkę w kuchni ?
Mam całą masę nasion na kiełki, ale do tej pory nic z nimi nie robiłem. Może czas to zmienić, póki nie ma nowalijek w warzywniku :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko
Widok warzywnika ujął mnie tak ,że skradłam fotkę ;:196
Wykorzystujesz nagietki do celów leczniczych :?:
Mi się bardzo udały właśnie w warzywniku :D
Fajnie ,że posiałaś tyle kwiatów z niewykorzystanych nasion. :D
Będzie kolorowo i podejrzewam ,że ''dziury'' po wypadniętych roślinkach będziemy mieć. 8-)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewelinko ;:196 ale masz cudowny warzywnik ;:oj ;:oj ;:oj
Pięknie ogrodzony i wspaniale obsadzony.
Bardzo mi się spodobało Twoje podejście do wysiewów ubiegłorocznych nasion. ;:306
Też mam trochę jeszcze nie otworzonych torebek.
Powodzenia w uprawach i wiosny ciepłej, radosnej i zdrowej. ;:79 ;:79 ;:3 ;:167
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewelinko, wiosna się ociąga, ale jej pierwsze oznaki już u Ciebie widać ;:108
Ile czasu rosną u Ciebie wrzośce, które pokazałaś na zdjęciach? Rozumiem, że już zimowały w ogrodzie? Ciekawa jestem, czy te moje, świeżo zakupione, też przezimują i będą kwitły w kolejnym roku... :roll:
Słoneczka na weekend ;:3
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ostatnimi czasy Twój warzywnik bije rekordy popularności, ale nie ma co się dziwić. W takim wydaniu jest jak marzenie każdego ogrodnikaObrazek
Tulipany na rabatach cisną się do słońca, szkoda, że po kilku ciepłych dniach znowu przyszło zimno i wszystko wstrzyma oddech w oczekiwaniu na ciepło. Z Lady of Shalot będziesz zadowolona. W pierwszym roku jest raczej nieśmiała, skromnie spuszcza główki do ziemi, ale już w następnym jest dużo lepiej. Po dwóch, trzech latach staje się królową rabaty. Potrzebuje dużo miejsca, bo to rozłożysta panienka ;:108
Pamiętaj, że kiełki nasion strączkowych trzeba zblanszować. Przynajmniej tak trzeba było w przypadku fasolki mung, dlatego myślę, że dotyczy to wszystkich. Ale mogę się mylić, oprócz mung, nie kiełkowałam innych strączkowych. To bogactwo witamin i nie kosztuje wiele pracy.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A co jest na tym pagórku posadzone bo nie kojarzę.
ładnie wschodzą cebulowe.
Ja nawet nie wiem co u mnie wschodzi.
Nie chce mi się wychodzić do ogrodu.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, jestem pewna, że kwitnąca skarpa będzie wyglądała zjawiskowo. To bardzo ciekawy element w ogrodzie, który mogę tylko podziwiać u Ciebie, bo u mnie równiutko i skarpy niet.
Pogoda taka, że wszystko w miejscu stoi i czeka na lepsze czasy, choćby z odrobiną słońca. Życzmy sobie cierpliwości w oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Przez pogodę powoli popadam w niechęć do wszystkiego. Od dwóch tygodni wiosna nie posunęła się nawet o milimetr do przodu ;:222 . W nocy mamy przymrozki albo mróz , w dzień zimno i wietrznie a dzisiaj nawet spadł śnieg . Całe szczęście, że miałam przez ostatni czas mnóstwo spraw na głowie i jakoś ten czas zleciał. W międzyczasie przyszły do mnie irysy, które siedzą na razie zadołowane w donicy w nieogrzewanym pomieszczeniu gospodarczym. Dzisiaj dostałam informację, że spakowali do mnie lilie i piwonie więc na dniach na pewno przyjdą . Czekam na poprawę pogody i wszystko wskazuje na to, że od środy nie będzie już minusów w nocy a w dzień będzie około 10 stopni. Oby tak było bo dostanę kręćka od tego wszystkiego. Pracy jest ogrom a czas tak szybko ucieka ;:oj .

