Lilie-uprawa cz.7

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie-uprawa cz.7

Post »

Trzeba znaleźć przyczynę i jej zapobiec żeby się nie powtórzyły takie przypadki.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
stynka0207
500p
500p
Od: 21 lut 2010, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale to nie tylko u mnie takie cuda się dzieją,to chyba wpływ naszej bezśnieżnej zimy zrobił swoje.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Justyna ja też straciłam duże cebule i to w miejscach, w których się nie spodziewałam. Taka głupia zima.
Mało tego nawet przyrosty z tych lilii zmarzły. W nerwach wywaliłam wszystko, posadzę nowe, za 4,50 nie będę włosów rwać ;:185
Pozdrawiam Ela
Runa
50p
50p
Od: 14 mar 2016, o 09:16

Post »

Czy wszystkie lilie lubią kwaśne podłoże? Dokupilam kilka sztuk i chciałabym o nie odpowiednio zadbać żeby się cieszyć ich pięknem i zapachem :) Podczas odpowiednim podłożem jakieś specjalne traktowanie?
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59

Post »

Run dobrze, gdybyś wiedziała jakie lilie lilie kupiłaś.
Większość lilii wymaga gleby lekko kwaśnej, o odczynie pH 5,5-6,5.
Lilie amerykańskie i wiele odmian orientalnych woli podłoże o jeszcze niższym pH: 4,5-5,5.
Lilie trąbkowe preferują wysokie pH 7-7,5 z dużą ilością wapnia.
Są też gatunki, dla których przygotowuje się glebę o odczynie obojętnym: pH 6,8-7,5. Takie wymagania ma lilia biała (L.candidum) i lilia złotogłów (L. martagon). Ziemię wzbogacamy kredą lub dolomitem.

Wszystkie lilie wymagają stanowiska słonecznego, gdyż w cieniu słabo kwitną.
Nie należy też sadzić lilii blisko nagrzewających się ścian budynku. Łodygi będą wiotkie i kładące się.

Najzdrowsze o niewielkich wymaganiach glebowych są lilie OT (Orienpet tzw. Drzewiaste). Podłoże lekko kwaśne zbliżone do obojętnego, przepuszczalne! z dużą ilością materii organicznej. Pełnię rozwoju osiągają w 3 lub 4 roku po posadzeniu. Najlepiej gdy rosną nawet 6-7 lat na jednym stanowisku.
Stosowac Polifoskę lub inny nawóz uniwersalny 2-3 razy w czasie wzrostu roślin.
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Runa
50p
50p

Post »

ineS bardzo dziękuję za podpowiedzi :) wszystkie lilie mam podpisane wiec wiem co mam poza tymi z tamtego roku, które były "białe" "różowe" itp. sadziłam je w moim żadnemu dobrej ziemi torfowej. Teraz pod każdą będę musiała przygotować inne podłoże :) W razie pytań pozwolę sobie cię męczyć :)
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Obrazek Mój smutek jest ogromny. Do moich ulubionych lilii dobrał się gryzoń. Patrząc po zębach to spory. Zastanawiałam się dlaczego czosnki olbrzymie przestały rosnąć i zaczęły schnąć i że, nie widać wzrostu dużych lilii tylko same pojedyncze listeczki. Pociągłam lekko listki czosnku a one lekko wyszły z ziemi a na końcu ślady ząbków. Wsadziłam w otwór palce a tam tunele że cała ręka wchodzi. Pod skrzynką gdzie rosły lilie leżały składowane łuski. Pozbierałam wszystko. Pędy łodyg lilii które miały zjedzone cebulki ratowały się wypuszczeniem korzonków na łodydze. Czyli nieprawdą jest , że posadzone czosnki pomiędzy lilie zniechęcą gryzonie. Do tego jeszcze powyłaziły poskrzypki w czułym uścisku ;:223 .
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:145 Jolek jakbym widziała swoje rabaty. U mnie to co nie zżarte to zgniło, bo wleciało głęboko i kaput ;:oj
Też mam zwierzaki podziemne, staram się sadzić wszystko w dużych wiadrach i donicach. Nie przesadzałam do pojemników roślin wcześniej sadzonych do gleby (3 lata temu), to teraz zjadają je te potwory ;:124 i nie można ich się pozbyć ;:161
Pozdrawiam Ela
Runa
50p
50p

Post »

Ja swoje lilie, te które się ociągały podejrzałam dzisiaj i okazało się, że trzy zgniły. Nie wiem czy to przypadek czy coś oznacza ale miałam lilie i korony cesarskie posadzone po dwóch stronach tarasu i tam gdzie pokazują się lilie to zgniły korony a tam gdzie korony juz duże to zgniły lilie :/
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ela no bardzo, bardzo mi szkoda tej straty bo lilie były ładnie skomponowane że, jak jedne przekwitały to drugie zakwitały. Były już dorodne i mogłam przy nich ciągle stać. Widać skrzynki o drobnych oczkach nie pomogły. Wiem że, jak nie da się wejść dołem do cebulek to wejdą górą. No cóż, strata dla mnie ogromna i bolesna. Myślę że, to wszystko przez kreta któremu darowałam życie. widziałam że, na warzywniku w czasie zimy robił kopce ale nie spodziewałam się że , będą jeszcze gryzonie. Trudno, o ekologi na jakiś czas zapomnę i wytoczę ciężkie działa bo lilie chroniłam przed drobiem ale nie uchroniłam przed gryzoniami. Tak się zastanawiam ile lat znów muszę czekać aby z tego co odratowałam ponownie zakwitły. Łuski powsadzam do doniczek. może coś jeszcze wykiełkuje.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Obrazek

Obrazek

Niezawodne azjatki, piękne duże idą w górę. Coś tylko Józef wynikł ? :roll: i longiflorum coś się nie pokazuje jeszcze. Pierdoły, dziwaki a potem człowiek myśli zachciało się nie wiadomo czego. :lol:
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07

Post »

Ale w tym roku nieregularnie się pokazują.
Obrazek
Tutaj będzie rządek z lilii OT (zaznaczyłem). :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wychodzą jak chcą, kilka moich :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Lilie coś u mnie nierówno w tym roku wychodzą. :wink:
Zeszłoroczne pokazały się tylko niektóre a z tych sadzonych miesiąc temu wyszły wszystkie.
Istnieje realne podejrzenie , że te które nie wyszły zostały skonsumowane - dziś ta jak Wy zajrzę pod ziemię. :|
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Jeżeli nie wyszły to wyjdą. Jeżeli nie zakwitną to w przyszłym roku zrobią niespodziankę. Niespodzianka jest zależna od tego czy byliśmy grzeczni czy nie. Jak tak to wyjdą dwie, a jeżeli bardzo grzeczni to wyjdą trzy plus małe :lol:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”