Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

I ja, Lucynko, dodaję 1 cm dumie Twojego męża za karmniki. ;:215
Jakież ciekawe rośliny wypatrzyłaś i zakupiłaś ich nasiona. Świetnie się to zapowiada. zapowiada.
U mnie niska driakiew była tylko jednosezonowa, Ale kwitła bardzo długo. Natomiast ta bordowa wysoka jest nie do zdarcia, ale się nie rozsiewa. ładnie stoi w jednym miejscu.
Pozdrawiam ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak mi zamieszałaś w głowie tymi nasionkami, że niepomna swoich zapewnień natychmiast udałam się do sklepiku z nasionami i jak zaczęłam wrzucać do koszyka, to nazbierało mi się chyba ze dwadzieścia pozycji ;:202 Na szczęście w porę przyszło opamiętanie i nie kliknęłam "zapłać". Uffff..... ;:306
Ziemię do siania też już kupiłam, w tym roku siałam większość dwukrotnie, bo pierwsza ziemia niestety do tego się nie nadawałaObrazek
Skoro eM tylko rośnie, a nie puchnie, to i ja pochwalę karmniczek, niech mu idzie na zdrowie ;:63 Ptaki są na pewno zadowolone z takiej stołówki ;:108
Takie smutne święta będą niestety w wielu domach. Nas też będzie tylko troje i już się zastanawiam jak tu przygotować wigilię takiej ilości osób. Zawsze szykowałam dla kilkunastu, a teraz?
Trzymajcie się zdrowo ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Niedziela prawie minęła, na szczęście spokojnie i zdrowo. Tylko na spacer nie chciało się wyjść w taką zgniłą i zimną pogodę.
Liczyłam na śnieg, padał deszcz. Tęsknię za białą zimową aurą.

Dorotko - mam i ja takie koleżanki, które z działką i pracami ogrodowymi mają tyle wspólnego, że od czasu do czasu wpadną do nas na grilla. W tym roku z powodu pandemii nawet i tego nie zakosztowały. ;:7
Malinki zapisałam w notesiku, wiosną pojadą do Ciebie.
A zima marzy mi się nawet w snach. No, ale ja nie muszę odśnieżać. ;:185

Halinko Shalina - jak widzę, nie tylko to nas łączy, że grzebiemy w ziemi, ale też zamiłowanie do eksperymentowania z wysiewami. ;:333 Czytam, że masz wspaniałe efekty w uprawie z nasion. Mnie różnie to wychodzi. Raz dobrze, raz kiepsko, innym razem całkowicie do ...;:222
Mam niebieskiego agapanta, a dostałam go od koleżanki z naszego forum, więc gdybyś miała nadmiar białego, to ja na to jak na lato, ale skoro masz tylko dwa, to raczej trudno nazwać to nadmiarem. ;:108

Alu - jak ja Ci zazdroszczę bieli zimowej aury! :lol:
Najważniejsze, że masz spokojną głowę dzięki przygotowaniu działki do zimy. Ja też wszystko zrobiłam i tylko gdyby temperatury miały zamiar spaść poniżej 10 stopni, musiałabym dodatkowo okryć nieliczne rośliny. ;:333
Pozdrawiam wzajemnie i również zdrówka życzę. ;:167

Wandziu - ta driakiew to japońska 'Pink Diamond's'. Dorasta do 25 cm, a kwiatki są osadzone na Ok. 35 centymetrowej łodyżce.

