Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu pospieszyłam się i odcięłam, stoi już uschnięty w wodzie ;:145
Twoje okazałe hortensje w połączeniu z trawami cudownie się prezentują ;:433
Róża też jest piękna ;:333 Ciekawi mnie co to za roślinka z rozchodnikiem okazałym Sedum Thunderhead?, którego straty nie mogę przeboleć ;:145
Pozdrawiam serdecznie ;:167 i życzę ;:3
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Widzę, że Twoje hortensje to wielkie krzaczory.
Róże, jeżówki i rozchodniki to miód na moje oczy.
Trawy u kogoś lubię oglądać, ale ja chyba do nich jeszcze nie dorosłam aby mieć je w ogrodzie. Chwilowo brak mi koncepcji na jej zastosowanie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Robiąc zakupy na giełdzie hurtowej, nie mogłam przejść obojętnie obok stoisk z roślinami. Dwie chryzantemy we wściekłym kolorze stoją na schodach.

Obrazek

Aniu dziękuję, ;:196 powoli zadowalam się wyglądem rabat. Dosadziłam tylko cztery piwonie i zrobiłam obwódkę z dziesięciocentymetrowych cisów. ;:306 Kiedyś urosną. Rabaty się zagęściły, a wysypanie korą zapobiega wyrastaniu chwastów.
Moja Vanilka przez sześć lat miała też całkowicie uschnięte kwiatostany. Teraz drugi raz mogę oglądać ją ładnie przebarwioną.
Z tym zapałem to różnie bywa, mam jeszcze dwa ogrody pod opieką. ;:173

Obrazek Obrazek

Małgosiu przed zawilcami rośnie niebieska szałwia omączona. Tylko w cieniu wydaje się fioletowa. Przeżyły wszystkie ubiegłoroczne, więc mam ze trzydzieści. Dziś przeczytałam Twój wpis i poszłam policzyć w ilu miejscach kwitnie, w dziesięciu. :D
Może rozplenice dostały za dużo azotu? Swoim tylko wiosną dałam trochę nawozu wieloskładnikowego.
Dziękuję za miłe słowa. ;:196

Obrazek

Obrazek

Krysiu miło Cię znowu gościć, dziękuję. ;:196 Hortensje są nie tylko piękne, ale też wymagają mało pracy, sił nie przybywa. Dziś posadziłam ukorzenioną Bobo, poprzednia chyba uschła. Mam okrągłą liczbę hortensji, trzydzieści sztuk. :roll:
Nie pamiętam jaką masz glebę w ogrodzie, u mnie na lekkiej glebie Red Baron doskonale się rozrasta. Każda kępa rośnie w pełnym słońcu. Jak jest susza to podlewam, ale w tym roku nie było to konieczne.
Dziękuję za życzenia. ;:196 Niestety nie mam w tym tygodniu czasu na ogród, ale też nie bardzo mam co robić. Dziś pościnałam uschnięte kwiatostany i podlałam sto doniczek. ;:173

Obrazek

Obrazek

Lucynko tylko dwa razy w ciągu dziewięciu lat ogrodowania nie podlewałam prawie roślin. Ten rok wyjątkowy, więc i rośliny zdecydowanie dorodniejsze, niż jak dostają kranówkę. ;:108
Noce chłodne, ale w południe było w słońcu ponad 20 stopni. :tan Niestety tylko godzinę mogłam popracować na rabatach.
Dziękuję bardzo za życzenia, ;:196 bardzo mi są potrzebne w tym tygodniu.

Obrazek

Obrazek

Maryniu dziękuję. ;:180 Czasem myślę, że mam za dużo hortensji, ale jak zakwitną to już po problemie. Zdecydowanie ograniczam rośliny, które trzeba często dzielić. Prawie 10 metrów skarpy obsadziłam irgą płożącą, tylko na różance jeszcze byliny rosną. Wcześniej cała skarpa była kolorowa.
Słońce i ciepło, ale na ogród nie mam czasu, głowę zaprzątają inne sprawy. ;:174

Obrazek

Obrazek

Gosiu rośliny podlewane solidnie przez cały sezon, dlatego w dobrej kondycji. U mnie też zaczyna się robić ciasno. ;:224 Żeby posadzić piwonie z ogrodu zmarłej cioci, wykopałam dwie młode perowskie.
Mam dużo czosnków i nie mogę na tych miejscach sadzić za dużo bylin, raczej jednoroczne. Niestety nie mam już chęci na bawienie się w wysiewy, wiosną tylko kilka kupuję.

