Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Czy HT robisz na zakwasie? Ja próbowałam, ale strasznie śmierdziało, nawet kot omijał szerokim łukiem kuchnię, bałam się, że preparat nie będzie skuteczny, robię na wódce, nie mogę więc robić dużo oprysków, przede wszystkim pomidory , ogórki, róże, w osiedlowym sklepiku dziwnie patrzą jak kupuję najtańszą :;230
Pryskałam na pysznogłówkach, mają mączniaka, ale nie poskutkowało, muszę je chyba potraktować chemią

Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Rzepka robię HT na zacierze.
Nic nie śmierdzi bo nastawiłam w gąsiorku i bardzo przyjemnie bulga sobie w rurce.
Jest zatkane, nie wejdą muszki ani inne dziadostwo.

Ja pryskam w sumie teraz b.często: dynie, pomidory, ogórki, truskawki.
Oczywiście mówię o gruntowych uprawach.
Z ogórkami jest kiepsko, ale jakoś się trzymają.

Pryskam często bo bez przerwy u mnie pada. I są to b.konkretne deszcze :( ziemia, ta moja kamienista ziemia jest już jak gąbka.

12 lipca ogłowiłam bardzo konkretnie pomidory w gruncie.
Ponieważ w lipcu wykazywały oznaki ZZ ( i były pryskane chemią dwa razy),
opryskałam je po tym cięciu nadmanganianem potasu plus florovit do pelargonii.
Wczoraj bardzo padało.

Dziś rano musiałam skorzystać z tego, że nie pada i opryskałam je OW + 0,5% mocznika,
żeby się szybciej wchłonęło. Mam taką nadzieję przynajmniej, bo na jutro znów zapowiadana jest solidna ulewa.
Nie mam dnia bez deszczu, mimo to ( abym tylko nie zapeszyła) w gruncie pomidory mam b.zdrowe.

(Z wiązaniem jest gorzej, ale to inna historia. Praktycznie tylko NN Iran i Malinowy koktajlowy zawiązały na wszystkich gronach.)

Jak pisałam z ogórkami jest gorzej, na dyni sporadycznie mączniak prawdziwy.
Stare liście truskawek ( nie pryskałam ich regularnie) zaatakowało coś,
biała plamistość plus jeszcze jakieś dziadostwo.
Pryskałam je ostatnio dwa razy OW i widzę, że młode liście wyrastają zdrowe.

Najpiękniejszym drzewkiem owocowym obecnie jest brzoskwinia,
która była pryskana gdzieś do lipca bardzo regularnie OW + HB. Czasami nie zawsze miałam HB.

Ponieważ mam tego wszystkiego b. dużo ( przede wszystkim winorośle)
i sama opiekuję się całością upraw nie byłam w stanie pryskać to i nie pryskać tamto.

Jednak widzę efekty u siebie i porównać mogę z sąsiadami.
U sąsiadów pomidorów już prawie nie ma, ogórków dawno, brzoskwinie liści nie mają.

Raz zrobiłam MW, ale jak dla mnie potrzebne są duże ilości wszystkiego,
bo dodatkowo ja jeszcze staram się opryskiwać bardzo dokładnie i wychodzi mi dużo preparatu.
Dlatego z MW zrezygnowałam. Nie nastarczam po prostu z robieniem.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

U mnie jest podobnie MW w ubiegłym roku sprawdził się znakomicie , a z produkcją nie nadążałam . HT robię na zacierze, nic nie śmierdzi. W gąsiorze można zrobić sporą ilość. Gąsior trzymam na ganku, tam jest cieplutko, więc bulgocze aż miło . Moje koleżanki maja pomidorki na tarasie , namówiłam je na uprawę w skrzynkach.Mają odmiany koktajlowe. Jak zaczęły im troszkę żółknąć to zdecydowały że wyrzucą bo psuje się estetyka tarasu. Opryskałyśmy HT z mlekiem , po tygodniu są piękne zielone, dziś dałam im troszkę mikstury żeby poprawiły oprysk, są szczęśliwe. Ogród zamierzam pryskać do późnej jesieni i zacząć wczesną wiosną. Mam jeszcze kilka krzaków na których muszę przetestować, bo wiosną część ogrodu ominęłam myśląc że jak zdrowe to sobie poradzą. Skupiłam się bardziej na warzywach i drzewach owocowych. HT i OW sprawdziły się też u mnie do odkażania ziemi.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam, u nas też pogoda nie rozpieszcza, nie są to ciągłe opady, za to jak lunie, to uprawy stoją w wodzie, a kora spod różaneczników przepływa 5 m dalej( zastanawiam się, czy ich dodatkowo nie ponawozić). Muszę spróbować z tym gąsiorkiem, mój M.jest namiętnym <producentem> wina, sezon zaczyna od porzeczek, kończy póżną jesienią, podprowadzę mu 5l baniak, robi w nim wino z dzikiej róży, coś mi się należy za ten nieustanny bulgot w domu, szkoda , że z tego wińska nie można zrobić HT.

