Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród

Post »

Syringa pisze:Ja wygram, ja wygram z chorobą, ja wygram z chwastem, ja zawsze wygrywam, no chyba, że zdarza mi sie przegrywać, ale to sie przecież każdemu zdarza
No to witaj w klubie. :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
Tu kolejne moje naturalistyczne elementy

Przez ostatnie dwa dni popracowałam troszke w moim ogródeczku, grabiłam zeszloroczne liście z rabat i trawy, zaczęłam czyścić z liści skarpy skalne, przyciełam róże i pare krzewów. Dla mnie to byla ciężka praca, cała byłam zlana potem, ale szczęśliwa, że cos zrobiłam. Ilościowo to jest kropla w oceanie potrzeb, ale w obecnej kondycji nie mam szans na intensywniejszą pracę. Dobrze, że lekarz juz pozwolił mi pracowac w ogrodzie, do marca miałam jeszcze zakaz wysiłku. Pani doktor powiedziala, że juz mogę ostroznie wykonywać troszkę lekkich prac w ogrodzie. No to ja bardzo ostrożnie wykonuje bardzo lekkie prace ;:306
Bea
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

wycinanie chwaściorów, wygrabienie grubej poduchy suszu, skakanie po szpadlu, żeby sie wbić w ziemię, przekopanie kawałka pod sadzonkę z zapasem, żeby zdążyła sie dobrze ukorzenić i podrąsnąć, zanim korzenie chwastów sie z powrotem rozrosną, przetransportowanie tego, co trzeba dodać do przekopanej ziemi, która sama w sobie jest żyzna, ale gliniasta i zbijająca sie w skałę, czyli kompostu, wapna itp, przekopanie powtórne ziemi z tymi dodatkami, posadzenie sadzonki,
Moja Droga Syringo.... to masz tak jak ja tylko 20 razy gorzej. ;:219 Bo ja mam tylko 6 ale za to I klasy.... piasku.
Cieszę się bardzo, że masz właśnie taką wizję swojego ogrodu. O to mi chodziło.... i jeszcze o to, żebyś robiła to tylko z przyjemności i tylko tyle na ile pozwalają Ci siły i zdrowie.
Pozdrawiam wiosennie i życzę, oprócz zdrowia, spełnienia ogrodowych marzeń. ;:196
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Zaglądam i podziwiam, bo jest co, wzłaszcza Ciebie za chęci do pracy i dalszego okiełznywania natury
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Zapisuję wątek by wrócić później (przybyłam z tego o psach) :wit
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Witam nowych w moim wątku, pozdrawiam "bywalców"! :wink:
Bedę sie starac sprostac tym miłym słowom, które tu piszecie. To jest zreszta dobra forma automotywacji - pokazać innym, zadeklarowac plany i od razu jest presja, żeby sie przykładać do zadania :D bo ludzie patrzą :D i głupio bedzie dać plamę :lol:

Co u mnie? Wojna. Wojna z liściem zeschłym z zeszłego roku, gałęzią suchą, co spadła i leży, z chwastem, co ma sie świetnie (że też one nie przemarzają zimą, tylko róże np. ...) i gryzoniem, co narobił tuneli w rabatach w zimie pod śniegiem i uważa, że należy mu sie tam prawo do lokalu przez zasiedzenie :evil: Ja zwierzęta lubię, więc nie traktuję go źle, ja mu tylko wyjaśniam, że bedzie mu lepiej na łące obok. Moja Tami mi pomaga, ale gryzoń umyka. Nie mam w domu baterii do elektoodstraszacza, pod wieczór pojadę do miasta, zakupię, wsadzę w ziemię i gryzoniowi życie na moich rabatach zbrzydnie.
Gryzoń podkopał i zeżarł dużo bylin. Stado psów przez 10 lat nie zrobilo mi tyle szkody, co ten mały przez jedną zimę. Zresztą pewnie mieszka z liczną rodzinką, skoro stołówka dobra :twisted:

A z rzeczy miłych to np. zauważyłam, że na daglezji są szyszki. To miłe uczucie zobaczyć szyszki na dużym drzewie, które sadziło sie własną ręką jako malutką sadzonkę ;:138 To moje pierworodne szyszki na daglezji :;230
Bea
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję szyszek! Znam to uczucie. Jak zakwitnie jakaś roślina, którą hoduję od kilku lat (na przykład) - to się czuję jak dumna matka :lol:
Syringa pisze:Ja wygram, ja wygram z chorobą, ja wygram z chwastem, ja zawsze wygrywam, no chyba, że zdarza mi sie przegrywać, ale to sie przecież każdemu zdarza
Jesteś bardzo dzielna dziewczyną ;:215 - i tak trzymaj!
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Witaj :wit wpadam z rewizytą i lecę dalej podziwiać Twoje piękne i zielone okolice ;:3
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