Obrazek

Obrazek

Halinko dziękuję, ;:196 życzenia się spełniają, z każdym dniem cieplej i bardzo słonecznie.
Podczas cięcia hortensji w marcu na pewno znajdzie się długi pęd, którego teraz nie widać. Może ten odcięty się ukorzeni, przecież z krótkich są sadzonki.
Zostawiłam najmniej kłopotliwe trawy, nie wyobrażam sobie już bez nich ogrodu. Te ekspansywne powędrowały do młodych synowych, mają siłę do zajmowania się nimi. ;:215
Róże chorują, ale kwitną wyjątkowo obficie, jednak woda deszczowa im służy. Nawet nie nawoziłam po pierwszym kwitnieniu. Rozchodnik na różance to Mr Goodbud. Obok rośnie lawenda.
Ten przy białych jeżówkach i berberysach do tej pory był bezimienny. Za nim rośnie niebieska szałwia omączona.

Obrazek

Obrazek

Ewuś dziękuję za odwiedziny. ;:168 Wysokie trawy nie w każdym ogrodzie się sprawdzą. U mnie koło róż, czy innych wyższych bylin świetnie wyglądają turzyce i ostnice, są niskie, jasne, zasłaniają dolne, gołe pędy. ;:215
Najstarsze dziewięcioletnie hortensje mają około 250 cm wysokości i około 200 szerokości. Pozostałe są mniejsze, rozmnażane każdego roku z najstarszych. Najmniejsza tegoroczna sadzonka to Bobo, właśnie została posadzona.
Rozchodników mam równie dużo jak hortensji. Też je lubię, bo nie wymagają za wiele pracy. Szkoda tylko, że opuchlaki też je lubią. ;:223

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Soniu :wit
Widzę, że ładną chryzantemę kupiłaś sobie na giełdzie ;:333 ma śliczny, energetyczny kolor, przynajmniej na zdjęciu nie wygląda na wściekły :D Cudowna hosta babkolistna (bo to chyba ona) szykuje się do kwitnienia ;:215 Moją uwagę zwróciły idealnie zdrowe liście, nie tknięte przez ślimaki ani przez słonko ;:63 Moja nie dość, że pogryziona, to jeszcze jedyny pęd kwiatowy jej zasechł, a może zgnił ;:145 W każdym razie nie zakwitnie w tym roku ;:185
Czyżby jeszcze naparstnica zapragnęła zakwitnąć? Przecież to kwiat wczesnego lata.

Dobrej nocy Soniu, a jutro pięknego poranka i całego weekendu ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Postraszyłam Cubanę, że to jej ostatni sezon u mnie, więc kwitnie nieprzerwanie od ponad miesiąca. ;:173

Obrazek

Bodziszek Rosanne od czerwca ma kwiaty, nawet nie przycinałam, szkoda mi było pąków.

Obrazek

Halszko dziękuję ;:196 za nazwanie hosty. Dostałam wiosną i nie znałam nazwy. Kwiat ładnie pachnie i kiedyś czytałam o niej, ale nie zapamiętałam nazwy. :oops: Wysypałam niebieskie granulki, ponieważ posadziłam na tej rabacie wszystkie podarowane hosty i żal by mi było, gdyby ślimaki je zniszczyły.
Chryzantemy kupiłam dwie, stoją symetrycznie na tarasie przy wejściu. :D
Naparstnice po ścięciu, kwitną ponownie, ale wszystkie cztery białe.
Dziękuję weekend pracowity, pomagałam siostrze, przeżywa trudne chwile. ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Soniu, już czwarty raz wchodzę ostatnio na Twój wątek. W końcu to napiszę, chociaż wyjdzie banalnie. Mam prześliczny, przemyślany ogród. Wszystko w nim pięknie pasuje. Jest po prostu doskonały. ;:215
'Cubana' piękna!
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu dziękuję. ;:oj Powoli zadowalam się swoim ogrodem, choć bez zmian się nie obejdzie. ;:306
Broniłam sie przez wszystkie lata przed piwoniami, a w sierpniu posadziłam cztery. ;:173
Jak się napatrzę na Twoje róże, to moje banalne okrywowe i kilka innych są jak ubodzy krewni. :D Kwitną niezawodnie, więc cieszę się nimi.
Dokupiłaś hortensji, będziesz mieć biały ogród późnym latem. ;:215

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Biały wpadający w róż, Soniu :). Ja też lubię okrywówki, bo jednak są w miarę zdrowe i nie takie wielkie. Gdzie te wszystkie krzaczyska lokować? Jak za gęsto posadzone, to potem chorują :roll: .
Stąd też więcej hortensji, które dłużej utrzymują kwiaty. Może kiedyś osiągnę taką równowagę, jaka panuje u Ciebie? :)
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, chryzantemy w kolorze różu bardzo mi się podobają. :wink: Ciekawa jestem jak i z czym je skomponujesz? Dla mnie jesień ma wymiar soczystych barw. Rozglądalam się w ogrodniczym za chryzkami, ale dominowała żółć i biel. Korci mnie w tym sezonie kolor bordo, bo mam taki plan z żółtym kolorem dyni połączyć. Lubię zmieniać wejście do domu ;:224
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
Prześliczne hortensje, róże.Takie okazałe.
Trawy masz wszystkie dorodne, bujne, wielkie.
Z przyjemnością zawsze je i cały ogród oglądam ;:180
Ta czerwona trawa to Red Baron ? Chyba swoja źle posadziłam, bo ma mało słońca i takich barw nie ma.
I jeszcze piękne jeózki i dalijki.No wszystko masz na medal.Cudnie skomponowane. ;:63 ;:63

