Na wzgórzu z widokiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Na wzgórzu z widokiem

Post »

Ja też paprykę i pomidory mam z siewu. Planuję jesienią kilka sadzonek. potem ilość rośnie niemiłosiernie, a potem połowę muszę rozdać . Całą zimę mam zabawę z upilnowaniem tego drobiazgu.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Vamila pisze: Elfia dziękuję za kibicowanie ;:196 Jesteś wege?
Niemal całe życie ;:108
Ale rybę od święta skubnę, więc dla ortodoksów żadna ze mnie wegetarianka.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu ja myślę, że w nasionach jest taka wola życia, że one w nocy wyłażą z torebek i same się sieją, no bo jak to wytłumaczyć :lol:
Elfia ja bez mięsa nie najem się ale bez warzyw też do niczego posiłek :)

Byliśmy wczoraj na działce i mimo słońca, było smutno i pusto :( Choć słońca do naszej działki o tej porze roku i tak niewiele dociera, bo druga działka nad nami (pamiętacie my na wzgórzu) jest długo opuszczona i drzewa przez ten czas poszły na żywioł i zdziczały, zasłaniając słońce od wschodu do południa :?
Obrazek

Tu w zielniku wbiłam paliki pod płotek wiklinowy, bo chcę oddzielić od ścieżki i podeprzeć wysokie rośliny zamiast robić rabatę piętrową. Wiklinę ciąć będę dopiero pod koniec stycznia, więc znów praca stoi ;:65
Obrazek

Liście zagrabiłam z trawników na przekopany warzywnik i jabłka zebraliśmy. A tu prawdziwe słonko zajada się jabłkiem :)
Obrazek
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ale ty masz córeczkę ;:167
Słooooooooodka! ;:215
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Fajne tarasy, ile to schodków i czy biegną wzdłuż całego ogrodu?
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Tulap nie wytrzymałbyś godziny z tą słodkością ;)
Małgosiu Ogród ma 40 m długości a ścieżka około 30 i ma ok. 70cm szerokości, kończy się na schodkach przy domku. To jest moje największe zmartwienie, bo ja bardzo nie lubię takich rzeczy w ogrodach - sztywno, prosto i do celu - zamiast łagodnie, krętą dróżką po tajemnicę ;) Póki co zrobiłam 2 wejścia na taras górny szerokości 50cm ale podwoję dla wygody i lepszego efektu - to ta ziejąca dziura zaraz za przygotowaną rabatą. Okolice wejść będą obsadzone czymś płożąco-zwisającym. Różnica poziomu myślę w okolicach dwóch metrów. Zielnik i warzywnik też będą mieć ścieżki nieregularne ale nie sądzę aby to poprawiło wizualnie, zobaczymy :) Same tarasy też mi się podobają tylko ta regularność :roll:
Obrazek
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Nie z takimi miałem do czynienia :lol:
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Widzę że planowanie już się zaczęło, ;:138 jabłuszkowe słoneczko cudowne ,pozdrowionka i całuski dla słodziaczka ;:196
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Mileno, ale masz smakowite i ambitne plany na nowy sezon, czapki z głów :D Też zawsze napalam się na jakieś warzywa (jestem wegetarianką, więc dla mnie najlepiej byłoby wyhodować samodzielnie wszystkie możliwe warzywa :wink: ), wysiewam, robię rozsady, a potem i tak mi zalewa działkę...
Czytałam, że będziesz robić wiklinowe płotki, czy wyplatałaś je już może wcześniej? Podobają mi się takie konstrukcje, tez planuję od kilku sezonów wprowadzić takie rozwiązania, ale nie miałam dostępu do wikliny. W ogóle wszelkie podpory i inne elementy wiklinowe w ogrodzie są fantastyczne, dodają wprowadzają takie miły rustykalny klimat.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Vamila, jeśli działka nad tobą jest opuszczona, to może popytaj w ROD, czy możesz tam zrobić cięcia pielęgnacyjne drzew? Pościnałabyś je trochę, żeby bezsensownie nie zacieniały działki. W zasadzie co nieco mogłabyś ciachnąć w jakiś wczesnowiosenny dzionek, kiedy na działkach jest pusto.
Wiklinowe płotki i ja mam w planach, chociaż póki co nie mam za bardzo gdzie ich stawiać. Ale to fakt, że urocze są i chciałoby się je mieć :)
Jeśli chodzi o wymiary, to mamy podobne działki. U mnie część użytkowa działki ma długość ok. 30 m, więc też mam taką prostą ścieżkę ciągnącą się przez działkę. Gdyby policzyć całą działkę, łącznie z częścią, gdzie stoi dom, to wyszedłby prostokąt 15 m na prawie 60 m. To już nawet nie jamnik, tylko wąż boa :lol:
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ścieżkę można zrobić nową i krętą albo 1 prostą która może się rozgałęziać a w jednym zakątku róże dookoła żurawki okrąg wysypany żwirkiem i stolik z krzesełkami ;:108 idealne miejsce na poranną kawę :D takie cuś zdjęcie usunę :D stół albo ławka będzie najlepsza ;:108

