Na wzgórzu z widokiem
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Na wzgórzu z widokiem
Ja też paprykę i pomidory mam z siewu. Planuję jesienią kilka sadzonek. potem ilość rośnie niemiłosiernie, a potem połowę muszę rozdać . Całą zimę mam zabawę z upilnowaniem tego drobiazgu.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Niemal całe życieVamila pisze: Elfia dziękuję za kibicowanieJesteś wege?

Ale rybę od święta skubnę, więc dla ortodoksów żadna ze mnie wegetarianka.
Danusiu ja myślę, że w nasionach jest taka wola życia, że one w nocy wyłażą z torebek i same się sieją, no bo jak to wytłumaczyć
Elfia ja bez mięsa nie najem się ale bez warzyw też do niczego posiłek
Byliśmy wczoraj na działce i mimo słońca, było smutno i pusto
Choć słońca do naszej działki o tej porze roku i tak niewiele dociera, bo druga działka nad nami (pamiętacie my na wzgórzu) jest długo opuszczona i drzewa przez ten czas poszły na żywioł i zdziczały, zasłaniając słońce od wschodu do południa

Tu w zielniku wbiłam paliki pod płotek wiklinowy, bo chcę oddzielić od ścieżki i podeprzeć wysokie rośliny zamiast robić rabatę piętrową. Wiklinę ciąć będę dopiero pod koniec stycznia, więc znów praca stoi

Liście zagrabiłam z trawników na przekopany warzywnik i jabłka zebraliśmy. A tu prawdziwe słonko zajada się jabłkiem

Elfia ja bez mięsa nie najem się ale bez warzyw też do niczego posiłek

Byliśmy wczoraj na działce i mimo słońca, było smutno i pusto

Tu w zielniku wbiłam paliki pod płotek wiklinowy, bo chcę oddzielić od ścieżki i podeprzeć wysokie rośliny zamiast robić rabatę piętrową. Wiklinę ciąć będę dopiero pod koniec stycznia, więc znów praca stoi

Liście zagrabiłam z trawników na przekopany warzywnik i jabłka zebraliśmy. A tu prawdziwe słonko zajada się jabłkiem

Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Ale ty masz córeczkę
Słooooooooodka!

Słooooooooodka!

- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajne tarasy, ile to schodków i czy biegną wzdłuż całego ogrodu?
Tulap nie wytrzymałbyś godziny z tą słodkością ;)
Małgosiu Ogród ma 40 m długości a ścieżka około 30 i ma ok. 70cm szerokości, kończy się na schodkach przy domku. To jest moje największe zmartwienie, bo ja bardzo nie lubię takich rzeczy w ogrodach - sztywno, prosto i do celu - zamiast łagodnie, krętą dróżką po tajemnicę ;) Póki co zrobiłam 2 wejścia na taras górny szerokości 50cm ale podwoję dla wygody i lepszego efektu - to ta ziejąca dziura zaraz za przygotowaną rabatą. Okolice wejść będą obsadzone czymś płożąco-zwisającym. Różnica poziomu myślę w okolicach dwóch metrów. Zielnik i warzywnik też będą mieć ścieżki nieregularne ale nie sądzę aby to poprawiło wizualnie, zobaczymy
Same tarasy też mi się podobają tylko ta regularność

Małgosiu Ogród ma 40 m długości a ścieżka około 30 i ma ok. 70cm szerokości, kończy się na schodkach przy domku. To jest moje największe zmartwienie, bo ja bardzo nie lubię takich rzeczy w ogrodach - sztywno, prosto i do celu - zamiast łagodnie, krętą dróżką po tajemnicę ;) Póki co zrobiłam 2 wejścia na taras górny szerokości 50cm ale podwoję dla wygody i lepszego efektu - to ta ziejąca dziura zaraz za przygotowaną rabatą. Okolice wejść będą obsadzone czymś płożąco-zwisającym. Różnica poziomu myślę w okolicach dwóch metrów. Zielnik i warzywnik też będą mieć ścieżki nieregularne ale nie sądzę aby to poprawiło wizualnie, zobaczymy

