Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Olu O-Witam wśród deszczu,połączenia busem miałam bardzo dobre,z pierwiosnków był lekarski czyli prawdziwy i dwa ząbkowane-biały poszukiwany przez Miiriam i ciemny róż,po storczykowatych zostało pudełko,"wyszły" już kilka dni temu,mają być znowu,ale trudno jeździć i sprawdzać czy już.No to poproszę o nabycie i zasadzenie w doniczce.Albo sygnał,że są. Kupiłam małą forsycję,idę zasadzić.Olu zapytała:"o to już zaczęliście?" i jak cebule nabyte w ubiegłym roku?
Obrazek
Kogro-Tak jest aktualnie na jednej z rabatek:
Obrazek
Olgo(Ogród Azy)-podglądanie szachownicy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ma pączka ma ;:138 ;:138 , u mnie jeszcze nie da sie tak podglądać. A co to jest na pierwszym zdjęciu takie czerwono różowe???
Ja miałam jutro byc w Krakowie, ale jest tak paskudnie , a ja tak koszmarnie zmęczona, że chyba byłoby to głupotą. Chcialabym ym razem do miski posadzić jakąś różę o brobnych kwiatkach żeby zwisała. Nie bylaś ostatnio w ogrodach Lobzów?
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Ewo , mogę Ci dać nr tel. do bratowej.Ja nie mam możliwości Ci nabyć i zasadzić.
Trochę za dużo kilometrów nas dzieli.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu-Ogród Azy-i chłodno i deszczowo,nie warto jeździć do końca tygodnia.W Ogrodzie Łobzów już ze dwa tygodnie nie byłam,właśnie zmieniali ekspozycję na świąteczną i wynosili rośliny na zewnątrz,wcześniej jak w piątek tam nie będę.Na zdjęciu jest pierwiosnek storczykowaty po którego pojechałam po pracy do Myślenic i go już nie było.Zdjęcie z pudełka z ekspozycji.
Olu O.-to poproszę na pw.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu O.-dzięki za sms.W pośpiechu niezręcznie zdanie zredagowałam,naturalnie prosiłam Miiriam o ew.nabycie tego pierwiosnka storczykowatego.Szukam jeszcze paru kandelabrowych.Wiem od Amby,że w zasadzie jednorocznych,ale warto.Są w szkółce w Lanckoronie,może się wybierzemy.
Olgo(Ogród Azy)Widziałam w OBI ławkę żeliwno drewnianą Hamilton w promocji,żeliwne ma zgrabnie wygięte nóżki i ramkę oparcia,drewniane siedzisko,jest nieduża i bardzo by pasowała w Podwórkowym,ale zapakowana w paczkę trochę ciężka do niesienia jednoosobowo do autobusu i od autobusu.Poza tym obawiam się,że mogłaby wyparować przy okazji jakiś prac remontowo-porządkowych,skoro żeliwna pompa wpisana do rejestru konserwatora zniknęła przy wywozie dodatkowych śmieci z remontu pionu?Kolega podsuwa myśl,że można ławkę zabetonować w podłożu i zakotwić na stalowych linkach do ogrodzenia,które jest i świeżo po renowacji i kontrolowane.
Najlepiej byłoby cały mój Podwórkowy ogrodzić,skończyłyby się psie q...,nie sprzątane,podsikiwanie krzewów,wykopywanie dołów..Panel ocynkowany,podobny do tego co na murku granicznym jest po 74.99(wymiar 132 na 250 cm),furtka wys.130 cm,po obniżce wiosennej za 349 zł.
Oporządziłam większość grządek.
Ambo-to w swoim czasie będę bardzo wdzięczna za kilka tych wąskolistnych zimowitów z Twojej poprzedniej działki.
Elżbietko po śląsku-Psi zęby są wszystkie trzy,wszystkie mają pączki-dwa żółte,jeden blado różowy!
Dziś wracając od dentysty kupiłam na Basztowej w filii Polanu dwanaście aksamitek dużej urody,kolory miodowy brąz z maliną,dyniowo pomarańczowy,słoneczno żółty,naturalnie na obwódkę rabatki z szachownicami jest ich o połowę za mało,muszę dokupić.Z żonkilami które tam aktualnie zaczynają kwitnąć bardzo dobrze się komponują kolorystycznie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu - jutro po pracy jadę do Myślenic.
Białego kulistego pierwiosnak kupiłam w szkółce w Jaworniku ( duży wybór skalniaków i bylin) po 2,50 - juz ukorzenione w doniczce. Kupiłam tam też różowego i takiego zupełnie innego jeszcze ...
Ta szkółka jest zaraz za salonem Seata Bochenek. Chyba 1 przystanek przed Myślenicami. Storczykowych nie mieli ....
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadeto , pytaj o p.Krysię , to moja bratowa.
