Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejna jesień w moim ogródku ...CD

Post »

Aniu wypad do lasu to był extra ;:333 ! Ostatnie chyba tak urokliwe jesienne chwile.
Dzisiejsza i wczorajsza pogoda już nie zachęca do takich wypadów... Dzisiaj od nocy leje i jest szaro buro. ;:222
Liście w ciągu 2 dni opadły z osiedlowych drzew i zrobiło się smutno . No cóż, taki mamy klimat ...

Obrazek

Grażynko Kogra miło,że zajrzałaś ;:196 ...Czas odpocząć i nabrać oddechu.... dobrze to ujęłaś ! Teraz najlepsza do tego pora!
Trawy i miskanty powiązane , kwiatostany niektórych uświetniają domowe bukiety... wianków nie robię i nie przepadam za nimi w domu ale suche bukiety i owszem! :)
Zasypianie wątków mnie nie dziwi bo i mój drzemie...

Obrazek

Tajka Tereniu ja też ostatnio na "odbiór" się ustawiłam..., oglądam sobie incognito ogrody i ogródki ;:204 nie tylko na FO....
No to odsapnij i działaj!

Obrazek

Margo2 Gosiu ;:196 ;:196 ;:196

Obrazek

dorcia7 Póki co nie mam ochoty na wspominki ...totalny przesyt tego co już było, mam :roll: ...
Jesiennych fotek jeszcze trochę w zanadrzu jest! :)
listopadowa rabata
Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Maryniu,nadrabiam zaległości i przybiegłam stęskniona do Twojego ogrodu,a tu niespodzianka ,piękne lasy ,które też uwielbiam no i Twoje cudne zdjęcia,dzięki którym można się przenieść w przepiękny świat , marzyć i wspominać,pozdrawiam i buziaki posyłam ;:196
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Maryniu leśne fotki super, nie da się powielić cudzych pomysłów w lesie bo każdy jest inny ;:oj i każdy widzi ten las inaczej ;:108
Niestety jesteś moim mentorem i podpatruję ogrodowe fotki i przyznam się powielam pomysły ale nic na to nie poradzę ;:145
Jesienne trawy piękne ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

'Trawiaste' zdjęcia wyszły super i dalej mnie kuszą, chociaż już zapadła decyzja, że wiosną dokupuję. Problem leży w tym, ile ma ich być :;230 . No nic, cała zima na myślenie ;:131 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Maryniu jak wysokie są twoje miskanty.
Szukam niskie, bo w malutkim ogrodzie te wielkoludy zajmują za dużo miejsca.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Maryniu, czy te małe trawki też wiążesz w snopy? Ja dopiero zaczynam przygodę z trawami, dlatego pytam.
Połączenie 'Red Barona' z jeżówką 'Hot Papaya' musi wyglądać ciekawie. Spróbuję u siebie wykorzystać ten pomysł, jeśli pozwolisz?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

koziorozec Martuś cieszę się,że znalazłaś czas i ochotę na wizytowanie mojego wątku! ;:196 Las i ja bardzo lubię, trochę rzadko bywam bo muszę mieć towarzystwo..Wchodząc w las szybko tracę orientację bo nie zwracam uwagi na otoczenie...Moją uwagę zaprzątają dolne partie ;:306 i bynajmniej nie tylko grzybów szukam! ;:190

Obrazek

Obrazek

mar33 dziękuję za tak miłe słowa ;:196 A ja uważam,że każdy pomysł można /próbować/ powielić ;:173 ...dla chcącego nie ma nic trudnego... ;:190
..Niestety jesteś moim mentorem.. ;:oj ale dlaczego niestety :?: ;:306 Czyżbym miała mieć niekorzystny wpływ na Ciebie , imienniczko Droga??? ;:306 No...lepiej żartować niż chorować!... :)

Obrazek

Pulpa222 Aniu ;:180 A ja tam nigdy nie myślę co będę sadzić w sezonie ;:oj ...U mnie zakupy roślinne to czysty spontan to dla mnie największa radość ! Jak nad czymś długo medytuję to kończy się rezygnacją najczęściej! Lubię jak coś mnie się podoba , niekoniecznie innym. :D
I raczej dozuję sobie tę przyjemność ;:173 ..Coś posadzę, spotykam coś innego i od razu "widzę " to u siebie i z tym... Stąd u mnie taki miszung ;:167
Nie praktykuję też zapisywania chciejstw..dziwna taka jestem jakaś :roll: ... jest taki wybór , różnorodność i dostępność roślin dzisiaj , że nie widzę żadnej potrzeby .;:224
Obrazek

kogra Grażynko miskanty chyba raczej wszystkie są wysokie ...Bywają bardziej lub mniej rozrastające się
na szerokość. U mnie najbardziej kompaktowy jest Morning Light , a wyższy jest ode mnie . Na ogół tylko młode egzemplarze traw zajmują niewiele miejsca bo nawet rozrośnięte turzyce to olbrzymki zajmujące sporo miejsca...Sama mam takie i te to dopiero wyglądają! ;:333 Zawsze jednak trawy podzielić można ale miskanty to już wymagają wtedy wysiłku!

