Witam wszystkich po dłuższej nieobecności na forum
Nie znaczy to oczywiście, że roślinami się nie zajmowałem. Zakończyłem właśnie żmudną czynność przesadzania około połowy kolekcji. Wszystkie rośliny wczoraj wylądowały na stanowisku letnim tj półkach okiennych które sam zmajstrowałem w zeszłym roku. Wygląda to tak :
To tylko zdjęcie poglądowe całej mojej kolekcji z lotu ptaka i niewiele widać ale da się policzyć sztuki których jest dokładnie 114 i z taką ilością oficjalnie wchodzę w sezon 2013. Przy okazji stestowałem mój niedawny zakup na all, tj skrzynki transportowe casi 40x30cm. Kupiłem je w zawrotnej cenie 1,8zł za sztukę i jestem bardzo zadowolony. Bardzo ułatwiają życie. Praktycznie jednym kursem jestem w stanie przenieść całą kolekcję w dowolne miejsce.
A tak wyglądają rośliny na docelowym miejscu na 2 półkach. Na jednym ze zdjęć widać niezbędne ostatnio narzędzie którym codziennie się posługuję w poszukiwaniu pąków

. Jak się już zdążyłem doczytać na forum nie ja jeden. Niestety efekty tych poszukiwań są na razie mizerne

. To na razie rodzynek w kolekcji który zaszczycił mnie 3 pąkami
Gymnocalycium netrelianum
Nie tracę jednak nadziei bo rośliny dopiero od 3 dni stoją na słoneczku którego i tak w Olsztynie nie jest zbyt wiele. Nie podlewałem też jeszcze roślin tylko je spryskałem. Może podlanie z odrobiną nawozu zastymuluje rośliny do zakładania pąków? Zobaczymy.