Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Niestety Astvit już okazał się do.... na mszyce działa tak że je spłukuje, czyli jak zwykła woda.
Nic nie daje polewanie, podlewanie. Muszę mieć mączniaka w powietrzu, bo co zakupię rozmaryn to za miesiąc białe końcówki. Nie mam remontu i nie prowadzę bitew mącznych :;230 Po wyprowadzeniu w lecie do ogrodu rozmaryn odżywa i wygląda zdrowo :wink:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aaaaaa, to jest nadzieja, że Twój rozmaryn z tego wyjdzie. ;:138 Ja się bałam, że mu już tak zostaje. No cóż, może ma zbyt wysoką temperaturę i zbytnią wilgotność. Ale co tam, ważne, że mu przechodzi ten foch po wyprowadzce do ogrodu ;:108
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

No jaki tu ruch, i ja kurybanek wyrzucam wiadrami, nie mogę sobie z nim poradzić, tylko raz go nie ruszałam, to teraz mam zarosniete ze nie wiem ,u mnie rośnie wszędzie, ale nigdy go nie używałam, chociaż wiedziałam że zioło, znaczy ziele :;230
Beatko heliotropem nie zawracaj sobie głowy, kupiłam nasionka to je wysieje, choć nie wiem czy je mój M dopilnuje jak pojadę do dzieci :D , ale ryzyk fizyk .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, jak obiecałam to będzie ;:196
Będziesz miała najwyżej więcej heliotropu. Bo jak to Krysia leszczyna mówi "od przybytku głowa nie boli" ;:306
Już Ci przesyłam zachwalanie tego szalonego w ogrodach kurdybanka.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Beatko :wit .Fajnie mieć taki pokoik, przeczekalnię dla roślinek ;:224 . Ja mam tylko jedno pomieszczenie w którym mogę zimować rośliny takie niewielkie. Fuksji nigdy nie zimowałam, miałam w planach ale końcem sezonu były u mnie marne więc je wywalałam. Coś nie mam szczęścia do tych roślin ;:222 . Może powinnam pobrać z nich sadzonki zanim wywalę ?? Tylko kiedy bo nie wiem w jakim terminie to się wykonuje . W tym roku chcę ponownie spróbować z begoniami . Zamówię zwisające i jestem ciekawa czy tym razem rzeczywiście takie będą ;:224 . Kurdybanka to i u mnie sporo rośnie i nie wiedziałam, że można go wykorzystać . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko,
fuksje można ukorzeniać przez cały rok. Ale potrzebują troszkę czasu by zakwitły. Aby zakwitły około maja, czerwca to najlepiej sadzonkować w październiku, listopadzie. Ale nawet jak jeszcze teraz (np. do marca) pobierzesz gałązki to powinna zdążyć zakwitnąć jeszcze latem.
Ja na zimę zostawiam tylko zdrowe fuksje, a jak coś którejś nie pasuje to się z nią od razu żegnam. Kupiłam np w ubiegłym roku dwie z tego samego źródła, były na jednym oknie ale jedna wypadła już chyba po miesiącu a drugą mam nadal - więc nie wiadomo od czego zależy ta ich kondycja i trwałość.
Niestety, ja nadal begonie traktuję jako jednoroczne ale jak trafię na fajne okazy to na pewno je przezimuję.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Takie śliczne begonie wczoraj widziałam, nabrałam tych cebul pełno do koszyka a potem, nim opuściłam alejkę na szczęście wrócił do mnie rozsądek. Te wszystkie ismeny, eukomisy, nerine, begonie, mieczyki, kalle trzeba będzie przed zimą wykopać i w domu trzymać...oszacowałam ilość donic, jakie mogę wstawić na parapety w garażu i zaraz połowa cebul wróciła na regały :wink: Begonie akurat też. No są śliczne, ale jak każdy pod Wrocławiem, nie mamy piwnicy bo u nas to tylko kłopot. Nie mam warunków na wiele roślin.
Piwonie i u mnie dobrze rosną, są cudowne, co roku bardziej okazałe i zupełnie bezproblemowe. Mam takie klasyczne pełne, jak u Babci :wink: Pachną tak, że w głowie się kręci! :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko dziękuję za info na temat asparagusa,mój też całe lato siedział na polku,i to mu bardzo służyło, wiem już co zrobiłam żle, po prostu zimuję go w za ciepłym pomieszczeniu, dobrze zrozumiałam- Twój stoi w chłodnym tak? ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Krysiu, mój teraz stoi w chłodnym. Jak był kiedyś przez zimę w pokoju to stracił wszystkie igiełki. Miał więc potem po mocnym przycięciu tylko kilkucentymetrowe cieniutkie patyczki i wyglądało to jak wyglądało - no to mu posiałam do towarzystwa kukurydzę ozdobną. Wiesz, że się dogadali? Szybko się pozbierał. No a teraz jest cały czas zieloniuśki.

