Tymczasowy ogród Margo_margo cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. V

Post »

Marysiu, czyli zwiedzałyśmy te same kąty ... :wink:

Małgosiu bardzo się cieszę. Trawki wszelakie baaardzo lubię i z chęcią przygarnę. ;:173
U mnie też już niektóre trawy ruszyły. Dobrze, że przed wyjazdem zdążyłam większość poprzycinać i mogą sobie spokojnie już rosnąć.

Widzę, że nieźle się napracowałaś. ;:215 Zdjęcia "przed i po" należą do moich ulubionych. ;:333 Wtedy jak na dłoni widać efekty pracy. ;:108

Irenko przepraszam, nie miałam zamiaru fundować Ci diety. ;:131 (u mnie było wtedy już dawno po obiedzie ;:170 :;230 )
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam w listopadowy dzień!

Witku ma dwa wątki i tam można znaleźć zdjęcia moich poczynań i ogrodu. Niestety nie jestem w stanie juz więcej dać z siebie :wink:

Małgosiu Ty mój drobny z postury TYTANIE pracy! podziwiam nie tylko moc wykonanych zadań, ale solidność i konsekwencję wydzierania kawałków ziemi dla siebie ;:168 Zdrowia dla Ciebie i bąbelka, bo sezon przed Wami ;:196

Irenko samo życie! tam te wszystkie czynności się nie wykluczają, ale należy to zobaczyć, pożyć wśród tego żeby zrozumieć :D

Tak Kasiu poruszyłaś najdalsze zakamarki pamięci, może kiedyś jak się spotkamy pokażę jak to było.....o matko tyle lat temu ...35? a może jeszcze więcej? ale było i jest to taki kraj, który znowu tak się nie zmienia, podobnie jak Indie. Chociaż w Indiach dziewczyny zmieniły sari z naturalnych włókien na sztuczne i to dla mnie jest główny znak czasu ;:306 Ciekawa jestem czy w Katmandu jest jeszcze hotel Lhotse, w którym mieszkali zawsze nasi himalaiści :D :?: Witaj w kraju!
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Witajcie. :wit
Nie było mnie cztery dni gdyż prace ogrodowo - wysiewowo - pikowalnicze zawaliły mnie całkiem. ;:oj Ale ogarnąłem z pomocą żonki wszystko co na ten czas było do zrobienia. ;:333 Teraz muszę w wątku nadrobić zaległości bo tu mam duże. ;:108

Zacznę od końca.Marysiu doskonale Cię rozumiem co znaczy brak czasu i także sił.Do odpisania na forum masz sporo w wątkach a i pracy domowej też Ci nie brakuje,więc jak od czasu do czasu chociaż zajrzysz tutaj będzie ok.Ja to rozumiem. ;:108 Rację masz wczoraj i dziś jest na dworze jak w listopadzie. ;:185
Irenko dziś mogę powiedzieć że jestem praktycznie po pikowaniu pomidorów,zostało może ze setka które ta czynność czeka,ale to już odrobina.Twoje sadzonki ładne są i wielkie już,ale ty siałaś dużo wcześniej i dużo wcześniej mieć będziesz owoce. ;:333
Beatko Twoja lista na ten rok jest olbrzymia i w zdecydowanej większości nie znam tych odmian.Mam nadzieję że wiele spełni Twoje oczekiwania i będziesz z ich smaku zadowolona.Myślę że pomieścisz je wszystkie jakoś? ;:108
Małgoś Zdrowia dużo Wam z berbeciem życzę na te paskudnie zimne i mokre ostatnie dni,przynajmniej tak jest u mnie. ;:174 Jutro piątunio,ale myślę że jak w sobotę będzie dalej taka zimnica nie wybierzesz się na wieś? ;:185 Cebula jak Ci zaczęła wschodzić to już dobrze,reszta też powinna dać radę.Swoją już parę dni temu wyniosłem do mnożarki i tam w temperaturze nocą 8-10 stopni jest jej dobrze do tego stopnia że wreszcie się wyprostowała. ;:333 Wiosnę na zdjęciach u Ciebie już ładnie widać w ogrodzie,tylko ciepła potrzeba i to bardzo.Jak burza była to sezon masz na pewno otwarty. ;:108 Na Las Pomidoras przyjdzie u mnie pora,ale na razie wszystko stoi w miejscu.Na takie temperatury to nie dziwne.Oby to trwało jak najkrócej.Małżowinka dzielna kobita ;:306 i dziś pomagała mi w pikowaniu przed pójściem do pracy i bardzo mi to ułatwiło życie.Jak pomidory wyłożyłaś do kiełkowania to już Ci się teraz zacznie na całego.Listę masz długą i ciekawą,bardzo zachęcająco wygląda. ;:173
Tak na szybko odpisałem żeby wyrobić się przed nocną zmianą. ;:108 Jeszcze postaram się pokazać to co przez te cztery dni działo się u mnie w roślinkach. :)
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo szybko na kaloryferach wzeszły astry bo już po trzech dniach.Połowa z wysianych jest już na powierzchni a reszta tez myślę niebawem wykiełkuje. :D

