Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

Moniko, szkoda, że przez ten wypadek nie zdążyłaś zgłosić zdjęcia do kalendarza w porę. Jesień w leśnym ogrodzie wygląda przecudnie.
Moje borówki też jeszcze z listkami, chociaż powoli już zaczynają je zrzucać.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Dziękuję za odwiedziny i tyle miłych słów ;:167 Dzisiaj u nas przepiękna pogoda- słońce świeci od rana i od razu ma się inne nastawienie do życia!! Raniutko przygotowałam wszystko dla swoich Panów i pojechałam na rehabilitację. Kiepsko mi się teraz jeździ po Warszawie ze względu na budowę drugiej linii metra. Okolice "Śpiących" wyłączone są z ruchu i trzeba wyrabiać kilometry :lol: Na szczęście jakoś sprawnie udało mi się wrócić do domu i trochę skorzystać ze sprzyjającej aury. Zawsze wydawało mi się, że mój ogród najpiękniejszy jest wiosną, gdy kwitnie dużo krzewów, zwłaszcza rh... Niedawno Brat stwierdził, że niezapomniane wrażenia są właśnie teraz- i chyba ma rację, bo jesienny las znowu mnie zachwycił. W natłoku codziennych obowiązków nie zauważa się wielu rzeczy... To ostatnie niefortunne zdarzenie przeniosło mnie chyba do reymontowskich Lipiec, bo zaczynam dostrzegać uroki każdej pory roku i po prostu cieszę się chwilą :lol: Jeszcze całkiem niedawno denerwowały mnie te tony igliwia i liści walające się jesienią w ogrodzie- teraz wydaje mi się, że mają swój urok :lol:

Marysiu, bardzo współczuję Twojemu Synowi :( Sytuacja rzeczywiście kuriozalna, niemniej uczy, że trzeba zawsze uważać... Mam nadzieję, że Syn szybko dojdzie do siebie- to przecież młody wysportowany mężczyzna.
A propos mchów- tuż przed wypadkiem byłam z Pawełkiem na wycieczce klasowej w leśniczówce. Jako matka z nienormowanym czasem pracy byłam tzw. opieką :lol: Przemiły leśniczy zaproponował dwugodzinny spacer po lesie, potem było ognisko. Dzieci zachwycone, a ja dowiedziałam się mnóstwa interesujących rzeczy, o których wcześniej nie miałam pojęcia. Oczywiście nazwa tego mchu niemal od razu wyleciała mi z głowy- wiem jednak, że od jakiegoś czasu jest pod ścisłą ochroną, bo wcześniej był wykorzystywany przez mieszkańców terenów okołoleśnych do uszczelniania okien i drzwi :roll:

Romciu, dziękuję ;:196 Po wielu postach Forumowiczów dochodzę do wniosku, że te mchy muszą jednak pozostać w lesie :lol: U mnie też mają dużo słońca.

Obrazek Obrazek

Monisiu, dziękuję ;:196 To moja już druga szansa od losu i powiem Ci szczerze, że chyba jeszcze więcej mnie nauczyła, chociaż ten ostatni wypadek był o wiele mniej groźny...

Małgosiu, cieszę się, że zjarzałaś ;:167 Rehabilitacja pomaga dojść do pełnej sprawności, a gość przypominający Hugh Jackmana działa mocno stymulująco :wink: :lol:

Jedyna ocalała po zimie trawa... i jeszcze potraktowana spadającym konarem :roll:
Obrazek Obrazek
CDN
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ten
jakiś ostrokrzew
jest tak zieloniutki i ma śliczniusie owocki ;:138
a zdjęcie z ocalałą trawą jest prześliczne..jak z widokówki ;:196
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edwardzie, dziękuję ;:167 Rzeczywiście ciepłe słowa zaprzyjaźnionych Forumowiczów zrobiły na mnie ogromne wrażenie i stały się bodźcem do lepszej pracy nad sobą :) Nie przypuszczałam, że aż tyle osób mysli o mnie pozytywnie- to naprawdę wspaniałe uczucie!!

Zeniu, dziękuję ;:196 Jak miewają się Twoje Małe Sreberka?
Czy podlewasz mchy? To konieczne...

