Po angielsku... w lesie ;)
-
- 100p
- Od: 1 kwie 2014, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Po angielsku... w lesie ;)
Mam nadzieję Moniu
Choć nie wszystko będzie po mojej myśli, jeszcze dużo ziemi brakuje, bo poziom kostki trzeba było "wywindować" do poziomu schodów i ogólnie z przodu jest wyżej, a mnie zależało na tym, żeby nie było żadnych uskoków.

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładne zakupy, budleja nie taka marna
Krzesło jest boskie

Krzesło jest boskie

-
- 100p
Budleja była marna, bo 2 dni później kupiłam drugą, też za 10zł, za to 5x większą 
Nie wiedziałam że one tak mdle pachną, pewnie dlatego tyle na nich motyli ;)

Nie wiedziałam że one tak mdle pachną, pewnie dlatego tyle na nich motyli ;)
-
- 1000p
A, to nie wiedziałam, że kupowałaś dwie
dla mnie one pachną nie tyle mdło, co miodowo 

-
- 100p
Nareszcie mam już kostkę, wczoraj koparka rozrównała przywiezioną ziemię, więc mogę już myśleć o nowych nasadzeniach
Mam 2 półokrągłe rabaty, po obu stronach wejścia i muszę czymś je obsadzić. Zwłaszcza, że wyszły dużo większe niż pierwotnie myśleliśmy... Chciałam posadzić tam hortensje, np. bobo, i z przodu hosty, ale teraz chodzą mi po głowie berberysy i okrągłe bukszpany, albo thuje. Już sama nie wiem

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Bardzo ładnie, Iwonko 
Ja bym posadziła obwódkę z bukszpanów i wewnątrz rabatę z traw włosistych, hortensji białych np.Anabelle, a jeśli nie, to zamiast Anabelli jeżówki białe Coconut Lime, Meringue i inne w tym typie, kule bukszpanowe i miskanty Gracillimus bliżej okien. Pomiędzy duuuuuuużo tulipanów,żeby na wiosnę było ładnie

Ja bym posadziła obwódkę z bukszpanów i wewnątrz rabatę z traw włosistych, hortensji białych np.Anabelle, a jeśli nie, to zamiast Anabelli jeżówki białe Coconut Lime, Meringue i inne w tym typie, kule bukszpanowe i miskanty Gracillimus bliżej okien. Pomiędzy duuuuuuużo tulipanów,żeby na wiosnę było ładnie

-
- 100p
Moniś, tylko tam jest ciemno, z lewej więcej słonka rano, z prawej min. o zachodzie. Nie wiem czy coś zechce tam kwitnąć 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Hortensje, zdecydowanie hortensje.
-
- 1000p
Hortensje 

-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
O matulu jak tu cudnie i po angielsku ...tak lubię najbardziej!
Wspaniały zakątek z cudownym domem w zieleni...będę zaglądała i czerpała inspiracje .
Zapraszam do mnie
Wspaniały zakątek z cudownym domem w zieleni...będę zaglądała i czerpała inspiracje .
Zapraszam do mnie

marzenia się spełniają! Dana
-
- 100p
Dano! Dziękuję za odwiedziny
Biegnę do Ciebie, ale czuję że "lubimy podobnie" ;) Ja trochę zaniedbałam ogród, ale to dlatego że pochłaniają mnie teraz inne sprawy... Na wiosnę wezmę się w garść i pokażę coś więcej- chociaż dobrze mi w tym lesie tak jak jest ;)

- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytałam od przysłowiowej dechy do dechy.
Napracujesz się na takim terenie niemożebnie ale satysfakcja murowana
Będzie Cię cieszył każdy metr "zaroślinionego" ogrodu.
Hortensje to niezwykle wdzięczne krzaczki. Wiem, że niektóre odmiany są droższe. Ale zawsze możesz uśmiechnąć się do Forumek
maleńka rada jeśli chcesz szybciej mieć własne sadzonki
(ja tak robię)
- sadź hortensję dużo głębiej, wówczas każda z gałązek, której zakopałaś oczko, wypuści korzonki, a Ty takim sposobem w kolejnym roku będą nowe krzaczki
- lub i dodatkowo przygnij do ziemi długą gałązkę, przykryj dobrze ziemią (dodatkowo kładę kamień) i będzie kolejna sadzonka
Życzę powodzenia w ukorzenianiu
A Chcesz posadzić coś pod oknami czy wcześniej będziecie jeszcze coś z domkiem robili?
A ja bym tam widziała zimozielone strzyżone cisy, bukszpany..
Pewnie dlatego, ze u siebie mam hosty, żurawki, hortensję... a słoneczko jedynie tam rano
Hortensje to niezwykle wdzięczne krzaczki. Wiem, że niektóre odmiany są droższe. Ale zawsze możesz uśmiechnąć się do Forumek
maleńka rada jeśli chcesz szybciej mieć własne sadzonki

- sadź hortensję dużo głębiej, wówczas każda z gałązek, której zakopałaś oczko, wypuści korzonki, a Ty takim sposobem w kolejnym roku będą nowe krzaczki
- lub i dodatkowo przygnij do ziemi długą gałązkę, przykryj dobrze ziemią (dodatkowo kładę kamień) i będzie kolejna sadzonka
Życzę powodzenia w ukorzenianiu

A Chcesz posadzić coś pod oknami czy wcześniej będziecie jeszcze coś z domkiem robili?
A ja bym tam widziała zimozielone strzyżone cisy, bukszpany..

Pewnie dlatego, ze u siebie mam hosty, żurawki, hortensję... a słoneczko jedynie tam rano

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Jestem za hortensjami (pewnie dlatego, że dopiero niedawno odkryłam, że jednak mi się podobają
)

-
- 100p
No właśnie, jeszcze będzie robiona elewacja-kolor, ale to w dalszej przyszłości, a ja już dłużej czekać nie zamierzam, jak widzę gdy inne ogrody z roku na rok dorodniejszeimwsz pisze:Przeczytałam od przysłowiowej dechy do dechy.
maleńka rada jeśli chcesz szybciej mieć własne sadzonki(ja tak robię)
Życzę powodzenia w ukorzenianiu![]()
A ja bym tam widziała zimozielone strzyżone cisy, bukszpany..![]()

Dorfi pisze:Jestem za hortensjami (pewnie dlatego, że dopiero niedawno odkryłam, że jednak mi się podobają)
Dorotko, ja hortensje od jakiegoś czasu też uwielbiamaage pisze:Rozmarzyłam się...będę zaglądać

Dziękuję bardzo

Dziewczyny o fotelach i innych meblach piszemy w innym wątku Iwony o tu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 63&t=78379
Zostawcie proszę ten wątek jako udokumentowanie historii jej powstającego ogrodu

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Hortensje też jestem za. Albo przy dworku pięknie by się prezentowały azalie lub rh - tylko krótko kwitną ale pasują bardzo do dworkowego klimatu.