To właśnie mój gigant, tylko czy nie za dużo korzonków mu wystaje ?

A tu dla porównania pudełko zapałek i pseudobulwa, czy ona nie jest za wielka ?
Z bliska możecie obejrzeć korzonki, czy z nimi jest wszystko w porządku ?

a tu już same kwiatuszki

Witam imienniczkę ... ;) fajnie, ze nie tylko ja widze podobieństwo. Jak tylko zobaczyłam Twoją fotkę od razu pomyślałam o tym moim Oncidium, który kwitł u mnie latem - podobieństwo ogromne. Mój dodatkowo bardzo intensywnie pachniał - po prostu zapach wypełniał cały pokój.Lana pisze:Zuzulcu obejrzałam i swierdzam, że są identyczne![]()
Tylko czy ta chmara korzonków poza doniczkę tak powinna wystawać ? One są bardzo suche, może powinnam je zraszać ?
Pozwolę sobie się wtrącić "w kwestii formalnej"zuzulec pisze:
według mnie to jest Oncidium Twinkle.
Ten Twój okaz Małgosiu, to - wg mnie - ni mniej ni więcej tylko Odontonia (lub Colmanara)Samurai ZOBACZ TU lub TUTAJ .basow@ pisze:No to już jestem całkiem skołowana - zupełnie nie wiem co mam![]()
Na troje babka wróżyła....
![]()
![]()
![]()
( bo mam bardzo podobnego storczyka)
No pewnie, ze piękne i że podobne - a najważniejsze - w tym przypadku nie ma różnicy w sposobie uprawy.zuzulec pisze:Myszko,
hmmmmmmm.. całkowicie jestem skołowana, gdyż okaz ten kupiłam jako Oncidium Twinkle. Jako takie od początku jest w moim wątku i nikt nie zakwestionował tego .. cóż ... nie zmienia to faktu, że i tak jest piękne ;), cokolwiek by to było - czy Cambria czy Oncidium. Ale powiem Ci, ze hodowcy tak mieszają, że czasami hybrydki te są bardzo podobne do siebie.