Obrazek

Obrazek
Zatrwian siałem 21 marca i też szybko zaczyna się pokazywać. Kolor żółty zostawiłem do wysiania za dwa tygodnie żeby zakwitł razem z pozostałymi gdyż jest wcześniejszy.

Obrazek

Obrazek
Ostatnia odmianą pomidora jaką dosiewałem jest Carmello.Wszystkie wykiełkowały Ula. ;:215

Obrazek
20 marca pikowania c.d. tym razem z doniczki. ;:108

Obrazek
Drugi późniejszy siew cebuli tym razem kiełkował na parapecie,ale dała radę. ;:333

Obrazek

Obrazek
A dziś od rana większość pomidorów(465) z tej skrzynki przepikowaliśmy.

Obrazek
Teraz bardzo potrzebne są słoneczne dni i cieplejsze noce. ;:108
Samo pikowanie w uproszczonym skrócie.
Napełniam ziemią ok. 70 doniczek i podlewam ciepłą wodą.

Obrazek
Rozkładam na wszystkie napełnione doniczki - rośliny.

Obrazek
Po posadzeniu opisuję daną odmianę i ustawiam w kolejnych rzędach na stole.

Obrazek
Taki mam system pikowania i przebiega to sprawnie do czasu aż kręgosłup nie zawoła hellow. :wit :;230
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

Witek cieszę się, że Carmelek ładnie wykiełkował ;:63 . W ferworze walki z nasionami a właściwie z miejscem jakim dysponuję na pomidory nie wysiałam Carmelka. Chuchaj i dmuchaj, a potem powiesz co był wart, czy to słodki Carmelek czy łyżka dziekciu ;:306
    Pozdrawiam
    Ula
    Awatar użytkownika
    Faworyt
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wykiełkował Ula 100/100 ;:63 Myślę że będzie taki jak w opisie bo lubię słodkie pomidorki. ;:108
    W ferworze walki czy nie możesz go przecież jeszcze wysiać.Później będzie Ci szkoda że tego nie zrobiłaś. ;:173
    Serdecznie pozdrawiam.
    MK
    Awatar użytkownika
    bastis
    200p
    200p

Post »

Wysiać mogę, tylko co z nim potem zrobię, miejsca brak ;:185
    Pozdrawiam
    Ula
    Awatar użytkownika
    Maska
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Kontakt:

Post »

Witku nie lubię się skarżyć, ale parę razy zostałam spuszczona po sznurku oczywiście nie przez wszystkich (nie chodzi o nowych bywalców) i zamilkłam. Ja rozumiem, że w dyskusjach prawie że naukowych nt. papryki i pomidorów jestem cienki bolek i nie mam pretensji. Cieszę się, że niektórzy zaglądają do mnie i jestem im z tego powodu bardzo wdzięczna :D
    Awatar użytkownika
    mymysteryy
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maska pisze: Ciekawa jestem czy w Katmandu jest jeszcze hotel Lhotse, w którym mieszkali zawsze nasi himalaiści :D :?: Witaj w kraju!
    Marysiu próbowałam go teraz poszukać, ale nie udało mi się znaleźć. Obrazek Może splajtował ....a może uległ zniszczeniu podczas trzęsienia ziemi. :? Całe kwartały są tam powyburzane i tylko po górach gruzu można się domyślić, że coś tam kiedyś stało. :(
    Ciekawa jestem jak tam wyglądało te 30 lat temu, czy na ulicach panował taki sam chaos jak teraz ;:oj :lol:, więc chętnie kiedyś przy okazji zerknę na Twoje fotki. ;:180

