Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

No to mam nadzieję, że będziesz podpowiadać dalej, a ja się będę uczyć i dostosowywać :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Hej! Lucynko!
Ja też dzisiaj kolejną porcje nasion dostałam, a w nich mój ukochany karczoch. Poza tym siedzę na jednej stronie i koszyk masz pełny, ale mam nadzieję że nie wyślę :;230
Piwonie można też kopać na wiosnę ale w jednym miejscu mam dwie różne i nie chcę się pomylić to w sierpniu wrócimy do sprawy ;:215
Śliczne kolorki pokazujesz! Bratki kupujesz czy siejesz? a ten różowy pod irysami to rdest?
Miłego wieczoru ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dario - ja nie kupuję kalendarza bio, tylko szukam w internecie. Jest ich tam kilka, ale najlepiej opracowany i najbardziej przystępny, a poza tym sprawdzony już przeze mnie, jest "Kalendarz rolnika i ogrodnika".
W sumie to masz rację. By móc w pełni stosować uprawy w zgodzie z fazami księżyca, trzeba być blisko ogrodu. ;:108

Iwonko 1 - gdybyś tylko mieszkała bliżej ... W tłusty czwartek pączków smażyć nie będę, bo nie mam dla kogo. M zje jednego, płocki synuś nie je nic słodkiego, to ja miałabym wtrząchnąć wszystkie?!? ;:185
Gdybyś wiedziała, jak mnie się chce wiosny! ;:108

Iwonko [oo..] - najpiękniejsze na Forum jest to, że wszyscy uczymy się od siebie wzajemnie.
I niech tak się dalej dzieje. ;:32

Marysiu [Maska] - i co, wysłałaś kaskę za ten koszyk?
Piwonie to jak chwasty. Ja kiedyś wyrzucałam część piwonii, bo po zakupieniu działki zastałam ich aż 8 jednego rodzaju. Karpy przeleżały całą wiosnę i lato w kącie działki, bez ziemi, a jesienią podczas porządkowania tego kąta znalazłam żywe zielone piwonie. Wyrosły łodygi i liście, tylko kwiatów nie było.
Jednak żeby mieć pewność, że nic się nie zmarnuje, lepiej poczekać do sierpnia. ;:218
Jak chodzi o bratki, to większość się sama rozsiała, ale też wiosną dokupiłam kilka, 3 albo 4. Nie pamiętam. ;:131
Pod irysami tak, to rdest. Młodziutki od sąsiadki. Wiosną była mała kępka, a jesienią już szukałam chętnych na nadmiar.
Dobrej nocki. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szczęka mi opadła jak zobaczyłam ile Ty masz nasion do wysiewania
Wcale się nie dziwię, że już zaczynasz. Przecież to Ci do wiosny zejdzie.
Ja nigdy jeszcze nie piekłam pączków
Jakoś się boję za to zabrać. Za to chrusty to moja specjalność
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Ooo a na ostatnim zdjęciu widzę takie niepozorne zapomniane liliowce. ;:333 według mnie one są piękne choć kwiaty maja niezadóże ale i tak są ładne. U mnie wprawdzie w kąciku ale znalazłem miejsce dla nich. :tan
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Lucynko, zaglądam do Ciebie już któryś raz, troszkę poczytam i muszę wychodzić. I tak po kawałku poznaję Twój ogród. Widzę że nasionka też masz przygotowane. Ja co roku spieszyłam sięz sianiem, a w tym może uda mi się doczekać spokojnie do końca lutego, chociaż paluszki świerzbią okrutnie.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Wiesz tak patrzę na te brateczki, miałam je dwa lata temu, w tamtym roku się nie złożyło, ale myślałam, że się wysieją, nie wysiały się, w tym przypilnuję i sobie kupię, śliczne one są ;:215
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Lucynko :wit w nowym 2016 roku i w nowym wątku
Przepięknie rozpoczęty nowy wątek
Przepiękne bratki
Miło było poznać piękny awatarek ;:1
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko mocne postanowienie na wiosnę: więcej bratków ;:215 śliczne są i zawsze mi się podobały ;:167 Koszyk wisi nie zapłacony i szukam sponsora, bo kwota nie mała. Chociaż nie wiem czy bardziej od sponsora nie potrzebowałabym pomocy przy uprawie ;:306 Pewnie zrezygnuję, ale śliczne są onętki, maki, pierwiosnki i różne cuda. Może jeszcze raz okroję, zobaczę :D
Życzę Ci dobrej i spokojnej nocy, chociaż chyba powinnaś pooglądać nocny program Obrazek
Buziolki ;:196
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Ja też muszę wreszcie wysiać bratki, koniecznie. Bardzo je lubię, a tylko na balkonie miewam.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Gosiu [Margo] - kochana, Ty uważaj że swoją szczęką, bo jeszcze się nie podniesie i co wtedy?! ;:218
Wysieję wszystkiego po odrobinie, nie będę szaleć. Zresztą tych nasionek w torebeczkach jest tyle cokot napłakał.
Ciekawa jestem wielu roślin, a przede mną coraz mniej sezonów działkowych ( wiek), więc muszę poznać tyle tego dobra, ile zdążę. ;:108
Powiem Ci, że ja też późno zaczęłam smażyć pączki. Też się bałam.
Pierwsze robiłam z sąsiadką, tak samo doświadczoną i wyszły nam tylko nieco mniejsze od talerza. :;230 :;230
Ale smaczne były, a kiedy dostałam przepis, wg którego zawsze miały się udać, zaczęłam robić i rzeczywiście nie było ani jednej wpadki.
Chrusty robię wg przepisu jakiejś zakonnicy. Mama zapisała z Radia Maryja. Fajnie się robi, bo bez wysiłku.
Dawniej robiłam takie, że ciasto musiałam bić wałkiem, teraz już nie. ;:333
A robisz róże karnawałowe?
Dobrej nocy. ;:196

