Wymarzony ogród Moniki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wymarzony ogród Moniki cz2

Post »

Moniko, sobotnie - wietrzne i zacinające deszczem - dzień dobry :wit
Niestety prognozy się sprawdziły. Jak się czujesz w ten paskudny dzień? Ja umieram na głowę :roll:

Fajnie wygląda wizualizacja... klon palmowy spokojnie sobie poradzi na południowej ścianie...
Co wstawiłaś po prawej stronie wejścia? Czyżby to był wiąz Wredei?

Dobrego dnia ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monisiu jakie wspaniałe plany ;:oj świetnie wyglądają takie gotowe wizualizacje, od razu wszystko układa sie w głowie i przychodzą świetne pomysły :D
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

Fajnie się masz że już się wprowadzasz do swojego domu.. 8-) tez bym tak chciała..ale my dopiero na samym początku.. :wink: w wtorek przyłącze wody będzie na działce :)

psina zaczyna chodzić na tej łapce..cieszy mnie to bardzo bo widzę że lekka poprawa jest. ;:333
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Witam w wietrzną sobotę. Jest dość ciepło, jeśli można tak ująć. Termometr w zacisznym miejscu pokazuje 10*, ale wiatr urywa głowę, więc na pewno czuje się mniej stopni :( Nad ranem ulewa, teraz słońce próbuje przebłyskiwać, ale jest nieco ponuro. Nie ma co- weekend jak marzenie ;:14

Aniu- Nie możemy się już doczekać przeprowadzki. Cieszy nas każdy drobiazg- chociażby wybranie klamki do drzwi przyprawia nas o promienisty uśmiech. Z drugiej storny brakuje jeszcze tylu rzeczy- końca nie widać, długo będzie trwało dokupowanie wszystkiego- a ja jeszcze mam rabaty do zapełnienia i tu niejako konflikt interesów powstaje :wink:
Co do słów Janusza- rozważam, przyglądam się, ustawiam w puzzlach. Nic na siłę- wiadomo, że zrobię tak, jak mi się będzie podobać, ale chyba pomysł Janusza do mnie przemawia. Nie zrobię przecież czegoś, co mi się nie podoba, albo co Mężowi nie wpada w oko- tak np. nie planujemy róż, bo ani ja za nimi nie przepadam zbytnio, ani Mąż ich nie chce.
Agnieszko- głowa nie boli- jest raczej ciężka.. i w ogóle ja jakaś taka klapnięta jestem :?
Tak, to wiąz Wredi- bardzo mi się podoba :D
Agniesiu- masz rację, z wizualizacjami łatwiej. Też przysnąć trzeba, że czasem w wyobraźni wydaje się, że będzie fajnie, a jak w puzzlach poustawiam, to jakoś mizernie wygląda- fajna zabawa w tym programie.
Dario- bardzo dobre wieści o psiaku!! Bardzo się cieszę, że widać już poprawę- z psiakami cierpiącymi jest ciężko- psiaka boli a nie masz jak wyjaśnić, żeb się nie martwił, że trwa leczenie i niedługo będzie dobrze.. Ciekawe, jak te psiaki układają sobie to wszystko w głowach..
Też zaczynasz ekscytujący czas- pamiętam, aak się emocjonowaliśmy rosnącymi ścianami. Ja wchodziłam do pustego budynku, bez okien i w myślach ustawiałam meble i wieszałam firanki :lol:
Budowę zaczynaliśmy z wywierconą studnią- dopiero jesienią pojawił się wodociąg i przy okazji- co bardzo nas cieszy, kanalizacja, tak więc wprowadzamy się do cywilizacji.. Sąsiedzi, którzy zamieszkali kilka lat wcześniej to mieli studnię, szambo i zbiornik na gaz. Nas tak czas nie gonił, a też funduszy na wykończenie nie było- więc tak się teraz fajnie wszystko zgrało.

Zmykam, bo jadę na działkę- na przyjechać montażysta drzwi na pomiar, bo w tyg zamawiamy pierwsze kilka sztuk. Średnio jednak chce mi się wychodzić z domu- wiatr za oknem wyje potępieńczo.. dobrze, że nic nie pada!
x-ag-a
---

Post »

Monika-Sz pisze: Tak, to wiąz Wredi- bardzo mi się podoba :D
Bardzo dobry wybór i właściwe stanowisko mu wybrałaś... mój rośnie od południa i mimo, że to słoneczko lubi, to jednak podczas dużych upałów trzeba zapewnić mu dużo wody, ponieważ inaczej na końcach przypalają mu się listki.
Jest uroczy... kocham to drzewo ;:167

Jak minął czas na działce? Wszystko po Waszej myśli?
Istna sinusoida dziś w pogodzie... od słońca, przez deszcz, do gradu, a wszystkiemu niezmiennie towarzyszy huraganowy wiatr... i jak tu się dobrze czuć...

