Kwiatki prawie wszystkie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatki prawie wszystkie

Post »

Grażynko, dziękuję, że odwiedziłaś mój ogród. I tyle miłych słów napisałaś, za które jestem bardzo wdzięczna :D Cieszę się, że podobają Ci się moje nasadzenia i kociambry. Mam rzeczywiście dużo szczęścia mieszkając w takim miejscu, choć nie było tu różowo lat temu dwadzieścia. Może kiedyś, w przypływie weny i odwagi, opowiem historię osiedlenia się na wsi, historię 'nieprzemyślanych' decyzji w czasach, kiedy wszyscy chcieli mieszkać w mieście, a nie odwrotnie :lol: Na razie zgłębiłam Twój wątek liliowcowy i przeszłam do osiemnastu części ogrodowych (tak, tak!), a dokładniej do roku... 2007 ;:173 Przepis wyślę na pw

Przymiotno białe, lekkie i wdzięczne, wędruje sobie po ogrodzie i zagłusza mniej ładne chwasty
Obrazek

Marzko, lilie z marcinkami to rzeczywiście jak mezalians roku, też miałam takie wrażenie, ale 'połączyło się' zaskakująco dobrze w bukiecie. Może teraz lilie z przymiotnem dzikim, całkiem podobnie, prawda?
Marzko, jasne, że podglądam Twoje wielkie odchwaszczanie, bitwę na równinie, sadzenie i efekty, tylko czasami 'po cichu, po wielkiemu cichu, idu i patrzu' ;:167
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maczki i onętki, można już zbierać nasiona. Przy sprzyjającej pogodzie jeszcze zakwitną ;:3

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę jutro przyjrzeć się swojemu chwastowi a zwłaszcza jego liściom.
Moje ma włochate łodygi a na twoim tego nie widzę, ale może to tylko tak wyszło na zdjęciu.
Bo wygląda to całkiem tak samo jak mój uroczy chwast. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak ja kocham Twoje kwiaty! Kosmos podziwiam u Ciebie od dawna, a ja do tej pory się nie dorobiłam!
Dalia piękna! A gdzie reszta?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam różą w słoneczny, lekko chłodny, pełen miłego wiatru wrześniowy ranek

Czyż ona nie jest najpiękniejsza spytał ktoś (raczej zaśpiewał)

Obrazek

Obrazek

Grażynko, spróbuję zrobić zdjęcie całości, będzie widać rzeczywiste proporcje :D

Miłko, czekam jeszcze na kilka dalii. Nasiona kosmosu będę zbierała. Znajdę zdjęcia dalii z onętkami, pasują do siebie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

To ja jeszcze o białe marcinki zwracam się z prośbą do dobrodziejki ;:196 .
Rzeczywiście w pierwszej chwili połaczenie szokujące, ale efekt końcowy super ;:138 .
Och Irminko, jak Ty potrafisz czarować swoimi kwiatuchami, no jak malarka
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzko, to białe to złocień maruna, chyba, że jak rasowe malarki :;230 widzimy każda inaczej

Tak było wczoraj o poranku, dzisiaj leje.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Z liliami były prawie białe marcinki, takich nie mam. A maruna też piękna. Ojej ale mi apetyt rośnie na Twoje kwaity. Muszę przystopować, bo cały ogród bym Ci oszabrowała. U mnie też dziś ponuro i nawet pokropiło, ale niestety słabo jak ksiądz kropidłem. A przydałoby się porządne podlewanie.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzko, z liliami były marcinki jasnowrzosowe i bardzo duże margerytki. Szabruj, będziemy podziwiać w przyszłe lato :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Maruny wyglądają fantastycznie w duecie z czerwonymi różami.
Pewno masz takie zestawienie. :uszy
Pobudzona artystycznie widokiem twojego ogrodu nakupiłam trawek ;:306 , wprawdzie jednorocznych, ale są niskie i powinny bardzo dobrze wyglądać pośród moich lilii i liliowców. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cudne widoczki. Nie wiem dlaczego dalia "sąsiedzka" ale niezwykle piękna.
Złocienie też dostałam od przyjaciółki i bardzo doceniłam ich delikatny, prosty urok. Tylko nigdy nie pamiętam ich nazwy, mówię te białe ;:306
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, spróbuję takiego zestawienia, już czuję, że wiejskie maruny oswoją czerwone elegantki :)
Z traw rocznych uwielbiam 'koński ogon', w tym roku nie udało mi się jej kupić, ale przypomniałaś mi i zapisuję ją na rok przyszły ku pamięci! Trawy są pięknym sasiedztwem dla wielu kwiatów, także liliowców i lilii, ale i na przykład dla werbeny patagońskiej, o czym chcę pamiętać w przyszłym sezonie. Chyba jakiś zeszyt założę, pamiętniczek ogrodowy :D

Jolu, ta dalia jest 'sąsiedzka', bo dojrzałam je (kilka ich rosło) u sąsiada, głośno się zachwyciłam, usłyszałam, że na jesień dostanę na pewno, no i :oops: zapytałam, czy teraz nie można by było... i za chwilę miałam wielki krzew w ogrodzie. Upał był wtedy spory, przywiązałam dalie do kijka leszczynowego i dobrze podlałam :? Tak naprawdę to nikomu nie polecam przesadzania dalii w pełni lata, ale czekać na taką różową pięknotkę do październikowych wykopków to ponad moje siły!
Złocień maruna był kiedyś bardzo popularny, teraz dużo mniej, mi kojarzy się z rumiankami. U mnie znalazł się obok lobelii, nasturcji, ale tam gdzie się wysieje, zawsze pasuje jak ulał :)

Bardzo lubię lewkonie i lwie paszcze, a na rynku coraz rzadziej można dostać rozsadę. Spróbowałam sama je wysiać i takie są efekty :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Irminko, lekko i zwiewnie. CUDNIE ;:170
Werbenę kupiłam, kilka paczek u Legutki. Strtyfikowałam w lodówce, wysiewałam pod kloszem, chuchałam, dmuchałam, pikowałam, hartowałam i skrupulatnie sadziłam na tyłach wymarzonej angielskiej rabaty. Wzeszła pięknie, ale jak się okazało to werbena brazylisjka, mało atrakcyjna pokrzywa ;:145
Bardzo dziękuję za nasionka, wysieję przed zimą i niech się dzieje wola nieba - jak ma rosnąć u mnie to wyrośnie ;:170
O której róży patio mówisz? Z róż jednopłatkowych piękna jest Jaqueline du Pre i np. Ballerina, Fil des Saisons, Heavenly Pink - róże piżmowe.
Jeżeli któraś z nich Ci się podoba, wyślę Ci jesienią ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Irminko
Piękne pastelowe łączki :D
A mnie się najbardziej podoba zdjęcie z samymi trawami i małym kawałkiem floksika :oops: :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Irminko ja też wysiałam w tym roku lewkonie i mam, marunę z żółtym środeczkiem też wysiałam, a moje onętki dzisiaj poszły pod sekator, bo wyrosły ogromne jak krzewy takie miały pnie!
Dalia sąsiedzka śliczna.... jak dobrze mieć sąsiada.... mój sąsiad uczynny, ale nie ma żadnych kwiatów jedynie parę drzewek :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”