Ja też systematycznie pryskam OW i HT pomidory i ogórki, z różnym skutkiem, pomidory gruntowe dostały 2 opryski chemią przeciwko ZZ, ponieważ sąsiedzi już nie mają pomidorów, może ten patogen wyniesie się z mojej działki.
Natomiast uprawą balkonową pomidorów jestem zachwycona (odpukać), niczym nie pryskane poza OW i HT, cieszą oczy moje i sąsiadów :;230 Brzoskwinie pryskałam 2 razy HT, liście odrosły po kędzierzawce zielone, ale owoce gniją na drzewie,chyba za mało oprysku.

Reasumując opryski OW i HT okazały się skuteczne w przypadku różaneczników , cyni, róż, jestem tego pewna, ponieważ o tej porze roku corocznie latałam z opryskiwaczem, w którym zmieniał się tylko środek chemiczny, na pewno też w znacznym stopniu opóźniły wystąpienie ZZ na pomidorach, przy moim braku doświadczenia i tej pogodzie pomidory w gruncie w połowie sierpnia to niewątpliwy sukces

Pozdrawiam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

W następnym sezonie zrobię grządką testową.W tym roku tylko śledzilem dokonania koleżanek i kolegów z FO.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie HT sprawdziło się ostatnio idealnie przy tępieniu mrówek :) Mrówki zrobiły sobie wysokie mrowisko w mojej nomen omen macierzance, polałam im z opryskiwacza trochę HT i się wyniosły, mało tego - wygląda jakby nawet posprzątały po sobie, bo macierzanka wygląda jak gdyby nigdy nic :;230
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07

Post »

Pojawiła mi się sucha zgnilizna wierzchołkowa i muszę pilnie zrobić oprysk saletrą wapniową a miałam własnie opryskać HT mogę je połączyć w jeden oprysk ? Czy pryskać dzisiaj jedno po drugim? Czy zrobić większy odstęp czasu ? A może zamiast oprysku saletrą wystarczyłoby ją sypnąć pod krzaczki ? Pomoże wtedy ? Doradźcie proszę, tylko szybko bo muszę to zrobić dzisiaj. Dodam że pryskałam regularnie HT ale ostatni miesiąc odpuściłam bo upały były straszne u mnie ....
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O ile wiem, to tylko OW nie można łączyć z nawozami. Więc z HT możesz. Natomiast podsypywanie nic nie da - tzn. da ale duuużo później ;:224 . Interwencyjnie trzeba pryskać ;:108 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Podawanie saletry wapniowej w korzeń może wtedy dać jakiś efekt, jeśli SZW wynika z niedoboru wapnia w glebie , co się jednak rzadko zdarza. Nawet oprysk może dawać niewiele, jeśli nie zlikwiduje się czynników zaburzających transpirację.
Mineralka
200p
200p

Post »

no dobra to kto mi jeszcze na szybko podpowie ile mam sypnąć do 5 litrów oprysku tej saletry ? bo mi na opakowaniu nic nie pisze
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Max 25 gram.
Mineralka
200p
200p

Post »

O ja głupia - głupia - głupia :( ;:14 ;:14 ;:14 ;:14 ;:14

przeczytałam w sobotę 25 gram a wczoraj pryskałam i coś mi się ubzdurało i dałam 200 gram (myślałam że 250) kilka pomidorów mi zdechło reszta się jakoś trzyma - jak je ratować ? POMOCY !!!
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Musztarda po obiedzie.
Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Czyli po 10 godzinach wchłonięciu ulega 96 % azotu. To on zaszkodził pomidorom.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jest czas wysiewu gorczycy na poplon nawozowy. Osobom zainteresowanym dalszym wykorzystaniem preparatów ziołowych w ochronie roslin proponuję zakup większej ilości nasion gorczycy. Widziałem w ogrodniczym pakowane nasiona do siewu po 0,5 kg co wychodzi dużo taniej niż kupowanie przyprawy. Spróbujemy wypowiedzieć wojnę ślimakom wykorzystując ciekawe właściwości nasion tej rośliny

http://pl.wikipedia.org/wiki/Izotiocyjanian_allilu

Można wykorzystać również do tego celu koszyczki kwiatowe złocienia dalmatyńskiego. Wymaga to jednak wysiewu tej rośliny na działce by dysponować odpowiednią ilością suszu

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tanacetum_cinerariifolium
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Ja oczywiście jestem bardzo zainteresowana. Dużo gorczycy to ile?. Teraz jeszcze można kupić ale za miesiąc będzie kłopot.
Za złocieniem muszę się rozejrzeć.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”