Mszyce oprysk naturalny.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mszyce tylko naturalny oprysk.
U mnie też masa biedronek! Ponieważ zobaczyłam w necie (w końcu) jak wyglądają ,,młode" biedronki mogłam je rozpoznać w terenie! Są praktycznie wszędzie! No i tępię mrówy, jak tylko się da!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja dzięki temu forum,na dodatek rozpoznaję już działalność mszycarza...a kiedyś myślałam,że to wróg 

- renzal
Nie znałam go! Dzięki! 

- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Czy podobnie mogę wykorzystać herbatę z pokrzywy? Nie piję jej i się biedaczka marnuje.mr25ur pisze:Szybko z pokrzywy: pół kilo pokrzywy zalej 5l zimnej wody, po 12-24 h. przecedź i od razu pryskaj, wyciąg jednorazowy, nie nadaje się do przechowywania.
Przypadkowo tutaj trafiłam. Koniecznie muszę "zaznaczyć" bo ciekawe tutaj metody opisujecie. Niestety z braku czasu nie mogę przeczytać teraz całego wątku.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
- 50p
- Od: 2 cze 2013, o 19:00
Ja polecam do oprysku wyciąg ze skrzypu - dzięki niemu w ekologiczny sposób pozbyłam się mszyc z róż i hibiskusa. Swój udział miały również biedronki ;) Ze ślimakami i mrówkami walczę niestety chemią...
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaznaczam wątek. Świetne rady i pomysły
Pozdrawiam, Grażka
Pozdrawiam, Grażka

- renzal
Ja wczoraj rozpoczęłam zbieranie wrotyczu. Powinnam poczekać, aż zakwitnie, ale robactwo nie czeka więc wolę zastosować dwu-trzykrotnie w tym roku, bo w zeszłym jakoś mi zeszło.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wrotycz_pospolity
W pobliżu mojego domu nie mam nawet jednego krzunka, ale upatrzyłam po drodze z pracy.
Wiele osób na FO chwali to ziele w walce z wszelkiego typu robactwem, a ja jeszcze nigdy go nie stosowałam
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wrotycz_pospolity
W pobliżu mojego domu nie mam nawet jednego krzunka, ale upatrzyłam po drodze z pracy.
Wiele osób na FO chwali to ziele w walce z wszelkiego typu robactwem, a ja jeszcze nigdy go nie stosowałam

Mam roze,a na niej mszyce i do tego wedruja po niej cale oddzialy mrowek. Wyczytalam ze mrowki i mszyce zyja w symbiozie,wiec jeśli ktos wie jak pozbyc sie jednych i drugich będę wdzieczna.Probowalam plynu do naczyn,spirytusu i jakiegos kupnego srodka ale niestety problem powraca, mrowek tez usilowalm sie pozbyc niestety bezskutecznie,co dziwniejsze ze mieszkam na drugim pietrze i dookola tylko beton wiec skad te mrowy???
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Mrówki spod betonu,pozbędziesz się mszyc to i mrówek nie będzie.W tym temacie znajdziesz na nie skuteczne sposoby...tylko trzeba przeczytać wstecz
-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Kontakt:
Ja na mrówki stosuję z powodzeniem fusy od kawy. Tak wyczytałam tu w którymś poście i powiem, ze cała moja rodzina i najbliżsi już tez się przekonali do tej metody. Tylko trzeba systematyczności w tym wszystkim
Pozdrawiam serdecznie. Magda
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Sypię na mrówki granulki-również ciut na te chodzące po roślinie-u mnie pomogło. Jak widzę, to znowu sypię
mszyce pryskałam z powodzeniem colą(oryginalną), mlekiem, wodą z Ludwikiem.
mszyce pryskałam z powodzeniem colą(oryginalną), mlekiem, wodą z Ludwikiem.