Pozdrów ją od Oli z Kościana .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olgo(Ogród Azy)Ochłodziło się porządnie.A psi zęby zaczynają kwitnienie.Rozwijają się kolejne żonkile.Jest bardzo silny wiatr.W żadnym ogrodnictwie dziś nie byłam,bo u Mamy myłam okna,zmieniałam firanki i przeprowadzałam inne jeszcze prace porządkowe,w tym przesadzanie sansewerii od Bishopa.Roślinie niedługo stuknie roczek...
Miiriam -a jaki jest ten "inny jeszcze" pierwiosnek?
Olu O.-dostałam pierwiosnki,jak widać bardzo porządnie opakowane.Dzikie będą za kolejnym razem.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tym razem ze Srebrnej Góry przyniosłam tylko jeden kamień,pierwiosnki były w bardzo dużej paczce !Rozpoczęłam prace nad skalniakiem na Piaskowej Górce,przesadziłam zamówione już w ubiegłym roku rośliny od Ani Raczka rosnące na rozsadniku z tyłu rabatki ziołowej .
Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Skalniak na Piaskowej Górce coraz piękniejszy. ;:138 No i ta mnogość różnych pierwiosnków...będzie ładnie i kolorowo. ;:224 . U mnie załamanie pogody...znów zimnica. A wczoraj było tak pięknie. oby pogoda jak najszybciej się poprawiła. Takie mam zaległości na działce. Pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dzieje się Ewka u Ciebie w podwórkowym, oj dzieje.
Skalniak zarasta, rabatka z prymulkami i pierwiosnkami bardzo kolorowa.
Jest już super ;:333 a co to dopiero będzie latem. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taki jeden biały też mi zostaw , mam tylko te fioletowe.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu-wiatr taki,że zbija z nóg,było ostrzeżenie meteo by nie stawać pod drzewami i uważnie parkować.Właściwie to poszłam zobaczyć,czy kolejny suchy konar w Podwórkowym nie spadł.Nadto ochłodzenie dość poważne.Tulipany nadal skulone w pąkach.Jaśminowiec się zazielenił.
Olu O. -znajdzie się i biały pierwiosnek.Jak przyjedziesz to sobie wybierzesz i wykopiesz.Dziś w Ogrodach Łobzów pytałam o storczykowate,nie mieli wcale, dokupiłam ząbkowane :wściekle żółtego i dwa różowe ,były w obniżonej cenie.Akurat je sadziłam,gdy przyszedł właściciel sąsiedniej posesji,że mu mur pracowni zamaka od Piaskowej Górki,żeby ją odsunąć,gotów był tę pracę zlecić swojemu pracownikowi,bo to ciężko.Muszę zdjąć narzuconą warstwę ziemi urodzajnej,rośliny przenieść do donicy i odsunąć Górkę,odrzucając część piachu za płotek(na razie tam nic nie rośnie,tam czterołapy kopie),ponieważ tylna elewacja pracowni ma być od poniedziałku malowana z niskiego rusztowania poprosiłam o usunięcie suchych gałęzi i przycięcie klonu samosiejki,pan chętnie wyraził zgodę.Jak sobie z górką nie poradzę to tylko usunę kamienie,ziemię i zadoniczkuję rośliny,które jeszcze się przecież nie przyjęły.
Kogro-chyba latem kolorów będzie trochę mniej.Ale kosmos czekoladowy już coś w doniczce zielenieje,a kupiłam w OBIi cosmos exotic Flamingo,który zaraz idzie do podpędzenia,wysieję wdówkę,orliki, pysznogłówkę(może zeszłoroczne przetrwały?...
Olu(Ogród Azy)-jak obiecałam byłam w Ogrodach Łobzów,trwa tam wielkie przemeblowanie,chyba wymieniają mur i trzy rządki przekopane.Pytałam o róże pnące,zostały tylko białe.
Obrazek
Las jest biały od zawilców. No i troszkę miodunki lekko niebieszczeje,rózowieje,fioletowieje.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo ale ty masz tempo w pracach rabatkowych i tyle zapału i energii :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiosennie w twoim lesie Ewo.
U mnie lasy niebieskie od przylaszczek, różowo niebieskie od miodunek, żółte od kluczyków i białe od zawilców.
Wszystko zieleni się powoli, ale jeszcze dużo trzeba, żeby zieleń zdominowała wszystko.
To dobrze, ze sąsiad kamienicznik chce przyciąć drzewa, bo takie wichury i stare, nadpróchniałe konary to duze niebezpieczeństwo dla ludzi.
Poza tym, więcej światła dla twoich roślinek to dodatkowy plus.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżbieto G.-Staram się,bo chyba warto.
Aksamitki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Sasanki:
Obrazek Obrazek Obrazek
Tulipany:
Obrazek
Psizęby:
Obrazek
Kogro-To Las Wolski,szlak do kopca Piłsudskiego.
Tak prześwietlenie klonu i lipy samosiejek powinno dać trochę jeszcze światła.Nie dałam rady przesuwać Piaskowej Górki,trudno.Skalniak zadoniczkowany:
Obrazek
Moja mała pomocnica:
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”