Jak tam ogrodnicy? Przygotowani na nadejście wiosny? :D Podobno ma wreszcie się pojawić. ;:173
    U mnie naszcie zaczęło się coś dziać w temacie sadzonek. :tan Dzięki Irence mam już całkiem sporo podrośniętych pomidorków i papryk ;:215, a jutro wysiewam cały mój dobytek. :heja

Małgosiu a ta taka drewniana konstrukcja na nowej rabacie (po prawej stronie), to co to będzie?
    kurakao
    200p
    200p
    Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Witajcie!
    Kasiu jak wysiejesz cały swój dobytek, to chyba nie jeden foliak by się zapelnił. ;:183 ;:183
    U mnie przygotowania idą pełną para za rada Witka poszerzyłem drzwi do foliaka na maksa i muszę tylko dorobić drzwi, ale na razie nie mam na nie materiału :oops: .
    Przyprowadziłem też takiego pomocnika
    Obrazek
    Pozdrawiam!
    Awatar użytkownika
    Faworyt
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie uwierzę Ula że jak zmniejszysz minimalnie rozstaw w rzędzie nie upchniesz chociażby dwóch krzaczków.Ja bym nie czekał do przyszłego roku żeby poznać smak. ;:173
    Marek taki sprzęt ułatwia życie i to bardzo. ;:333
    Jedni znają się na storczykach,drudzy na kaktusach a jeszcze inni na kwitnących roślinach w ogrodzie Marysiu.Są i tacy co łyknęli trochę wiedzy pomidorowej i paprykowej dla przykładu pierwszego z brzegu.Nie ma takiego mądrego co by znał się na wszystkim i na wszystko miał gotową odpowiedź.Każdy może coś przekazać z własnego doświadczenia jak również skorzystać dla siebie.Tak to zawsze działa.Dla mnie białe to białe a czarne oznacza czarne,więc nie do końca rozumiem znaczenia tego sznurka.Będąc już chwilę w wątku nie kojarzę sytuacji,chyba że mi coś umknęło bo bywało często że mój dzień pracy trwał 20 godzin.
    Serdecznie pozdrawiam.
    MK
    Awatar użytkownika
    Rzepka
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

:wit
    Właśnie położyłam swój " dobytek " spać, stały na parapecie, a przymrozek zapowiadają, okno mam rozszczelnione.
    Nawet kołderkę dostały. :;230
    Obrazek

Ula, upchniesz, upchniesz, ja postawiłam stanowcze pass, a ta kusicielka Kasia dostarczyła mi dzisiaj K/149 z jej uprawy i Rainbow Dwarfa, moje pass siedzi teraz na kaloryferze w inkubatorze. :D
    A sądziłam, że to ostatnia kuwetka do pikowania w tym sezonie.

Obrazek

Pozdrawiam Irena
    Awatar użytkownika
    bastis
    200p
    200p

Post »

Irenko, Witek ale z was kusiciele ;:108
    Nie pozostaje mi nic innego jak walić ;:223 może się przesunie i wcisnę jeszcze choć jeden krzaczek. A było już tak błogo ;:306
    Pozdrawiam
    Ula
    Awatar użytkownika
    Maska
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Kontakt:

Post »

Witku pozwolę sobie zakończyć temat "sznurków" takie powiedzonko w moim środowisku funkcjonuje więc go użyłam. W wątku będę bywać, bo Małgosia jest mi bardzo bliska jako osoba i to że możemy się odwiedzać. Już nie wspomnę, że pomogła mi parę razy i tego jej nie zapomnę :D Trochę powtarzanie o tych samych sprawach w paru wątkach jakoś nie bardzo widzę więc pozostanę, że tak powiem w "luźnym związku" znowu pewnie kolejny sznurek :;230
    Pozdrawiam wszystkich ;:138

Irenko ja też mam okno rozszczelnione, ale do łóżka sadzonek nie wpuszczę i kołderki nie oddam ;:306 ;:306
    Awatar użytkownika
    mymysteryy
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula w naszym towarzystwie może Ci być błogo, ale nie licz na luzy w dziedzinie kuszenia na kolejne odmiany. ;:306

Irenko pomyśl sama. Im więcej w tym roku przetestujesz, tym mniej Ci na przyszły i kolejne lata zostanie. ;:224 :;230 Czyli z roku na rok będzie łatwiej. ;:172
    Twoje to mają luksusowe warunki na tej kanapce (nomen omen tez kiedyś na kanapce, tylko innej skończą :wink: ). U mnie muszą na podłodze spać. :lol:
    Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”