Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

Piękny ogród ,z duszą powiedziałabym ;:180 Wrócę tu jeszcze,żeby prześledzić więcej Twoich początków.Mam też tulipanowca i właśnie dowiaduję się u Ciebie o tych jego korzeniach :evil: Posadziłam go osobno, przypadkowo dobrze wyszło.A tak maksymalnie to ile on "się rozlezie?"
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Asiulek, dziękuję ;:196
Pewnie, ze lepiej późno, niż wcale. Będę więc tęsknić i czekać ...
Życzę Ci udanego urlopu! :D

Miriam, miło mi, ze Ci się u mnie podoba :D Można powiedzieć, ze ogród jest zwierciadłem duszy, a ze jestem duchem niespokojnym, "rozczochranym" i chaotycznym, to tak też wygląda mój ogródek :lol:
Nie wiem jak daleko dokładnie tulipanowiec może wypuścić korzenie, bo mój jest po przejściach i nie może być wzorcem. Zazwyczaj drzewo sięga korzeniami tak daleko, jak jego korona. Mój tulipanowiec ma koronę średnicy ok. 4 m :roll: Być może, ta średnica może byc większa, np. 5 m ...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cieszę się, że moimi zdjęciami wywołałem dyskusję i można było spojrzeć na Twój ogród moimi oczami :)
Co do kadrowania - chyba nabrałem wprawy, pstrykając zdjęcia u mnie. Muszę się nagimnastykować, by przypadkiem nie wszedł w kadr dom, zabudowania, chaszcze i to, co wg mnie nie nadaje się do pokazania.
Ale Twoje zamglone zdjęcia bardzo mi się podobają i są charakterystyczne.
Zapomniałem nazwę irgi, tej o omszonych listkach, co dostałem od Ciebie już wcześniej. Proszę, przypomnij mi.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Izuniu do urlopu jeszcze dwa tygodnie .... Ale tymczasem będę do Ciebie wpadać i oglądać fotki z ogrodu ;:108 :tan . Chociaż się napatrzę ... ;:180
Izuniu, a czy Ty jakoś zioła przycinasz? Bo tymianek, melisa i chyba estragon od Ciebie rosną sobie już bardzo ładnie, ale na razie ich nie podcinałam, bo chciałam żeby się dobrze przyjęły.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jak to każdy widzi inaczej 8-) :lol: my znając swoje ogródki ,, jak własną kieszeń,, nie dostrzegamy czasami widoczków, które są piękne...ale dla nas takie oczywiste :D A ktoś widząc go pierwszy raz dostrzega mnóstwo widoczków , które nam umykają :D
Izuś Twój ogród jest zawsze piękny.....we wszystkich odsłonach....jest w nim ogrom wspaniałych roślinek, które przyciągają wzrok i zachwycają ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku, Ty jesteś perfekcjinistą! Gdzie tam moje zdjęcia porównywać z Twoimi!
Niestety te zamglone to juz przeszłość, chociaż ... jeszcze mam nadzieję, ze to nie aparat siadł, tylko akumulatorki. Ciągle jednak zapominam o kupnie baterii :oops:
Ta irga nazywa się Zabella :D

Asiulek, wiem, ale jakbym tak zapomniała ( mam bardzo marne poczucie czasu ;) ) to zyczę z wyprzedzeniem :lol:
Zioła są moim konikiem i pozwalam im rosnąć jak chcą, chociaż niektóre lepiej trochę przycinac. Melisy się nie przycina. Obcina sie tylko do suszenia (albo do bezpośredniego uzytku) Tej rozłogowej w ogóle nie tnę, bo uzywam tylko tę, co rośnie pojedynczo :D Estragonu również się tnie. Ścina się przed kwitnieniem młode gałązki do suszenia. Tymianek natomiast powinno się po trochu przycinac, ale on tak ładnie kwitnie, ze zazwyczaj nie mam sumienia :lol: Dlatego zaesze mam jakies "ukryte" krzaczki, z których tnę gałązki do uzytku w kuchni, a pozostałe sobie kwitną :D

Aguś, to prawda, często to, co nam się wydaje zwyczajne i niegodne uwagi, w oczach innych może być bardzo interesujące :D I odwrotnie też :;230
Dziękuję Ci, za te miłe słowa o moim ogródku ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Po jackowych zdjęciach to wstyd pokazywać własne :lol: ale chcę sie pochwalić, jaką piękną lobelię od Jacka dostałam

Obrazek

Jacek oddał mi połowę swojej lobelii!

