Moje Haworthia i in. cz. II - bebos
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje Haworthia i in. cz. II - bebos
Ja również jestem zauroczona, wspaniałe, piękne, zadbane zdrowe rośliny 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko!
Ogródki super! I masz rojniki!? Ja też, na kilogramy, tylko w ogródku. Gdybyś chciała wzbogacić kolekcję Sempervivum, to mów.
Trójca szykująca się do kwitnienia - bezbłędna. Dwie pierwsze mam, trzeciej raczej nie.
Muszę i ja zrobić przegląd moich haworsji.
Ogródki super! I masz rojniki!? Ja też, na kilogramy, tylko w ogródku. Gdybyś chciała wzbogacić kolekcję Sempervivum, to mów.
Trójca szykująca się do kwitnienia - bezbłędna. Dwie pierwsze mam, trzeciej raczej nie.
Muszę i ja zrobić przegląd moich haworsji.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Jestem pod ogromnym wrażeniem twojej kolekcji. Wierzyć się nie chce, że to balkon ! Podłoga, regalik, ceramiczne doniczki i ogródki to wszystko tak perfekcyjnie skomponowane, że ma się wrażenie że to patio w jakimś cieplejszym rejonie świata 

Ogródki wyglądają świetnie
I moje ulubione - H. truncata, H. maughanii, H. 'Rose Green'

I moje ulubione - H. truncata, H. maughanii, H. 'Rose Green'

- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
ładniutkie okazy pokazujesz
A ten ogródeczek

cudo

A ten ogródeczek

cudo

- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Piękny rojnikowy ogródek.
Reszta też śliczności.

Reszta też śliczności.

- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Ja to nie lubię takich ogródków, ponieważ ja je widzę to czuje się jak dziecko w sklepie z cukierkami - oczopląs
Super rośliny

Super rośliny

Pozdrawiam Krzysiek
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
c.d. ogródeczków z konieczności, czy raczej "żłobków" i "przedszkoli", w których i tak miejsca są limitowane...

Szefostwo w pracy pozwoliło jednak zazieleniać korytarze, więc korzystam z okazji - problem to tylko podlewanie z wiadrami
i wpływ "tych złych", którzy niekoniecznie szanują zieleń...w doniczkach i ogryzki, i pety i chusteczki, i...

Krzysiek - ja aż się trzęsę do takich bogatych kompozycji skalniaczków na balkonie - bo tam miejsca dużo, no i przede wszystkim na zimę tam zostają - a że rojniki uwielbiam szczególnie, wszak to też sukulenty, jeszcze planuję 1-2 kolejne takie donice - to kwestia czasu,kiedy tylko trafię na ciekawe i w różnych odcieniach - nie będę miała oporu
.
Te tak sobie żyją już od lat na balkonie - raz im lepiej, raz gorzej...teraz część będzie kwitnąć i sie trochę potem poluzuje, ale tylko na chwilę...

Szefostwo w pracy pozwoliło jednak zazieleniać korytarze, więc korzystam z okazji - problem to tylko podlewanie z wiadrami

Krzysiek - ja aż się trzęsę do takich bogatych kompozycji skalniaczków na balkonie - bo tam miejsca dużo, no i przede wszystkim na zimę tam zostają - a że rojniki uwielbiam szczególnie, wszak to też sukulenty, jeszcze planuję 1-2 kolejne takie donice - to kwestia czasu,kiedy tylko trafię na ciekawe i w różnych odcieniach - nie będę miała oporu

Te tak sobie żyją już od lat na balkonie - raz im lepiej, raz gorzej...teraz część będzie kwitnąć i sie trochę potem poluzuje, ale tylko na chwilę...

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Beatko, wiesz, że ja się nie znam na Twoich sukulentach, ale zawsze powdziwiam Twój zmysł estetyki i profesjonalizm.
Tu nastomiast jestem oczarowana korytarzem w pracy
Przepięknie to wygląda, a domyślam się, że to Twoje dzieło. Wspaniałe, ogromne okazy. Z domu je przeniosłaś?
Tu nastomiast jestem oczarowana korytarzem w pracy

- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Niezłe te ogródeczki, nawet fiszki stoją równiutko.
Rojniki boskie, już wcześniej się nimi zachwycałem. Jak zakwitną to będzie pięknie, lubię bardzo ich kwiaty.
Rojniki boskie, już wcześniej się nimi zachwycałem. Jak zakwitną to będzie pięknie, lubię bardzo ich kwiaty.
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Korytarz super
Ciekawi mnie jakiej wielkości jest misa z rojnikami?

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Pełen profesjonalizm, jak zawsze u Ciebie, wszystko zapięte na ostatni guzik, a rośliny jak zwykle cudowne 

- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Fajna ta misa z rojnikami. Tak mnie zainspirowała że mam ochotę taką sobie skomponować. Może w przyszłym roku .... ech 

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magda - do pracy przerzucam rośliny z domu od wielu, wielu lat - można tam zobaczyć "historyczną stratyfikację" moich doniczkowych zainteresowań
Haworthia parksiana, Kleinbrakrivier ex JV - mam ją dwa lata, pokazywałam jak walczyłam o jej przetrwanie...a było bardzo źle. Tę zimę spędziła w chłodniejszym pomieszczeniu, ale utrzymywałam cały czas stałą wilgotność - i maleństwo się pozbierało!
Maleństwo, ale myślę że ma 4-5 lat - to jedna z najmniejszych i najwolniej rosnących haworcji, dlatego pokażę ją dla kontrastu z wielgusami...Marzę, aby została u mnie długo, bo taka kilkunasto-dwudziestoparoletnia rzuca na kolana! http://www.cocozzacollection.org.uk/ima ... ksiana.jpg

Na balkonie panuje złamana zieleń - większość sukulentów broni się przed słońcem czerwonymi i żółtymi barwnikami, ale nie wydaje mi się, żeby im było szczególnie źle...najdziwniej wybarwiła się Haworthia viscosa var. tortuosa (raczej się już nie wyróżnia tej odmiany, ale na pewno jest inna od gładkich, drobniejszych H. viscosa)

...prym w wybarwieniach wiodą jednak asklepiadaki, mam nadzieję że posłuży to kwitnieniom!

Haworthia parksiana, Kleinbrakrivier ex JV - mam ją dwa lata, pokazywałam jak walczyłam o jej przetrwanie...a było bardzo źle. Tę zimę spędziła w chłodniejszym pomieszczeniu, ale utrzymywałam cały czas stałą wilgotność - i maleństwo się pozbierało!
Maleństwo, ale myślę że ma 4-5 lat - to jedna z najmniejszych i najwolniej rosnących haworcji, dlatego pokażę ją dla kontrastu z wielgusami...Marzę, aby została u mnie długo, bo taka kilkunasto-dwudziestoparoletnia rzuca na kolana! http://www.cocozzacollection.org.uk/ima ... ksiana.jpg

Na balkonie panuje złamana zieleń - większość sukulentów broni się przed słońcem czerwonymi i żółtymi barwnikami, ale nie wydaje mi się, żeby im było szczególnie źle...najdziwniej wybarwiła się Haworthia viscosa var. tortuosa (raczej się już nie wyróżnia tej odmiany, ale na pewno jest inna od gładkich, drobniejszych H. viscosa)

...prym w wybarwieniach wiodą jednak asklepiadaki, mam nadzieję że posłuży to kwitnieniom!