Słońce, dużo słońca! od wczesnej młodości przez cały czas wegetacji, chłodne zimowanie - oto gotowy przepis na śliczne górskie roślinki.

Henryku nie straszhen_s pisze:Sulkorebucje niektóre pomimo wszystko nie chcą wracać do proporcji znośnych dla właściciela.
Na zewnątrz praktycznie od początku tego sezonu a pod koniec to już bez cieniowania.hen_s pisze:Słońce, dużo słońca! od wczesnej młodości przez cały czas wegetacji, chłodne zimowanie - oto gotowy przepis na śliczne górskie roślinki.
Zdolna jestemhen_s pisze:Akurat sulkorebucje mentosa i caniguerali są płasko-kuliste do kuliste, rzadko się wyciągają i deformują w sposób widoczny. Musiałaś im naprawdę dogodzić...
Pocieszająceczarny pisze:Co do S. caniguerallii to poniekąd z pewnego źródła uzyskałem trzy małe odrościki, które były trochę wyciągnięte, acz nie z braku słońca, a z faktu, że rosły w starej kępie i ten sezon poświęciły na ukorzenianie i powrót do normalnych proporcji, więc i z siewkami nie powinno być problemów.
Henryku próbowałam wiosną w tym sezonie ale zarazy po kilku dniach były bardziej wysuszone niż po całej zimie.hen_s pisze:Oczywiście - czas na wiosnę pępowinę przeciąć i młodzież zacząć usamodzielniać.![]()
U mnie zeszłoroczne siewki stoją razem z dorosłymi na tych samych stanowiskach.