Obrazek

Stasiu kiepska ta wiosna tego roku ;:222 . Póki co u mnie wszystko stoi w miejscu. W tamtym roku o tej porze kwitły już krokusy a teraz ani myślą. Kilka kępek pokazało kilka kwiatków ale pozostałe stoją jak zahibernowane . Denerwuje mnie już ta pogoda ale nic na to nie poradzę, muszę czekać cierpliwie. Dziękuję i również pozdrawiam i zdrówka życzę ;:196 .

Wiolu z kiełków , które próbowałam najlepiej smakują mi właśnie te z rzodkiewki i brokuła. Dodatkowo mam wrażenie, że robią się najszybciej . Niestety spleśniały mi kiełki kapusty czerwonej więc nie mogłam spróbować ;:222 . Szkoda, że Tobie wszystkie pleśnieją , może faktycznie nie odpowiadają im warunki w Twoim domu. Wiosna na razie nie może się zebrać i zaczyna mnie denerwować ta pogoda. Całe szczęście, że prognozy na ten tydzień są całkiem optymistyczne więc liczę, że od środy będę mogła działać . Pozdrawiam serdecznie .

Aniu te kiełki tulipanów i całej reszty na razie stoją w miejscu. Pogoda jest u nas do niczego i nie mają ochoty rosnąć. Zapowiadają, że od połowy tygodnia ma być już bez przymrozków i może rośliny w końcu ruszą. Mam wrażenie, że tego roku wiosny nie będzie, że od razu zrobi się lato . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Beatko tak, kiełki to doskonały i zdrowy dodatek ;:138 . Tego roku nie mam weny no wysiewów. Aksamitki pewnie tylko przepikują bo na pewno się wysiały . Zamiast aksamitek będą po prostu rabaty. Chcę , żeby warzywnik był zasłonięty bo niestety nie zawsze wygląda ładnie. Z jednej strony posadziłam jesienią kilka róż , z przodu też będą jakieś róże i byliny. Niestety nie będzie to tworzyło takiego swojskiego klimatu jak w tamtym roku no ale trudno ;:224 . Pozdrawiam .

Marysiu pogoda jest jaka jest ale nie ukrywam, że zaczyna mnie już powoli drażnić. Gdzie te ciepłe i słoneczne dni ?? W połowie tygodnia ma przyjść poprawa pogody więc czekam z niecierpliwością. Roboty mam sporo i teraz będę miała więcej wolnego czasu więc tylko pogody mi brakuje . Moje wysiewy kiepsko póki co, chyba brak słońca im nie sprzyja. Pozdrawiam :wit .

Florianie na razie wiosna gdzieś się zapodziała i dominuje zima. Od połowy tygodnia zapowiadają zmianę na lepsze więc mam nadzieję, że teraz to już pójdzie z górki . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Seba czarnuszkę wysiałam tylko do celów ozdobnych :oops: . Kiełki sobie zrób bo na te nowalijki tego roku poczekamy trochę dłużej . Pozdrawiam .

Agnieszko nagietki wysiałam na prośbę córki, która koniecznie chciała mieć kwiaty, które można jeść ;:oj . No i faktycznie je jadła . Nie wykorzystywałam ich w inny sposób ;:185 . Mam nadzieję, że nie będzie zbyt wiele strat tego roku . Na razie ciężko to stwierdzić więc czekam cierpliwie . Pozdrawiam .

Krysiu ten warzywnik to taki aksamitkowy tylko w tamtym roku. Tego roku będzie już zupełnie inny. Podejrzewam, że wyjdzie gorzej, no ale cóż . Zależy mi na tym by jednak nie było go widać bo nie zawsze wygląda dobrze. Wysiewy jak na razie idą kiepsko. Będę musiała ratować się siewkami z ogrodu i roślinami, które wysieję prosto do gruntu . Pozdrawiam serdecznie .

Obrazek

Dorotko wrzośce sadziłam w tamtym roku. Kupiłam kilka ładnych dużych sadzonek w szkółce a potem dokupiłam sporo sadzonek przez internet. Były bardzo małe ale z tego co widzę, większość przetrwała zimę. Kilka z nich nie wygląda najlepiej ale dam im jeszcze czas. Na piękne dywany muszę jednak jeszcze trochę poczekać. Myślę, że Twoje wrzośce też dadzą radę i będą cieszyły Twoje oczy . Pozdrawiam serdecznie :wit .