Beatko - a co mi tam, niech rośnie! W sensie, że mój ślubny. ;:180
Mam też wysoką driakiew, ale kwitnie różowo. W ogóle to zapomniałam o niej i dojrzałam ją dopiero jak wysforowała długaśne łodyżki zakończone kwiatkami spośród tłamszących ją gazanii. Nie dała się, twarda z niej sztuka i bardzo chcąca żyć. ;:303
Ta niska driakiew rozrasta się, wysoka ... nie wiem, bo miała mocno ograniczoną przestrzeń. Zaznaczyłam miejsce, na którym rośnie, za rok się dowiem, jak się zachowa.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Iwonko1 - kochana, nie raz jeszcze takie seppuku w nasiennych sklepikach popełnimy, nawet jeśli tylko po to, by ostatecznie napełniony koszyk opróżnić. ;:306
Na szczęście M nie puchnie, ale jeśli tych pochwał sypnie się jeszcze trochę, to kto wie... ;:131 No bo jak długo można rosnąć wzwyż... Właśnie dzisiaj nie wytrzymał i wbrew wcześniejszym ustaleniom nasypał ptaszkom karmę, a i sikorkom słoninkę powiesił. Nic nie mówię, niech sobie popatrzy na inne ptaki, a nie tylko na te swoje gołąbki, które właśnie zaczęły chorować i podejrzewamy, że to może być ptasia grypa. ;:174
Ciężko będzie przeżyć takie ciche święta, ale już przez to przechodziliśmy podczas Wielkanocy, to może będzie łatwiej... Albo przeciwnie. ;:218 Trzeba się zwyczajnie uzbroić w cierpliwość, zapewnić sobie naprawdę dobrą książkę, by oderwać myśli od tego, co tu i teraz. ;:108
Tobie również życzę zdrowia dla całej rodzinki. ;:167

Ostatnie kwiatuszki kobei. Jeszcze nie w pełni dojrzałe.

Obrazek

Obrazek

ObrazekDrzewa w "małpim gaju" (widoczne z działki) już ogołocone z liści.

A jabłoneczka na działce jeszcze nie.

Obrazek

ObrazekRzut oka na jedną z zimowych rabatek.

Niech rozpoczynający się tydzień przyniesie Wam dużo radości. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Ojej, Lucynko jabłonka u Ciebie ma jeszcze zielone liście ;:oj I kobea jeszcze zachowała ładne kwiatki - to Ty chyba w ciepłych krajach mieszkasz ;:224
To nie dziwię się że jeszcze ptaków nie dokarmiałaś. Ja dotychczas sypałam im symbolicznie słonecznika, ale wczoraj, kiedy spadł śnieg latało ich tyle po ogrodzie, że dwa razy w ciągu dnia im sypnęłam do karmników i wszystko wyjadły. Przyznam, że z wielką przyjemnością obserwuję, jak się uwijają wokół karmników i trochę robię to dla nich a trochę dla siebie :D
Dobrego tygodna Lucynko i zdrówka ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko może u Ciebie będzie dobrze rosła.Macie cieplejszy klimat i ziemia dobrze nawożona przez ptaszki.
Kupiłaś nasiona klonika???,co się stało?? ;:306
Smutna działeczka.Pogoda u nas też dziś smutna.Szaro i buro.
Przyjemnego dzisiejszego dnia. ;:138
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko Kochana ;:196 nasionka są już u mnie , nawet nie musiałam za bardzo wypatrywać listonosza. po powrocie ze spaceru, już były w skrzynce :heja Oczywiście nie dziękuję, ale ślę dużą buźkęObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko kwiaty chca dalej kwitnąc a tu zima zła no cóż u mnie tez pomroziło kilka kwiatów. teraz jesteśmy spokojne i żaden mróz i snieg nie zaszkodzi roślina mnie jednego roku zastał śnieg bo byłam chora, a potem duzo mnie to kosztowało roboty na wiosnę. Pozdrawiam życzę miłego popołudnia i duzo zdrówka pa ;:196 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ciągle brakuje mi bieli, a nadmiar szarości staje się dołujący. Oczywiście nie poddaję się i staram się trzymać pion, choć nie jest to łatwe.
Troszeczkę humor poprawił mi dzisiaj grudnik, któremu pączki nieco podrosły i jest nadzieja na dość obfite kwitnienie.
No i Misia robi się coraz większą pieszczoszką. Poluje na moje kolana i gdy tylko przysiądę na kanapie, natychmiast wdrapuje się na kolana, odwraca do góry brzuszkiem, by ją po nim głaskać. Potrafi tak leżeć przytulona jak małe dziecko nawet pół godziny.