Na wzgórzu z widokiem
Na wzgórzu z widokiem
Nie z takimi miałem do czynienia 

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę że planowanie już się zaczęło,
jabłuszkowe słoneczko cudowne ,pozdrowionka i całuski dla słodziaczka 

- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Mileno, ale masz smakowite i ambitne plany na nowy sezon, czapki z głów
Też zawsze napalam się na jakieś warzywa (jestem wegetarianką, więc dla mnie najlepiej byłoby wyhodować samodzielnie wszystkie możliwe warzywa
), wysiewam, robię rozsady, a potem i tak mi zalewa działkę...
Czytałam, że będziesz robić wiklinowe płotki, czy wyplatałaś je już może wcześniej? Podobają mi się takie konstrukcje, tez planuję od kilku sezonów wprowadzić takie rozwiązania, ale nie miałam dostępu do wikliny. W ogóle wszelkie podpory i inne elementy wiklinowe w ogrodzie są fantastyczne, dodają wprowadzają takie miły rustykalny klimat.

Czytałam, że będziesz robić wiklinowe płotki, czy wyplatałaś je już może wcześniej? Podobają mi się takie konstrukcje, tez planuję od kilku sezonów wprowadzić takie rozwiązania, ale nie miałam dostępu do wikliny. W ogóle wszelkie podpory i inne elementy wiklinowe w ogrodzie są fantastyczne, dodają wprowadzają takie miły rustykalny klimat.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Vamila, jeśli działka nad tobą jest opuszczona, to może popytaj w ROD, czy możesz tam zrobić cięcia pielęgnacyjne drzew? Pościnałabyś je trochę, żeby bezsensownie nie zacieniały działki. W zasadzie co nieco mogłabyś ciachnąć w jakiś wczesnowiosenny dzionek, kiedy na działkach jest pusto.
Wiklinowe płotki i ja mam w planach, chociaż póki co nie mam za bardzo gdzie ich stawiać. Ale to fakt, że urocze są i chciałoby się je mieć
Jeśli chodzi o wymiary, to mamy podobne działki. U mnie część użytkowa działki ma długość ok. 30 m, więc też mam taką prostą ścieżkę ciągnącą się przez działkę. Gdyby policzyć całą działkę, łącznie z częścią, gdzie stoi dom, to wyszedłby prostokąt 15 m na prawie 60 m. To już nawet nie jamnik, tylko wąż boa
Wiklinowe płotki i ja mam w planach, chociaż póki co nie mam za bardzo gdzie ich stawiać. Ale to fakt, że urocze są i chciałoby się je mieć

Jeśli chodzi o wymiary, to mamy podobne działki. U mnie część użytkowa działki ma długość ok. 30 m, więc też mam taką prostą ścieżkę ciągnącą się przez działkę. Gdyby policzyć całą działkę, łącznie z częścią, gdzie stoi dom, to wyszedłby prostokąt 15 m na prawie 60 m. To już nawet nie jamnik, tylko wąż boa

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Ścieżkę można zrobić nową i krętą albo 1 prostą która może się rozgałęziać a w jednym zakątku róże dookoła żurawki okrąg wysypany żwirkiem i stolik z krzesełkami
idealne miejsce na poranną kawę
takie cuś zdjęcie usunę
stół albo ławka będzie najlepsza

A tu ścieżka rozgałęzienia może być więcej lub mniej
a co na końcach zrobisz czy ogródki czy tajemnicze zakątki to zależy od ciebie

