Chudziaczku, śliczna

Wygląda bardzo podobnie do mojej, jeśli nie identycznie

Jeśli mnie wzrok nie myli, to widzę w niektórych kącikach po 2 kwiatuchy

U mnie nie było ani jednego podwójnego, ale przegrzebałam sieć wszerz i wzdłuż i znalazłam 2 różne typy Black Cuban. U niektórych owocki są takie jak u mnie, okrągłe i pojedyncze, a u niektórych bardziej podłużne, takie malutkie kropelki. Może uda mi się znaleźć zdjęcia i opis tej odmiany w którymś banku genów, wtedy będzie można lepiej porównać. Jeśli prawidłowa jest podłużna, to bardzo możliwe, że moja jest krzyżówką Black Cuban z Black Pearl

Pogrzebię jeszcze w necie, a swoją drogą zamówię nasionka Black Cuban i Black Pearl u sprawdzonego sprzedawcy żeby w przyszłym sezonie porównać
Marzenko, to był u mnie wyjątkowo dziwny rok jeśli chodzi o uprawy, wszystko na wariackich papierach. Coś tam zebrane i przerobione, ale walka
na wariata była. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie już normalniej, tzn. sadzenie na czas, ilość na pewno mniejsza, a opryski zanim coś zaatakuje krzaki, a nie ratunkowe
Marzenko, nie bądź taka skromna, bo byłam u Ciebie i widziałam, ile masz już zrobione i jak wszystko ładnie z miesiąca na miesiąc wyglądało. Pracy mnóstwo włożyłaś i teraz i w ciągu ubiegłego roku a teraz ta praca procentuje, roślinki pięknie Ci się rozrastają. Pielenie... Ech... Ja to się zastanawiam, czy w przyszłym sezonie nie postawić na agrowłókninę. Miałam ambitny plan w tym roku spróbować rozłożyć na części rabatek, ale nie dałam rady. Położyłam tylko pod doniczkami z ostrymi papryczkami, żeby korzenie nie wrastały przez otwory w dnie doniczek w podłoże. Moja Sąsiadka rozłożyła u siebie na 2 największych rabatkach i miała spokój z plewieniem ich przez cały sezon. Jedyne co trzeba, to zrobić większe nacięcia pod rośliny, które odrastają z korzenia i cebulowe, żeby miały jak wydostać się na powierzchnię. Podoba mi się takie "nie pielenie"
Reniu 
Dzięki za przepis, zaraz się biorę za to ciasto i piekę na niedzielę

Wygląda przepysznie
Justynko, ja robiłam roladę z Goudy, ale myślę, że dobry będzie każdy ser, który się dobrze topi. Zrobiłam jakiś czas temu buraczki z Twojego przepisu, są rewelacyjne, dzięki za przepis

Właśnie przygotowuję następną porcję, buraczki już się studzą i jutro będę pakować do słoiczków
W kwestii kulinariów

mam totalny pośpiech, ostatnio gotuję dania, które można przyrządzić w 20-30 minut

Ze wszystkim się spieszę, bo muszę nadrobić wiosenno-letnie nieobecności w pracy, a jeszcze z przetworami nie jestem do końca obrobiona. Z papryką jestem prawie na zero, została mi odrobina słodkiej i trochę chili do zamknięcia w słoiczki. Poza tym trochę buraczków, jabłek, gruszek, dyń i oczywiście kiszenie kapusty.
Dzisiaj z ogródka zebrałam dwie ostatnie cukinie, dorzuciłam trochę fasolki i kalafiorka i na obiadek był szybki makaron
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
300g Tagliatelle lub innego makaronu
1 cebula
1/2 kalafiora
po garści żółtej i zielonej fasolki szparagowej
strąk czerwonej papryki
po pół niewielkiej, żółtej i zielonej cukinii
sól, pieprz, mielona czerwona papryka, słodka i ostra - do smaku
1 ząbek czosnku
płaska łyżeczka startego świeżego imbiru lub szczypta imbiru w proszku
2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, wymieszać z łyżką oleju, szczyptą soli, pieprzu, ostrą i słodką papryką i odstawić.
W 2 dużych garnkach zagotować wodę, jedną na makaron, drugą na zblanszowanie warzyw. Warzywa dokładnie umyć, paprykę i cukinię pokroić w paski, fasolkę obrać, kalafior podzielić na niewielkie różyczki. Makaron ugotować al dente. Warzywa szybko zblanszować, fasolkę i kalafiora ok. 2 minuty, paprykę i cukinię ok. 1 minuty, schłodzić (żeby było szybko, wrzuciłam na sito najpierw kalafiora i fasolkę i zanurzyłam we wrzątku, po minucie dorzuciłam paski papryki i cukinii i znów po minucie osączyłam i wrzuciłam do dużej miski napełnionej zimną wodą).
Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć szybko na oleju, dodać imbir, roztarty czosnek i zamarynowane wcześniej mięso. Poddusić, a kiedy mięso będzie gotowe, dodać osączone z wody warzywa i ugotowany makaron. Wymieszać dokładnie i podgrzewać ok. minuty, aż warzywa i makaron będą ciepłe.
Od razu podawać
Smacznego