Halszko - ciepełka to i u mnie brakuje, a M raportuje, że jabłonka też już pozbawiona liściowej sukienki. ;:131 No i z uwagi na mrozek nasypał ptaszkom karmy, a nawet powiesił sikorom słoninkę i do niej właśnie ostro się dobrały.
Dziękuję pięknie za dobre życzenia, ;:180 które z całego serca odwzajemniam. ;:167

Danusiu - okaże się w praniu, choć po Twoim info zaczynam mieć obawy co do tej ...bidy. ;:224
Nic się nie stało, tylko pozazdrościłam ładnych klonikowych kwiatków. Będę eksperymentować, a nuż a widelec coś z tego będzie.... ;:218
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Iwonko1 - cieszę się bardzo i też buziaka posyłam. ;:79

Alu - tylko u mnie jest ten problem, że niewielkie mrozy owszem są, głównie nocami, a śniegu ani widu, ani słychu. ;:222
Zdrówko przytulam z wdzięcznością ;:180 i odwzajemniam z radością. ;:167

Oto mój grudnik zapowiadający kwitnienie. Nareszcie.

Obrazek

A tak góruje nad nim Krasnokwiat Katarzyny, któremu jakoś nie chce się pokazać kwiatu.

Obrazek

Dobrej nocy. ;:4 :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
Grudnik zapowiada piękne , bogate kwitnienie.
Bardzo lubię kwitnący Krasnokwiat Katarzyny. Miałam kiedyś, kiedyś tą roślinkę.
Chryzantemki wszystkie da mnie prześliczne.
Kobeowe kwiatuszki jeszcze pięknie się prezentują. U mnie sporo paków kwiatowych przymrozek załatwił. :(
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko nasionka przed chwilą dostałam ;:79 ; Nie dziękuję tylko ;:cm
Proszę podpowiedz mi jeszcze kiedy mam wysiać heliotropa? ;:65
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko tak to jest z koleżankami maja różne zainteresowania, ważne, że są i jest z kim pogadać. Ja odkąd zmieniłam miejsce zamieszkania to ilość znajomych znacznie zmniejszyła się, zostały tylko rozmowy telefoniczne takie od święta.
Jakiś bardzo wysoki ten krasnokwiat, u mnie dużo niższy mam go już po kwitnieniu. Wypuścił z boku cebulkę przybyszową, a ja nie wiem kiedy ją rozsadzić, może doradzisz.
Grudniki bardzo lubię, Twój widzę będzie świąteczny czerwony. Ja jeszcze czekam na kwitnienie jednego.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Hejka Lucynko :wit
Jak tam Twoja Misia? Zaakceptowała już przymusowe siedzenie w domku? Pomiziaj ją ode mnie i od Tofika :D
Grudnik się spisał ;:215 Ja nie mam do nich ręki a i serce też straciłam :wink:
Miłego wieczoru Kochana ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko pokaż zdjęcie jak grudnik już całkiem rozkwitnie. :D
Wczoraj i dziś u nas mrożno,ale śniegu nie ma.Krasnokwiat faktycznie jakiś wysoki???
Dużo zdrowia. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie będę mękolić w sprawie szarości, ponurości i zimnicy, bo to nic nie daje. Cieszę się, że mimo wszystko dni szybko mijają i do wiosny coraz bliżej.

