Lilie-uprawa cz.7
Re: Lilie-uprawa cz.7
Trzeba znaleźć przyczynę i jej zapobiec żeby się nie powtórzyły takie przypadki.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- stynka0207
- 500p
- Od: 21 lut 2010, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale to nie tylko u mnie takie cuda się dzieją,to chyba wpływ naszej bezśnieżnej zimy zrobił swoje.
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justyna ja też straciłam duże cebule i to w miejscach, w których się nie spodziewałam. Taka głupia zima.
Mało tego nawet przyrosty z tych lilii zmarzły. W nerwach wywaliłam wszystko, posadzę nowe, za 4,50 nie będę włosów rwać
Mało tego nawet przyrosty z tych lilii zmarzły. W nerwach wywaliłam wszystko, posadzę nowe, za 4,50 nie będę włosów rwać

Pozdrawiam Ela
Czy wszystkie lilie lubią kwaśne podłoże? Dokupilam kilka sztuk i chciałabym o nie odpowiednio zadbać żeby się cieszyć ich pięknem i zapachem
Podczas odpowiednim podłożem jakieś specjalne traktowanie?

Pozdrawiam Agnieszka
Run dobrze, gdybyś wiedziała jakie lilie lilie kupiłaś.
Większość lilii wymaga gleby lekko kwaśnej, o odczynie pH 5,5-6,5.
Lilie amerykańskie i wiele odmian orientalnych woli podłoże o jeszcze niższym pH: 4,5-5,5.
Lilie trąbkowe preferują wysokie pH 7-7,5 z dużą ilością wapnia.
Są też gatunki, dla których przygotowuje się glebę o odczynie obojętnym: pH 6,8-7,5. Takie wymagania ma lilia biała (L.candidum) i lilia złotogłów (L. martagon). Ziemię wzbogacamy kredą lub dolomitem.
Wszystkie lilie wymagają stanowiska słonecznego, gdyż w cieniu słabo kwitną.
Nie należy też sadzić lilii blisko nagrzewających się ścian budynku. Łodygi będą wiotkie i kładące się.
Najzdrowsze o niewielkich wymaganiach glebowych są lilie OT (Orienpet tzw. Drzewiaste). Podłoże lekko kwaśne zbliżone do obojętnego, przepuszczalne! z dużą ilością materii organicznej. Pełnię rozwoju osiągają w 3 lub 4 roku po posadzeniu. Najlepiej gdy rosną nawet 6-7 lat na jednym stanowisku.
Stosowac Polifoskę lub inny nawóz uniwersalny 2-3 razy w czasie wzrostu roślin.
Większość lilii wymaga gleby lekko kwaśnej, o odczynie pH 5,5-6,5.
Lilie amerykańskie i wiele odmian orientalnych woli podłoże o jeszcze niższym pH: 4,5-5,5.
Lilie trąbkowe preferują wysokie pH 7-7,5 z dużą ilością wapnia.
Są też gatunki, dla których przygotowuje się glebę o odczynie obojętnym: pH 6,8-7,5. Takie wymagania ma lilia biała (L.candidum) i lilia złotogłów (L. martagon). Ziemię wzbogacamy kredą lub dolomitem.
Wszystkie lilie wymagają stanowiska słonecznego, gdyż w cieniu słabo kwitną.
Nie należy też sadzić lilii blisko nagrzewających się ścian budynku. Łodygi będą wiotkie i kładące się.
Najzdrowsze o niewielkich wymaganiach glebowych są lilie OT (Orienpet tzw. Drzewiaste). Podłoże lekko kwaśne zbliżone do obojętnego, przepuszczalne! z dużą ilością materii organicznej. Pełnię rozwoju osiągają w 3 lub 4 roku po posadzeniu. Najlepiej gdy rosną nawet 6-7 lat na jednym stanowisku.
Stosowac Polifoskę lub inny nawóz uniwersalny 2-3 razy w czasie wzrostu roślin.
ineS bardzo dziękuję za podpowiedzi
wszystkie lilie mam podpisane wiec wiem co mam poza tymi z tamtego roku, które były "białe" "różowe" itp. sadziłam je w moim żadnemu dobrej ziemi torfowej. Teraz pod każdą będę musiała przygotować inne podłoże
W razie pytań pozwolę sobie cię męczyć 

Pozdrawiam Agnieszka
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24

- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Też mam zwierzaki podziemne, staram się sadzić wszystko w dużych wiadrach i donicach. Nie przesadzałam do pojemników roślin wcześniej sadzonych do gleby (3 lata temu), to teraz zjadają je te potwory

Pozdrawiam Ela
Ja swoje lilie, te które się ociągały podejrzałam dzisiaj i okazało się, że trzy zgniły. Nie wiem czy to przypadek czy coś oznacza ale miałam lilie i korony cesarskie posadzone po dwóch stronach tarasu i tam gdzie pokazują się lilie to zgniły korony a tam gdzie korony juz duże to zgniły lilie :/
Pozdrawiam Agnieszka
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ela no bardzo, bardzo mi szkoda tej straty bo lilie były ładnie skomponowane że, jak jedne przekwitały to drugie zakwitały. Były już dorodne i mogłam przy nich ciągle stać. Widać skrzynki o drobnych oczkach nie pomogły. Wiem że, jak nie da się wejść dołem do cebulek to wejdą górą. No cóż, strata dla mnie ogromna i bolesna. Myślę że, to wszystko przez kreta któremu darowałam życie. widziałam że, na warzywniku w czasie zimy robił kopce ale nie spodziewałam się że , będą jeszcze gryzonie. Trudno, o ekologi na jakiś czas zapomnę i wytoczę ciężkie działa bo lilie chroniłam przed drobiem ale nie uchroniłam przed gryzoniami. Tak się zastanawiam ile lat znów muszę czekać aby z tego co odratowałam ponownie zakwitły. Łuski powsadzam do doniczek. może coś jeszcze wykiełkuje.

Niezawodne azjatki, piękne duże idą w górę. Coś tylko Józef wynikł ?

- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
Lilie coś u mnie nierówno w tym roku wychodzą.
Zeszłoroczne pokazały się tylko niektóre a z tych sadzonych miesiąc temu wyszły wszystkie.
Istnieje realne podejrzenie , że te które nie wyszły zostały skonsumowane - dziś ta jak Wy zajrzę pod ziemię.

Zeszłoroczne pokazały się tylko niektóre a z tych sadzonych miesiąc temu wyszły wszystkie.
Istnieje realne podejrzenie , że te które nie wyszły zostały skonsumowane - dziś ta jak Wy zajrzę pod ziemię.

Jeżeli nie wyszły to wyjdą. Jeżeli nie zakwitną to w przyszłym roku zrobią niespodziankę. Niespodzianka jest zależna od tego czy byliśmy grzeczni czy nie. Jak tak to wyjdą dwie, a jeżeli bardzo grzeczni to wyjdą trzy plus małe