I chcę jeszcze pochwalić się sukcesem warzywniczym ;)

Tak wyglądają pomidory mojej bratowej - sadzonki kupione na targu

Obrazek

a tak moje - siane wprost do gruntu w maju :lol:

Obrazek

Obrazek

Owoców może trochę mniej, ale za to tak samo zielone jak u bratowej :;230
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Izuniu Twoje zdjęcie lobelii i sama lobelia bardzo ładna. Dzięki za odpowiedź w sprawie ziół ;:196 . A gdzie Ty te pomidorki upchnęłaś? Jakoś nie mogę sobie przypomnieć.... A wiesz jaki wniosek z tego? Powinnaś siać więcej warzyw, bo jak do wszystkich roślin masz do nich też dobrą rękę ;:108
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asiulek, nie zawsze tak mi sie wszystko udaje, ale chciałam pokazać, że leniwi tez mogą dochować się pomidorów, bez wysiewania w doniczki i gimnastykowania się, zeby dostarczyć maluchom dość światła :lol:
Gdybys pobyła trochę dłużej w moim ogródku, to byś pewnie pamiętała, ze trochę warzyw mam za ogrodem ;) A wniosek z tego taki, ze koniecznie nastepnym razem musisz zarezerwować sobie wiecej czasu ;:196
Dziękuję za pochwałę zdjęcia, choć daleko mu do doskonałości :lol:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Iza ta lobelia Jacka jest taka niebieska ?

Ja mam ale fioletową od drozda .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Lobelia miodzio..... ;:224
A pomidorki jak na ten rok i to w gruncie, to super Ci urosły. ;:333
Ale co tam pomidory, podziwiam tuż za nimi ogórki.
Ja trzeci rok z rzędu nie mogę uhodować ogórków. ;:223
W pojemnikach rosną ślicznie, ale wysadzone w ziemię marnieją i żółkną.
A przedtem zbierałam wiaderkami.... :?
Czy to Izuś jakaś szczególna odmiana ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gieniu, ta lobelia jest fioletowa, tylko mój aparat komórkowy ma problemy z tym kolorem :?
Jacek nie tak dawno pokazywał tę lobelię, to możesz u niego zobaczyć :D

Grażynko, pomidotki bardzo późno wysiane, a niewiele mniejsze o d tych z sadzonek, więc jestem z nich dumna :D
Ogórki niestety jak zwykle już żółkną i liscie jakieś plamiaste. Tak jest co roku, ale mimo to zawsze zdążę zebrać trochę ogórków. Zrobiłam już kilka słoików kiszonych, kilka sałatki szwedzkiej i jeszcze parę zrobię. A cośmy się mizerii nawcinali :lol: A mam tylko jeden rządek :D
Ale to już długo nie potrwa i będzie trzeba ogórki wyrwać.
Nie pamiętam, Grażynko, jaka to odmiana. Nic szczególnego. Kupiłam to, co było dostępne w moim najbliższym sklepie. Ale ogórki zawsze sieje wprost do gruntu. Spróbuj też, może jak wzejdą od razu
w ziemi, w której będą rosły, to lepiej się spiszą? ...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Teee......o ile przedtem nie zjedzą mi ich ślimaki, albo inne tałatajstwo. :evil:
Najbardziej wkurza mnie to, że takie ładne sadzonki własnego siewu wsadzam a potem wszystko diabli biorą.
Ale może masz rację - nie pomyślałam o tym. ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grazynko, to posiej i każde nasionko nakryj butelką. Pod butelkę ślimak chyba nie wlezie?
Ja zawsze nakrywam, ale nie przed slimakami, tylko przed chłodem :D Zdejmuje butelki dopiero, jak sie już siewki nie mieszczą pod nimi :D Chyba, ze wysiewam bardzo późno, tak jak w tym roku :roll:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Od kilkunastu lat mam takie zwykłe rojniki. Nigdy u mnie żaden nie zakwitł, więc powoli o nich zapominałam. Rosły sobie w słońcu, dopóki coraz większa tawuła nie spowiła ich cieniem ...
I naraz spostrzegłam, ze z tego cienia wyciągają się ku słońcu dłuuugie łodygo zakończone pączkami!
Moje rojniki pokazały kwiaty! :shock:

Obrazek

Drugą ciekawostką jest dereń, który wiosną kwitł, ale słabiutko.
Teraz za to, uwolniony od włażącej na niego potężnej ostróżki, podlany długotrwałymi deszczami, postanowił znów zakwitnąć, a kwiatów ma o wiele więcej, niż wiosną :D

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”