Aniu - podczas gdy wszystkim innym grudniki już dawno zakwitły, mój się dopiero zbiera, ale przynajmniej w grudniu - zgodnie z nazwą. ;:306
Krasnokwiat Katarzyny to mój tegoroczny nabytek, a kupiłam go w postaci cebulki i ciągle czekam na pierwsze kwitnienie.
Jak teraz mają się chryzantemy, nie wiem, ;:185 bo nie jeżdżę na działkę, natomiast kobea już na kompoście. :(
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Halinko - cieszę się, że nasionka dojechały, niech sprawią Ci dużo radości wyhodowane z nich roślinki. ;:303
Heliotropy potrzebują dużo czasu, toteż sieje się je już w styczniu. Ponieważ korzystam z biodynamicznego kalendarza ogrodnika, to w tym momencie nie powiem, którego dnia stycznia będę wysiewać. Zawsze, gdy zbliża się pora siewu, podaję w swoim wątku info osobom zainteresowanym. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie i również zdrówka życzę. ;:167

Dorotko - mam przyjaciółkę ze szkolnej ławy, z którą mam stały kontakt, aktualnie, niestety, tylko telefoniczny, choć i dawniej spotykałyśmy się mniej więcej zaledwie raz - dwa razy w roku. Ona mieszka niedaleko Gdańska. Mimo wszystko przyjaźń przetrwała i nic jej nie zakłóciło. Nigdy. Kochamy się jak siostry. ;:168
Sądziłam, że krasnokwiat taki wysoki rośnie... Może mój za bardzo prze do góry? ;:218 Przykro mi, ale w jego sprawie nie umiem doradzić, ;:185 sama bowiem po raz pierwszy z nim eksperymentuję i dopiero się go uczę.
Mój grudnik powinien być różowy, a te pąki jakieś ciemne.....

Halszko - ostatnio Misia przesypia całe dnie, zapewne z powodu ciemności za oknami. W przerwach albo się pożywia, albo wyleguje na moich kolanach, dzięki czemu już kilka razy ją od Ciebie i Tofika pomiziałam, za co dziękowała słodkim mruczeniem. ;:180 Tofikowi też się należy mizianko, by i on mógł sobie rozkosznie pomruczeć. :D
Mój grudnik lekko opóźniony w rozwoju, nie mniej ważne, że w ogóle zebrał się do kwitnienia. ;:108
Za miły wieczór piękne dzięki, a w rewanżu dobrej nocki życzę. ;:196

Danusiu - czekam na kwiaty, ;:131 dziś mój grudnik jeszcze tylko zapączkowany. Naturalnie pokażę go w pełni kwitnienia.
Pogodę mamy podobną. Najbardziej przeszkadzają mi niskie chmury bez śniegu i ciemne dni.
Krasnokwiat wyrósł, pytanie czy zakwitnie.
Zdrowie przygarniam, dziękuję ;:180 i odwzajemniam. ;:167 Nigdy go za wiele.
Pozdrawiam. ;:196

Są i takie rośliny, którym mróz niestraszny.

ObrazekDąbrówka rozłogowa.

ObrazekStarzec popielny (mrozy).

ObrazekMiodunka pstra.

Dobranoc. ;:4

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko Ty tęsknisz do białego a ja do ciepła, bo u nas mocny mróz trzymał całą noc i dzień. Jakby Ci dziewięćsił nie wyszedł to masz sadzonkę jak w banku u mnie. Też kiedyś siałam i nic, a kupiłam i to tu na FO i nawet przesadzanie mu nie szkodzi. Moja kobea też już przeszła w niesławie w zapomnienie skoro nie chciała mnie ucieszyć choćby jednym kwiatkiem. I jeszcze o krasnokwiacie, kupiłam kiedyś kiedyś cebulę długo nie puszczała listka aż po chyba 3 miesiącach zdecydowała się i też wyrósł mi pióropusz...na tym koniec. Powiem szczerze, że ostatnio ją zaniedbałam liście uschły więc nie odpocznie może kiedyś zakwitnie, albo będzie tak jak z hipeastrum itp.
Karmnik prima sort, zdolnego masz mężusia ;:167
Trzymajcie się cieplutko z całą rodzinką (z Misią włącznie) i czekamy do wiosny! Zdróweczka i buziaki ObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”