Romku, mam nadzieję, że w przyszłym roku uda mi się zgłosić zdjęcia w terminie...
Dziękuję, że zaglądasz ;:167

Aguś, dziękuję ;:196 W zależności od żarłoczności ptactwa owoce na ostrokrzewie utrzymuja sie prawie do wiosny :)

Podczas dzisiejszego spaceru zauważyłam opieńki- może w końcu będzie trochę grzybów w tym roku??? Pozwolę sobie również zamieścić wczorajsze ujęcie- teraz świeci słońce i ogród wydaje się być bardziej kolorowy :)

Obrazek Obrazek
Miłego popołudnia Wszystkim życzę :wit ;:167
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małogś :)
Pewnie że spadłe liście mają swoje zalety. Oprócz tak oczywistych jak kołderka dla roślin czy tez surowiec na kompost to ja osobiście uwielbiam brodzić w morzu lekko już przyschniętych liści.... cudowne uczucie.... tylko trzeba poczekać aż wszystkie spadną... a nie zgrabiać na bieżąco... [zdaję sobie w 100% sprawę z tego że nie mam drzew w ogrodzie i nie mam tej morderczej pracy z usuwaniem tych liści, więc pewnie ktoś mi rzuci: cwaniara, ale co tam... powtórzę raz jeszcze: uwielbiam to i dlatego chodzę często do parku i przechadzam się bynajmniej nie alejkami :wink: ]
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ślicznie u Ciebie, barwy, kolory i grzybki :D
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Pozwalaj sobie , oj pozwalaj jak najczęściej ,
na wstawianie takich zdjęć ,
krajobraz niczym z bajki ,
zapiera dech ,
przepiękne zdjęcie ,
a jaka rzeczywistość dopiero musi bajkowa być! ;:108

:wit , ;:196
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu, doskonale Cię rozumiem :) Kiedyś to wszystko bardzo mnie denerwowało- uporządkowane zaprzyjaźnione ogrody, a u mnie wiecznie tony liści i igliwia :lol: Po raz pierwszy dała mi do myślenia kilka lat temu nasza Iga stwierdzająć, żeby gdyby miała wysprzątać mój ogród tak jak swój, musiałaby to robić cały sezon :lol: I właśnie wtedy do mnie dotarło, że nie zwalczę tego wszechogarniającego igliwia, które spada cały rok, a liście są tylko dodatkiem :lol: Odkąd pogodziłam się z tym, że pewnych rzeczy nie przeskoczę, pokochałam swój ogród miłośćią bezwarunkową, prawie macierzyńską :;230 :;230

Aguś, dziękuję ;:196 U Ciebie równie ładnie :) Ciesz się tym, co masz i urządzaj według własnych potrzeb!! Inne ogrody podziwiaj, a sobie stwórz własny azyl na ziemi :) I tego Ci życzę ;:196

Dorotko, uwielbiam Twoje wierszyki!! Miło, że zechciałaś do mnie zajrzeć ;:196
AFRYKA
Mój ogród.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Moniko, uwielbiam Twoje rzeczowe podejście do wielu spraw ;:138
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguś, Twoja opinia wiele dla mnie znaczy, dziękuję ;:138
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Moni ;:196
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

po opieńki to z kosą się do Ciebie wybiorę :;230 . Ogródeczk cudny dobrze, że idzie zima będę tu częściej :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, myślę, że doszłaś do najwłaściwszego wniosku, biorąc pod uwagę leśny charakter Twojego ogrodu, akceptując poczynania natury... nie da się, dodatkowo przy dużej powierzchni, utrzymać wzorowego porządku i zdecydowanie lepiej z przyrodą współpracować niż na siłę ją poprawiać...
dałaś mi do myślenia, mimo, że mój ogród to tylko miejscami mini lasek brzozowy, ale wyzwania okresowo bywają zbliżone :)
ja Twój ogród uwielbiam mimo, że nie widziałam w całości, ani na żywo... niech pozostanie w charakterze ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, wcale się nie dziwię, że masz motywację :;230
Ale mimo wszystko życzę szybkiego powrotu do całkowitej sprawności ;:196
Nie wiem, czy już pisałam, ale Twój ogród przypomina mi działkę, którą mieli rodzice mojego m.
3 tys. m lasu z domkiem, co prawda letniskowym, ale całkiem fajnie nam się tam mieszkało.
Niestety musieli ja sprzedać, była za daleko od Płocka.
Teraz kupili bliżej, ale mniejszą i nie tak ładną jak tamta. No i dom całoroczny.
Ale tamtej żal. :(
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Moniczko nareszcie mogłam zawitać do Twojego cudownego, leśnego ogrodu.
Cieszę się, że dochodzisz do siebie i możesz samodzielnie pisać i wstawiać fotki. ;:196
Twój ogród zachwyca wiosną, w porze kwitnienia rododendronów, ale cudny jest także jesienią.
Takie kule z mchu są tylko w Twoim ogrodzie, a myślę, że grzyby także, gdyż w tym roku u nas wcale nie było, nawet opieniek.
Już nie chodzi o zbieranie, ale cudnie komponują się z roślinami i zdobią.
U mnie w ogrodzie co roku wyrastały pod świerkiem czerwone muchomory i tak na nie czekałam, ale niestety się nie pojawiły.
Pozdrawiam Cię serdecznie. ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”