Grażynko, spróbuję takiego zestawienia, już czuję, że wiejskie maruny oswoją czerwone elegantki
Z traw rocznych uwielbiam 'koński ogon', w tym roku nie udało mi się jej kupić, ale przypomniałaś mi i zapisuję ją na rok przyszły ku pamięci! Trawy są pięknym sasiedztwem dla wielu kwiatów, także liliowców i lilii, ale i na przykład dla werbeny patagońskiej, o czym chcę pamiętać w przyszłym sezonie. Chyba jakiś zeszyt założę, pamiętniczek ogrodowy
Jolu, ta dalia jest 'sąsiedzka', bo dojrzałam je (kilka ich rosło) u sąsiada, głośno się zachwyciłam, usłyszałam, że na jesień dostanę na pewno, no i

zapytałam, czy teraz nie można by było... i za chwilę miałam wielki krzew w ogrodzie. Upał był wtedy spory, przywiązałam dalie do kijka leszczynowego i dobrze podlałam

Tak naprawdę to nikomu nie polecam przesadzania dalii w pełni lata, ale czekać na taką różową pięknotkę do październikowych wykopków to ponad moje siły!
Złocień maruna był kiedyś bardzo popularny, teraz dużo mniej, mi kojarzy się z rumiankami. U mnie znalazł się obok lobelii, nasturcji, ale tam gdzie się wysieje, zawsze pasuje jak ulał
Bardzo lubię lewkonie i lwie paszcze, a na rynku coraz rzadziej można dostać rozsadę. Spróbowałam sama je wysiać i takie są efekty