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Byłam na działce.. Boszzzz- ale piekło.. Można powiedzieć, że pogodę mamy jak w Bollywood- czasem słońce, czasem deszcz.. z tym, że wichurę dostaliśmy w gratisie ;:223
Ledwo cyknęłam kilka fotek, bo wytrzymać się nie da.. Drogi w Wawie zasypane gałęziami, a potarmoszone choinki pozrzucały szyszki. Jedna droga przy trasie zablokowana przewróconym drzewem- ale się pogoda trafiła.. :?
Ale na minutkę skoczyłam do ogródka zobaczyć, czy i u mnie na działce budzą się jakieś cebulki..
Żonkile- niestety nieco przez nas zdeptane przy przesadzaniu jałowców- coś tam jednak ocalało..
Obrazek
Uwielbiam żonkile- jeszcze muszę zapolować na takie, jakie Babcia miała w ogródku- trąbka ma czerwony brzeg a cały kwiat mocno pachnie. Podobno w moim ogrodniczym przy osiedlu takie są co roku, ale za późno się obudziłam jesienią.. W tym roku sobie tego przypilnuję :uszy

Pierwszy krokusik, którego widziałam wczoraj okazał się być trojaczkiem
Obrazek

Tulipanki też wychodzą- jeden z nich robi sobie zapas wody na ciężkie czasy :wink:
Obrazek

Wychodzi pierwszy hiacyntek ;:138 Posadziłam ich więcej, ale widocznie głębiej- na razie mam tylko tego rodzynka.
Obrazek

Planowałam w drodze powrotnej wstąpić do ogrodniczego na spacer między rabatkami, ale się nie dało..

Agnieszko- dzień okropny- a ja jeszcze muszę jechać na zakupy spożywcze ;:202 Głowa mnie boli, przy okazji razem z karkiem- chyba źle spałam, bo nie kręcę w jedną stronę :?
Na działce spotkanie urzędowe z sąsiadami- dopinamy biurokrację z mediami- musimy się podpisać wszyscy pod sterta dokumentów, więc było walne zgromadzenie :D Widziałam też kawałek podłogi :tan Na razie tylko część pokoju, oczywiście surowe drewno, więc jeszcze nie ma super efektu- już jednak cieszy!
Bardzo się cieszę, że popierasz wybór stanowiska dla Wredei- tak czytałam, że słońce lubi.. więc będzie mieć go sporo, a chyba to najgorsze popołudniowe będzie mu zaoszczędzone. Drzewko piękne- chciałam w ogrodniczym zerknąć, czy mają w sprzedaży- ale tak lało, że odpuściłam.. Masz Wredei u siebie ;:oj Kurczę- muszę poprzeglądać zdjęcia- z takich ciekawszych drzew u Ciebie kojarzę, oprócz klona palmowego, ginko biloba i wiśnię amanogawa. W którym miejscu masz wiąza..?

Ściskam- oby pogoda szybko się unormowała, bo tak się nie da wytrzymać..
x-ag-a
---

Post »

Urocze cebulowe ;:167

Moniko, wiąza Wredei widać na jednym z ostatnich zdjęć szpaleru budlei - w tle, w pobliżu sosny czarnej...
Pokażę u siebie w zbliżeniu, jeśli znajdę dobre zdjęcie.
Stanowisko od wschodu jest dla niego idealne - będzie przepięknie zdobił miejsce przed domem!

Mobilizację sąsiedzką popieram, a podłogę sama bym chętnie zobaczyła... zrobiłaś fotkę? ;:173
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Czy zrobiłam fotkę.. HA! i to nie jedną.. :lol:

ta-dam..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze nie ma wyglądu, bo to surowe drewno. Mamy jedną deseczkę w domu i dla zobaczenia efektu po cyklinowaniu i lakierowaniu możemy moczyć ją wodą- podobno efekt podobny. Drewno robi się ciemniejsze i bardziej "soczyste". To merbau, ale w jaśniejszej odmianie.

To fotka częściowo zmoczonej deski- widać, jaka jest różnica i podobno zbliżony będzie efekt po lakierowaniu
Obrazek

Schody też będziemy mieć takie- nie wiem, czy stolarzowi uda się znaleźć tą jaśniejszą odmianę- może będą nieco ciemniejsze. Będą same stopnie, podstopnice z HDF białego.