Iwonko trochę mnie to martwi , że tak chwalicie mój warzywnik bo tego roku będzie wyglądał całkiem inaczej . Na pewno nie zrobi takiego wrażenia jak ten ubiegłoroczny ;:306 . Nie będzie wyglądał już tak " swojsko" . Czytałam o tym blanszowaniu ale dziękuję za przypomnienie ;:196 . Póki co najlepiej smakują mi jednak kiełki rzodkiewki i brokuła. W dodatku robią się szybko i bez problemu. Mam nadzieje, że Lady of Shalot ładnie się przyjmie i będzie piękną ozdobą ogrodu za kilka lat . Pozdrawiam cieplutko .

Małgosiu na tej skarpie posadziłam jesienią kilka irg przy przejściu a dalej już same róże okrywowe. Pod skarpą posadzę kocimiętki, szałwie a wyżej lawendy i coś tam jeszcze wymyślę. Ciekawa jestem efektu w tym roku. Na pewno szału jeszcze nie będzie ale jako taki zarys zobaczę. Od zawsze marzyła mi się taka skarpa z okrywowymi i niebieskimi bylinami i będę ją mieć ;:138 . Pogoda jest byle jaka więc nie dziwię się, że Ci się nie chce. Mi też w ostatnim czasie nic się nie chce. Od dzisiaj mam ładne słońce ale śnieg leży od rana i zimno jest . Cierpliwie czekam na połowę tygodnia. Pozdrawiam .

Aż jeden mi zakwitł ;:306 .

Obrazek

Kasiu dzisiaj mam słoneczko ale co z tego skoro od rana leży śnieg i jest zimno. Niestety musimy jeszcze chwilę poczekać na cieplejsze dni. Zapowiadają, że od środy nie będzie już nocnych mrozów i będzie cieplej - zobaczymy. Skarpy jestem bardzo ciekawa i czekam na jej tegoroczny debiut . Pozdrawiam serdecznie :wit .

Pozdrawiam serdecznie i ciepłego tygodnia Wam życzę .
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Ewelino
Zdjęcie niebieskiego irysa przebiło wszystko ;:138
Powiesz ,jakie irysy trzymasz w doniczkach ,holenderskie :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jeszcze chwilkę i ruszymy do ogrodu. Już tupię nóżkami, bo rzeczywiście w tym roku dłuuuugo każe na siebie czekać wiosna radosna :D
Wczoraj z nosem przy ziemi spacerowałam po ogrodzie i szukałam budzących się bylin. Ileż radości z tych małych kiełeczków, prawda? :wink:
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Przepięknie wykadrowane zdjęcie z kępą szafranów! ;:180
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ewelinko i mi się dłuży, wyczekuję wiosny ;:65 Wczoraj u mnie było słonko i krokusy się nareszcie otworzyły, widok cudny.Jednak dziś znów pada deszcz ech ;:131
Irysek granatowy cudny i pierwszy jaki ważny ;:oj

Pozdrawiam ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, w Twoim ogrodzie mimo śniegu czy mrozu jednak coś kwitnie i masz na co popatrzeć. ;:333
Ze mną jest trochę gorzej, bo siedzenie w czterech ścianach, gdy dodatkowo wokół sąsiedzi remont uskuteczniają, to dopiero wariacji można dostać. ;:145 ;:145 A jeszcze perspektywa świąt we dwoje... Ech, ciężki żywot. :(
Mimo wszystko jednak trzeba szukać weselszych sytuacji i cieszyć się tym, co jest miłe. ;:303 Dla mnie są to siewki, które jak dotąd bardzo mnie cieszą. ;:138 No i optymistyczne patrzenie w przyszłość, a ta przyszłość to jednak już coraz bliższe spotkanie z wiosną. ;:215
Trzymaj się, kochana, jeszcze będzie pięknie i to już bardzo niedługo. ;:167 ;:196
;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”