Obrazek
A tu ścieżka rozgałęzienia może być więcej lub mniej :D a co na końcach zrobisz czy ogródki czy tajemnicze zakątki to zależy od ciebie ;:215 ;:215 Obrazek
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Tulap a bierz tego czorta, dopiero we wrześniu idzie do przedszkola, więc jakoś przetrzymać musimy ;)
Gracha całusy przekażę :)
Alicjo, to bardzo przykre jeśli natura aż tak daje w kość. Za wikliną może dobrze rozejrzyj się po okolicy, wierzba najczęściej rośnie przy wodzie płynącej. Tak robiliśmy już płotki wiklinowe ale poważny błąd popełniliśmy, bo kołki wbite w ziemię też były wierzbowe, więc zaczęły rosnąć po jakimś czasie :lol: To jest świetne na żywopłot ale nie na płotek rabatowy ;)
Elfia, nad nami działka jest uprawiana, dopiero następna jest dzikim chaszczem. Takie właśnie miałam plany żeby oficjalnie pomóc drzewom i słońcu ale ostatnio zauważyłam kłódkę na bramce, więc chyba ktoś przygarnął.
Boa jak nic :lol:
Mati nic nie usuwaj :) Pierwszy pomysł rozważałam ale wiesz to by się wiązałoby z głębokimi pracami ziemnymi tarasy trzeba by uformować od nowa, także może kiedyś (że też na to poprzedni właściciel działki nie wpadł ;:14 ).
Drugi pomysł właśnie spróbuję wcielić w życie ale zauważ, że główna ścieżka nadal będzie prosta jak strzała. No nic zobaczymy jak to wyjdzie. A o róże się nie bój Giardina będzie ale o żurawskach zapomnij ;:224
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A dlaczego nie chcesz żurawek? Czy ja coś źle zrozumiałam?
Z tego co wiem, to możesz poobcinać trochę drzewa od swojej strony, jeśli tamta działak jest nieuzytkowana. Może warto doświetlić Twoją działeczkę?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli gałęzie wychodzą na twoją stronę, wezwij sąsiada do ich przycięcia ;:125 . Tak w ogóle, to o ile sobie przypominam, duże drzewa nie powinny być sadzone w ogrodach ROD bliżej niż 4 m od granicy. Jeżeli sąsiad nie przytnie, to napisz do Zarządu i napisz też, że w przypadku braku reakcji sama utniesz. Masz do tego prawo ;:108 .
A w przypadku twojej ścieżki, to może posadź przy niej, w nierównych odległościach i raz z jednej raz z drugiej strony jakieś nieduże krzewy albo wysokie byliny. To spowoduje, że optycznie nie będzie ścieżka wyglądała na taką prostą. I od strony trawnika zrób falistą linią rabatę ;:333 . Nie musi być szeroka.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Jola ma rację,ja też wchodząc boczną ścieżką na działkę-najczęściej właśnie tędy wchodzimy-mam prostą ścieżkę wyłozoną płytkami chodnikowymi ,z jednej strony zrobiłam wąską rabatkę -ok 20 cm na szpaler żurawek,z drugiej szerszą o nieregularnym kształcie od strony trawnika -czyli falę ,już ścieżka nie wyglada tak nieciekawie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”