Obrazek

Obrazek

hala67 małych trawek nie wiążę , wyjątek stanowi "balbina" bronzitowata turzyca , którą związałam i przycięłam jej "grzywkę"podczas przesadzania i tak ją zostawiłam bo mi się spodobała...
Haluś nie bądźmy drobiazgowe ...każdy może sobie sadzić jak mu się podoba , nawet to podpatrzone ... W sumie chcąc nie chcąc w naszych głowach utrwalają się widziane obrazki i w jakiś sposób je wykorzystujemy nawet podświadomie! Szczególnie zapamiętujemy to co nam się podoba...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dokładnie tak jak napisałaś, utrwala się nam to co wpadło w oko.
Muszę więc zastanowić się nad tym, gdzie wsadzić moje miskanty.
Wiem że są wysokie i raz już taki zwykły eksmitowałam bo był strasznie ekspansywny.
Ale pozbycie się go w całości sporo czasu mi zajęło, bo co rusz to gdzieś wyłaził od nowa.
Ale są i niższe i wyższe i stale się waham, chociaż bardzo mi się podobają.
Berberys cudny z tymi owockami, gdyby jeszcze nie kłuł tak boleśnie. ;:306
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A jednak zaczynasz wspominki :D
Morning Light przepiękny. Mój przy tujach chyba nie daje rady. straszny mizerota.
W tym roku okopałam wokół roslin szpadlem, żeby uciąć korzenie tui, ale nie wiem, czy to coś pomoże. Chyba wiosną wykopię miskanta i posadzę od nowa, ale otoczę go czymś, żeby tuje się nie wdzierałay
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Maryniu nic nie pokażesz??a pisałaś ,że zdjęć masz pod dostatkiem :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, Gosiu, Dorciu ;:196 miło, że nie zapominacie!

Grażynko to musiał Ci się trafić miskant cukrowy bo on właśnie jaki piękny taki u ....wy :) Ale inne wierz mi nie rozłażą się i sadź śmiało jaki uznasz za ciekawy bo wybór olbrzymi.Mnie się tak przydarzyło z wydmuchrzycą..Wiedziałam,że "łazi" ale miałam nadzieję,że uda mi się ją ujarzmić ale niestety zaczęła "brykać"...i w porę jej się pozbyłam ale pojedyncze sadzonki jeszcze się pojawiają .

Margo2Gosiu , to jeszcze nie wspominki... ;:185 Te fotki to w odpowiedzi dla Hali zamieściłam.... ML rośnie u mnie bezproblemowo już dzieliłam swojego i mam 2 egz. Jeden w cieniu a drugi w słońcu i jestem z nich zadowolona.
Nie zastanawiaj się tylko przesadzaj bo szkoda czasu .

Dorciu zdjęć mam b.dużo ale chęci do wspominania brak ...jeszcze/mam nadzieję/.. ;:131 nawet w innych wątkach nie budzą we mnie zainteresowania...wypalenie posezonowe mam??? ;:7

Skoro zostałam sprowokowana ...to złapałam za aparat...
za oknem mgła...

Obrazek

Obrazek

na oknie dojrzewa ub.roczna "gwiazda",po raz pierwszy udało się ją przetrzymać bez większego mojego udziału w tym... ;:7

Obrazek

Obrazek
zapomniana cebula też się ożywiła
Obrazek

na balkonie kwitną anemony

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Maryniu,zawsze z radością do Ciebie przychodzę jak tylko mam trochę czasu,Twój ogród taki ciepły i sielski ,dobrze się w nim czuję,u Ciebie nawet mgła ładna ,,u mnie dzisiaj wyziera zza chmur słoneczko ,zaraz idę do ogrodu bo zaległości mam ogromne i liczę ,że zimy nie będzie :uszy ,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:168 :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anemony.....teraz ?....... ;:202
Tego jeszcze nie widziałam.
;:63 za gwiazdę, mnie się nie udało mimo wielu prób uzyskać powtórnego kwitnienia.
Raz tylko pokazał się kolorek, ale było go tyle co kot napłakał, więc odpuściłam.
Napisz coś jak ją przechowałaś, gdzie i czym, od kiedy zasilałaś.
Czy też skracałaś jej dzień?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

koziorozec Martuś ;:196 cieszy mnie ,że lubisz do mnie przychodzić a i ja chętnie bywam u Ciebie bo jest na co popatrzeć! :D U mnie dziś pochmurno ale nie jest ciemno jak wczoraj przy opadach deszczu z topniejącym śniegiem. Ja ostatnio nie mogę się wybrać na działkę z różnych przyczyn obiektywnych. ;:131
Grażynko Anemon w donicy przyniesiony z działki ma coraz więcej kwiatków,nawet niepotrzebnie go przywoziłam bo on zimuje w ziemi co później doczytałam ale przezimuje w piwnicy i też będzie chyba dobrze.

jeszcze w klimatach jesieni
. . . . . . . . . . .Obrazek

Grażynko gwiazdę w okresie grudniowym bywa,że mam w kilku kolorach co roku i od lat...Nigdy nie udało mi się żadnej przechować a tym bardziej doprowadzić do kwitnienia...
Ta jedyna spośród 3 innych /czerwonej i różowej/wiosną wyglądała bardzo świeżo więc postawiłam ją na balkonie w cieniu balustrady.I tam sobie rosła zieloniutka i rozrastała się stopniowo. Deszczyk ją podlewał a czasem i ja . Jesienią nadal była wigorna więc dostała miejscówkę na parapecie okiennym z dopołudniowym słoneczkiem. Ograniczyłam jej wielkość przez oberwanie kilku łodyg i włożyłam jej 1 pałeczkę do roślin kwitnących bo doniczkę ma niewielką. Nawet ziemi jej nie wymieniałam ani nic więcej poza podlewaniem z nią nie robiłam.Szybko zaczęły bieleć czubeczki gałązek.
Dnia jej nie skracałam ale w tym pokoju nie świecę światła i to jej chyba wystarczyło...A mnie ucieszyło ... :heja
Także grudniczek po raz pierwszy szykuje mi się do kwitnienia i też lato spędził na balkonie .Widać kwiatuchy domowe też lubią werandowanie na powietrzu. Storczyk też mi w ten sposób zakwitł choć nie mam do nich ręki...

Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »