Po angielsku... w lesie ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
bajkowydworek
100p
100p
Od: 1 kwie 2014, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Po angielsku... w lesie ;)

Post »

Mam nadzieję Moniu :) Choć nie wszystko będzie po mojej myśli, jeszcze dużo ziemi brakuje, bo poziom kostki trzeba było "wywindować" do poziomu schodów i ogólnie z przodu jest wyżej, a mnie zależało na tym, żeby nie było żadnych uskoków.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładne zakupy, budleja nie taka marna :wink:
Krzesło jest boskie ;:167
bajkowydworek
100p
100p

Post »

Budleja była marna, bo 2 dni później kupiłam drugą, też za 10zł, za to 5x większą :)
Nie wiedziałam że one tak mdle pachną, pewnie dlatego tyle na nich motyli ;)
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

A, to nie wiedziałam, że kupowałaś dwie :D dla mnie one pachną nie tyle mdło, co miodowo :D
bajkowydworek
100p
100p

Post »

Nareszcie mam już kostkę, wczoraj koparka rozrównała przywiezioną ziemię, więc mogę już myśleć o nowych nasadzeniach :) Mam 2 półokrągłe rabaty, po obu stronach wejścia i muszę czymś je obsadzić. Zwłaszcza, że wyszły dużo większe niż pierwotnie myśleliśmy... Chciałam posadzić tam hortensje, np. bobo, i z przodu hosty, ale teraz chodzą mi po głowie berberysy i okrągłe bukszpany, albo thuje. Już sama nie wiem :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Bardzo ładnie, Iwonko :)
Ja bym posadziła obwódkę z bukszpanów i wewnątrz rabatę z traw włosistych, hortensji białych np.Anabelle, a jeśli nie, to zamiast Anabelli jeżówki białe Coconut Lime, Meringue i inne w tym typie, kule bukszpanowe i miskanty Gracillimus bliżej okien. Pomiędzy duuuuuuużo tulipanów,żeby na wiosnę było ładnie ;:173
bajkowydworek
100p
100p

Post »

Moniś, tylko tam jest ciemno, z lewej więcej słonka rano, z prawej min. o zachodzie. Nie wiem czy coś zechce tam kwitnąć :(
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Hortensje, zdecydowanie hortensje.
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

Hortensje ;:333
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

O matulu jak tu cudnie i po angielsku ...tak lubię najbardziej!
Wspaniały zakątek z cudownym domem w zieleni...będę zaglądała i czerpała inspiracje .
Zapraszam do mnie ;:196
marzenia się spełniają! Dana
bajkowydworek
100p
100p

Post »

Dano! Dziękuję za odwiedziny :) Biegnę do Ciebie, ale czuję że "lubimy podobnie" ;) Ja trochę zaniedbałam ogród, ale to dlatego że pochłaniają mnie teraz inne sprawy... Na wiosnę wezmę się w garść i pokażę coś więcej- chociaż dobrze mi w tym lesie tak jak jest ;)
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeczytałam od przysłowiowej dechy do dechy.
Napracujesz się na takim terenie niemożebnie ale satysfakcja murowana
Będzie Cię cieszył każdy metr "zaroślinionego" ogrodu.

Hortensje to niezwykle wdzięczne krzaczki. Wiem, że niektóre odmiany są droższe. Ale zawsze możesz uśmiechnąć się do Forumek
maleńka rada jeśli chcesz szybciej mieć własne sadzonki :wink: (ja tak robię)
- sadź hortensję dużo głębiej, wówczas każda z gałązek, której zakopałaś oczko, wypuści korzonki, a Ty takim sposobem w kolejnym roku będą nowe krzaczki
- lub i dodatkowo przygnij do ziemi długą gałązkę, przykryj dobrze ziemią (dodatkowo kładę kamień) i będzie kolejna sadzonka
Życzę powodzenia w ukorzenianiu :D

A Chcesz posadzić coś pod oknami czy wcześniej będziecie jeszcze coś z domkiem robili?
A ja bym tam widziała zimozielone strzyżone cisy, bukszpany.. :D
Pewnie dlatego, ze u siebie mam hosty, żurawki, hortensję... a słoneczko jedynie tam rano :wink:
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Jestem za hortensjami (pewnie dlatego, że dopiero niedawno odkryłam, że jednak mi się podobają :wink: )
bajkowydworek
100p
100p

Post »

imwsz pisze:Przeczytałam od przysłowiowej dechy do dechy.
Napracujesz się na takim terenie niemożebnie ale satysfakcja murowana
Będzie Cię cieszył każdy metr "zaroślinionego" ogrodu.

Hortensje to niezwykle wdzięczne krzaczki. Wiem, że niektóre odmiany są droższe. Ale zawsze możesz uśmiechnąć się do Forumek
maleńka rada jeśli chcesz szybciej mieć własne sadzonki :wink: (ja tak robię)
- sadź hortensję dużo głębiej, wówczas każda z gałązek, której zakopałaś oczko, wypuści korzonki, a Ty takim sposobem w kolejnym roku będą nowe krzaczki
- lub i dodatkowo przygnij do ziemi długą gałązkę, przykryj dobrze ziemią (dodatkowo kładę kamień) i będzie kolejna sadzonka
Życzę powodzenia w ukorzenianiu :D

A Chcesz posadzić coś pod oknami czy wcześniej będziecie jeszcze coś z domkiem robili?
A ja bym tam widziała zimozielone strzyżone cisy, bukszpany.. :D
Pewnie dlatego, ze u siebie mam hosty, żurawki, hortensję... a słoneczko jedynie tam rano :wink:
No właśnie, jeszcze będzie robiona elewacja-kolor, ale to w dalszej przyszłości, a ja już dłużej czekać nie zamierzam, jak widzę gdy inne ogrody z roku na rok dorodniejsze :) Nie mam tam zbyt dużo mniejsca, w dodatku z rana jedna rabatka ma trochę słonka a druga nie, dlatego bpję się że jedna będzie większa od drugiej, a wiadomo, przy dworku symetria musi być ;)
Dorfi pisze:Jestem za hortensjami (pewnie dlatego, że dopiero niedawno odkryłam, że jednak mi się podobają :wink: )
aage pisze:Rozmarzyłam się...będę zaglądać :wit
Dorotko, ja hortensje od jakiegoś czasu też uwielbiam :) Myślę, że po jednej na pewno tam posadzę, tylko z jakichś mniejszych odmian ;)
Dziękuję bardzo :) Cieszę się że się podoba :)

Dziewczyny o fotelach i innych meblach piszemy w innym wątku Iwony o tu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 63&t=78379
Zostawcie proszę ten wątek jako udokumentowanie historii jej powstającego ogrodu
;:180 /KaRo
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Hortensje też jestem za. Albo przy dworku pięknie by się prezentowały azalie lub rh - tylko krótko kwitną ale pasują bardzo do dworkowego klimatu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”