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Soniu ;:168 ;:167 ogród ? KATALOGOWY ;:138 Bajka .
A jaki dopieszczony ,kochasz go noooo ;:138
Ja już nawet nie wiem o co pytać ha ha ,tylko się gapię po parę razy na niego .
Idę więc dalej na spacer ufff ;:333
Dużo zdrówka ,już nic nie pieść ha ha bo jest przecudnie . ;:108 ;:167
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu jak zawsze pięknie i czyściutko u Ciebie, nie to co u mnie, chwast na chwaście, chwastem pogania :;230
W tym roku też mam wielkie kwiatostany hortensji ;:167 Pogoda im sprzyja.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie ostatnie ciepłe i słoneczne dni we wrześniu, więc jeszcze w ogrodzie syna posadziliśmy hortensje, trzmieliny i kilka traw: trzcinnik krótkowłosy i turzycę Evergold.
U mnie powstało tylko małe poletko truskawek i zaczęłam sadzić wykopane czosnki i tradycyjnie szafirki w donicy.
Sałacie obfite deszcze zdecydowanie służą, porosły duże główki. :tan

Obrazek

Elu róże okrywowe kwitną chyba równie obficie, jak w czerwcu. Pomponella, Aspirin Rose i Bonica obsypane kwiatami i mają masę pąków. ;:215
Hortensje nie tylko długo kwitną, ale przede wszystkim są mało absorbujące.
Dziękuję za miłe słowa o rabatach. ;:196 W ubiegłym roku dzieliłam i przesadzałam jeżówki, wiosną czeka mnie rozgęszczanie rozchodników. W ogrodzie praca się nigdy nie kończy. ;:173

Obrazek

Obrazek

Małgosiu chryzantemy stoją z miętą veriegata i białymi pelargoniami. Nie mam głowy do upiększania tarasów, przeżywamy ogromną tragedię w rodzinie. ;:174
Kolor bordo też bardzo lubię, u synowej wyłącznie rośliny kwitnące bordowo.

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję. ;:196 Turzyca Red Baron wybarwia się mocno tylko w słońcu. ;:108 W półcieniu będzie bardziej zielonkawa.

Obrazek

Obrazek

Bogusiu miło czytać takie słowa. ;:196 Ogród lubię i praca w nim jest przyjemnością. Duże plamy koloru pozwalają na ograniczanie prac na rabatach. Hortensje i trawy wymagają minimum wysiłku przy ich obsłudze. ;:215
Niestety nie da się nic nie robić. Muszę po kwitnieniu wykopać chryzantemę, która po trzech latach w gruncie ma 70 cm szerokości i zacienia stożek cisowy, który od jej strony marnieje. Jak się kocha ogród, to praca w nim nie braknie. :roll:

Obrazek

Obrazek

Kasiu dziękuję. ;:196 Rabaty się zagęściły, a kora zdecydowanie ogranicza rozwój chwastów. Gdybym miała 30 arów, jak Ty na pewno chwasty dominowały by na rabatach. ;:306 U Ciebie ich nie widać, czyli jesteś bardzo pracowitą ogrodniczką. ;:180 Szczególnie podziwiam wielki warzywnik i moc przetworów. ;:oj

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za towarzyszenie w tym wątku. Nowy pewnie założę w niedzielę.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, u mnie też w tym sezonie wody z nieba nie brakowało, co spowodowało bardziej obfite kwitnienie róż czy kosmosów, ;:333 jednak najbardziej te deszczówki wpłynęły na wzrost roślin. :lol: Niektóre rosły i rosły w górę bez umiaru. :shock:
Pięknie prezentuje się Twój jesienny ogród. ;:215 Jest niezwykle barwny ;:138 ;:138
Czy ja dobrze rozumiem, że piwonii dotąd nie miałaś? ;:204 Jakoś nie zakonotowałam tego braku w swojej pamięci. ;:7
One są cudowne, nie tylko pięknie kwitną, ale jeszcze wspaniale pachną. ;:215 ;:63 Uwielbiam te roślinki i tylko szkoda, że krótko kwitną. ;:108

Trzymaj się zdrowo ;:167 i niech każdy kolejny tydzień będzie Ci przychylny. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko dziękuję za życzenia i miłe słowa. ;:196 Piwonii nie miałam, bo u mamy obserwowałam jak rosły ogromne krzewy, a kwitły krótko. ;:131 Teraz nie mogłam odmówić posadzenia ich u siebie, skoro miały wylądować w śmietniku.

Obrazek

Obrazek

Ukorzeniam kolejne dwie pienne hortensje. :;230

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”