Rafik ( podoba mi się takie zdrobnienie Twojego imienia ) - a masz takie? Jeśli nie, to chętnie się podzielę.

Obrazek

Danusiu - witam Cię serdecznie. ;:180
Ja muszę siać, bo skrętu kiszek dostanę i wiosny nie doczekam. :;230
Mam nasiona takich roślinek, które trzeba już wysiać, by zdążyły się rozrosnąć i ładnie zakwitnąć.
Dobrej nocy. ;:168

Iwonko [00..] - u mnie bratki wysiewają się w każdym roku, tyle że co rok mają mniejsze kwiatki, niektóre jak paznokieć na najmniejszym palcu. Ale muszę się przyznać, że bardzo te maluchy lubię. ;:108
Dobrej nocki, Iwonko. ;:196

Paulinko - jesteś bardzo miła. Dziękuję. ;:79 ;:79

Marysiu [Maska] - tak, tak, więcej bratków! One są naprawdę piękne, różnorodne i bezproblemowe.
Oj, kuszą te cuda, kuszą. Mnie też kusiły, toteż nie przeglądałam koszyka po napełnieniu, tylko kliknęłam i mam! ;:303
Nocny program oglądam jednym okiem i słucham. Denerwują mnie, szczególnie jeden. Ale dotrzymam do końca. ;:131
Śpij, kochana, śpij dobrze. ;:79

Dario - dobry pomysł! Siej, a potem już będziesz tylko przerywać i przesadzać. Ewentualnie uzupełniać.
Spokojnej nocy. ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko pączków jestem bardzo ciekawa niby robię ,ale nie wychodzą.Proszę o przepis ;:168
Jak będziesz robić zrób zdjęcia krok po kroku.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Dziękuj za chęci podzielenia się ;:180 ale mam go. I trochę jest wkurzający bo szybka się rozrasta ;:223 czasami mam wrażenie że rozrasta się jak perz. ;:306
Miłego ciepłego dnia. ;:3
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie też masa torebeczek z nasionami , w każdym sezonie coś zostanie a są i takie,których nie zdążyłam nawet otworzyć... :oops:
Mam nadzieję,że coś tam po troszku posieję ale jeszcze mam czas...eM zawsze robi rozsadę pomidorów ale to dopiero w marcu, więc pięterka na 3 oknach przygotowuje ...Mam gdzie wyeksponować i swoje .. Chciałabym jakieś nowości może wypatrzeć w sprzedaży...w ub.sezonie były to u mnie cleome, tytoń leśny,werbena p.i in.Lubię co sezon coś nowego posadzić bo wtedy mnie bardziej kręci. ;:306 .. Póki co ściągnęłam sobie jak co roku kalendarz ... :roll:
Miłego dnia Lucynko!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Maryniu, cleome siałaś do gruntu?. Bo u mnie najłdniejsze były jak same się wysiały jesienią.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”