Aguss - a nawet nie wiem czy umiałabym wybrać dobre cebulki begonii - zawsze kupuję już kwitnące begonie bym maiła pewność i kwitnienia i kolorku i oczywiście postawy. ;:172 Dlatego ;:180 , że w ogóle na nie zwróciłaś uwagę.
Tak, piwonie są cudne, a szczególnie te "babcine" jak to trafnie i słodko nazwałaś. A wiesz, że ta biała moja piwonia zmienia kolorek każdego roku w zależności od pogody? Dopiero ostatnio się przekonałam, że ta różowawa potrafi być calusia biała.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kiedyś też miałam asparagusy bo zawsze mi sie podobały u mojej babci.Niestety zimą oblatywały igiełki więc dałam sobie z nimi spokój.Niestety nie mam chłodnego pomieszczenia, a na korytarzowym oknie stoją wrażliwce ogródkowe i pelargonie.Będę juz musiała porobić sadzonki ,zeby mieć do skrzynek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Beatko, Perowskia nie lubi zbyt dużo wody, kiedyś mi koleżanka wytłumaczyła gdzie posadzić i jak, i wiesz, miałam dwie jedną posadziłam na grządce, a jedną na skarpie w kamieniach i ta na skarpie rośnie już kilka lat a ta z grządki po pierwszej zimie padła, więc chyba coś w tym jest ;:108
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, przyszłam się przywitać po zimowym śnie :wit U mnie begonie zawsze były przelewane i trochę już się ich boję. ;:224
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ja go na chłodnym zostawiłam kiedyś przypadkowo. Bo jak wzięłam tego asparagusa z ogrodka to na ganeczku było na tyle jeszcze ciepło, że go tam zostawiłam. Potem jak tylko nastały zimniejsze dni i noce - zauważyłam, że jemu nadal tu dobrze, więc zostawiłam go i wciąż ma igiełki.
A ja z kolei nie mam jak na razie miejsca by przechowywać pelargonie.....

Iwonko0042 - dobrze to wiedzieć o Perovskiej.
Ja ją dałam na zwykłe stanowisko i zobaczymy czy da radę na te mrozy.
A ta na ganeczku już wypuszcza młode listki od dołu.

Asiu - witaj na przedwiośniu :wit
Begonie są do podziwiania, nie do bania ;:172 ;:306
Ja lubię i te zwisające i te stojące. I nie mam pojęcia czy to, że tak cudnie szaleją dopiero końcem lata to jest zaletą czy wadą ;:88
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko, a nie możesz też zostawić na ganeczku jednej skrzynki lub doniczki z pelargonią a potem w lutym tylko porobić sadzonki.Moje palargonie stoją na nieogrzewanym korytarzu i nic im nie ma tylko jak były te ostre mrozy to wzięłam je na trochę do domu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, no w tym roku już będę mogła chyba spróbować, bo pewnie do jesieni ganeczek będzie już w środku zrobiony. A teraz się bałam, że będą miały za zimno i nie zostawiłam pelargonii. Ale skrętnik czeka ;:172

A dzisiaj troszkę wspominków i troszkę kwiatowego słoneczka ;:3

Tawułki uwielbiam wszystkie, bez wyjątku

Obrazek

Szałwia Muszkatołowa

Obrazek

Marysiu, na razie tu były tylko takie maki, ale też są śliczne

Obrazek

Obrazek

Len

Obrazek

Bodziszki też wszystkie lubię

Obrazek