O, to ja mam do Ciebie pytanie o daglezję: jaką masz i jak szybko Ci rośnie? Czaję się na nią od pewnego czasu, ale pogubiłam się w odmianach: przy niektórych piszą, że rośnie błyskiem, przy innych, że bardzo wolno, a ja bym chciała jeszcze za swojego życia zobaczyć jak mnie przerasta :wink:

Widzę, że energii do reformy/reformacji ogrodu Ci nie brakuje, sama pewno wiesz najlepiej, jakie tempo jest odpowiednie, ale miarkuj wysiłki, całego hektara i tak nie przeorasz :wink:
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Gospodyni pewnie jeszcze na ogrodzie lata. :;230
Ja mam takie zwykle daglezje, z lasu. :wink: Rosną bardzo szybko. I są naprawdę piękne.
Siringa, jak już swoje hektary oblecisz, to zapraszam do mnie. Ja już sil nie mam. ;:124
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Krajobraz okolicy Twojej Syringo piękny, a psiaki widać wesolutkie. Tina to niezła modelka :) Jesteś drugą osobą na forum (którą poznałam?) która prowadzi tymczasowy dom dla psów.
Prawdę mówiąc trochę załamał mnie opis z jakim trudem przychodzi Ci się mierzyć przy sadzeniu roślin. Ale masz nadzieję na wyzdrowienie i to jest fajna perspektywa. Mam w ogródku taki nie duży kawałek gdzie jest bardzo słaba ziemia (strasznie sucha) staram się o chyba coś podobnego (warstewkę na glebie) jak na Twoim byłym pastwisko-polu (ale bez chwastów, albo z kontrolowaną ich liczbą :lol: )
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Pozdrawiam wszystkich! Ja tez mam zwykłą daglezje zieloną i to jest ta szybkorosnąca. Te rosnące wolno, to odmianowe, mają pokrój krzaczasty lub nawet kulisty niektóre. Ja dostałam sadzonkę, ale gdybym nie dostała, to kupiłabym w szkółce leśnej i Tobie to polecam. W sklepie ogrodniczym stacjonarnym czy internetowym zapłacisz 10 razy tyle, co w szkółce. Jasne, że w szkółce jest ograniczony wybór i w ogóle zależy w jakiej, bo są takie, co maja ciekawe drzewa i nawet krzewy, a są takie, co maja świerki, sosny i buki i to wszystko.
Jadąc na wycieczkę znalazłam kiedyś całkiem przypadkiem szkółkę lesną, w której mieli fajne sadzonki :uszy Kupiłam wtedy oczywiście za dużo, bo nie mogłam sie opanować ;:306 Kupiłam świerki, kilka rodzajów sosen, kilka rodzajów jodeł, choiny kanadyjskie... Jeszcze tam nie byłam po zimie, nie wiem, co mają teraz.
I powiem Ci, Pat, że posadzę więcej daglezji! To piękne drzewo, szybko rosnie i doskonale nadaje sie na te moje tereny smagane wiatrem.
Bea
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

W pięknych okolicach mieszkasz, zauroczyły mnie mchy i wodospady, strumyki ;:170
Dom macie faktycznie boski ;:167 ;:180 też chyba zrobiłabym tylko dach a elewację zostawiła taką jaka jest...cudnie, te odsłonięty cegły ;:167
Jestem pod wrażeniem waszego zakątka ;:180
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Witaj Siringo :wit
przeczytałam i obejrzałam wszystko od deski do deski , okolice masz nie ziemską -szczerze zazdroszczę :uszy :D te wodospady i kamienie :tan
uwielbiam bzy ,więc będę u Ciebie częstym gościem ;:108
podoba mi się Twoje podejście do życia - tak trzymaj ;:333
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

A wiesz Siringo ,że ja taką daglezję mam przed domem .Jest stara i bardzo piękna.Teraz w miastach nie sadzą takich cudnych drzew .Zresztą nie ma co się dziwić wandale wszystko niszczą .Pozdrawiam Cię i życzę dużo ,dużo zdrowia :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”