A tu ścieżka rozgałęzienia może być więcej lub mniej

Tulap a bierz tego czorta, dopiero we wrześniu idzie do przedszkola, więc jakoś przetrzymać musimy ;)
Gracha całusy przekażę
Alicjo, to bardzo przykre jeśli natura aż tak daje w kość. Za wikliną może dobrze rozejrzyj się po okolicy, wierzba najczęściej rośnie przy wodzie płynącej. Tak robiliśmy już płotki wiklinowe ale poważny błąd popełniliśmy, bo kołki wbite w ziemię też były wierzbowe, więc zaczęły rosnąć po jakimś czasie
To jest świetne na żywopłot ale nie na płotek rabatowy ;)
Elfia, nad nami działka jest uprawiana, dopiero następna jest dzikim chaszczem. Takie właśnie miałam plany żeby oficjalnie pomóc drzewom i słońcu ale ostatnio zauważyłam kłódkę na bramce, więc chyba ktoś przygarnął.
Boa jak nic
Mati nic nie usuwaj
Pierwszy pomysł rozważałam ale wiesz to by się wiązałoby z głębokimi pracami ziemnymi tarasy trzeba by uformować od nowa, także może kiedyś (że też na to poprzedni właściciel działki nie wpadł
).
Drugi pomysł właśnie spróbuję wcielić w życie ale zauważ, że główna ścieżka nadal będzie prosta jak strzała. No nic zobaczymy jak to wyjdzie. A o róże się nie bój Giardina będzie ale o żurawskach zapomnij
Gracha całusy przekażę

Alicjo, to bardzo przykre jeśli natura aż tak daje w kość. Za wikliną może dobrze rozejrzyj się po okolicy, wierzba najczęściej rośnie przy wodzie płynącej. Tak robiliśmy już płotki wiklinowe ale poważny błąd popełniliśmy, bo kołki wbite w ziemię też były wierzbowe, więc zaczęły rosnąć po jakimś czasie

Elfia, nad nami działka jest uprawiana, dopiero następna jest dzikim chaszczem. Takie właśnie miałam plany żeby oficjalnie pomóc drzewom i słońcu ale ostatnio zauważyłam kłódkę na bramce, więc chyba ktoś przygarnął.
Boa jak nic

Mati nic nie usuwaj

Drugi pomysł właśnie spróbuję wcielić w życie ale zauważ, że główna ścieżka nadal będzie prosta jak strzała. No nic zobaczymy jak to wyjdzie. A o róże się nie bój Giardina będzie ale o żurawskach zapomnij

Na wzgórzu z widokiem
Na wzgórzu z widokiem
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A dlaczego nie chcesz żurawek? Czy ja coś źle zrozumiałam?
Z tego co wiem, to możesz poobcinać trochę drzewa od swojej strony, jeśli tamta działak jest nieuzytkowana. Może warto doświetlić Twoją działeczkę?
Z tego co wiem, to możesz poobcinać trochę drzewa od swojej strony, jeśli tamta działak jest nieuzytkowana. Może warto doświetlić Twoją działeczkę?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli gałęzie wychodzą na twoją stronę, wezwij sąsiada do ich przycięcia
. Tak w ogóle, to o ile sobie przypominam, duże drzewa nie powinny być sadzone w ogrodach ROD bliżej niż 4 m od granicy. Jeżeli sąsiad nie przytnie, to napisz do Zarządu i napisz też, że w przypadku braku reakcji sama utniesz. Masz do tego prawo
.
A w przypadku twojej ścieżki, to może posadź przy niej, w nierównych odległościach i raz z jednej raz z drugiej strony jakieś nieduże krzewy albo wysokie byliny. To spowoduje, że optycznie nie będzie ścieżka wyglądała na taką prostą. I od strony trawnika zrób falistą linią rabatę
. Nie musi być szeroka.

A w przypadku twojej ścieżki, to może posadź przy niej, w nierównych odległościach i raz z jednej raz z drugiej strony jakieś nieduże krzewy albo wysokie byliny. To spowoduje, że optycznie nie będzie ścieżka wyglądała na taką prostą. I od strony trawnika zrób falistą linią rabatę

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Jola ma rację,ja też wchodząc boczną ścieżką na działkę-najczęściej właśnie tędy wchodzimy-mam prostą ścieżkę wyłozoną płytkami chodnikowymi ,z jednej strony zrobiłam wąską rabatkę -ok 20 cm na szpaler żurawek,z drugiej szerszą o nieregularnym kształcie od strony trawnika -czyli falę ,już ścieżka nie wyglada tak nieciekawie