Ogród H 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród H 11

Post »

Asiu nie miałam jeszcze w ogrodzie słonecznika, miałam za to topinambur, ze sprezentowanych bulw i wyglądał właśnie tak, ale ma prawo ze słonecznikiem się pomylić, bo to też słonecznik :D Tylko słonecznik bulwiasty. Jako warzywo polecam, ale później trudno go wyprosić, jak np, chrzan, i uparcie odrasta. No i jak ktoś nie ma ogrodzonej działki to dziki prawie na pewno go odwiedzą, ale Ciebie nie dotyczy bo widzę że ogrodzone :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p
Od: 2 cze 2014, o 08:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niestety Agnieszko zasiedlam teren oddzielony zasiekami ;:223 , które mają mi przypominać ,że dysponuję tylko odrobiną całości i muszę się liczyć z bracią działkową...a w tej kwestii bywa strasznie i zabawnie :tan Dziki nas nie nawiedzają ale dzicy owszem. W maju wdarli się do mojej chatki bez litości prując toporem- siekierą ;:145 drzwi i zawłaszczyli - UWAGA- butelkę Fanty. Bardzo spragnieni byli... Topinambur mnie zaintrygował bo lubię rośliny, które rosną szaleńczo i nie angażują człowieka :wink: Agnieszko co przyrządzałaś z bulw i jak smakują?

Jestem po pierwszym leczo z naszych kabaczków :tan i za chwilę uwarzę kolejne bo rosną ku mej radości pięknie!
Potworek zarasta fasolką i faktycznie mniej drażni... Niemal codzienny deszcz sprzyja kwitnieniu choć dalie , lilie i liliowce jeszcze w pąkach i przypuszczam , że rozwiną pąki gdy ja wyjadę na urlop. Coś tam machnęłam niebieską farbą przy okazji i siebie malując.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Niebieskości królują ;:138
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo klimatycznie ;:167
Grr złodzieje fantowi od siedmiu boleści :evil: oby w następnej skradzionej butelce trafili nie napój, a jakiś rozpuszczony obornik czy cuś w ten deseń, od jakiegoś amatora naturalnego nawożenia :wink:
Topinambur zrobiłam na dwa sposoby, część wzorem przepisów z Masterchefa usmażyliśmy w cienkich plastrach, bodajże do jakiejś kaczki (przepisy wybierał M.), drugi obrałam i chrupałam w całości, ale tu warto uważać z ilością, bo jest ciężkostrawny. Połowę oddałam Mamie, bo od niej miałam bulwy- już nie pamiętam, jak go sobie przygotowała.
Fasolka mega wygląda ;:oj
Agnieszka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Niesamowitą przestrzeń stworzyłaś. Podziwiam warzywa, naprawdę zazdroszczę sukcesów. Niebieski kolor królujący na działce to strzał w dziesiątkę ;:333
Złodzieje na działkach to istna zmora. Moja koleżanka traciła zawsze piwonie, irysy jak nie upilnowała, nie wspominając wyposażenia domku. Przyczepiła tabliczkę: uwaga zły pies, na jakiś czas poskutkowało.
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Dorciu sama się sobie dziwię dlaczego niebieski? W moim domu i garderobie niebieski niemal nie istnieje ale tu w H11 jest jak najbardziej na miejscu i czuję niemal przymus jego posiadania. ;:138

Agnieszko gdybyś mogła w kilku słowach przybliżyć mi smak topinamburu, byłabym wdzięczna... Tak, fasolka rośnie jak szalona, są już małe strączki ;:215, Dzisiaj mieliśmy oberwanie chmury i hektolitry wody spadły na mój ogród co przypuszczam popędzi uprawy ale niestety uszczęśliwi luzytany ;:223

Zawstydzasz mnie Małgosiu :oops: Cóż, przestrzeń nieduża ale dziwnie pojemna i urokliwa. Mój zachwyt nad H11 nie minął mimo trzech lat posiadania, wprost przeciwnie widzę tyle możliwości ... Często myślę nad zrządzeniem losu, który mnie zaprzysięgłego wroga ogrodnictwa skierował do Pani Marii i jej ogródka... Kocham swój H11, drzewa, ptaki, zapachy i kolory, pot, zmierzwione włosy , brudne ręce i kolana i pytam czemu tak późno? :wit
Złodzieje nie oszczędzają naszych ogrodów, znają je doskonale, wiedzą kto ma kable a kto psa, kto mieszka a kto pojawia się od niedzieli. Nas "odwiedzili" dwukrotnie za każdym razem rąbiąc drzwi ;:223 O dziwo, nie poczynili w chatce i na polu spustoszenia za co jestem im bardzo wdzięczna :twisted:
Z kolei moja przyjaciółkę regularnie nawiedzają amatorzy hortensji i piwonii ;:134 Koneserzy czy handlowcy, trudno wyczuć.

Byłam dziś w ogrodzie kilka godzin przed burzą..

Obrazek Obrazek

Zebrałam porzeczki. W tym roku jest ich niewiele, na kompot wystarczy.

Obrazek Obrazek

Leniuchowałam...

Obrazek Obrazek

a czasem podrywałam się do pracy..

Obrazek Obrazek

podziwiałam...

Obrazek Obrazek

podglądałam pijanego bąka...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Fasolkę już pewnie zajadasz. Ja dzisiaj oberwałam pól wiaderka. Uwielbiam ten smak. ;:173
No tak, ze złodziejami nie dasz rady. Kiedyś się włamali do mojego taty na działkę i ukradli z domku ...ogórki kiszone :shock:
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Tych złodziei to powinni przykładnie karać, ale pewnie trudno ich złapac na gorącym uczynku. Mnie okropnie wkurza taki brak poszanowania cudzej własności i pracy. Szkoda, że w naszym kraju jest to dość rozpowszechnione.

