Rozmaitości w kolorowym ogródku amatorki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozmaitości w kolorowym ogródku amatorki

Post »

Moniczko przychodzę i ja do Ciebie ;:7
Widzę, że Ty podobnie jak i ja lubisz być praktyczna- tzn., że nie tylko kwiaty ale i sporo krzewów owocowych na domowy użytek. Ja kocham swojskie przetwory i nie wyobrażam sobie ogrodu typowo kwiatowego. Właśnie planuję nasadzenia i muszę mieć zarezerwowane miejsce dla drzew i krzewów owocowych ;:108
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ta pekińska to też Twoja własna, osobista? ;:oj
A jak się miewa Papageno - właśnie przybędzie do mnie z kilkoma innymi różami.
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

:wit klarag - Kasiu
Pstrokate lwie paszcze też wpadły mi w oko jak zobaczyłam na opakowaniu, a wiadomo że człowiek oczami kupuje to sobie zafundowałam paczuszkę. :)

Rafale na jagody chodzę do lasu, uwielbiam je. Nigdy nie pomyślałam aby sadzonki wykopać ale też i u mnie nie ma warunków do ich uprawy. Chętnie obejrzę Twoje jak przezimowały no i najważniejsze czy obrodzą jagodami.

Natomiast kapustę pekińską kupiłam od Leg. Optiko F1 i też byłam ciekawa czy uda się ją w ogóle wyhodować. Jest to odmiana wczesna. Swoją wysiałam dokładnie 18 kwietnia a 29 kwietnia pojawiły się pierwsze wschody. Posiałam ją do butelki plastikowej po wodzie (przeciętej wzdłuż) i od razu zostawiłam w tunelu foliowym (w którym sadzę pomidory). A po 15 maja sadziłam do gruntu:

Obrazek

Dla mnie jest ona bezproblemowa. Na zbiór jesienny należy ja wysiewać w czerwcu lub lipcu. Musiałam ją szybko spożytkować bo ślimaczory poczuły chęć na obiadek. :lol:

andzia masz rację, u mnie wszystkie nasadzenia są z myślą, aby oko nacieszyć i brzuszek zapełnić. :;230 Domowe przetwory to nic innego jak lato zamknięte w słoiku. ;:3

Beaby kupiłam tą różę pod nazwą Papageno, jednak bardzo podobna jest do niej róża Ferdinand Pichard. Najlepiej różnicę rozpoznać po liściach, gdzie Ferdinand ma matowe.

Moja Papgeno w pierwszym roku wszystkie kwiaty miała osadzone pojedyczno: (liście podziurawione przez grad)

Obrazek Obrazek

Natomiast w kolejnym kwiaty były wiązane w bukiety a także i pojedynczo:

Obrazek

Z racji tego że jest to róża na pniu posadziłam ją w zacisznym miejscu a tam właśnie panuje półcień. Kwiaty ma duże jak na wielkokwiatową różę przystało i w barwach narodowych. Liście ma lekko błyszczące a pędy kolczaste.U mnie nie chorowała.Tylko nie wiem jak to jest z jej pokrojem, bo wyobrażałam sobie że będzie to pokrój bardziej wyprostowany (strzelisty) , a zakończyła ze zwieszającymi się pędami.
W sumie na wiosnę jej nie przycinałam, bo wyglądała właśnie tak:

Obrazek

A tutaj już ze zwieszającymi się pędami ( szkoda że nie mam zdjęć z jesieni bo te pędy były o wiele dłuższe):

Obrazek

Może ktoś mi podpowie jak mam ją teraz przyciąć? Zostawić tylko 1/3 krzaczka?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to gratulacje za pekińską! ;:303
Znaczy się, że papageno nie sprawia kłopotów, cieszę się.
Jako pienna prezentuje się bardzo atrakcyjnie. ;:215
Ja krzaczorka zamówiłam, ale myslę, że też będę zadowolona.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Ja też czekam na swoją Papageno, a u Ciebie bardzo ładna!
Cieszę się, że mało wymagająca.
Lwiepaszcze cudowne! Nigdy jeszcze takich nie widziałam ;:oj
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Moniko, jak Twoja świdośliwa bo moja cała w pąkach kwiatowych? Już nie mogę doczekać się jej pysznych owoców.
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

SIERPIEŃ

"Niebiosa zesłały nam środek lata sierpniem kolorowym
i zaraz powiało powietrzem ciepłym, rześkim, zdrowym
upały zelżały nieco, otoczenie się stonowało
i wszystko w przyrodzie od nadmiaru darów natury zadrżało
a bogactwa tego było wiele, w ogromnej obfitości
bowiem natura pokazała w tym miesiącu wszystkie swoje tworzenia zdolności
pojawiły się na straganach pierwsze jabłka , kwaśne papierówki
a było tego tak wiele, że kosztowały dosłownie za złotówki
znak to, że lato kres osiągnęło, drogi dobiegło połowy
resztę zaś zostawmy już za sobą , pozostałe miesiące mamy już z głowy..."
[autor - unglesio z Bieszczad]

U mnie na fotach jeszcze poprzedni rok, ale to nic, za chwilkę zrobi się zimno i ciemno i z powrotem będziemy wspominać ostatnie lato ;:3 . Ach, czas jest nieubłagany i tak szybko ucieka. Cieszmy się chwilą! :-)

Rok 2015 obfitował głównie w kwiaty jednoroczne, powoli to się zmienia, ciągle dokupuję nowe rośliny i zapełniam rabaty. A na razie kolorowy ogródek amatorki ;:215

Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

WRZESIEŃ

"Jeszcze lato nie odeszło,
a już jesień bliska.
Wrzesień milczkiem borowiki
skrył we wrzosowiskach,
na polany rude rydze
stadami wygonił
i rumiane jabłka strąca
raz po raz z jabłoni.
Jeszcze słońce o południu
tak potrafi przypiec,
jakby to nie wrzesień rządził,
lecz upalny lipiec.
Ale już chłodniejsze noce,
niż bywały w lecie.
Liściom - żółknąć czas,
a ptakom za morze odlecieć."
[autor - Jerzy Ficowski]

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pomidorowy zawrót głowy: :D

ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko pyszności pomidorowe i ile odmian. ;:oj Też mam pierwszy raz i smak własnych pomidorów niezapomniany. ;:152 Dobrego odpoczynku. ;:3
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

;:oj Moniczko przespacerowałam się po Twoim ogrodzie i przyznaję, że jestem pod ogromnym wrażeniem ! Zwierzyniec godny pozazdroszczenia, mnie również cieszy każde stworzonko na ogrodzie i do tego potężne połacie trawnika do wykorzystania...
Ależ tam by róż się zmieściło ;:224 Pomidorki jak widzę także masz śliczne, niech trwają do końca.
Wiesz, ja posadziłam jagodę z lasu, rośnie świetnie, w tym roku już kwitła i zaczęła owocować, a chciałam Cię spytać o świdośliwę, jaka to odmiana, jak się spisuje i jak mogłabyś określić jej smak, czy coś przypomina .
A teraz jeśli chodzi o Cornelię, jest sliczna i warta grzechu, niestety nie mam za dużo jej zdjęć. Należy do piżmówek, a to oznacza, że w moim Suwalskim klimacie ma delikatny problem z zimowaniem, i tak po ostatniej zimie cięłam ją do samej ziemi, długo więc nie mogła się pozbierać, teraz ma ok. 1m, ale nie wiem czy jeszcze zakwitnie w tym roku. Naprawdę dużą sztukę ma Sasanka 18, mam nadzieję, że moja kiedyś też taka będzie. A i jest naprawdę zdrowa i kwitnie prawie cały czas.
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

PAŹDZIERNIK

"Co lubi październik...?

Październik złoto ukochał
i babie lato poczochrał...
Pertraktuje z drzewami,
złocąc listki tchnieniami.

Łapie w jesienne kleszcze
wichry, ulewy i deszcze...
Zmywa najpierw purpurę
i zmienia lasu koloraturę.

Jaskrawożólte klony lubi,
ale ogniste barwy studzi...
Złotouste, brunatne żołędzie
strąca z dębów wszędzie.

Szybuje gdyż się spieszy;
listopad dzieło to zniweczy.
Na razie jednak króluje
i złotem do syta częstuje!"
[autor - Aleksandra Baltissen]

Początek października 2015 zaskoczył mnie, zmroził wszystko to co zostało na ogródku. Było mi bardzo szkoda, bo nawet pelargonii nie zdążyłam zabrać a potem pamiętam były piękne słoneczne zimowe miesiące bez większych mrozów i śniegu. No cóż, tak bywa, widocznie matka natura potrzebowała odpoczynku. :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Aiss- zgadza się mam ogromne połacie trawnika do wykorzystania. Mam zamiar to zrobić. :heja Na razie to są moje początki, uczę się na własnych błędach a dodatkowo oglądając Wasze ogrody tak mi szkoda że sama czegoś nie mam i tak dokupuję bez ładu i składu. Może kiedyś to uporządkuję. :)
Co do świdośliwy, kupiłam ją jako niestety "NN", długo nie mogła się też zaaklimatyzować. W tym roku kwitła niesamowicie, kwiat na kwiatku ale owoców już była zaledwie garstka. Pytałaś o smak, nie wiem do czego porównać, są słodkie, niektórzy mówią że smakuje podobnie jak borówka amerykańska, niestety jakoś się nie złożyło abym próbowała borówki. :oops: Mi jagody bardzo smakują a i szpakom również, czekam tylko na większe plony.
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17

Post »

Witaj Moniu.
Jak u Ciebie pięknie i kolorowo,daleko mi jeszcze do tego ale staram się ze wszystkich sił a wraz ze mną stara się mój osobisty mąż :)
Niestety w tym roku skrzydła zostały podcięte.W ubiegłym roku posadziłam swoje pierwsze pomidory ,rosły pięknie .
W tym roku dopadła moje krzaczki zaraza ziemniaczana i w diabły poszło 20 krzaków .Zal było patrzeć jak zmieniały się w oczach.
Ale jeśli pozwolisz będę u Ciebie częstym gościem.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniś :wit
Bardzo podoba mi się twój przegląd miesięczny z ogrodu ;:433 ;:433
Pięknie i kolorowo.I bogato w roślinach , w kwitnieniach też masz u sibie bardzo duży.
Jedym słowem pięknie i to bardzo masz ;:180
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomidorki bardzo apetyczne ;:215
Śliczna jest ta pełna różowa malwa. Z mieczykami będę się musiała zaprzyjaźnić w przyszłym roku.
Taki oszroniony był początek ubiegłorocznego października? ;:oj
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Moniczko ;:196 Tak czy siak świdośliwa już kupiona, a jeśli w smaku przypomina borówkę :tan to radość po pachy, bo borówka tak mężowi posmakowała, że dokupiłam ...naście krzaków. Na boróweczkę namawiam Cię koniecznie, nie będziesz żałowała, najlepiej sadzić w torf, taki z bagna lub lasu...
Moja świdośliwa - Lamarcka -? ,bardziej przypomina maluśki krzew, ale upieram się, że będzie z tego drzewo, a jak to jest u Ciebie, może dasz jeszcze fotkę ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”