Bardzo się cieszę z wiązu- śliczne drzewo- fotki widziałam, dzięki ;:196 Powinien ładnie się prezentować w tym miejscu. Ja już chcę sadzić ;:145
x-ag-a
---

Post »

Super! Ech, wyobrażam sobie jak się cieszysz! Podłogi to naprawdę przyjemny etap wykańczania wnętrza :)
Merbau tradycyjny jest dość ciemny... ciekawa jestem jaki efekt ostateczny da ta jego jaśniejsza wersja... olejujecie czy lakierujecie?
EDIT: już wiem :)
EDIT2: fajny kolor deski... taki trochę koniakowy, prawda?
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Piękna, nie za ciemna podłoga Moniko, pasuje perfekt kontrastowo do ciemnej stolarki ;:333

Agnieszka ma rację rozpoczęliście chyba najbardziej fascynujący okres budowy, wybieranie i decydowanie o kupnie materiałów wykończeniowych i detali.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wy już układacie podłogi, a u nas wczoraj zrobili wylewki, więc teraz trzeba trochę odczekać i bierzemy się dalej za robotkę.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

rozpoczęliście chyba najbardziej fascynujący okres budowy, wybieranie i decydowanie o kupnie materiałów wykończeniowych i detali.
I chyba najdroższy ;:224
Wednego ma i ja. Jest cudny. Ma soczysto zielone, lekko pofalowane na brzegach liście i pokrój pióra ;:173
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Agnieszko- tak, to jest jaśniejsza wersja, bardzo trafne porównanie kolorystyczne- koniakowy odcień! Merbau, tak jak wspominasz, jest zazwyczaj ciemniejszy, jednak część partii jest selekcjonowana jako średnio- ciemna i to właśnie nasza. Podejrzewam, że z czasem ściemnieje w odcieniach czerwieni i zbliży się do tej ciemniejszej, ale takiej zupełnie ciemnej w całym domu nie chcieliśmy- wolimy tą lekko słoneczną wersję.
Zgadza się- będzie lakier. Bardzo jestem ciekawa schodów, bo stolarz podobno dzwonił do wykonawcy podłogi, że chyba upolował jaśniejszą odmianę na stopnie- ciekawe, jak się to zgra.. ;:224

Januszu- radość jest ogromna, bo dom nabiera kształtu :heja Niestety wszystko robimy powoli i partiami- upatrzyliśmy sobie różne rzeczy, które chcemy mieć i kupujemy powoli.. :( Wolimy poczekać na to, co sobie wymarzyliśmy, niż działać półśrodkami. Z tego też powodu podłogę układamy w salonie, naszej sypialni i w korytarzu. Pokoje na piętrze muszą poczekać, bo w nich też stawiamy na egzotyczne drewno.. a tyle jeszcze rzeczy jest pilniejszych.. ;:223
Bardzo mi miło, że się podoba. Ostateczny odcień będzie widać za ok miesiąc. Zdjęcia, które pokazuję, to nasza sypialnia- mamy wysoki skośny sufit, z belkami pomalowanymi w kolorze okna. Do podłogi będą dopasowane drzwi wew. Mam nadzieje, że jakoś się to wszystko zgra kolorystycznie, bo nie chciałabym zbyt dużej rozbieżności w kolorach..

Asiu- to teraz przymusowa przerwa- ciężka sprawa i ćwiczenie cierpliwości ;:168 U nas rok temu mieliśmy podobne terminy- hydraulika w lutym, wylewki w marcu a od weekendu majowego działać zaczęła ekipa od poddasza- wełna i karton-gipsy. Na każdym etapie się zachwycaliśmy- wylewki- oo, jest ładna podłoga; pojawiło się poddasze- widać kształt pokoi; łazienki- to był entuzjazm; montaż kuchni i parapetów- już prawie jak w domu. Od teraz zacznie się u Was fajny czas- każda praca cieszy!

Aniu- też masz Wredei ;:oj Ja się zachwyciłam tym drzewem, pooglądałam trochę zdjęć w goglach, a teraz mogę mieć info z pierwszej ręki na FO ;:138
O minusach tego, jakże miłego, etapu wykończeniówki nic mi nie mów.. ;:223 W bólach będziemy się wykańczać co najmniej rok, i to myślę o głównych rzeczach.. a detale takie jak szafy w zabudowie itp. budowa domu to zajęcie na pół życia- a pewno jak się już całkowicie wykończymy, to będzie czas na jakiś remont ;:306
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

a pewno jak się już całkowicie wykończymy, to będzie czas na jakiś remont ;:306
A pewno jak się już całkowicie (się) wykończymy, to będzie czas na jakiś remont ;:306 ;:306 Ja lada chwila będę na tym etapie ;:224 :;230
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Monika-Sz pisze: radość jest ogromna, bo dom nabiera kształtu :heja Niestety wszystko robimy powoli i partiami- upatrzyliśmy sobie różne rzeczy, które chcemy mieć i kupujemy powoli.. :( Wolimy poczekać na to, co sobie wymarzyliśmy, niż działać półśrodkami. Z tego też powodu podłogę układamy w salonie, naszej sypialni i w korytarzu. Pokoje na piętrze muszą poczekać, bo w nich też stawiamy na egzotyczne drewno.. a tyle jeszcze rzeczy jest pilniejszych.. ;:223
;:180 prawidłowy bardzo rozsądny tok myślenia, jesteście młodzi i macie więcej czasu na spełnienie marzeń.
Tak jak piękny ogród wykończenie domu także potrzebuje cierpliwości i wielu przemyśleń.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”