A ogród H11 jak zawsze mnie zachwycił po zobaczeniu nowych zdjęć ;:63 Nie mogę się nadziwić tym zdrowym i pięknym warzywkom. Porzeczki w koszu przepięknie się prezentują. Zdjęcia z chmurami burzowymi niesamowite, pełne uroku.

A mam jeszcze pytania - czy drzewka owocowe i czy tylko owocowe trzeba bielic wapnem? To jest przeciwko szkodnikom nielatającym? Rzeczywiście przez przypadek kupiłaś swój ogród, nigdy nie miałaś zamiaru kupić? Los jednak sie nie pomylił :D
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Hej hej :wit C słychać u Ciebie i w Twoim ślicznym H11 ;:3 ?
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Miło Lemonko, ze pytasz...Faktycznie dawno mnie tu nie było a winę za ten stan ponosi bardzo długa nieobecność w domku, potem początek roku szkolnego i zawierucha w sprawie gimnazjów, a teraz tygodniowy projekt z uczniami. Najpiękniejszy okres ogrodu nas ominął, znajomi od czasu do czasu wysyłali zdjęcia, po obejrzeniu których jeszcze bardziej tęskniłam za H11/ przyjazd nie był możliwy z ważnych rodzinnych powodów/. Po naszym powrocie ogród prezentował się tak...

Bujna trawa, koszenie ciężkie i długie...

Obrazek Obrazek

Ogórki wyschły na wiór. Na pędach wisiało kilka nędznych obiektów, które upchnęłam w 7 słoików :)

Obrazek

Łkałam nad fasolką, była zbyt mała do jedzenia przed wyjazdem i zbyt sucha i łykowata do jedzenie po powrocie ;:223
Z zebranych strąków wyłuskałam o niezwykłych kolorach ziarenka...

Obrazek

Obrazek Obrazek

Zachwycały słoneczniki, dalie, onętki, nagietki, aksamitki...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jabłonie ciężkie od owoców...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Jabłek mamy zatrzęsienie, rozdajemy znajomym i zawozimy do mojej szkoły. Owoce są wykładane w holu w skrzynkach, przyjemnie patrzeć jak gimnazjaliści chrupią na przerwach owoce. ;:138
Warzywniak nie oszołomił ale trochę obdarował... Był już barszcz czerwony, dwa razy leczo z naszych kabaczków a malutkie dyńki cieszą oczy...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Asiu, to Ty musisz mieć super ziemię, że masz taaaaką trawę. ;:138
Jesienne zbiory całkiem bogate a fasolka faktycznie ma piękny kolor.
Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miło!
Asiu przyznam, że ja bardzo lubię taki trawiasty busz :wink: Jaka gęściutka i zielona :D Widać, że kwiaty i warzywa świetnie sobie poradziły same. Ja już od jakiegoś czasu nie zbieram fasolki, już się nam przejadła- zostawiłam na nasionka na przyszły rok. Jabłka i winogrona wyglądają bardzo apetycznie, zbiory pierwsza klasa!
Agnieszka
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Doroto i to jest paradoks ;:185 Ta sama ziemia a rośnie pięknie tylko trawa...Zaczynam "przemyśliwać :)" o likwidacji upraw i stworzeniu jednego wielkiego trawnika. Lecz jak to będzie wyglądać ? : chatka lekko wiejska, drzewa owocowe i wypasiony miejski trawnik ;:185
Mam ambiwalentne uczucia: z jednej strony cieszą kabaczki i ogórki i cała reszta warzywna a z drugiej strony wkurza i zniechęca ich mizerota. Mojemu planowi nie kibicuje też mąż, który najchętniej każdy kawałek ogródka zamieniłby w PGR... W naszym ROD kolejni działkowicze odchodzą od upraw na rzecz trawnika, leżaka i basenu. ;:202. Kwiatów też coraz mniej, królują krzewy.
Agnieszko, busz postrzyżony po raz ostatni/ chyba?/. W tym roku winogron był smaczny, słodki i szybko się z nim uporaliśmy :wit Temat jabłek nadal trwa, co kilka dni zrywamy i dajemy znajomym lub zawozimy do szkoły. Dla nas będą te czerwone... jadam jabłka rzadko ale one mi smakują...

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Własne owocki najpyszniejsze! Nie rezygnuj, albo jeszcze przemyśl ;:108
Widuję takie ogrody i działki z samym trawnikiem, moim zdaniem są bardzo ubogie. Czasem widać, że właściciele nie mają zbytnio wyobraźni, rządek tuj i kawał trawnika wystrzyżonego na dywan, nie ma nawet na czym oka zwiesić ;:185 .
Agnieszka
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

To prawda , że działki mogą zachwycać i mogą nudzić. Gust jest sprawą indywidualną i każdy ma co lubi :wink: Niestety często ulubione jest nietrafione.
Jesień nastraja mnie melancholijnie... H11 o tej porze roku nie zachwyca, zasuszone rośliny, puste rabatki, taka szarość odkrywająca wszystko co stare i nieatrakcyjne ;:174
Wczoraj pocieszałam duszę ;:170 widokiem jabłoni...

Obrazek Obrazek
Obrazek

Według mnie to nasze najsmaczniejsze jabłka. Nie znam ich nazwy ;:223
Z jabłoni przy domku zostawiliśmy dla siebie trochę jabłek / tez nie wiem jaki gatunek/. Te czerwone też pragnęłabym zachować do zimy. Planuję je przechować ale mam z tym kłopot. Dwa lata temu leżakowane w piwnicy poschły i pomarszczyły się, a trzymane w skrzynce na balkonie- otulone ręcznikami- zmarzły.
Pomocy szukam!!! ;:303
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”