Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A więc Soniu jak mówiłam, przedstawiam mój nowy nabytek. Zdjęcia raczej nie najlepsze, bo nie mam kiedy sfotografować go w dzień.

Obrazek
To właśnie mój gigant, tylko czy nie za dużo korzonków mu wystaje ?
Obrazek
A tu dla porównania pudełko zapałek i pseudobulwa, czy ona nie jest za wielka ?
Z bliska możecie obejrzeć korzonki, czy z nimi jest wszystko w porządku ?
Obrazek
a tu już same kwiatuszki
Obrazek
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Lana,

według mnie to jest Oncidium Twinkle. Zajrzyj na pierwszą strone mojego wątku. Mam taki jak Twój - bynajmniej tak mi się wydaje po tej fotce. Zapewne intensywnie pachnie. Jeżeli to jest ten sam co u mnie to będziesz długo cieszyła się jego kwiatami.
Jeżeli chodzi o pseudobulwę, to u mnie też jest wielka - nie ma powodów do obaw. Ciesz oczy jego pięknymi kwiatami, bo naprawdę zapierają dech w piersi ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proszę obejrzyjcie i powiedzcie, co o nim sondzicie. Zastanawia mnie wielkość pseudobulwy. Do tej pory nigdy tak ogromnej nie widziałam. Może była w jakiś specjalny sposób pędzona i jeszcze tfu, tfu, nie będzie chciała w przyszłości kwitnąć. ;:179
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Zuzulcu, wyprzedziłaś moje myśli. dziękuję ci za odpowiedź, na fiszce pisze Cambria, zapachu niestety nie ma. Zaraz sprawdzę w twoim wątku tego twojego pupila. Tak poza tematem to mamy takie samo imię.
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lana - nie masz się co martwić ... po prostu teraz poczytaj o Oncidium i będzie ok, zobaczysz.
Lucyna
Moje storczyki ...
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzulcu obejrzałam i swierdzam, że są identyczne ;:112
Tylko czy ta chmara korzonków poza doniczkę tak powinna wystawać ? One są bardzo suche, może powinnam je zraszać ?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Lana ja tylko powiem wow jaka wielka roślina ;:111 no a że piękna to pisać nie muszę, bo to widać ;:113 niestety ja jestem laik i nic Ci nie pomogę, ale trzymam kciuki, by pięknie kwitła
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lana pisze:Zuzulcu obejrzałam i swierdzam, że są identyczne ;:112
Tylko czy ta chmara korzonków poza doniczkę tak powinna wystawać ? One są bardzo suche, może powinnam je zraszać ?
Witam imienniczkę ... ;) fajnie, ze nie tylko ja widze podobieństwo. Jak tylko zobaczyłam Twoją fotkę od razu pomyślałam o tym moim Oncidium, który kwitł u mnie latem - podobieństwo ogromne. Mój dodatkowo bardzo intensywnie pachniał - po prostu zapach wypełniał cały pokój.
Jeżeli chodzi o korzonki, to nie wiem co Ci poradzić ... moje takich nie mają, jedynie u falenopsisów wystają - ale to normalne .. hmmmmmm.. ja bym chyba na razie pozostawiła. Wystają tez w dendrobium i tez ich nie ruszam ... taki ich urok .. mam nadzieję ;) - czas na dalsze doszkolenia - hihihi - ostatnio to wszystko zaniedbałam ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

zuzulec pisze:

według mnie to jest Oncidium Twinkle.
Pozwolę sobie się wtrącić "w kwestii formalnej" :wink: .
Po mojemu, ta Wasza Cambria to Colmanara Jungle Monarch
Spójrzcie TUTAJ lub TU

Pozdrawiam, ;:100
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No to już jestem całkiem skołowana - zupełnie nie wiem co mam ;:112 ;:112 Na troje babka wróżyła.... :lol: :lol: :lol:
( bo mam bardzo podobnego storczyka)
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

basow@ pisze:No to już jestem całkiem skołowana - zupełnie nie wiem co mam ;:112 ;:112 Na troje babka wróżyła.... :lol: :lol: :lol:
( bo mam bardzo podobnego storczyka)
Ten Twój okaz Małgosiu, to - wg mnie - ni mniej ni więcej tylko Odontonia (lub Colmanara)Samurai ZOBACZ TU lub TUTAJ .
Jakkolwiek by nie było - i Odontonie i Colmanary to Cambrie - więc generalnie warunki uprawy nie ulegają zmianie :).

;:100
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Myszku za zainteresowanie. Dostałam oczopląsu ;:60 . Moje kwiatuszki na storczyku są identyczne, więc co tak naprawdę mam, bo sama już nie wiem ? Oncindium czy Colmanarę. Jestem w tej chwili skłonna z kolei przychylić sie do teori Myszka(i), ciekawe co powie na to Zuzulec ? Tylko jak wspomniałam mój storczyk z pewnością nie pachnie.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przejrzałam kilka zdjęć w wyszukiwarce. Faktycznie znalazłam naszego milusińskiego pod nawą Colmanara Jungle Monarch. Może zjawi sie tutaj nasza Jovanka i pomoże rozstrzygnąć nam ta zagadkę.
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Myszko,

hmmmmmmm.. całkowicie jestem skołowana, gdyż okaz ten kupiłam jako Oncidium Twinkle. Jako takie od początku jest w moim wątku i nikt nie zakwestionował tego .. cóż ... nie zmienia to faktu, że i tak jest piękne ;), cokolwiek by to było - czy Cambria czy Oncidium. Ale powiem Ci, ze hodowcy tak mieszają, że czasami hybrydki te są bardzo podobne do siebie.
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

zuzulec pisze:Myszko,

hmmmmmmm.. całkowicie jestem skołowana, gdyż okaz ten kupiłam jako Oncidium Twinkle. Jako takie od początku jest w moim wątku i nikt nie zakwestionował tego .. cóż ... nie zmienia to faktu, że i tak jest piękne ;), cokolwiek by to było - czy Cambria czy Oncidium. Ale powiem Ci, ze hodowcy tak mieszają, że czasami hybrydki te są bardzo podobne do siebie.
No pewnie, ze piękne i że podobne - a najważniejsze - w tym przypadku nie ma różnicy w sposobie uprawy. :D
Akurat byłam w temacie przekopywania zdjęć Cambrii (bo szukałam "rodowodu" :wink: dla moich Cambriuszek) i dlatego rzuciło mi się w oczy, że Twinkle wygląda jednak mocno inaczej 8).
Te nazwy, które znalazłam, to raczej jako ciekawostka - i tak przecież nie mówimy do nich po imieniu :?: :wink:

;:100
Mysza

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”